Manuell 04.02.2015 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Witam wszystkich,Szukam dobrego kotła na eko groszek albo pellet do ogrzania domu o pow ok. 320m2, do tego trzeba doliczyć ok. 30m2 garażu i 80m2 piwnicy które również będą ogrzewane więc w sumie 430m2. Wynik zapotrzebowania na energię jaki wyszedł mi na cieplowlasciwie.pl trochę mnie zaskoczył: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/l02. Nie wiem na ile jest to wyliczenie wiarygodne ale na pewno nie uwzględnia ogrzewania bieżącej wody. Załóżmy zatem, że ciepła woda to dodatkowe 30% zapotrzebowania na energię więcej, co daje wynik w okolicy 15-16kw. Z tego co udało mi się wyczytać, moce znamionowe kotłów są o ok 30% mniejsze niż ich maksymalna wydajność więc przykładowo piec Ogniwo Eko Plus / Plus M o mocy 16kw powinien w 130% mi wystarczyć. Zastanawia mnie tylko dlaczego sam producent podaje, że piec ten jest przeznaczony dla powierzchni 80-180m2?Czy powinienem zatem szukać pieca o mocy ponad 20kw? Dodam jeszcze, że w domu lubimy ciepło z kominka i będę palił w nim dość często. Nie chciałbym jednak uzależniać się od niego w przypadku większych mrozów, ale piszę to dlatego, że skoro taki kominek mimo wszystko daje dość dużo ciepła i w pewnym stopniu odciąży piec powodując dłuższe jego przestoje (co też zdrowe dla blachy nie jest) - to czy nie lepiej jest kupić piec wielkości "na styk" żeby działał ciągle na wyższych temperaturach niż duży z zapasem mocy, szczególnie, że latem będzie grzał tylko ciepłą wodę? Jako, że nie mam dostępu do gazu ziemnego rozważam jeszcze piec na pellet bo jest czysty i może chodzić dłużej na wolnym biegu bo nie powstają kwasy(?) ale jest dość drogo w stosunku do ekogroszku - 30-40% większy koszt opału, ale latem samozapłon do ciepłej wody - bomba. Chodzi mi jeszcze po głowie coś na eko groszek ale żeliwnego tyle że sprawność jest o +-10% mniejsza od stalowych ale lepiej znosi niskie temperatury. Jakich ewentualnie producentów byście polecili? Moje typy to Ogniwo Eko Plus (sprawność + fajny sterownik internetowy), Skam P Premium, Kotrem Ceramik tłokowy albo żeliwny z podajnikiem Kielara Kielar-Eco Plus II Lux z PID. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 04.02.2015 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 kocioł zgazujący? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Manuell 04.02.2015 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Wolałbym jednak zasypać raz na kilka dni i mieć spokój więc celuję w podajnikowe tylko jakiej mocy? Nie wiem czy ma to znaczenie ale podłogówki będzie 110-120m2. Kubatura 1200m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 04.02.2015 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Wynik z ciepławłaściwego.pl myślę że jest bliższy prawdy, niż szacunki producentów kotłów, którzy z izolacjami domów utknęli na dobre w latach 90-ych.Najlepszą odpowiedź dałoby OZC, bo cieplowłaściwe.pl to tylko orientacyjne wielkości. Jak widać świadomość inwestorów, również nie nadąża. Izolują domy 20cm styropianu, okna 3szyby i zaskakuja ich szacunki spalania o połowę mniejsze niż 20 lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Manuell 05.02.2015 23:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 ozc audytor jak dla mnie jest zbyt skomplikowany, poza tym wyskakują jakieś błędy na środku w okienkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 06.02.2015 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 (edytowane) Witam wszystkich, Szukam dobrego kotła na eko groszek albo pellet do ogrzania domu o pow ok. 320m2, do tego trzeba doliczyć ok. 30m2 garażu i 80m2 piwnicy które również będą ogrzewane więc w sumie 430m2. Budowę tak dużego domu a potem wstawianie pieca na ekogroszek można przyrównać tylko do kupienia BENTLEYA i zamontowanie do niego gazu. Szacując że budowa metra kw. kosztuje 2000 zł czyli wychodzi minimum 860 tysięcy. W praktyce wyjdzie ponad milion. Do takiej wielkości domu kompletna instalacja co i cwu z PC za 70 tysięcy to tylko 7% inwestycji. Ale życzę miłego szuflowania. Edytowane 6 Lutego 2015 przez Wivaldi Litrówka.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.02.2015 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Budowę tak dużego domu a potem wstawianie pieca na ekogroszek można przyrównać tylko do kupienia BENTLEYA i zamontowanie do niego gazu. Szacując że budowa metra kw. kosztuje 2000 zł czyli wychodzi minimum 860 tysięcy. W praktyce wyjdzie ponad milion. Do takiej wielkości domu kompletna instalacja co i cwu z PC za 70 tysięcy to tylko 7% inwestycji. Ale życzę miłego szuflowania. uważaj co piszesz, bo Cię sprzedawcy węgla nazwą pompiarzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 06.02.2015 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Witam wszystkich, Szukam dobrego kotła na eko groszek albo pellet do ogrzania domu o pow ok. 320m2, do tego trzeba doliczyć ok. 30m2 garażu i 80m2 piwnicy które również będą ogrzewane więc w sumie 430m2. Wynik zapotrzebowania na energię jaki wyszedł mi na cieplowlasciwie.pl trochę mnie zaskoczył: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/l02. Nie wiem na ile jest to wyliczenie wiarygodne ale na pewno nie uwzględnia ogrzewania bieżącej wody. Załóżmy zatem, że ciepła woda to dodatkowe 30% zapotrzebowania na energię więcej, co daje wynik w okolicy 15-16kw. Z tego co udało mi się wyczytać, moce znamionowe kotłów są o ok 30% mniejsze niż ich maksymalna wydajność więc przykładowo piec Ogniwo Eko Plus / Plus M o mocy 16kw powinien w 130% mi wystarczyć. Zastanawia mnie tylko dlaczego sam producent podaje, że piec ten jest przeznaczony dla powierzchni 80-180m2? Czy powinienem zatem szukać pieca o mocy ponad 20kw? Dodam jeszcze, że w domu lubimy ciepło z kominka i będę palił w nim dość często. Nie chciałbym jednak uzależniać się od niego w przypadku większych mrozów, ale piszę to dlatego, że skoro taki kominek mimo wszystko daje dość dużo ciepła i w pewnym stopniu odciąży piec powodując dłuższe jego przestoje (co też zdrowe dla blachy nie jest) - to czy nie lepiej jest kupić piec wielkości "na styk" żeby działał ciągle na wyższych temperaturach niż duży z zapasem mocy, szczególnie, że latem będzie grzał tylko ciepłą wodę? Jako, że nie mam dostępu do gazu ziemnego rozważam jeszcze piec na pellet bo jest czysty i może chodzić dłużej na wolnym biegu bo nie powstają kwasy(?) ale jest dość drogo w stosunku do ekogroszku - 30-40% większy koszt opału, ale latem samozapłon do ciepłej wody - bomba. Chodzi mi jeszcze po głowie coś na eko groszek ale żeliwnego tyle że sprawność jest o +-10% mniejsza od stalowych ale lepiej znosi niskie temperatury. Jakich ewentualnie producentów byście polecili? Moje typy to Ogniwo Eko Plus (sprawność + fajny sterownik internetowy), Skam P Premium, Kotrem Ceramik tłokowy albo żeliwny z podajnikiem Kielara Kielar-Eco Plus II Lux z PID. Rozumiem że komin i kotłownie już masz. Mam dom o podobnej kubaturze, mniejszej powierzchni użytkowej, ocieplenie od dołu 12/15/30 w.g. podłogówka. Garaż nie jest ogrzewany Ogrzewam już 3 sezon OEP+ 16, praca w automacie. Spalanie za sezon grzewczy wychodzi mi 3t rosyjskiego groszku. Moim zdaniem 16 na Twoją kubaturę będzie ok tym bardziej że ze swoją moc nominalną mocą będzie pracował rzadko. Sam piec oceniam pozytywnie, jako o przemyślanej konstrukcji. Innych kotłów nie znam. Obsługa 1x tygodniowo zasyp i popiół. 3x czyszczenie na sezon (10 min) Jeżeli możesz to zastanów się nad 100% podłogówką i min. 200 l zbiornikiem do cwu praca kotła będzie stabilniejsza. Najlepiej podjechać do kogoś i obejrzeć jak działa w praktyce i dokonać wyboru odpowiedniego do swoich potrzeb, oczekiwań i możliwości a nie opinii frustratów w małych domkach z tego form. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drebin 06.02.2015 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Witam. Mam dom o powierzchni 400m2 w tym garaż 40m i piwnica 100m+CWU, całość ogrzewam piecem z podajnikiem Fakora 35kW. Na rok wychodzi ok 4 - 4,5 tony eko groszku. Powierzchnia podobna do twojej ale ja budowałem się 9 lat temu. Faktycznie jak bym miał gaz to by było super odpada czyszczenie pieca co 2 tygodnie i walka o dobry węgiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 06.02.2015 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 (edytowane) Grzanie kominkiem jest fajne na początku. Potem przestaje bawić a codzienne rozpalanie, dokładanie i kurz zaczynają przeszkadzać. Moim zdaniem lepiej "zainwestować" w podłogówkę tym bardziej że dzięki temu w każdej chwili będziesz mógł podłączyć inne źródło ogrzewania. Dobrze dobrać kociołek po to żeby go później często nie czyścić. Jeżeli chodzi o węgiel to po 2-3 sezonach będziesz wiedział czym, kto handluje w okolicy. Zasada jest jedna przed zakupem z nowego źródła dobrze jest kupić 2-3 woreczki i przetestować, jak się spala. Edytowane 6 Lutego 2015 przez Regut1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 06.02.2015 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 uważaj co piszesz, bo Cię sprzedawcy węgla nazwą pompiarzem Nie krytykuję w czambuł PC, znając koszt budowy kompletnego komina (takiego na 50 lat a nie na 5) i znając od 8 lat obsługę pieca na ekosyf, w tak dużym domu to tylko PC.(jak gazu ziemnego brak) Przy grzaniu takiej powierzchni inwestycja w PC odczuwalna byłaby już po kilku latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 06.02.2015 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 (edytowane) Edytowane 6 Lutego 2015 przez Regut1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 06.02.2015 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 (edytowane) Budowę tak dużego domu a potem wstawianie pieca na ekogroszek można przyrównać tylko do kupienia BENTLEYA i zamontowanie do niego gazu. Szacując że budowa metra kw. kosztuje 2000 zł czyli wychodzi minimum 860 tysięcy. W praktyce wyjdzie ponad milion. Do takiej wielkości domu kompletna instalacja co i cwu z PC za 70 tysięcy to tylko 7% inwestycji. Ale życzę miłego szuflowania. Duże domy to nie tylko Bentlye ale też kombi, vany, SUW-y dobierane w zależności od potrzeb lub upodobań ich właściciela , a nie subiektywnych wyobrażeń o tym kierowców aut klasy B tzw. "miejskich". Może lepiej auto "na gaz" niż zakup ekologicznego diesla, w którym następnie wcina się filtr cząsteczek stałych, który zapycha się po 2 latach. To takie odniesienie do zatroskanych ekologów, którzy dochodzą do wniosku, że klimat palenia w kominka jest lepszy niż grzanie prądem lub gazem, a kotłownie najlepiej mieć w salonie. Edytowane 6 Lutego 2015 przez Regut1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 06.02.2015 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 (edytowane) . Typ, moc i konstrukcja kotła ma znacznie i to ogromne, są lepsze i gorsze tak jak auta. Masz swoje priorytety to dlaczego nie szanujesz priorytetów innych? Dla części osób komfort to właśnie mieszkanie w dużym wygodnym domu. Trwałość takiego domu jest większa niż zastosowanego w nim źródła ogrzewania. Biorąc pod uwagę zmiany cen nośników dobrze jest pomyśleć tak żeby nie było problemów przy jego ewentualnej zmianie, która tak czy inaczej nastąpi. Jeżeli rzeczywiście miałeś kocioł na ekogroszek to powinieneś wiedzieć że do niego się węgla nie szufluje. Jeżeli szuflujesz to rozumiem Twoją traumę. Podaj producenta kotła żebyśmy wiedzieli czego unikać. Edytowane 6 Lutego 2015 przez Regut1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 06.02.2015 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Wiwaldi to nagle znikniecie Twoich postow to autokorekta, czy moze admin znow zlapal za nozyczki? Jezeli to admin to prosze o usuniecie mojego ostatniego postu, po wycieciu Wiwaldiego, nie mozna go odniesc do kontekstu i sytuacji w ktorej zostal napisany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 06.02.2015 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Wiwaldi to nagle znikniecie Twoich postow to autokorekta, czy moze admin znow zlapal za nozyczki? Jezeli to admin to prosze o usuniecie mojego ostatniego postu, po wycieciu Wiwaldiego, nie mozna go odniesc do kontekstu i sytuacji w ktorej zostal napisany. Usunąłem sam. Poddaje się. Niech Manuell kupi sobie kocioł na ekogroszek. Oczywiście, że nie szufluje to przenośnia. Kupuję w workach i wsypuję, ale mam dość. Takie ogrzewanie może cieszyć młodego gniewnego i silnego. Mam ważniejsze sprawy niż 200 zł oszczędności na miesiąc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.02.2015 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Wystarczy poczytać o standardzie pasywnym, prosta piłka wg tego standardu dom o powierzchni 430m2 potrzebował by 4,3 kW na czysto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 06.02.2015 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 (edytowane) Usunąłem sam. Poddaje się. Niech Manuell kupi sobie kocioł na ekogroszek. Oczywiście, że nie szufluje to przenośnia. Kupuję w workach i wsypuję, ale mam dość. Takie ogrzewanie może cieszyć młodego gniewnego i silnego. Mam ważniejsze sprawy niż 200 zł oszczędności na miesiąc. Pozdrawiam. Ma komin i piwnice i troszke m do ogrzania takze przy dobrym wyborze kotla nie bedzie to zly wybor, Kurcze podniesc raz na tydzien na wysokosc 150 cm - 6 woreczkow po 20-25 kg i wyniesc 10 kg popiolu to chyba nie jest jakas trauma. Osobiscie znam kobiete ktora ma 65 lat i radzi sobie z tym bez problemu. Jezeli Manuel ceni sobie komfort i zostalo mu na to srodkow to nie ma zadnych przeszkod zeby pojsc w inny bezobslugowy sposob ogrzewania, teraz lub pozniej. Czytam Twoje posty te spswiecone pc ii sam widzisz ze praktyka odbiega troszke od teorii gloszonych na forum. Wybor zrodla ogrzewania lub wielkosci domu nie przeszkadza mi szanowac innych oczywiscie jezeli na ten szacunek zasluguja. Ja też usunąłem z treści postu moje oceny personalne. Pozdrawiam serdecznie i Edytowane 7 Lutego 2015 przez Regut1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 06.02.2015 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Wystarczy poczytać o standardzie pasywnym, prosta piłka wg tego standardu dom o powierzchni 430m2 potrzebował by 4,3 kW na czysto. Widzisz teoria to jedno a praktyka to drugie. Jak wybudujesz bedziesz wiedzial. Z drugiej strony im wiecej takich zapalencow tym lepiej. Trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.02.2015 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Ma komin i piwnice i troszke m do ogrzania takze przy dobrym wyborze kotla nie bedzie to zly wybor, Kurcze podniesc raz na tydzien na wysokosc 150 cm - 6 woreczkow po 20-25 kg i wyniesc 10 kg popiolu to chyba nie jest jakas trauma. j.n. Budowę tak dużego domu a potem wstawianie pieca na ekogroszek można przyrównać tylko do kupienia BENTLEYA i zamontowanie do niego gazu. Szacując że budowa metra kw. kosztuje 2000 zł czyli wychodzi minimum 860 tysięcy. W praktyce wyjdzie ponad milion. Do takiej wielkości domu kompletna instalacja co i cwu z PC za 70 tysięcy to tylko 7% inwestycji. Ale życzę miłego szuflowania. Budowa za 1mln.złotych i podnoszenie woreczków z syfem,bawienie się w palacza,wyrzucanie popiołu i czyszczenie z sadzy ? Jakoś to się gryzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts