Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ekonomiczne ustawienie Auraton 2005

ddeamon

Recommended Posts

Witam wszystkich,

od 01.02.2015 wynajmuję mieszkanie (50m2). Układ mojego mieszkania znajdziecie w załączniku.

Mogę prosić Was o pomoc i poradę, jak najekonomiczniej ustawić sterownik Auraton 2005? Jaka temperatura w trybie nocnym i dziennym, w jakich godzinach najlepiej mieć dany tryb etc.

Mam piec gazowy VAILLANT turboTEC pro VUW PL 242/3-3, który jest umiejscowiony w łazience.

Sterownik Auraton 2005 znajduje się w przedpokoju.

Nie ma nikogo w mieszkaniu od pon do piątku w godzinach 8:00 - 17:00.

Liczę na Wasze porady i podpowiedzi :)

plan mieszkania.jpg

Ja bym zrobił tak : Noc od godz . 22 do godz 15 ( musisz sam zbadać jak długo musisz grzać by mieć komfortową temperaturę - może ten czas trzeba wydłużyć lub skrócić ) , Dzień od 15 do 22 . Co do temp. To musisz sam sobie dobrać komfort cieplny - jeden lubi w dzień 23 a innemu starcza 21 - ale myślę że w dzień 22,5 a w nocy 21 powinno być ok . Jeśli rano zanim wyjdziecie z domu jest za zimno to trzeba by dodatkowo zrobić dzień np od 5 do 7:30

Ja bym zrobił tak : Noc od godz . 22 do godz 15 ( musisz sam zbadać jak długo musisz grzać by mieć komfortową temperaturę - może ten czas trzeba wydłużyć lub skrócić ) , Dzień od 15 do 22 . Co do temp. To musisz sam sobie dobrać komfort cieplny - jeden lubi w dzień 23 a innemu starcza 21 - ale myślę że w dzień 22,5 a w nocy 21 powinno być ok . Jeśli rano zanim wyjdziecie z domu jest za zimno to trzeba by dodatkowo zrobić dzień np od 5 do 7:30

Możesz podpowiedzieć czy mam coś zmienić na piecyku? Jaka temperatura powinna być ustawiona? Czytałem kiedyś, że na piecu ma być 70'C

A jak z regulacją na kaloryferach? Mam zakres 1-6 na każdym

w pomieszczeniu, w którym jest regulator, zdejmuje się głowice termostatyczną a w innych pomieszczeniach ustawia się według potrzeby, temp. na kotle miedzy 65 a 70 będzie ok, w nocy 18 a w dzień 20-22 zależy jak się ubierzesz

Niestety jestem totalnym laikiem - co masz na myśli pisząc o zdjęciu głowicy termostatycznej?

Regulator = sterownik?