Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbiornik akumulacyjny - kominek, solary, gaz

MdeFoxe

Recommended Posts

Łazienka, przedpokój, kuchnia - podłogowe ogrzewanie jak najbardziej. W salonie i sypialni trochę mnie przeraża wizja

płytek na podłodze, a drewno przy podłogowym ogrzewaniu raczej odpada...

Myślałem trochę o ogrzewaniu ściennym, ale to trochę takie ekstrawaganckie się wydaje :rolleyes:

Hmm czy fotowoltaika grzejąca wodę będzie miała wyższą sprawność od kolektorów rurowych? Myślę, że nie bardzo się coś takiego sprawdzi.

na temat mitów podłogówki to mi sie nie chce pisać, bo ciągle trzeba kogoś nawracać, poszukaj na forum

alternatywa do fotowoltaiki to pompa ciepla ze zintegrowanym zasobnikiem 200-300l 6 tys

solary maja bardziej skomplikowaną instalację, trzeba mieć zabezpieczenie przed przegrzaniem, wymieniać glikol...przeżytek, kiedys to ładowali bo fotowoltaika byla bardzo droga

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak to jest podłączone? Kocioł gazowy i solary do wężownic a kominek ? Jak oddajesz ciepło do C.O.?

Grzejniki u mnie to podłogówka na całości, solary i pw kominka podłączone są do dolnej wężownicy zbiornika (300l), górna to piecyk gazowy i podłogówka. Kilka lat temu do układu dodałem 2 klimatyzatory.

Ja mam kominek Aquatondo 29DX, 18 kW na wodę i 7 na powietrze. Do tego bufor 750l. i osobny na CWU 300.

W buforze mam 1 wężownicę, a w CWU dwie, jedna dla vieśka, a jedna pod kominek.

Bez problemu dam rade nagrzać tym kominkiem CWU do około 80 stopniC i bufor do 70C.

Energiena CO magazunuje zatem w buforze i spokojnie wystarcza, żeby na cały nastepny dzień wystarczyło.

Tylko w salonie robi się dość ciepło. Twój domek ma 3 razy mniej powierzchni od mojego. Twój kominek powinien mieć moc powietrzną jakieś 2kW a na wodną jak najwiecej. Teraz jaki kominek to spełnia. Mój jest duży i komfortowo się w nim pali. A kominki o małych mocach... to takie klitki.

Jesli upierasz się przy kominku to niech nie będzie to Twoje jedyne żródło energii.

Bierz obowiązkowo z płaszczem z jak najmniejszą moca powietrzną i jak największą wodną bo się zagotujesz.

Podobnie - na 1kW mocy kominka przyjmuje się około 30-40 l wody.

Znalazłem taki mały http://www.edilkamin.com/pl/termocamini/termocamino_h2oceano_15.aspx

wymiary 62 głębokość, 74 szerokość

9 kW na wodę i minimalna 5-16 całkowitej sprawności.

Ale dalej sądze, że jest za duży.

Mój domek 3x jak Twój ma zapotrzebowanie w średni dzień zimy na poziomie około 4 kW.

To Twój?? powiedzmy 2kW.

BTW

Zacznij może od OZC:

Wpisz dane na stronie http://cieplowlasciwie.pl/start i podklej link.

Dziękuję jeszcze raz za rady.

BTW

Zacznij może od OZC:

Wpisz dane na stronie http://cieplowlasciwie.pl/start i podklej link.

Bez oszukiwania wygląda to następująco: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/l2w (bardzo fajna strona).

Mówię, bez oszukiwania, bo policzyłem z wentylacją grawitacyjną.

Wiem, rekuperator...

W chwili obecnej wygląda to następująco:

5,9kW takiej mocy grzewczej potrzebuje twój dom w największy mróz

49W/m2 wskaźnik mocy kotła względem ogrzewanego metrażu

11 817kWh tyle ciepła zużyje dom w ciągu całego sezonu grzewczego

99kWh/m2*rok zużycie roczne energii w przeliczeniu na 1m2 - zalicza twój dom do klasy energetycznej C

W najmroźniejszy dzień zimy średnia dobowa -20°C na zewnątrz 5,9kW potrzebna moc grzewcza

W przeciętny dzień zimy 1,8°C na zewnątrz 2,8kW potrzebna moc grzewcza

Pomysł instalacji CO na T E N domek wygląda jak na 2 duże domy.

Już na pierwszy rzut oka widać że większość sprzętu jest zupełnie zbędna. Kocioł gazowy 24kW, czy kominek z płaszczem wodnym pasują jak wół do karety. Myślę że wystarczy dołożyć wełny w dach do 30cm i ogrzewanie opędzić kablami lub grzałką. Może nawet grzałka byłaby lepsza bo niedroga i w razie potrzeby, bez problemu można zmienić źródło energii. Oczywiście przy całościowym OP.

Drewno nie potrzebuje grzejników, równie dobrze czuje się na prawidłowym OP. Temperatury 25-26oC na podłodze grzanej zimą, w porównaniu z nasłonecznioną letnim słońcem to pikuś. Jak letnie słońce nie zaszkodzi to tym bardziej OP.

Wygląda na to że z CO przygotowujesz się na wszystkie plagi egipskie. Bez przesady.

Jak pisze asolt, wystarczy el. grzałka z wodnym OP i zasobnikiem na CWU.

Jakikolwiek kominek, solary, kocioł gazowy w tak małym domu to zbędna inwestycja. Żadna oszczędność, tylko wydatki. Już niepotrzebnie zbudowałeś kominy, które zmniejszają i tak już skromną przestrzeń.

Lepiej tą gotówkę przeznaczyć na lepszą wykończeniówkę.

Dziękuję jeszcze raz za rady.

Bez oszukiwania wygląda to następująco: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/l2w (bardzo fajna strona).

Mówię, bez oszukiwania, bo policzyłem z wentylacją grawitacyjną.

Moze bez oszukiwania, ale z rzetelnoscią te "obliczenia" niewiele mają wspólnego, diagram strat to pokazuje dobitnie. Tak niskie straty na wentylację to tylko przy duzej szczelnosci domu i pozatykanych wszystkich kratkach wentylacyjnych, o normowej wymianie nie wspomnę, okna tez wybitnie pasywne i kontrastują dziwnie z mizernie ocieploną scianą zewnętrzną. o ile projektowe obciąznie cieplne jest o dziwo do przyjecia to zapotrzebowanie na ciepło sporo zawyżone.

moim zdaniem asolt bardzo ostrożnie liczy te 4 tyś kwh w tym domku

przy odrobinie dobrej woli właściciela [ale tylko odrobinie]

ten dom moze zużywać max 3000kwh -ale to max na rok

jak musi być kominek - to niech będzie maleństwo takie 2-3 kw

aż się prosi do tego domu prąd[dla świętego spokoju niech będzie wodna podłog.

wiem ze to troszkę kłopotliwe ale kominek założyłbym lub nie ale po roku /czy dwóch.

tu nie ma sensu pchać się pompę powietrzną.

a jak ma być i tak kominek

to założyć kable

wtedy w takim domku w sezonie

koszt co w sezonie będzie

1] 400-500 zł na prąd

2] 150zł na drewno

warto jeszcze pomyśleć o cwu -ale jeśli rodzina jest 3 osobowa to koszt roczny max z 800zł

warto poprosic zdanie jasia czy konrada albo artura

Pomysł instalacji CO na T E N domek wygląda jak na 2 duże domy.

To prawda, dyskusja tutaj dała mi trochę do myślenia.

Już na pierwszy rzut oka widać że większość sprzętu jest zupełnie zbędna. Kocioł gazowy 24kW, czy kominek z płaszczem wodnym pasują jak wół do karety.

Chyba przekonaliście mnie do tego iż stawianie na kominek jako hmm ważne źródło ciepła nie jest dobrym pomysłem.

Nie mówię, że z niego będę rezygnował. Chciałbym go założyć, ale to może w późniejszym terminie.

Rurki na tym etapie budowy łatwo doprowadzić - tak zrobię.

Myślę że wystarczy dołożyć wełny w dach do 30cm i ogrzewanie opędzić kablami lub grzałką. Może nawet grzałka byłaby lepsza bo niedroga i w razie potrzeby, bez problemu można zmienić źródło energii. Oczywiście przy całościowym OP.

Co do grzałki nie jestem jakoś przekonany. Chętnie zapoznam się z ciekawości z opinią na ten temat.

Jak dla mnie wygląda to w ten sposób, że można zrobić to na zasadzie "grzałka w CO - zrób to sam" i wtedy wychodzi budowa bardzo

tanio, ale rachunek za tego typu ogrzewanie już różowo by nie wyglądał. Ogrzewanie podłogowe chyba nie za dobrze jest studzić i znowu rozgrzewać,

bo to niezbyt ekonomiczne. Czy mam rację? Jeśli miałbym licznik 2 taryfowy to można by grzać w zasadzie tylko w nocy. No i dochodzimy do tego,

że przydałby się bufor ciepła. Czyli w sumie elektryczny piec CO z akumulatorem - a koszt takiego pieca jest spory, rachunek za ogrzewanie też by do niskich pewnie nie należał. Jak to wygląda z twojej perspektywy?

Nawiasem mówiąc podobny temat znalazłem na forum elektrody .

Drewno nie potrzebuje grzejników, równie dobrze czuje się na prawidłowym OP. Temperatury 25-26oC na podłodze grzanej zimą, w porównaniu z nasłonecznioną letnim słońcem to pikuś. Jak letnie słońce nie zaszkodzi to tym bardziej OP.

Ja wiem, że dyskusja na temat ogrzewania podłogowego to jest jak kij w mrowisko :p a w połączeniu z drewnem to już w ogóle :D

Przyznam szczerze, że moja wiedza nie jest autorytatywna w tej kwestii.

Oczywiście, są panele, parkiety drewniane z oznaczeniami "do zastosowania na ogrzewaniu podłogowym".

Nawiasem mówiąc znalazłem kiedyś w sieci dokument z Instytutu Ogrzewnictwa i Wentylacji

Politechniki Warszawskiej opracowane przez dr inż. Michała Strzeszewskiego zatytułowany Wodne ogrzewanie podłogowe w którym jest ładnie opisany ten temat (jak dla takiego laika jak ja).

Wygląda na to że z CO przygotowujesz się na wszystkie plagi egipskie. Bez przesady.

Postaram się, by ta myśl mi przyświecała: "bez przesady". Niestety mam skłonności do przesady :p

Przejrzałem kilka "źródeł ciepła", tylko chyba moc nie ta...

Kocioł na gaz ziemny

Na stronie Viessmann kalkulator obliczył mi iż potrzebne jest 7kW hmm. W cenie 7 tysięcy złotych jest Vitodens 100-W wraz ze zbiornikiem 120l.

Pompa ciepła

Daikin HYBRYDA EVLQ05CV3 - Hybrydowa pompa ciepła z pompą ciepła powietrze-woda i z gazowym kotłem

kondensacyjnym. Koszt 7 tysięcy złotych.

Viessmann Vitodens 343–F 11,0 kW + Vitotronic 200 RF (sterownik pokojowy) + czujnik NTC temp zewn (do pogodówki)

lub ten sam piec ale 19kW

Tylko ta cena... 15 tysięcy...

Jeśli miałbym licznik 2 taryfowy to można by grzać w zasadzie tylko w nocy. No i dochodzimy do tego,

że przydałby się bufor ciepła. Czyli w sumie elektryczny piec CO z akumulatorem - a koszt takiego pieca jest spory, rachunek za ogrzewanie też by do niskich pewnie nie należał.

.

Jezeli wyłacznie II taryfa to roczne koszty ogrzewania = ok 0,21 x zapotrzebowanie na ciepło, przykładowo 8000 kWh = 1600 zł /rok, czy to jest dużo? Dla jednych dosc duzo dla innych w sam raz. Koszt inwestycyjny to ok 9000-9500 zł dla bufora 800 z wezownicą przepływową cwu 8 m2 i z grzałkami 12kW i automatyka. To jest całej kotłowni.

1] 400-500 zł na prąd

(...)

warto jeszcze pomyśleć o cwu -ale jeśli rodzina jest 3 osobowa to koszt roczny max z 800zł

Jezeli wyłacznie II taryfa to roczne koszty ogrzewania (...) 1600 zł /rok, czy to jest dużo? Dla jednych dosc duzo dla innych w sam raz. Koszt inwestycyjny to ok 9000-9500 zł dla bufora 800 z wezownicą przepływową cwu 8 m2 i z grzałkami 12kW i automatyka. To jest całej kotłowni.

Szacunki dość mocno rozbieżne... :D

I Asolt coraz pesymistyczniej podchodzisz do tematu ;)

Odpowiem ja, dom o tej powierzchni to przy nieco lepszym niz standartowe ociepleniu ma zapotrzebowanie na ciepło w granicach 4000-5000 kWh, to przy II taryfie i Duonie daje mam koszt ogrzewania bez cwu 800-1000 zł rocznie.

Przyznam, że jeśli miałbym płacić 1600 zł za rok (dość sporo) i za sprzęt płacić 10 tysięcy, to rozpatrywałbym inne opcje. W takiej cenie zastanawiałbym się nad pompami ciepła itp. I chyba gaz by wyszedł taniej od elektryczności.

ja te 500zł za prąd podałem jakbyś w kominku spalił max 1m3 drewna

i wcześniej dobrze zaizolował domek.

myślę że najpierw naszą rozmowę powinniśmy zacząć od zużycia twojego[czy jesteś już po robieniu izolacji?]

tak przy okazji jA mam deskę podłogowa na podłogówce i wszystko pięknie działa

olej bufor i zrób z 10 cm posadzki

gwarantuję ci że bufor ci nie będzie potrzebny

asolt nie lubi podkręcać ludzi jak to będzie super

przy takich rozterkach jakie masz teraz uważam że jakbyś miał rzetelnie zrobione ozc to byłoby ci łatwiej podjąć decyzję

Szacunki dość mocno rozbieżne... :D

I Asolt coraz pesymistyczniej podchodzisz do tematu ;)

Przyznam, że jeśli miałbym płacić 1600 zł za rok (dość sporo) i za sprzęt płacić 10 tysięcy, to rozpatrywałbym inne opcje. W takiej cenie zastanawiałbym się nad pompami ciepła itp. I chyba gaz by wyszedł taniej od elektryczności.

To był tylko przykład, nie znam twojej lokalizacji to nie wiem po ile by była II taryfa, nie znam twojego zapotrzebowania bo nikt tego nie liczył, ciepło własciwe to tylko kalkulator dla zgrubnego szacunku, gaz na pewno jest drozszy i eksploatacyjnie i inwestycyjnie.

10000 za gotową kotłownię to duzo mniej niz z gazem. Przy 4000 kWh (dalej szacunki ) to pompa ma sie szansę nie zwrócić. Wszystko wymaga dokłądnego wyliczenia, póki co zadnych wiarygodnych danych nie ma wiec to tylko gdybanie.

robisz podłogówkę wodną

w łazience drabinka a w niej grzałka 1kw

druga grzałka 1kw w rozdzielacz [czy da się?]

pompkę obiegową przy tym rozdzielaczu jakieś proste sterowanie

i masz kompletny system +- 5 tyś zł w takim małym domku

bojler z grzałką do wody i tyle w temacie

po 2 -3 zimach wracasz do tematu czy zakładac kominek czy nie

zwróć uwagę że namawiam cię na prąd choć sam jadę pompie pow-woda

Na ogrzewanie nie , ale jak dodamy cwu i ewentualnie gotowanie to moze sie zdarzyc ze 1200 m3 bedzie na styk.

Liczmy dalej Twoja propozycja to 14-16 tys plus instalacja gazowa i przyłacz razem ok 20000 zł, koszt 1 kWh z gazu to w zaleznoaci od regionu 23-25 gr, koszt II taryfy w zaleznosci od regionu 18-25 groszy. Oszczednosc na gazie zadna lub nawet strata, koszt inwestycyjny 2 razy wiekszy. To gdzie jest zaleta tego rozwiazania?

Taaak

Ale jest jeszcze taryfa I dużo droższa.

Zatem ogrzewanie w cenie 18-25 groszy prądem to tylko w bajkach!

I naprawdę nie każdemu opłaca się kaganiec dwutaryfowy.

Instalacja gazowa może kosztować np tyle co u mnie:

700 projekt

1000 przyłącze

2300 instalacja wewnątrz z doprowadzeniem gazu

2700 kociołek+sterownik+ wyrzut spalin przez ścianę.

Do bufora za 9000 jeszcze daleko!

a w czym problem droga taryfa w grzaniu co?

ja liczyłbym ten domek tak

85m2x40kwhrok[40 kwhm2rok- tożaden wyczyn żeby osiągnąć]=3400kwh

w g11 koszt 2200 zł brutto

w g12w w ekstremalnej sytuacji liczmy 1000kwh w drogiej[ głupotą jest liczyć aż 1000 kwh ale niech będzie

1000kwhx0,70=700zł

2400kwhx0,35=840zł

z doświadczenia chłopaków jadących na prądzie w drogiej taryfie to nawet 500kwh tu w drogiej taryfie nawet nie będzie potrzebne

Taaak

Ale jest jeszcze taryfa I dużo droższa.

Zatem ogrzewanie w cenie 18-25 groszy prądem to tylko w bajkach!

I naprawdę nie każdemu opłaca się kaganiec dwutaryfowy.

Instalacja gazowa może kosztować np tyle co u mnie:

700 projekt

1000 przyłącze

2300 instalacja wewnątrz z doprowadzeniem gazu

2700 kociołek+sterownik+ wyrzut spalin przez ścianę.

Do bufora za 9000 jeszcze daleko!

Dokładnie II taryfa w okregu rzeszowskim to 17,85 gr brutto, tyle płaci R&K tyle wynika z cennika PGE i Duonu, cenniki ogólnie dostępne, nie zarzucaj mi nieprawdy.

U mnie w oddziale tarnowskim Tauronu II taryfa 20 gr.

Tak w I taryfie jesrt drozej ale w taryfie G12w mamy 98 godz. na 144 godz w tygodniu a zuzycie bytowe (bez co i cwu) to ok 25% całosci z czego ok 50% w II taryfie. O jakim kagancu mówisz?

1kWh z gazu we wiekszosci kraju jest drozsza od II taryfy, są rejony gdzie moze byc równa i dlatego trzeba to przeliczyc.

Co do kwot które podałes nie widzę zasobnika cwu, zawsze lepiej zanizyc i porównac co innego. Kociołek za 2700 z montażem to szczyt techniki nie jest.

orko mamy tyle samo do ogrzania ja mam 3 osobową rodzinę i taką samą wielkość domu[realnie moze nawet większą ]

dom masz też b.dobrze zaizolowany

u mnie całkowity koszt pradu co +cwu+ bytowy za 2014 r to 1830 zł

do tego uczciwie trzeba doliczyć 0,5 drewna[liczmy dla świętego spokoju 1m3 za 150zł]

cały dom to 1980zł

orko jak to u ciebie przy gazie wyszło ?

temperatury w domu 22-24

orko mamy tyle samo do ogrzania ja mam 3 osobową rodzinę i taką samą wielkość domu[realnie moze nawet większą ]

dom masz też b.dobrze zaizolowany

u mnie całkowity koszt pradu co +cwu+ bytowy za 2014 r to 1830 zł

do tego uczciwie trzeba doliczyć 0,5 drewna[liczmy dla świętego spokoju 1m3 za 150zł]

cały dom to 1980zł

orko jak to u ciebie przy gazie wyszło ?

temperatury w domu 22-24

Zapominasz dodać, że masz PC.

U mnie gz50 (Co +CWU+kuchenka) 630 m^3 rocznie czyli 6300 kwh

do tego około 4000 kwh za prąd.

A i jeszcze 40kg brykietu.