tommek85 04.02.2015 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 WitamPosiadam rekuperator Aeris 350 VV zamontowany w małej kotłowni na parterze, jednak kanały wentylacyjne poprowadzone są "górą" tzn nieużytkowym i nieocieplonym poddaszem. Kanały są ocieplone 2cm warstwą wełny oraz "sreberkiem" co daje w sumie 20cm. Moje pytanie jest następujące:W jaki sposób ocieplić jeszcze kanały wentylacyjne, żeby straty ciepła były jak najmniejsze?Poddasze ma z założenia byc nieużytkowe. Może ocieplic strop 15cm wartswa stryopianu, a wystające jeszcze kanały docieplić wełną i owinać folią czy takie rozwiązanie jest wystarczające?Z góry dzięki za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 04.02.2015 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Kanały doizoluj koniecznie wełną, im grubiej tym lepiej. Jednak rozsądnie nie mniej niż 15-20cm wełny czy styropianu z każdej strony!I będzie dobrze:yes:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommek85 05.02.2015 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 No tak myślałem całe poddasze wyłożyć styropianem 20cm a same kanały docieplić dodatkowym 20cm warstwą. Mam nadzieję, że zda to egzamin i będzie rekuperator spełniał swoją funkcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommek85 10.02.2015 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Nikt więcej nie ma kanałów na nieocieplonym poddaszu? Jak to rozwiązaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 10.02.2015 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 witam, ja mam ale jeszcze nie mieszkaminstalacja działa ale nie mierzylem tem nawiewu jeszcze moze sprawdze w sobote kanaly mam ulozone na stropie w pierwszej warstwie stryro grafit 10cm i zasypane perlitem a na to druga warstwa na mijanke pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manix76 11.02.2015 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 U mnie też kanały idą po nieocieplonym poddaszu,w zasadzie cała instalacja wraz z centralą tam się znajduje. Kanały mam takie same jak Twoje i straty jakie notuje przez niedocieplone kanały to 3-5 stopni w zalezności z jaką prędkością wentylatory pracują. Gdy na wywiewie przy anemostacie mam 23 stopnie ,to do centrali dociera 20. Przy sprawnosci centrali ok 90% którą osiągam , na nawiewie przy czujniku centrali ,mam już 17-18 stopni. Będę docieplał kanały jak i centralę wełną 20 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarszcz 11.02.2015 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Pomiary na budynku z odsłoniętymi kanałami nawiewnymi - 0 izolacji.Wełna zostala zdjęta z kanałów podczas remontu i do tej pory nie zostały ponownie ocieplone. http://pomiary.comair.pl/index.php?page=start Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinsoo 27.05.2015 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Chcę przewody wentylacyjne średnica 125 i 90 umieścić na strychu nieogrzewanym i to zasypać granulatem wełny lub przykryć wełną.Czy 15-20cm nad przewodami będzie OKi ?Jak grubość jest optymalna aby w zimie nie było strat cieplnych, a w lecie powietrze nawiewane nie było niepotrzebnie dogrzane ? W lecie na strychu będzie z 40 stopni i więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinsoo 28.05.2015 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 nikt nie wie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 31.05.2015 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Witam Posiadam rekuperator Aeris 350 VV zamontowany w małej kotłowni na parterze, jednak kanały wentylacyjne poprowadzone są "górą" tzn nieużytkowym i nieocieplonym poddaszem. Kanały są ocieplone 2cm warstwą wełny oraz "sreberkiem" co daje w sumie 20cm. Moje pytanie jest następujące: W jaki sposób ocieplić jeszcze kanały wentylacyjne, żeby straty ciepła były jak najmniejsze? Poddasze ma z założenia byc nieużytkowe. Może ocieplic strop 15cm wartswa stryopianu, a wystające jeszcze kanały docieplić wełną i owinać folią czy takie rozwiązanie jest wystarczające? Z góry dzięki za porady. Połóż tzw. kołderkę z wełny na kanały. Będzie wtedy dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts