Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posadzka anchydratowa na podłogówce a jej wygrzewanie

Recommended Posts

Witam Panów i Panie mam do was takie pytanie gdyż jestem w trakcie remont mieszkanie i aktualnie zamierzam położyć podłogówkę na jego połowie i zalać jastrychem anhydrytowym nie mniej podłogówka zostanie zasilona przez piec jakieś 3-4 miesiące po jej zalaniu gdyz wiąże sie z pracami które muszę wykonać w innej części mieszkania a nie mogę całego mieszkania na raz rozwalić to też chce zrobic całą te część mieszkania bez okładzin do końca wtedy podpiąć ogrzewanie gdy już zamknę wszystkie prace w tej części.

Czy jeśli będę wygrzewać podłogę po 3-4 miesiącach od zalania to nie wpłynie negatywnie na jej właściwości ? I czy w ogóle tak mogę zrobić ? jak dla mnie nie powinno to powodować niczego złego ale zdam się na waszą opinie. Bo jak rozumiem wygrzewanie podłogi ma na celu dokładne osuszenie podkładu przed położeniem podłogi okładziny ?

Jeśli ktoś miał do czynienia z podkładami anhydrytowymi KNAUF FE 50 lub Atlas SAM 200 także proszę o krótką opinie

Z góry dziękuje za opinie i poświęcony czas

W Twoim przypadku termin wygrzewania nie ma znaczenia, natomiast czas i sposób wygrzewania zależy od rozstawu rurek i temperatury wody przepływającej przez rurki. W niektórych urządzeniach zasilających są programy wygrzewania, wystarczy wpisać odpowiedni jastrych i wygrzewanie idzie automatycznie.

W trakcie wygrzewania warto skorzystać z kamery termowizyjnej dla oceny właściwego rozkładu temperatur w polach grzewczych jak i różnic temperatur między polami. Najlepiej to zrobić podczas wygrzewania, aby można było skorygować nastawy na pompce lub rotametrach. PO ZAINSTALOWANIU OKŁADZINY, temperatura i obraz termograficzny "rozmywa się i trudniej z oceną i regulacją. Powodzenia.

Dziękuje za szybka odpowiedź jestem naprawdę wdzięczny

Ale miałbym jeszcze jedną prośbę a mianowicie jak ułożyć optymalnie rozstaw rurek dla pokoju o wymiarach około 25 m2 i do pokoju około 20 m2 przy czym pokoje bedą służyły jako sypialnie dla dzieci no i pokój zabaw itp. na co warto zwrócić uwage przy kładzeniu rurek no i co jest istotne generalnie kładzeniem bedzie raczej objęty pełny wymiar pokoi bez zadnych omijanek meble jesli tak owe będą chociaż wątpie to raczej tylko burka gdyz szafek wnękowych jest kilka m 2 łózko na nózkach rzecz jasna. Oraz jaka metode kładzenia zastosować jako optymalny z tego co wiem jest kilka sposobów bym był wdzięczny za podpowiedź kogoś z praktyką gdyz poradniki nie dokońca oddadzą realia

Dziękuje za szybka odpowiedź jestem naprawdę wdzięczny

Ale miałbym jeszcze jedną prośbę a mianowicie jak ułożyć optymalnie rozstaw rurek dla pokoju o wymiarach około 25 m2 i do pokoju około 20 m2 przy czym pokoje bedą służyły jako sypialnie dla dzieci no i pokój zabaw itp. na co warto zwrócić uwage przy kładzeniu rurek no i co jest istotne generalnie kładzeniem bedzie raczej objęty pełny wymiar pokoi bez zadnych omijanek meble jesli tak owe będą chociaż wątpie to raczej tylko burka gdyz szafek wnękowych jest kilka m 2 łózko na nózkach rzecz jasna. Oraz jaka metode kładzenia zastosować jako optymalny z tego co wiem jest kilka sposobów bym był wdzięczny za podpowiedź kogoś z praktyką gdyz poradniki nie dokońca oddadzą realia

Gęstszy rozstaw rurek, to mniejsza w nich temperatura a ten sam efekt grzewczy. Przy pompie ciepła ma to znaczenie (COP), przy kotłach już nie.

Przy podłogówce wodnej występuje samoregulacja, co przejawia się również tym tym, że jeśli podłoga nie może oddać ciepła pod szafą to odda większą ilość obok.

Uważam, że jest szereg szczegółów, które należy skonsultować z fachowcem od grzania, na miejscu. Tu na forum wchodząc w szczegóły, a nie znając wszystkich, można namieszać. Powodzenia.