maciejtoya 04.02.2015 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Witam,Muszę złożyć wniosek o przyłącze wodociągowe.Orientowałem się już o wszystko. Pani w wodociągach powiedziała, że mając juz gotowy projekt muszę wykopać i położyć odpowiednią rurę a następnie przyjezdza tylko pracownik wodociągów i wpina nasze przylacze nawiertką do sieci a następnie zakłada wodomierz.Czy zatem mogę wykonać wykop i położenie rury we własnym zakresie czy musi być do tego jakaś wyspecjalizowana firma ? Mam do położenia około 80 mb, więc jakbym wziął jakąś firmę to koszt jest bardzo duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.02.2015 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Witam, 1. Muszę złożyć wniosek o przyłącze wodociągowe. 2.mając gotowy projekt: wykopać i położyć odpowiednią rurę, a następnie przyjezdza tylko pracownik wodociągów i wpina nasze przylacze nawiertką do sieci, a następnie zakłada wodomierz.. Wg punktów i zgodnie z projektem "mogę wykonać wykop i położenie rury we własnym zakresie "- będzie ok W projekcie będzie typ rury, głębokość sposób zabezpieczenia i trasa. Jednak jak się pytałem wszystko zależy od PGWiK (wodociągów)więc zapewne u Ciebie też należało by się spytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 26.03.2015 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Możesz sam wykonać wszystkie prace oprócz wkrętki do głównej rury i zapląbowania wodomierza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
południowa 30.03.2015 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 witam, a u nas taka sytuacja... Zrobilismy projekt przyłacza latem tamtego roku, uzyskalismy pozwolenie na budowe... moje pytanie czy teraz trzeba zgłosic chec rozpoczecia prac do gminy i odczekac urzedowe 30 dni? Czy bez zgłoszenia rozpoczac prace jedynie poinformowac wodociagi o zakonczeniu prac do odbioru?Druga sprawa mamy w gminie wodociagi - one robia odbiór - ale takze zakładaja przyłacza. Doszły nas słuchy, ze jesli wezme inna firme to bedzie problem z odbiorem. Moim zdaniem jest skłócenie interesów - firma robi, a potem swoje odbiera ... cóż to cała Polska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wendaboj 09.04.2015 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Witam,jesienią robiłem przyłącze i co się dało robiłem samemu. Miałem ok 70 mb do pociągnięcia i w wodociągach wycenili mi, że zrobią to za 100 zł/mb czyli ok 7000 zł. Robiąc samemu wydałem 4500 zł, więc warto trochę podziałać bo są oszczędności. Jak już się ma projekt przyłącza to warto być upierdliwym i dopytać w wodociągach jakie rzeczy trzeba kupić bo jeździłem z projektem po hurtowniach i każda wyczytała że są potrzebne inne części (mufy, kolanka itp.). Jak dostałem listę od pana z wodociągów to już poszło łatwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziudziuss 30.07.2015 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Witam.Pod koniec zeszłego roku zrobiliśmy przyłącze na własny koszt (na odcinku 400m rura 40). Teraz sąsiad chce się podłączyć do mojej rury. Moje pytanko to czy mogę się temu sprzeciwić obawiając się że ciśnienie będzie za słabe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.07.2015 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Witam.Pod koniec zeszłego roku zrobiliśmy przyłącze na własny koszt (na odcinku 400m rura 40). Teraz sąsiad chce się podłączyć do mojej rury. Moje pytanko to czy mogę się temu sprzeciwić obawiając się że ciśnienie będzie za słabe. Oczywiście, że należy się sprzeciwić nie dlatego,że jesteś złym człowiekiem tylko Twoje obawy są uzasadnione. Ja jestem podłączony taką rurą do hydroforu i studni głębinowej. Ciśnienie ustawione na 4 atm. i z ciśnieniem w domu nie mam problemu jednak gdy włączy się nawadnianie to cały czas jest ciśnienie do 2 atm, a to już jest odczuwalne. Dlaczego więc masz odczuwać jakiekolwiek niedogodności? niech sąsiad puści równoległą nitkę taką samą rurą do głównej która zapewne ma średnicę 80, albo więcej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziudziuss 01.08.2015 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 Dzięki za odpowiedz tylko zastanawiam się czy mój sprzeciw coś da, czy jest to jakoś prawnie ustalone?(średnica rury do której się ktoś podłącza) Jeżeli nie to jak wodociągi mu pozwolą to my nie będziemy mieli nic do powiedzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts