Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze wodociągowe - czy można samemu ?

maciejtoya

Recommended Posts

Witam,

Muszę złożyć wniosek o przyłącze wodociągowe.

Orientowałem się już o wszystko. Pani w wodociągach powiedziała, że mając juz gotowy projekt muszę wykopać i położyć odpowiednią rurę a następnie przyjezdza tylko pracownik wodociągów i wpina nasze przylacze nawiertką do sieci a następnie zakłada wodomierz.

Czy zatem mogę wykonać wykop i położenie rury we własnym zakresie czy musi być do tego jakaś wyspecjalizowana firma ? Mam do położenia około 80 mb, więc jakbym wziął jakąś firmę to koszt jest bardzo duży.

Witam,

1. Muszę złożyć wniosek o przyłącze wodociągowe.

2.mając gotowy projekt:

wykopać i położyć odpowiednią rurę, a następnie przyjezdza tylko pracownik wodociągów i wpina nasze przylacze nawiertką do sieci, a następnie zakłada wodomierz..

Wg punktów i zgodnie z projektem "mogę wykonać wykop i położenie rury we własnym zakresie "- będzie ok

W projekcie będzie typ rury, głębokość sposób zabezpieczenia i trasa.

Jednak jak się pytałem wszystko zależy od PGWiK (wodociągów)więc zapewne u Ciebie też należało by się spytać.

• 1 month później...

witam, a u nas taka sytuacja... Zrobilismy projekt przyłacza latem tamtego roku, uzyskalismy pozwolenie na budowe... moje pytanie czy teraz trzeba zgłosic chec rozpoczecia prac do gminy i odczekac urzedowe 30 dni? Czy bez zgłoszenia rozpoczac prace jedynie poinformowac wodociagi o zakonczeniu prac do odbioru?

Druga sprawa mamy w gminie wodociagi - one robia odbiór - ale takze zakładaja przyłacza. Doszły nas słuchy, ze jesli wezme inna firme to bedzie problem z odbiorem. Moim zdaniem jest skłócenie interesów - firma robi, a potem swoje odbiera ... cóż to cała Polska.

• 2 weeks później...

Witam,

jesienią robiłem przyłącze i co się dało robiłem samemu. Miałem ok 70 mb do pociągnięcia i w wodociągach wycenili mi, że zrobią to za 100 zł/mb czyli ok 7000 zł. Robiąc samemu wydałem 4500 zł, więc warto trochę podziałać bo są oszczędności. Jak już się ma projekt przyłącza to warto być upierdliwym i dopytać w wodociągach jakie rzeczy trzeba kupić bo jeździłem z projektem po hurtowniach i każda wyczytała że są potrzebne inne części (mufy, kolanka itp.). Jak dostałem listę od pana z wodociągów to już poszło łatwo.

• 3 months później...
Witam.Pod koniec zeszłego roku zrobiliśmy przyłącze na własny koszt (na odcinku 400m rura 40). Teraz sąsiad chce się podłączyć do mojej rury. Moje pytanko to czy mogę się temu sprzeciwić obawiając się że ciśnienie będzie za słabe.

Oczywiście, że należy się sprzeciwić nie dlatego,że jesteś złym człowiekiem tylko Twoje obawy są uzasadnione. Ja jestem podłączony taką rurą do hydroforu i studni głębinowej. Ciśnienie ustawione na 4 atm. i z ciśnieniem w domu nie mam problemu jednak gdy włączy się nawadnianie to cały czas jest ciśnienie do 2 atm, a to już jest odczuwalne.

Dlaczego więc masz odczuwać jakiekolwiek niedogodności? niech sąsiad puści równoległą nitkę taką samą rurą do głównej która zapewne ma średnicę 80, albo więcej.

Pozdrawiam