jarecki111 03.02.2015 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Jaki ty studni zastosować przy odwiecie na 7-8m w odległości około 6 metrów od budynku? Czy pompa głębionowa czy może pompa przy hydroforze w budynku? Jak macie zrobione to u siebie? Woda do użytku codziennego w domu jednorodzinnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 04.02.2015 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Jaki ty studni zastosować przy odwiecie na 7-8m w odległości około 6 metrów od budynku? Czy pompa głębionowa czy może pompa przy hydroforze w budynku? Jak macie zrobione to u siebie? Woda do użytku codziennego w domu jednorodzinnym Przede wszstkim sprawdz wydajnosc studni. Powinien zrobic to studniarz. Pompa nie powinna miec wydajnosci wiekszej niz studnia. Po drugie, zbadaj ta wode. 7-8 to plytko i mozesz miec mocno zanieczyszczona wode. I to ze jest smaczna i czysta to jeszcze nic nie znaczy, Wydajnosc pompy moze miec znaczenie przy doborze systemow uzdatniania wody. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motoczesci 07.02.2015 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 u mnie jest podobna głębokość na której znajduje się woda (studnia kręgowa). Polecam pompę hydroforowa-zdaje egzamin. Łatwo jest ją wpiąć w instalację hydrauliczną. Oczywiście podstawa to tak jak pisze Kolega Jastrząb, przebadanie wody jeśli ma być przeznaczona do spożywania a nie tylko do np. kąpieli czy wc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isilindila 07.02.2015 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Nie wiedziałam, że ktoś jeszcze w tych czasach robi studnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarecki111 09.02.2015 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Przede wszstkim sprawdz wydajnosc studni. Powinien zrobic to studniarz. Pompa nie powinna miec wydajnosci wiekszej niz studnia. Po drugie, zbadaj ta wode. 7-8 to plytko i mozesz miec mocno zanieczyszczona wode. I to ze jest smaczna i czysta to jeszcze nic nie znaczy, Wydajnosc pompy moze miec znaczenie przy doborze systemow uzdatniania wody. marcin Oczywiście wode sprawdzę natomiast chodziło mi o to która z metod/technik sprawdzi się lepiej i będzie bardziej efektywna kosztowo. Czy pompa na wierchu (głośniejsza na pewno) czy pompa głębinowa (cicha ale w razie problemów ciężko się do niej dostać). Czy sa jeszcze jakieś inne plusy,minusy obydwu rozwiązań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 09.02.2015 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Oczywiście wode sprawdzę natomiast chodziło mi o to która z metod/technik sprawdzi się lepiej i będzie bardziej efektywna kosztowo. Czy pompa na wierchu (głośniejsza na pewno) czy pompa głębinowa (cicha ale w razie problemów ciężko się do niej dostać). Czy sa jeszcze jakieś inne plusy,minusy obydwu rozwiązań? Pompa ssaca moze byc cichutka, a dostep do glebinowej moze byc prosty. Pompa ssaca ma z zalozenia mniejsza wydajnosc. Pompa glebinowa o tej samej mocy napompujesz wiecej wody. Ale mowimy o pojedynczych kWh na miesaic, jesli nie mniej. Przeciez pompa nie chodzi 24/7. Pompa ssaca nieuzywana czas jakis moze wymagac recznego zalewania, jesli woda w rurze sie cofnie. Nie ma idealnych zaworow zwrotnych. Przy pompie glebinowej ten problem nie wystepuje. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 10.02.2015 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 7-8 metrów, zwłaszcza 8 metrów ssania to jednak dużo dla tych pomp. Przy takiej głębokości dałbym zanurzeniową. Posługiwałem się tanimi pompami, zarówno ssącymi (kilkoma), jak i zanurzeniowymi, różnica w komforcie na korzyść tych drugich (hałas, szybszy start, brak problemów z zalewaniem, choć to akurat nie było szczególnie upierdliwe, to jednak było trzeba to czasem robić. Pamiętaj (jeśli jesteś na etapie budowy) że pompy ssące (jak i reszta instalacji) nie powinny być narażone na mróz, jeśli woda nie jest spuszczona z instalacji. To dodatkowa upierdliwa czynność, o której trzeba pamiętać, a ekipy budowlane niekoniecznie to zrobią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 10.02.2015 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 7-8 metrów, zwłaszcza 8 metrów ssania to jednak dużo dla tych pomp. Przy takiej głębokości dałbym zanurzeniową. Posługiwałem się tanimi pompami, zarówno ssącymi (kilkoma), jak i zanurzeniowymi, różnica w komforcie na korzyść tych drugich (hałas, szybszy start, brak problemów z zalewaniem, choć to akurat nie było szczególnie upierdliwe, to jednak było trzeba to czasem robić. Pamiętaj (jeśli jesteś na etapie budowy) że pompy ssące (jak i reszta instalacji) nie powinny być narażone na mróz, jeśli woda nie jest spuszczona z instalacji. To dodatkowa upierdliwa czynność, o której trzeba pamiętać, a ekipy budowlane niekoniecznie to zrobią. odwiert ma 8metrow. wody pewnie wiecej marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarecki111 13.02.2015 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 WYbór padł na głebinówke. Różnice w ksoztach nie sa na tyle duze żeby opłacało się słuchać załączającej się pompy nawierzchniowej i martwić o to że będzie pracować na pusto. Prosze o rade jakich rur osłonowych i jakich rur do wody (materiał, średnica) użyć oraz jaką pompę głebinową polecacie na użytek domu jednorodzinnego? Czy obudowaz kregów ma się kończyć równo z powierznią terenu czy musi wystawac lekko tak żeby był spadek zrobiony od studni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turupolaken 12.06.2015 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 witam, Panowie jest sprawa mieszkam w lubelskim i wybiłem studnie rurą 140 mm. 8 m. przez cały czas mam glinę i brak wody działkę mam położoną na małym wzgórku moje pytanie czy kontynłować wybijanie dalej tej studni czy po prostu nie wstrzeliłem się w żyłę pomóżcie bo nie wiem co robić dodam że ludzie mają studnie od 2 m do 5 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 12.06.2015 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 witam, Panowie jest sprawa mieszkam w lubelskim i wybiłem studnie rurą 140 mm. 8 m. przez cały czas mam glinę i brak wody działkę mam położoną na małym wzgórku moje pytanie czy kontynłować wybijanie dalej tej studni czy po prostu nie wstrzeliłem się w żyłę pomóżcie bo nie wiem co robić dodam że ludzie mają studnie od 2 m do 5 m Z duzym prawdopodobienstwem, gdzies pod ta glina bedzie w koncu warstwa wodonosna. Ale chyba nie spodzeiwasz sie ze ktokolwiek na forum powie Ci czy ta warstwa bedzie na 9, 15 czy 150m glebokosci. Popytaj sasiadow majacych prawdziwe studnie glebinowe na jaka maja glebokosc odwiert. Bo 2-5m to zadna studnia tylko dziura w ziemi do czerpania wody opadowej - co dzisiaj spadnie z dzeszczem, Ty jutro wypijasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turupolaken 12.06.2015 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 oto chodzi że nie chce jej pić potrzebuje wody do ogrodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 12.06.2015 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 oto chodzi że nie chce jej pić potrzebuje wody do ogrodu OK, co nie zmienia faktu ze nikt Ci nie powie, ile musisz wiercic az sie do wody dowiercisz, i czy jak bys sie przesunał 5m to nie trafisz na jakas wode plycej. Na to nie ma reguly a nikt tu nie ma szklanej kuli. Rzeczone 2-5 to woda podskorna, prawdopodobnie pierwsza, nieizolowana warstwa wodonosna. Istnieja jakies mapy geologicznie, mniej lub bardziej dokladne, ale z nich sie dowiesz o polozeniu glownych uzytkowych warst wodonosnych, ciagnacych sie kilometrami i raczej bedacymi gleboko. Mozesz tez wykonac nieinwazyjne badania metoda elektrooporowa, ale to koszt paruset PLN. Co wiecej, taka metoda dowiesz sie co jest w danym miejscu. Dowiesz sie ze glowna duza warstwa wodonosna jest np na 30m i ze jest jakas woda plycej. Ale musialbys zbadac wiele punktow zeby stworzyc mape i sie dowiedziec cy to co na badaniu widac plycej to jakas sensownej wielkosci lokalna warstwa z ktorej mozesz czerpac sporo wody czt tzw soczewka wodna pare metrow dluga, w ktorej woda sie skonczy po 2 podlaniach ogrodka. Reasumujac. Poszukiwanie wody podskornej, dla celow plytkiej studni to niestety loteria i nikt Ci niczego sensownego nie podpowie niestety. Bo sie nie da. Uslyszysz garsc rad od wojkow dobra rada, ze u mnie to jest 10m, u szwagra bylo 8 a panie pod sklepem mowily jeszcze cos innego. Przelozenia na dziure w TWoim ogrodku nie bedzie to mialo zadnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turupolaken 12.06.2015 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 dzięki za odp. wybije jeszcze pare metrów i zobacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fast 12.06.2015 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 WitamMam pytanie odnosnie fachowca od badań geofizycznych.Czy znacie jakiegoś dobrego ,godnego polecenia w okolicach Warszawy.W necie jakoś nie mogę sobie poradzić Moi studniarze wskazują na pana Figla ale ja nie moge go jakoś namierzyć a panowie od studni szukają kontaktu i znaleśc nie mogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 12.06.2015 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 Witam Mam pytanie odnosnie fachowca od badań geofizycznych.Czy znacie jakiegoś dobrego ,godnego polecenia w okolicach Warszawy. W necie jakoś nie mogę sobie poradzić Moi studniarze wskazują na pana Figla ale ja nie moge go jakoś namierzyć a panowie od studni szukają kontaktu i znaleśc nie mogą Ech Googla wylaczyli? wynik wyszukiwania: murator Figiel geofizyk http://forum.muratordom.pl/showthread.php?71588-Radiesteta-poszukiwany-Wa-wa-i-okolice Mi badał ten drugi, Fabirkiewicz. Wszystko w porzadku, wiercenie "potwierdzilo" wynik badania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fast 12.06.2015 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 Dzięki kolego za szybką odp.Googla nie wyłaczyli i sam to znalazłem ale zauważ ze ten post z linku jest roku 2006 I o ile tel do pana Fabrikiewicza jest aktualny to pod tel pana Figla włącza sie poczta po Hiszpańsku.A wogóle jakto jest że wpisując w Googla hasło geofizyk warszawa nic nie wyskakuje konkretnego.Nie ogłaszają sie ci ludzie czy co ? Monopol na prace maja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 12.06.2015 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 A wogóle jakto jest że wpisując w Googla hasło geofizyk warszawa nic nie wyskakuje konkretnego.Nie ogłaszają sie ci ludzie czy co ? Monopol na prace maja? Taki kraj, ze wieksze wziecie i zaufanie rozdzkarze maja niz geofizycy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOMIS 12.06.2015 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 Na mojej działce przed wierceniem studni wynająłem różdżkarza. Wskazał mi miejsce i głębokość na której powinna być woda. Osobiście jestem sceptycznie nastawiony do takich osób. Zdziwiłem się maksymalnie gdy użyczył mi swojej różdżk.i a ja w miejscu wskazanym przez niego nie byłem w stanie jej utrzymać w poziomie. Stunie wywierciłe zgodnie z jego wskazówkami. Wszystko się zgodziło, wody pod dostatkiem, studniarz zrobił pomiar wydajności. Korzystam od 4 lat, założyłem pompę głębinową, głębokość studni 12m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 15.06.2015 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Na mojej działce przed wierceniem studni wynająłem różdżkarza. Wskazał mi miejsce i głębokość na której powinna być woda. Osobiście jestem sceptycznie nastawiony do takich osób. Zdziwiłem się maksymalnie gdy użyczył mi swojej różdżk.i a ja w miejscu wskazanym przez niego nie byłem w stanie jej utrzymać w poziomie. Stunie wywierciłe zgodnie z jego wskazówkami. Wszystko się zgodziło, wody pod dostatkiem, studniarz zrobił pomiar wydajności. Korzystam od 4 lat, założyłem pompę głębinową, głębokość studni 12m. Wystarczy ze wiedzial na jaka głebokość sasiedzi maja studnie, widział mapy okolicy itp, i już mógł czarowac Jakbys wywierecil 10m dalej byloby prawie na pewno byłaby woda na podobnej glebokosci. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts