Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze ogrzewania - pomóżcie :)

editt2

Recommended Posts

Cześć, jestem na etapie projektowania domu

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-zurawkach-ver-2/m22b1f7488fb4b

będzie on robiony na płycie fundamentowej, budowany z porothermu 25 + ok 15-20 cm grafitowego styropianu ( nie wiem czy wystarczajaco )

Zastanawiam się nad ogrzewaniem, nie wiem czy budować komin.

1. opcja pompa ciepła + wentylacja mechaniczna z rekuperatorem

2. ekogroszek ( ewentualnie inne paliwo stałe ) + solary = wtedy wentylacja grawitacyjna

nie mam dostępu do gazu, biorę pod uwagę też fatygę przy ekogroszku itd. pompa jest natomiast bezobsługowa. Ktoś, pomoże ?:)

Cześć, jestem na etapie projektowania domu

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-zurawkach-ver-2/m22b1f7488fb4b

będzie on robiony na płycie fundamentowej, budowany z porothermu 25 + ok 15-20 cm grafitowego styropianu ( nie wiem czy wystarczajaco )

Zastanawiam się nad ogrzewaniem, nie wiem czy budować komin.

1. opcja pompa ciepła + wentylacja mechaniczna z rekuperatorem

2. ekogroszek ( ewentualnie inne paliwo stałe ) + solary = wtedy wentylacja grawitacyjna

nie mam dostępu do gazu, biorę pod uwagę też fatygę przy ekogroszku itd. pompa jest natomiast bezobsługowa. Ktoś, pomoże ?:)

Pompa + WM.

O ekogroszku w przypadku tak małego i dobrze ocieplonego domu nawet nie myśleć.

Gość Arturo72

Po pierwsze bardzo dobrze,że już na tym etapie zastanawiasz się nad systemem grzewczym i nad całą budową a nie dopiero po budowie jak już dom jest spaprany a w środku ekogroszek.

Po drugie,ściana to mur,który musi spełniać jedynie normy konstrukcyjne i obojętnie z jakiego materiału będzie,zamień poro na znacznie tańszy materiał np.silikat a za oszczędność będzie WM z reku.

Po trzecie,niech Ci do głowy nie wpadną grzejniki ścienne.

Po czwarte,wykonaj OZC,z niego się dowiesz ile energii dom będzie potrzebował i ile jej zyzyje na ogrzewanie,ceny jednostek energii są znane z każdego medium grzewczego także wtedy dopiero porównuj i wybieraj system grzewczy.

Po piąte,dobrze,że nie masz gazu,ja mam przy działce ale nie mam w domu.

Po szóste,nie koniecznie pompa ciepła do tak małego domu,równie dobrze może to być ogrzewanie prądem,jest to najtańszy w inwestycji system grzewczy,ale nie kable tylko coś pod wodną podłogowke.

Ale tutaj sama musisz sobie odpowiedzieć znając zużycie domu na c.o+cwu czy lepiej taniej w inwestycji a drożej w eksploatacji czy drożej w inwestycji a taniej w eksploatacji.

Ze swojego przykładu,grzeje pompa i zuzylem na ogrzewanie w zeszłym sezonie 1900kWh co przy obecnej taryfie da ok.600zl za sezon grzewczy,gdybym grzał prądem zuzylbym ok.5700kWh co dałoby ok.1700zl za sezon grzewczy a mam dom większy od Twojego.

Ekogroszek nie nadaje się kompletnie do tego domu a inwestycyjne wyjdzie podobnie jak nawet pompa ciepła także zostaw go innym do spapranych domów.

Do prądu i do pompy nie trzeba robić komina i nie trzeba posiadać kotłowni,na etapie adaptacji kotłownie możesz przerobić na pomieszczenie uzytkowe a komina nie stawiać.

Edytowane przez Arturo72