Tomasz Brzęczkowski 05.05.2015 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 To zależy co, kto i jak buduje. Takie sformułowanie nie jest dla mnie logiczne! To zwykłe dodawanie, Koszt ogrzewania + wentylacja i koszt ogrzewania. Nie zależy jak kto buduje, Nawet najgorzej izolowany dom, czyli z katalogu - instalacja niecentralna będzie tańsza a opłaty mniejsze niż, nawet przy węglu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 05.05.2015 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Nawet najgorzej izolowany dom, czyli z katalogu - instalacja niecentralna będzie tańsza a opłaty mniejsze niż, nawet przy węglu. Chciałem aby Pan Brzęczkowski przekuł tę jedynie słuszna prawdę w czyn. Chciałem aby przerobił mi instalacje tak jak to pięknie opisuje. Niestety przestraszył się konsekwencji. Taki to fachman. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klitom 12.05.2015 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 R&D Frapol obiecane prezenty rozdaliście tym którzy was wspomogli w rozbudowaniu sterownika? Czy tylko rzucacie słowa na wiatr i żerujecie na pomysłach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klitom 12.05.2015 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 Chciałem aby Pan Brzęczkowski przekuł tę jedynie słuszna prawdę w czyn. Chciałem aby przerobił mi instalacje tak jak to pięknie opisuje. Niestety przestraszył się konsekwencji. Taki to fachman. Bicie piany i pociskanie pierdół na forum to Panu Tomaszowi wychodzi dobrze, szkoda (a może dobrze, dla nieszczęśników, którzy by na niego trafili) że jako - jak sam się zastrzega - wieloletni praktyk pozostaje w strefie teorii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 18.05.2015 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Bicie piany i pociskanie pierdół na forum to Panu Tomaszowi wychodzi dobrze, szkoda (a może dobrze, dla nieszczęśników, którzy by na niego trafili) że jako - jak sam się zastrzega - wieloletni praktyk pozostaje w strefie teorii. Jak pamiętam raz był opisany przypadek jak to jakiś z inwestorów dał się nabrać na jego teorie jedynie słuszne. Sprawa prawie oparła się o sąd. od tego czasu ani jeden inwestor nie dał się nabrać na te jego "wydumki" Albo jeżeli się ktoś dał to ze wstydu nie napisze. Bo już trzeba być naprawdę idiotą aby bezgranicznie dać się jemu nabrać, gdzie inni przytaczając obliczenia i własne obserwacje twierdzą wręcz odwrotnie. Zwróć uwagę, że Brzęczkowski nigdy nie wchodzi w żadną merytoryczną polemikę, odpowiadając na pytania nie odpowiada a jedynie kluczy jak by tu nie odpowiedzieć konkretnie. Jego teksty są zawsze takie same od lat. Nawet jego "przydupasy" na innym forum nie przyznają mu racji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 20.05.2015 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 ma ktoś zdjęcie klapy bypassu w Onyx Dream 400? najlepiej w pozycji otwartej i zamkniętej. gdzie tego szukać? mam wrażenie (po odczycie temperatur na sterowniku), że coś nie działa. włączyłem bypass i nie widać zmian na sterowniku. obecnie nie ma mnie na miejscu, ale chciałbym być dobrze przygotowany po powrocie na miejsce. zdarzyło się wam, że bypass nie działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 07.06.2015 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 ma ktoś zdjęcie klapy bypassu w Onyx Dream 400? najlepiej w pozycji otwartej i zamkniętej. gdzie tego szukać? mam wrażenie (po odczycie temperatur na sterowniku), że coś nie działa. włączyłem bypass i nie widać zmian na sterowniku. obecnie nie ma mnie na miejscu, ale chciałbym być dobrze przygotowany po powrocie na miejsce. zdarzyło się wam, że bypass nie działa? Kolego, rozgryzleś temat baypassu? Ja mam Onyx Classic 550 i też widzę że temp nie zmieniają się dla żadnej z opcji (Zawsze otwarty, Zawsze zamknięty, Automatyczny). A może Pan z Frapola się wypowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 07.06.2015 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Drugi mój problem to zawieszający się sterownik. Praktycznie co dotknę panelu to pojawia się jasny ekran lub czarny z napisem Tryb automatyczny. Nie ma żadnych ikon i po takim zwisie panel nie reaguje na dotyk, ale reku działa normalnie. Wyłączenie i ponowne włączenie pomaga. Po takim resecie reku jest albo wyłączony (czerwony przycisk na panelu widoczny) i mozna go włączyć albo od razu jest włączony z tym że przez jakiś czas pokazuje temp 0 stopni.Pomoże ktoś? Może Pan a Frapola?P.S. Reku uzywam od okolo 3-4 m ce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 07.06.2015 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Kolego, rozgryzleś temat baypassu? Ja mam Onyx Classic 550 i też widzę że temp nie zmieniają się dla żadnej z opcji (Zawsze otwarty, Zawsze zamknięty, Automatyczny). A może Pan z Frapola się wypowie? jeszcze nie, wracam w weekend na miejsce, to się temu dokładniej przyjrzę. jak nic nie znajdę to zadzwonię do instalatora, może on coś stwierdzi. przetwornikom temperatury do końca nie ufam, bo był już tutaj przypadek, że pokazywały kompletną bzdurę. chciałbym zobaczyć ten bypass na własne oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarszcz 08.06.2015 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Włączyłem bypass i nie widać zmian na sterowniku. obecnie nie ma mnie na miejscu, ale chciałbym być dobrze przygotowany po powrocie na miejsce. zdarzyło się wam, że bypass nie działa? Bypass jest na siłowniku belimo, podobno nie ma z nimi żadnych problemów techniczno-ekploatacyjnych - również się z żadnymi problemami nie spotkałem. Może kłopot leży w automatyce albo czujniku temperatury? Czy bypass w ogóle się zamyka/otwiera? Szukaj w pierwszej kolejności rozwiązania u źródła, czyli w serwisie Frapola... Zadzwoń i zapytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 08.06.2015 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Szukaj w pierwszej kolejności rozwiązania u źródła, czyli w serwisie Frapola... Zadzwoń i zapytaj. Zgadzam się. Tak też zrobiłem dzisiaj rano. Gość we Frapolu powiedział, że mieli partię sterowników ze zbyt małą pamięcią i że bezpłatnie wymienią mi go na nowy. Mają mi go przysłać wkrótce. Co do bypassu to ekipa serwisowa ma do mnie zajrzeć bo chyba coś jest nie tak. Muszę przyznać, że na razie podejście na medal - zobaczymy jak temat zostanie dokończony. Poniżej zdjęcia zawieszonego sterownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 08.06.2015 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Dzisiaj u mnie identyczna sytuacja. Tak samo poznikały wszystkie ikonki. Włączę rekuperator wszystko w porządku, pochodzi jakieś 20 sekund i znikają ikony. Jutro czeka mnie telefon do serwisu. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=319982&d=1433797199 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=319983&d=1433797200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 14.06.2015 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Dostałem nowy sterownik z Frapolu. Problem zawieszania się już zalatwiony. Zostal jeszcze problem baypassu i staje się coraz bardziej uciążliwy. Ma podjechać serwis, mam nadzieję że niedługo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 14.06.2015 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 jeszcze nie, wracam w weekend na miejsce, to się temu dokładniej przyjrzę. jak nic nie znajdę to zadzwonię do instalatora, może on coś stwierdzi. przetwornikom temperatury do końca nie ufam, bo był już tutaj przypadek, że pokazywały kompletną bzdurę. chciałbym zobaczyć ten bypass na własne oczy. Patrzyłeś w ten baypass? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 16.06.2015 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Dostałem nowy sterownik z Frapolu. Problem zawieszania się już zalatwiony. Zostal jeszcze problem baypassu i staje się coraz bardziej uciążliwy. Ma podjechać serwis, mam nadzieję że niedługo Był dzisiaj serwisant z Frapolu. Okazało się, że na płycie podczas montażu w fabryce ktoś wpiął czujnik temperatury nawiewu w gniazdo przeznaczone dla czujnika temperatury wywiewu i na odwrót. Tak też właściwie podejrzewałem od jakiegoś czasu bo wskazanie temperatur było mało logiczne. I sterowanie baypassem też mogło przez to fiksować. Generalnie wszystko załatwione, muszę pochwalić Frapol za serwis i podejście do tematu - i to jest najważnieszje, bo wpadeczki zdarzają się wszędzie. @imrahil, sprawdzaj temperatury na maksymalnym wydatku rekuperatora i niech popracuje chociaż pół godziny na max. zanim zaczniesz odczyt. Na małych wydatkach ciężko wyłapać różnicę. W razie czego zmiana czujników to przepięcie dwóch kostek na płycie, także żadna filozofia, W przyszłym tygodniu uruchomię GWC to powinno się zrobić chłodniej i przyjemniej w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 16.06.2015 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 dzięki za informację. wczoraj zaglądałem do środka, ale od strony filtrów nie widzę bajpasu. spróbuję zobaczyć temperatury po dłuższym działaniu, tak jak piszesz. jak nie pomoże, to telefon do serwisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 16.06.2015 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 dzięki za informację. wczoraj zaglądałem do środka, ale od strony filtrów nie widzę bajpasu. spróbuję zobaczyć temperatury po dłuższym działaniu, tak jak piszesz. jak nie pomoże, to telefon do serwisu. W moim Classicu baypass jest widoczny po wyjęciu wymiennika. Sprawdź na dużych obrotach czy temp. nawiewu sie zmienia po włączeniu i wyłączeniu baypassu. Tylko poczekaj jakieś 10 minut po każdej zmianie statusu baypassu. Najlepiej sprawdzaj jak będzie trochę chłodniej na zewnątrz (nie w upał). Jak masz pomieszane czujniki jak u mnie to będzie sie zmieniac temp usuwana zamiast nawiewanej. Zmiana jest rzędu 1 stopień (po tak krótkim czasie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 16.06.2015 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Acha, no i przez te pomieszane czujniki bypass może dziwnie działac w trybie auto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 03.09.2015 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 (edytowane) Zauważyłem u siebie taką dziwną jak dla mnie rzecz.Bypass ustawiony na auto lub on - nie ma znaczenia.Temperatura comfortu ustawiona na minimum (18st.) a mimo to odczyty pokazują:Temp. powietrza z czerpni 20 st. - temp. powietrza nawiewanego 24 st.Dlaczego rekuperator nie puszcza całego powietrza z czerpni? Dziś sprawdze temperatuty przy włączonym i wyłączony bypasie. Edytowane 3 Września 2015 przez tomekwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 03.09.2015 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Zauważyłem u siebie taką dziwną jak dla mnie rzecz. Bypass ustawiony na auto lub on - nie ma znaczenia. Temperatura comfortu ustawiona na minimum (18st.) a mimo to odczyty pokazują: Temp. powietrza z czerpni 20 st. - temp. powietrza nawiewanego 24 st. Dlaczego rekuperator nie puszcza całego powietrza z czerpni? Dziś sprawdze temperatuty przy włączonym i wyłączony bypasie. U mnie podobnie. Myślę ze to przez wysoką temp otoczenia rekuperatora (strych). A jaka temp wywiewanego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts