NOMIS 15.06.2015 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Sąsiad ma studnie 30 metrów od mojej, niestety woda się znalazła dopiero na 55 metrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 15.06.2015 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 (edytowane) Sąsiad ma studnie 30 metrów od mojej, niestety woda się znalazła dopiero na 55 metrze A moj sasiad zamowil najlepszego rozdzkaza w Warszawie. miesiac na niego czekal. Rozkaz polazil, pomachal, wskazał miejsce, glebokosc, (kilkunastu metrow), ba(!!) powiedział jaka bedzie wydajnosc studni. Umowil sie na reczne wiercenie studni na sucho po 300PLN za metr (czli 3x cena warszawak) Jak sasaid do niego zadzwonil z watpliwosciami bo z moich badan i wiercenia wyszlo ze do ~60m to nic nie bedzie, to na wiercenie sie nie pojawil i telefonu wiecej nie odebrał. Powiedz swojemu rozdzkazowi ze do wziecia jest okragly milion dolarow, jak ktos tak rozdzka odnajdzie rure z woda zakopana na testowym obszarze...... Bo od wielu lat nikt nie odebrał. Edit: Oczywiscie wody na wskazanej glebokosci nie bylo. Sasiad wiercil gdzie magik pokazal, bo mu akurat miejsce odpowidalo. Woda byla cos kolo 60m. Edytowane 15 Czerwca 2015 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOMIS 15.06.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Może u mnie dopisało gościowi szczęście. Brałem go z polecenia, gość dodatkowo zajmuję się innymi tzw. niekonwencjonalnymi metodami ma swój sklep z książkami i akcesoriami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fast 26.08.2015 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 WitamBadanie gruntu robił mi geofizyk pan Fabirkiewicz.Wyniki sa takie ze miejsce które wskazał daje szanse uzyskania odp. iloci wody na 65% - czy to dużo ,jak sie wam wydaje ?poza tym na całej działce wskazał 90% pewności studni kregowej (powyżej opisany przypadek to studnia wiercona) ale nie mam namiarów na kogoś kto by takie studnie kopał (okoliczni studniarze sie tym nie zajmuja).Czy ktoś mam taki namiar na kopaczy w okolicach Warszawy?Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 26.08.2015 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam Badanie gruntu robił mi geofizyk pan Fabirkiewicz.Wyniki sa takie ze miejsce które wskazał daje szanse uzyskania odp. iloci wody na 65% - czy to dużo ,jak sie wam wydaje ? poza tym na całej działce wskazał 90% pewności studni kregowej (powyżej opisany przypadek to studnia wiercona) ale nie mam namiarów na kogoś kto by takie studnie kopał (okoliczni studniarze sie tym nie zajmuja).Czy ktoś mam taki namiar na kopaczy w okolicach Warszawy? Pozdrawiam Marek Mi Fabirkiewicz dał przekrój do głebokosci bodajze 100m. No to tam już panie przebierac w warstwach wodonosnych mozna było. Naprawde do takich glebokosci nie bylo niczego pewnego? Mi wyszlo ze mam dosyc cienka warstwe piachu od 18-20m. Wedlug słów geofizyka w czyms takim zazwyczaj jest dosyc wody na studnie ale procentami nie rzucał. |Studniarze sie do tego dowiercili ale popatrzyli na urobek z wiercenia i powiedzieli ze na moje ryzyko moga mi tam filtr wsadzic. Wiec raczej kiszka. Z badania wyszla głębiej połozona warstwa piachu o miąższosci 30m, wiec tu raczej problemu już nie moglo byc, bo to jest po prostu głowna warstwa wodonosna na tym terenie. IMHO studnia kopana w dzisiejszych czasach to jednak nieporozumienie. Czerpiesz wode podskorna, kiepsko przefiltrowana wiec woda o zmiennej jakosci, wahania poziomu wody w studni zaleznie od sezonu, zazwyczaj duzy poziom zanieczyszczen, tak ze taka woda ekstremalnie rzadko na daje sie do pocia bez uzdatniania. itd. Jesli to ma byc woda np do podlewania to OK. Jak do normalnego uzytku bytowego, to 2x bym sie zastanowil. marcin Edytowane 26 Sierpnia 2015 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fast 26.08.2015 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 u mnie pzrekrój gruntu zrobiony do 30M (pomiędzy 20 a 30m zaznaczony ił).Warstwa nazwana jako piasek drobny lub pylasty (czyli tam gdzie trzeba by najprędzej szukać wody) to 14-20metrówPytam sie o tą studnie kręgowa ponieważ woda jaka mi głównie potrzebna to tylko podlewanie ogródka ale nikt nie zna ludzi od kopania takich studni a jak pisałem okoliczni studniarze sie tym nie zajmujaZna ktoś moze kogoś kto kopie studnie kregowe w okolicy Warszawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 26.08.2015 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 u mnie pzrekrój gruntu zrobiony do 30M (pomiędzy 20 a 30m zaznaczony ił).Warstwa nazwana jako piasek drobny lub pylasty (czyli tam gdzie trzeba by najprędzej szukać wody) to 14-20metrów Pytam sie o tą studnie kręgowa ponieważ woda jaka mi głównie potrzebna to tylko podlewanie ogródka ale nikt nie zna ludzi od kopania takich studni a jak pisałem okoliczni studniarze sie tym nie zajmuja Zna ktoś moze kogoś kto kopie studnie kregowe w okolicy Warszawy? No nie do konca. Piasek drobny lub ilasty to nie jest na moja wiedze dobra warstwa wodonosna. Stad pewnie owe 65% szans geofizyk Ci dawał. Małe ziarna to mało miejsca na wode miedzy nimi, ruch wody pomiedzy nimi bardzo utrudniony i powolny. Dobra warstwa wodonosna to żwir, duże ziarna, dużo miejsca miedzy nimi na wode. W warszawie i okolicy wystepuje tzw kurzawka. Czyli wlasnie bardzo drobny materiał wymieszany z woda. Niestabilne jak cholera, przy budowie metra na to strasznie narzekali. Sasaid chyba na cos takiego trafił i mu studniarze partacze taka studnie zostawili do przepompowania (miało sie hehe oczyscic). W 2 tygodnie z tone takiego mułu wypompował z woda i pompę zamordował. Studnia kręgowa na 14 metrow głebokosci? Dobrze Cie rozumiem. Bo jesli to zamierzasz to za ta kwote wywiercisz pewnie studnie pare razy głebsza. Co masz od głebokosci 0 do tych 14m? Jesli chocby pare metrów piachu na samej górze to pewnie mozna probowac studnia kregowa 3-4m to koszt powinien byc akceptowalny. Pare lat temu 1m wiercenia studni glebinowej w Wawie to bylo 100PLN. Za sam metr kręgu betonowego zaplacisz (strzelam) ze 200PLN. Plus samo kopanie. Z metra taka studnia kregowa jest wiec przynajmniej 3-4x razy drozsza od wierconej. I jesli ma byc gleboka to wyjdzie diabelnie drogo po prostu. Dlatego sie je coraz rzadziej buduje bo płytko na dobra wode trafic cięzko. Co do samego pytania, nie nie znam studniarzy kopiacych. Ale na pewno widywalem takie ogloszenia, więc google Twoim przyjacielem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fast 27.08.2015 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 nie mam teraz rysunku przed oczami ale z tego co pamiętam to pomiędzy 0 a 7metrów są piaski jak to stwierdził Fabikiewicz bardzo wydajne (i dlatego zalecił najbardziej studnie kręgową).Pomiędzy 7a14m jest glina , pomiędzy 14 a 20m piasek drobny lub pylasty a potem 20 do 30 iły są.Z legendy jaka jest na mapie to własnie piaski drobne lub pylaste sa oznaczone jako pozytywnie zweryfikowane pod względem hydrologicznym.Sam już kurcze nie wiem co robić bo powiedzmy ze zgodze sie na wiercenie to jak gadąłem ze studniarzem to jesli wody nie będzie to i tak połowe stawki mu płace.1m jak woda jest 80zł , 1 m jak wiody nie ma 40 zł.czy te 65% to dużo czy mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 27.08.2015 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 nie mam teraz rysunku przed oczami ale z tego co pamiętam to pomiędzy 0 a 7metrów są piaski jak to stwierdził Fabikiewicz bardzo wydajne (i dlatego zalecił najbardziej studnie kręgową).Pomiędzy 7a14m jest glina , pomiędzy 14 a 20m piasek drobny lub pylasty a potem 20 do 30 iły są.Z legendy jaka jest na mapie to własnie piaski drobne lub pylaste sa oznaczone jako pozytywnie zweryfikowane pod względem hydrologicznym. Sam już kurcze nie wiem co robić bo powiedzmy ze zgodze sie na wiercenie to jak gadąłem ze studniarzem to jesli wody nie będzie to i tak połowe stawki mu płace.1m jak woda jest 80zł , 1 m jak wiody nie ma 40 zł. czy te 65% to dużo czy mało? No to jak do podelwania i jakosc wody nie wazna to rób kręgowa na kilka metrów, powiedzmy 4-5. Przebijanie sie z kregowa do 14-metra to niebyt dobry pomysl, ze wzgledu na koszty po prostu. Obecnie jest susza, wiec dobry czas na kopanie studni bo Cie woda nie zalewa. Co wiecej, wykopiesz ja na taka głebokosc zeby przy suszy była w niej sensowan ilosc wody, to po suszy wody powinno byc tylko wiecej i raczej nie zabraknąc. Ciezko zeby człowiek za swoja prace nie wział wogóle pieniedzy. To ze bierze mniej to dosyc oczwiste, nie zuzywa materiałow typu rura studzienna, obsypki, filtry itp. Ale nawiercic sie musi. Czy 65% to duzo? To wiecej niz 50 a mniej niz 100. Hehe. Nie spotkałem sie z procentowym oszacowanie szans na wode. Mi tego ten sam geofizyk nie podał. Ja bym zrobił rzecz nastepujaca. Wywiercił studni, do tych 14 metów. Jak bedzie kiszka, wody nie bedzie, albo bedzie ten drobny materiał uniemozliwiał wydajne pompowanie, to zostawiasz filtr po drodze na 6-7m, ale ciut większej srednicy, 160mm, ale moze nawet 225mm. Jesli sa to bardzo wydajne pokłady to powinno starczyc. Ryzykujesz 7m zmarnowanego odwiery po 40PLN. Nie majatek. Nie wiem ile tej wody do podlewania potrzebujesz, jaka wydajnosc studni byłaby idealna. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fast 28.08.2015 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 dzięki Jastrząb za odpowiedz.A czemu piszesz że jak wody by nie było albo było niewydajnie to zostawiłbyś filtr na 7 metrach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 28.08.2015 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 dzięki Jastrząb za odpowiedz.A czemu piszesz że jak wody by nie było albo było niewydajnie to zostawiłbyś filtr na 7 metrach ? To Ty napisales ze poczatkowe 7 metrów to wedlug geofizyka bardzo wydajne piaski. Czyli tam wody nie powinno zabraknac. A owe 65% to pewnie dotyczy tych drobnych piasków na 14-20 metrze. Twoje wypowiedzi rozumiem, ze chciałbyś głębiej, dokopać/dowiercic sie do owych 14metrów. Moim zdaniem, studnia wiercona jest lepsza, mniej obslugowa, tansza z metra. Ale ze wzgledu na małą srednice, wymaga wydajnej warstwy wodonosnej. W studni kręgowej z racji duzej srednicy masz zawsze pewien zapas wody. Mozesz wypompwac, i poczekac az sie pomału napełni nawet z małowydajnej warstwy wodoosnej. 65% szansy na tych 14 metrach i drobne piaski sugeruja ze moze byc problem. Czyli moiim zdaniem. Kopiesz kregowa lub wiercisz na owe 7 metrów bo masz tam wysokowydajne piaski. WIercisz na 14m, a jak bedzie tam kiepsko, to zstawisz filtr płycej na owych 7 metrach. Kopanie studnia na 14m jak juz pisalem zabije Cie finansowo. Jesli nawet znajdziesz kogos kto to wykona!! Co to jest wydajna warstwa wodonosna? Rura 11cm srednicy, ponacinana cieniutkimi milimetrowymi dziurkami, badz owinieta metalowa siatka. Na dlugosci powiedzmy 2m. Wypompowujesz pare m3 na godzine non stop. Tydzien, miesiac, Jak tam potrzeba. A w czasie pompowania poziom wody w studni obniza sie o 2-3 m. To jest wysoko wydajna warstwa wodonosna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fast 28.08.2015 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 dzieki za wszelkie podpowiedzi. Pan Fabirkiewicz od 0 do 7m głębokości gdzie okreslił to jako wydajne piaski zasugerował studnie kręgową a od 14o 20m wierconą.Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 28.08.2015 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 dzieki za wszelkie podpowiedzi. Pan Fabirkiewicz od 0 do 7m głębokości gdzie okreslił to jako wydajne piaski zasugerował studnie kręgową a od 14o 20m wierconą. Pozdrawiam Marek W wydajnych piaskach tez mozesz zrobic płytka (7m) wiercona. Nic nie stoi na przeszkodzie. A taniej niz kregowa bedzie. A co wybierzesz to juz Twoja decyzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fast 28.08.2015 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 jeszcze raz dzięki za odp.Na jutro jestem umówiony ze studniarzem bo koniecznie chciał zobaczyć co pan Fabirkiewicz tam napisał. Ja też bym wolał miec oczywiście studnie wierconą chociazby ze wzgledu bezpieczeństwa małych dzieciaków w domuPozdrawaim Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts