Vivelee 03.02.2015 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Cześć. Zrobiliśmy sobie taki dziwny projekt, gdzie dolna połowa schodów jest betonowa, w połowie spocznika schody zmieniają się na dywanowe (coś a'la ażurowe) i w tym stanie lecą na piętro. Schody są w kształcie litery "U", gdzie spocznik jest połączony z zewnętrzną ścianą nośną budynku (patrz rysunki). Wygląda to mniej więcej w sposób zaprezentowany na rysunkach, tylko nie jesteśmy pewni czy cały spocznik ma być betonowy, czy tylko od "betonowej połowy". Prawdopodobnie tylko pół spocznika będzie betonowe, dzięki czemu patrząc z salonu nie będzie widać różnicy grubości materiałów. Dolna, betonowa połowa schodów to żaden kłopot. Problem powstaje przy górnej połowie, bo ja chcę być pewna, że te schody nie spadną nikomu na głowę (pod nimi jest salon), zaś architekt liczy tylko nośność schodów betonowych. Kto to powinien policzyć (nośność) i być za to odpowiedzialny? Firma robiąca te schody? Taka firma to wykonawcy, oni chyba nie muszą się na tym znać :/. Nie wiem do kogo uderzać z tematem, mimo że chciałabym komuś zapłacić ;P. PS. Tak przy okazji, ile lat (pi razy oko- 5, 10, 15) powinna wynosić gwarancja na schody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts