orko 04.02.2015 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 A propo Duonu, jest nowa promocja II taryfa za 0 zł do konca roku. Nie widze analogii do frankowiczów Może jest może nie ma. W każdym bądź razie trzeba podpisać umowę na 3 lata bodajże, co powoduje, że liczy się całkowity koszt prądu w okresie 3-letnim więc podawanie potencjalnym klientom informacji, że ogrzewanie w Duonie jest za darmo, czy też po naście groszy to zwyczajne naciąganie rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.02.2015 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Może jest może nie ma. W każdym bądź razie trzeba podpisać umowę na 3 lata bodajże, co powoduje, że liczy się całkowity koszt prądu w okresie 3-letnim więc podawanie potencjalnym klientom informacji, że ogrzewanie w Duonie jest za darmo, czy też po naście groszy to zwyczajne naciąganie rzeczywistości. Tak ale Duon gwarantuje cene w okresie trwania umowy, nie gwarantuje tej ceny dystrybutor, ale tez nikt nie twierdzi ze cena dystrybucji jest gwarantowana., gwarantowana jest cena sprzedazy, a biorąc pod uwagę ze koszt dystrybucji jest mniejszy duzo mniejszy niz sprzedazy to ewentualny wzrost ceny dystrybucji ma mniejszy wpływ na całosc kosztów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.02.2015 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 (edytowane) Zapominasz dodać, że masz PC. U mnie gz50 (Co +CWU+kuchenka) 630 m^3 rocznie czyli 6300 kwh do tego około 4000 kwh za prąd. A i jeszcze 40kg brykietu. w złotówkach jak to u ciebie wychodzi? 6300kwh realnie mnożąc to 0,40 grosza brutto to wyszłoby w prądzie 2800zł zamiast za gaz . Edytowane 4 Lutego 2015 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 04.02.2015 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 w złotówkach jak to u ciebie wychodzi? 6300kwh realnie mnożąc to 0,40 grosza brutto to wyszłoby w prądzie 2800zł zamiast za gaz . Przy 630 m^3 mam 1m^3 za 2.3zł, czyli 630*2,3 =1449 zł. Jednak wasza matematyka zupełnie mi nie odpowiada. Jeden liczy tylko cenę za prąd, inny dolicza dystrybucję a jeszcze inny pomija opłaty handlowe. Ostatnio zdarzyła mi się promocja z Tauronu. Zgodnie z przewidywanym zużyciem zaoszczędziłbym jakieś 4 zł w pierwszym roku a w kolejnych pewnie byłaby strata bo opłaty handlowe ciut wyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.02.2015 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 ja te 40 groszy podałem uwzględniając że coś w drogiej idzie takze no ale duza część chłopaków jedzie na tanim prądzie za 0,29 grosza brutto ze wszystkim bez żdnych promocjiwtedy wyszłoby z 1827 złotych.te 1449 u ciebie to kwota brutto z faktur ?jeśli tak bardzo dobry wynik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 04.02.2015 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 (edytowane) ja te 40 groszy podałem uwzględniając że coś w drogiej idzie takze no ale duza część chłopaków jedzie na tanim prądzie za 0,29 grosza brutto ze wszystkim bez żdnych promocji wtedy wyszłoby z 1827 złotych. te 1449 u ciebie to kwota brutto z faktur ? jeśli tak bardzo dobry wynik Żeby być bardziej precyzyjnym (z kilku lat kwota przez ilość m^3) wychodzi 2,38zł za m^3. Te 6300 kwh dałbym radę włożyć w tanią taryfę, ale zostaje jeszcze 4000kwh które niemal całe weszłyby w drogą a wtedy to już tak różowo nie wygląda. Jak by nie liczył te 4000 zł za energię i nie chce być mniej. Edytowane 4 Lutego 2015 przez orko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.02.2015 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 (edytowane) przy g12w masz sobotę i niedzielę w taniej masz 24 hczyli 1/3 tygodnianie sądzę żeby w reszte tygodnia nie mozna byłoby włączyć pralki , zmywarki w taniej .lodówki ,telewizora też się czasem używa o 13-15. czy po 22w wersji pesymistycznej licz 50/50[ bardziej 60/40 dla kolegi z tego wątkujeśli przyłącze gazu wyjdzie cie mało to bierz gaznatomiast przyłącze jeśliby wyszło ponad 10 tys razem z piecem to bierz pod uwagę pompe powietrzną/choć ja uważam że mozesz spokojnie iść w czysty prądprzy pradzie nie masz żadnych rocznych przeglądów gwarancyjnych , gazowych kominiarskich , technicznych pieca gazowego , pompyto rocznie pewnie będzie z 200-300zł dodatkowo.czyli za taką kwotę masz już 1/4 zapotrzebowania za darmo i to nie w stawkach duonowych Edytowane 4 Lutego 2015 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 04.02.2015 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Pompa powietrzna... tiaaa Tak się jakoś dziwnie składa że budowaliśmy kominki do OGRZEWANIA w domach gdzie wcześniej były tylko pompy powietrzne , powodem były zbyt duże koszty eksploatacyjne takiego nowoczesnego sytemu , miało być tanio grzanie MROZEM ale jakoś to niezbyt się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MdeFoxe 04.02.2015 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 (edytowane) Pompa powietrzna... tiaaa (...) Dobrze wiedzieć... Dlatego mówię o Daikin HYBRYDA EVLQ05CV3. Pytanie tylko czy stosowanie takiego "wszystkiego" ma sens i jest to dobre. Bo cena wydaję się dość dobra. Edytowane 4 Lutego 2015 przez MdeFoxe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 04.02.2015 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Pompa powietrzna... tiaaa to chyba zależy od tego jaka to pompa, jaki to dom, jak wykonana instalacja itd. w końcu jest sporo zadowolonych użytkowników na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.02.2015 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Dobrze wiedzieć... Dlatego mówię o Daikin HYBRYDA EVLQ05CV3. Pytanie tylko czy stosowanie takiego "wszystkiego" ma sens i jest to dobre. Bo cena wydaję się dość dobra. Nie masz przekonania do kominka to w niego nie wchodź. Jak Putin zidiocieje do końca, to może wszystko wziąć w łeb. Wtedy postawisz kozę na środku swojego małego domku. Będzie nie tylko ciepło, ale i klimatycznie...Jak stwierdzisz, że chcesz koniecznie mieć przerost formy nad treścią z tym kominkiem (PW), jest taka możliwość by grzać wyłacznie wodę, a nie powietrze. Ale to nic z tych wkładów o których tu było gadane. To tylko jak będziesz chciał być nierozsądny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 05.02.2015 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Piotrze trochę droga zabawkaale namów kolegę na salzburga w taki mrozy jak w tym tygodniu będzie rozpalał z 2 razy w tygodniu ja sam jadę na n21 i jest ok . ale przy samym salzburgu reszta domu byłaby na czystym prądzie. odpowiedż dla kolegi zduna- ta powietrzne się nie sprawdzają[pozdrawiam użytkownik powietrznej 123m2 gdzie cwu i co zmieściłem w 2014 i drewnem sporo poniżej 1000zł [ no dobra wyszło 950zł] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.02.2015 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Doktoryzować się na FM? Nie chce mi się... Pod Kołobrzegiem szykujemy zabawkę co grzeje tylko to, co ma grzać. Bez straty szybą, bez grzania powietrza jak nie trzeba. Co z tego wyjdzie zobaczymy, na pewno coś do naśladowania w domach energooszczędnych... Pod Lednogórą zrobiliśmy pod komin dziurę w stropie pasywniaka. Na życzenie inwestora. Będzie co doświadczać...Pali od 2 dni...(czyli napalił przed wczoraj i patrzy jak stygnie!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 05.02.2015 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 ... a piec kaflowy , dokładniej grzanie promieniowaniem , to nie tylko ciepło ale i zdrowie....pisałem o tym na forum już kilka lat temu.... Piotrze,grzanie szybą to nie strata... [ ale wiem o co Tobie chodzi ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts