editt2 04.02.2015 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Cześć, jestem na etapie projektowania domu http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-zurawkach-ver-2/m22b1f7488fb4b będzie on robiony na płycie fundamentowej, budowany z porothermu 25 + ok 15-20 cm grafitowego styropianu ( nie wiem czy wystarczajaco ) Zastanawiam się nad ogrzewaniem, nie wiem czy budować komin. 1. opcja pompa ciepła + wentylacja mechaniczna z rekuperatorem 2. ekogroszek ( ewentualnie inne paliwo stałe ) + solary = wtedy wentylacja grawitacyjna nie mam dostępu do gazu, biorę pod uwagę też fatygę przy ekogroszku itd. pompa jest natomiast bezobsługowa. Ktoś, pomoże ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 04.02.2015 01:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Jest na ten temat mnóstwo wątków.Poszukaj. Pytanie jest zasmucające. Odpowiedz sobie sama. Czy chcesz system energooszczędny, nowoczesny, komfortowy itd, czy paliwożerny, rodem ze średniowiecza, wymagający poświęcenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 04.02.2015 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Cześć, jestem na etapie projektowania domu http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-zurawkach-ver-2/m22b1f7488fb4b będzie on robiony na płycie fundamentowej, budowany z porothermu 25 + ok 15-20 cm grafitowego styropianu ( nie wiem czy wystarczajaco ) Zastanawiam się nad ogrzewaniem, nie wiem czy budować komin. 1. opcja pompa ciepła + wentylacja mechaniczna z rekuperatorem 2. ekogroszek ( ewentualnie inne paliwo stałe ) + solary = wtedy wentylacja grawitacyjna nie mam dostępu do gazu, biorę pod uwagę też fatygę przy ekogroszku itd. pompa jest natomiast bezobsługowa. Ktoś, pomoże ? Pompa + WM. O ekogroszku w przypadku tak małego i dobrze ocieplonego domu nawet nie myśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saturnv 04.02.2015 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Opcja 1.Pompa najlepiej Panasonica, są najwydajniejsze i rekuperacja.Na rekuperatorach się nie znam, ja mam firmy systemair.Polecam ten zestaw. Nie wpychaj śmieciucha do takiego domu!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.02.2015 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 (edytowane) Po pierwsze bardzo dobrze,że już na tym etapie zastanawiasz się nad systemem grzewczym i nad całą budową a nie dopiero po budowie jak już dom jest spaprany a w środku ekogroszek. Po drugie,ściana to mur,który musi spełniać jedynie normy konstrukcyjne i obojętnie z jakiego materiału będzie,zamień poro na znacznie tańszy materiał np.silikat a za oszczędność będzie WM z reku.Po trzecie,niech Ci do głowy nie wpadną grzejniki ścienne. Po czwarte,wykonaj OZC,z niego się dowiesz ile energii dom będzie potrzebował i ile jej zyzyje na ogrzewanie,ceny jednostek energii są znane z każdego medium grzewczego także wtedy dopiero porównuj i wybieraj system grzewczy. Po piąte,dobrze,że nie masz gazu,ja mam przy działce ale nie mam w domu.Po szóste,nie koniecznie pompa ciepła do tak małego domu,równie dobrze może to być ogrzewanie prądem,jest to najtańszy w inwestycji system grzewczy,ale nie kable tylko coś pod wodną podłogowke.Ale tutaj sama musisz sobie odpowiedzieć znając zużycie domu na c.o+cwu czy lepiej taniej w inwestycji a drożej w eksploatacji czy drożej w inwestycji a taniej w eksploatacji. Ze swojego przykładu,grzeje pompa i zuzylem na ogrzewanie w zeszłym sezonie 1900kWh co przy obecnej taryfie da ok.600zl za sezon grzewczy,gdybym grzał prądem zuzylbym ok.5700kWh co dałoby ok.1700zl za sezon grzewczy a mam dom większy od Twojego.Ekogroszek nie nadaje się kompletnie do tego domu a inwestycyjne wyjdzie podobnie jak nawet pompa ciepła także zostaw go innym do spapranych domów.Do prądu i do pompy nie trzeba robić komina i nie trzeba posiadać kotłowni,na etapie adaptacji kotłownie możesz przerobić na pomieszczenie uzytkowe a komina nie stawiać. Edytowane 4 Lutego 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 08.02.2015 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 http://tech.money.pl/energia-i-ekologia/artykul/samorzadowcy-zdecyduja-czym-palic-w-piecu,76,0,1707084.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts