Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbiornik akumulacyjny - kominek, solary, gaz

MdeFoxe

Recommended Posts

Witajcie,

buduje malutki domek według projektu LEA. Powoli nadchodzi chwila,

by przymierzyć się do instalacji C.O.

Projekt przyjmuje założenia iż na pokrycie :

- zapotrzebowania ciepła na c.o. i przygotowanie c.w.u. przyjmuje się kocioł gazowy o mocy cieplnej 24kW,

- przygotowanie kąpieli w wannie w systemie zasobnikowym zużycie wody 160l o temp. 40C to 11kW,

- wskaźnik zapotrzebowania ciepła w odniesieniu do kubatury ogrzewanej wynosi 23,5 W/m3.

Powierzchnia użytkowa wynosi 83.11 m², powierzchnia netto 111.78 m², kubatura 284.67 m³.

Założenia są następujące:

- kominek z płaszczem wodnym,

- solary,

- piec gazowy,

- zbiornik akumulacyjny (dwie wężownice),

- bojler (z wężownicą) połączony ze zbiornikiem akumulacyjnym i wyposażony w grzałkę elektryczną.

Nie wiem czy dam radę podłączyć gaz przed wprowadzeniem się do budynku...

Chciałbym poddać dyskusji powyższe założenia, będę wdzięczny za wszelkie uwagi i pomysły.

Moim największym zmartwieniem jest zbiornik akumulacyjny.

Jaką pojemność dobrać? Problemem jest też jego rozmiar i waga. W chwili obecnej nie mam

jeszcze wylanych podłóg, jest tylko chudziak, bez żadnych dozbrojeń itp. A taki zbiornik waży sobie przecież z tonę...

Chciałbym go schować pod schodami z tym, że wysokość będzie tam w okolicach 150cm (300 litrowy zbiornik wejdzie spokojnie, pytanie, czy to wystarczy).

Co drodzy forumowicze o tym myślą?

Zrobiłem bardzo orientacyjne obliczenia w arkuszu kalkulacyjnym:

obliczenia.jpg

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie,

buduje malutki domek według projektu LEA. Powoli nadchodzi chwila,

by przymierzyć się do instalacji C.O.

Powierzchnia użytkowa wynosi 83.11 m², powierzchnia netto 111.78 m², kubatura 284.67 m³.

Założenia są następujące:

- kominek z płaszczem wodnym,

- solary,

- piec gazowy,

- zbiornik akumulacyjny (dwie wężownice),

- bojler (z wężownicą) połączony ze zbiornikiem akumulacyjnym i wyposażony w grzałkę elektryczną.

Nie wiem czy dam radę podłączyć gaz przed wprowadzeniem się do budynku...

Do kompletu brakuje jeszcze pompy ciepła i paneli fotowoltaicznych.

A tak na powaznie to :

kominek jezeli musi byc to jak najmniejszej mocy bez płaszcza

kolektory nieopłacalne (chyba ze rodzina 5-6 osobowa to wtedy na pograniczu opłacalnosci)

zasobnik/bufor z grzałkami i wezownicą przepływową cwu grzany wyłacznie w II taryfie (sprzedawca Duon)

bojler zbędny

kocioł gazowy zbędny

Koszt takiego bufora z autoamtyką ok 9000 brutto (w zasadzie to koszt całej "kotłowni")

Taniej inwestycyjnie ale tylko trochę to kable po całosci plus bojler elektryczny.

Kominek z płaszczem wodnym + bufor .

Kominek do układów zamkniętych wyposażony w chłodnice np Romotop KV 6.6.2 TV .

U moich rodziców na 120 metrów domu pracuje Romotop KV075W bez bufora ,dodam jednak że w przypadku gdy wyjedziecie na cały dzień do pracy bufor jest jak najbardziej wskazany.

Paru naszych klientów próbowało grzać dom prądem... szybko przybiegli po kominek ...

Kolego,

Ja polecam taki zestaw:

Viessmann Vitodens 343–F 11,0 kW + Vitotronic 200 RF (sterownik pokojowy) + czujnik NTC temp zewn (do pogodówki)

lub ten sam piec ale 19kW

-modulacja pieca 1,9 - 11kW lub mocniejszy 1,9 do 19kW (moc maksymalna ma tu znaczenie tylko do grzania CWU)

- 1,9kW mocy minimalnej to w sam raz na ogrzewanie Twojego małego domku, a nawet może i za dużo, ale nie znam pieca o mniejszej mocy minimalnej

mniejsza moc minimalna to znaczne oszczędności przy wydajności

-gwarancja na wymiennik ze stali nierdzewnej 10 lat

-zbiornik CWU ze stali nierdzewnej 220 l - na lata

-pompa elektroniczna - duuuuże oszczędności

-wada, chociaż dla takiego domku jak Twoj to minimalna to brak możliości cyrkulacji CWU

-negocjuj zniżki - są duże do wyrwania

koszt tego zestawu przy odpowiednich rabatach powinien Cię wynieść jakieś 14-16 tys brutto (na 8% VATu).

Pompa ciepła powietrzna Panasonica to jakieść 23000 brutto z instalacją pod klucz - do rozważenia.

Kominek z płaszczem wodnym, to u Ciebie nieporozumienie. Kominek nawet nie bierz po uwagę, chyba, żeby tylko odpalić kilka raz w zimie.

Niestety za mała powierzchnia mieszkania na kominek.

Solary - nieopłacalne.

Ja bym zrobił pompę, albo kocioł gazowy (mam dokładnie 1,9 -19 kW Vitodens 300-W) i zainwestował w rekuperację (mam rekuperator systemair).

Edytowane przez saturnv

Komin systemowy nie jest potrzebny. Wystarczy wyrzut poziomy na zewnątrz przez ścianę.

Koszt instalacji gazowej no to zrozumiałe. Opłaty stałe W2 to jakieś 10 zł miesięcznie.

Kolega przy takim domku nigdy w W3 nie wpadnie (W3 ma około 45 zł/mc)

Na ogrzewanie nie , ale jak dodamy cwu i ewentualnie gotowanie to moze sie zdarzyc ze 1200 m3 bedzie na styk.

Liczmy dalej Twoja propozycja to 14-16 tys plus instalacja gazowa i przyłacz razem ok 20000 zł, koszt 1 kWh z gazu to w zaleznoaci od regionu 23-25 gr, koszt II taryfy w zaleznosci od regionu 18-25 groszy. Oszczednosc na gazie zadna lub nawet strata, koszt inwestycyjny 2 razy wiekszy. To gdzie jest zaleta tego rozwiazania?

Edytowane przez asolt

no ale 10 tyś to jakoś super tanio nie jest

nie wiem jak ten domek będzie zaizolowany

przy porządnym ociepleniu takiego domku wolałbym czysty prąd plus ewentualnie jakiś kominek za 5 tyś

gaz bym skreślił na starcie

już prędzej płaszcz wodny w kominku

i z dwie drabinki z grzałkami

przecież taki domek to da się wybudować żeby miał zapotrzebowanie w okolicach 2 kw

asolt5 co o tym myślisz?

W domach bardzo ciepłych często wystarczy piecyk na drewno tzw koza z płaszczem wodnym np LUGO W .

Koszt całej inwestycji 10.000,- zł + widok ognia w salonie GRATIS !

Skoro mowa o gratisach to moze popatrzmy i na ten:

Opis w artykułach z linków: http://www.sfora.pl/swiat/Wieczor-przy-kominku-To-powolna-smierc-a28977 http://fakty.interia.pl/deutsche-welle/news-zagrozenie-dla-zdrowia-z-przytulnego-kominka,nId,1550452 http://www.mojealergie.pl/palenie-w-kominku-na-co-warto-uwazac/ Mozna uwazac ze to propaganda ze strony producentów innych urządzen grzewczych lub sprzedawców innych nosników energii, ale osobiscie widziałem jak wygląda zbiornik z wodą z w profesjonalnym odkurzaczu pioracym którym czyszczono meble z obiciem tkaninowym w domu gdzie jest kotłownia w salonie. Pozostałosci po recznym praniu firanek i zasłon z tego domu to równiez czarna woda. Pył PM10 i PM2,5 podobny jak po paleniu papierosów, korzystaniu z ksero powoduje duzo szkód a szczególnie w organizmach dzieci.

no ale 10 tyś to jakoś super tanio nie jest

nie wiem jak ten domek będzie zaizolowany

przy porządnym ociepleniu takiego domku wolałbym czysty prąd plus ewentualnie jakiś kominek za 5 tyś

gaz bym skreślił na starcie

już prędzej płaszcz wodny w kominku

i z dwie drabinki z grzałkami

przecież taki domek to da się wybudować żeby miał zapotrzebowanie w okolicach 2 kw

asolt5 co o tym myślisz?

Oczywiscie ze sie da wybudowac tak aby było 2 kW, jezeli chodzi o czysty prąd to o nim pisałem we wczesniejszych postach.

Co drodzy forumowicze o tym myślą?

Od kilkunastu lat eksploatuję podobny system. Podaruj sobie zbiornik akumulacyjny - u mnie taką rolę spełnia zbiornik cwu z 2 wężownicami, do nich podpięte są solary, pw kominka, i kocioł gazowy, dodatkowo jest grzała el. Policz ile energii z zapotrzebowania dostarczałbyś kominkiem i czy warto?

Serdecznie dziękuję za tak liczne odpowiedzi.

Saturnv, kominy mam już gotowe (kominy systemowe), w salonie gotowy pod kominek natomiast w kotłowni z rurą nierdzewką.

Co do budowy samego kominka bez płaszcza wodnego, to przyznam, że pomysł zupełnie mi nie odpowiada. Taka sztuka,

dla sztuki na którą szkoda by mi było pieniędzy. W zasadzie tylko po to, by zapalić w nim dwa razy do roku. Obawiam się tego iż po zapaleniu w kominku w salonie będzie gorąc a na piętro trzeba by ciepło dystrybuować kanałami - a tych w takiej formie nie mam w planach. Generalnie to ciepło z takiego kominka byłoby chwilowe i z nadzieją na akumulacje w szamocie.

Jednak płaszcz wodny i akumulator do mnie bardziej przemawia. Dystrybucja ciepła następuje po instalacji C.O. wtedy gdy jest to potrzebne, dodatkowo dogrzewam wodę użytkową.

Chciałbym się trzymać tej wersji, choć oczywiście chętnie czytam opinie przeciw takiemu rozwiązaniu.

Niestety nikt z kolegów nie pisze o rozmiarach akumulatora ciepła.

Dziękuję asolt za zwrócenie uwagi na zapylenie, jest to dość spory minus. Nie rozważałem też możliwości ogrzewania elektrycznością, jedynie w formie pompa ciepła (powietrznej).

Saturnv dlaczego uważasz, że kominek z płaszczem wodnym, to u mnie nieporozumienie.

Co masz na myśli mówiąc: "za mała powierzchnia mieszkania na kominek"?

Od kilkunastu lat eksploatuję podobny system. Podaruj sobie zbiornik akumulacyjny - u mnie taką rolę spełnia zbiornik cwu z 2 wężownicami, do nich podpięte są solary, pw kominka, i kocioł gazowy, dodatkowo jest grzała el. Policz ile energii z zapotrzebowania dostarczałbyś kominkiem i czy warto?

Jak to jest podłączone? Kocioł gazowy i solary do wężownic a kominek ? Jak oddajesz ciepło do C.O.?

daj na ściany 20cm przyzwoitego styropianu, w dach 35 cm wełny

wstaw bufor 1000 litrów za niecałe 3 tys, grzej grzałką w 2 taryfie

wszedzie podłogówka żeby wykorzystać pojemność cieplną bufora

a jak chcesz coś dac na dach to fotowoltaikę, podłączysz bezpośrednio pod grzałkę i koniec instalacji

daj na ściany 20cm przyzwoitego styropianu, w dach 35 cm wełny

wstaw bufor 1000 litrów za niecałe 3 tys, grzej grzałką w 2 taryfie

Na chwilę obecną wyceniłem TOPROCK piętnastkę z lambda 0,035 i Superrock piątkę. Czyli 20 cm wełny.

Styropian Paneltech fasada eps grafit piętnastka z lambda 0,032.

Okna są wstawione, myślę, że w miarę przyzwoite.

wszedzie podłogówka żeby wykorzystać pojemność cieplną bufora

Łazienka, przedpokój, kuchnia - podłogowe ogrzewanie jak najbardziej. W salonie i sypialni trochę mnie przeraża wizja

płytek na podłodze, a drewno przy podłogowym ogrzewaniu raczej odpada...

Myślałem trochę o ogrzewaniu ściennym, ale to trochę takie ekstrawaganckie się wydaje :rolleyes:

a jak chcesz coś dac na dach to fotowoltaikę, podłączysz bezpośrednio pod grzałkę i koniec instalacji

Hmm czy fotowoltaika grzejąca wodę będzie miała wyższą sprawność od kolektorów rurowych? Myślę, że nie bardzo się coś takiego sprawdzi.

Serdecznie dziękuję za tak liczne odpowiedzi.

...

Saturnv dlaczego uważasz, że kominek z płaszczem wodnym, to u mnie nieporozumienie.

Ja mam kominek Aquatondo 29DX, 18 kW na wodę i 7 na powietrze. Do tego bufor 750l. i osobny na CWU 300.

W buforze mam 1 wężownicę, a w CWU dwie, jedna dla vieśka, a jedna pod kominek.

Bez problemu dam rade nagrzać tym kominkiem CWU do około 80 stopniC i bufor do 70C.

Energiena CO magazunuje zatem w buforze i spokojnie wystarcza, żeby na cały nastepny dzień wystarczyło.

Tylko w salonie robi się dość ciepło. Twój domek ma 3 razy mniej powierzchni od mojego. Twój kominek powinien mieć moc powietrzną jakieś 2kW a na wodną jak najwiecej. Teraz jaki kominek to spełnia. Mój jest duży i komfortowo się w nim pali. A kominki o małych mocach... to takie klitki.

Jesli upierasz się przy kominku to niech nie będzie to Twoje jedyne żródło energii.

Bierz obowiązkowo z płaszczem z jak najmniejszą moca powietrzną i jak największą wodną bo się zagotujesz.

Podobnie - na 1kW mocy kominka przyjmuje się około 30-40 l wody.

S

Odpowiem ja, dom o tej powierzchni to przy nieco lepszym niz standartowe ociepleniu ma zapotrzebowanie na ciepło w granicach 4000-5000 kWh, to przy II taryfie i Duonie daje mam koszt ogrzewania bez cwu 800-1000 zł rocznie. Jezeli jednak tez koszty są dla Ciebie za wysokie, a chcesz miec mniejsze koszty to kombinuj z kominkiem z płaszczem wodnym, solarami gazem i co tam jeszcze wymyslisz. Pewne jest jedno wszystkie te rozwiazania nie mają sie szansy zwrócic w rozsadnym okresie w porównaniu do bufora moze za wyjątkiem klimatyzatorów z funkcją grzania. Mając bufor masz całkowicie bezobsługowe i stosunkowo tanie ogrzewanie ogrzewanie, oraz cwu. Kominek z płaszczem wodnym pomijając wzgledy higieniczne takim nigdy nie bedzie.

Edytowane przez asolt