Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kanały WM na nieocieplonym poddaszu.

Recommended Posts

Witam

Posiadam rekuperator Aeris 350 VV zamontowany w małej kotłowni na parterze, jednak kanały wentylacyjne poprowadzone są "górą" tzn nieużytkowym i nieocieplonym poddaszem. Kanały są ocieplone 2cm warstwą wełny oraz "sreberkiem" co daje w sumie 20cm.

Moje pytanie jest następujące:

W jaki sposób ocieplić jeszcze kanały wentylacyjne, żeby straty ciepła były jak najmniejsze?

Poddasze ma z założenia byc nieużytkowe. Może ocieplic strop 15cm wartswa stryopianu, a wystające jeszcze kanały docieplić wełną i owinać folią czy takie rozwiązanie jest wystarczające?

Z góry dzięki za porady.

U mnie też kanały idą po nieocieplonym poddaszu,w zasadzie cała instalacja wraz z centralą tam się znajduje. Kanały mam takie same jak Twoje i straty jakie notuje przez niedocieplone kanały to 3-5 stopni w zalezności z jaką prędkością wentylatory pracują. Gdy na wywiewie przy anemostacie mam 23 stopnie ,to do centrali dociera 20. Przy sprawnosci centrali ok 90% którą osiągam , na nawiewie przy czujniku centrali ,mam już 17-18 stopni. Będę docieplał kanały jak i centralę wełną 20 cm.

• 3 months później...

Chcę przewody wentylacyjne średnica 125 i 90 umieścić na strychu nieogrzewanym i to zasypać granulatem wełny lub przykryć wełną.

Czy 15-20cm nad przewodami będzie OKi ?

Jak grubość jest optymalna aby w zimie nie było strat cieplnych, a w lecie powietrze nawiewane nie było niepotrzebnie dogrzane ?

W lecie na strychu będzie z 40 stopni i więcej.

Witam

Posiadam rekuperator Aeris 350 VV zamontowany w małej kotłowni na parterze, jednak kanały wentylacyjne poprowadzone są "górą" tzn nieużytkowym i nieocieplonym poddaszem. Kanały są ocieplone 2cm warstwą wełny oraz "sreberkiem" co daje w sumie 20cm.

Moje pytanie jest następujące:

W jaki sposób ocieplić jeszcze kanały wentylacyjne, żeby straty ciepła były jak najmniejsze?

Poddasze ma z założenia byc nieużytkowe. Może ocieplic strop 15cm wartswa stryopianu, a wystające jeszcze kanały docieplić wełną i owinać folią czy takie rozwiązanie jest wystarczające?

Z góry dzięki za porady.

Połóż tzw. kołderkę z wełny na kanały. Będzie wtedy dobrze :-)