Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom + piwnica + garaż - czym ogrzać 430m2?

Manuell

Recommended Posts

Arczi, buduje się po 80, 90 czy 100m i tam ludzie montują kociołki z podajnikiem i cieszą się jak diabli a o pompce, prądzie czy gazie słyszeć nawet nie chcą :)

Uwierz mi na słowo, jak nie wierzysz to wstąp jak będziesz gdzieś przejazdem, wsiądziemy w autko, obwiozę Cię w promieniu 5 do 7km, dalej nie trzeba, zobaczysz jak to wygląda w rzeczywistości, będziesz sobie mógł pogadać, zapytać dlaczego tak a nie inaczej.

Dopiero byś się zdziwił jak bym Ci pokazał w ilu takich nowiutkich, jeszcze nie wykończonych domkach stoi zwykłych śmieciuchów ale to już nie moja sprawka, tych od razu wyganiam jak podjeżdżają pytać.

Proszę kupić sobie gdzie indziej, nie zhańbiłem się ani razu :)

j.n.

Budowa za 1mln.złotych i podnoszenie woreczków z syfem,bawienie się w palacza,wyrzucanie popiołu i czyszczenie z sadzy ?

Jakoś to się gryzie...

To są jakieś Twoje subiektywne odczucia. Wszystko zależy od pkt patrzenia i własnych wyobrażeń. Pewnie wiele osób ma swoje w zakresie Vic-Prezesa Spółki, który podjeżdża swoją Alfą Romeo dwa i cośtam pojemności pod Urząd Pracy po zasiłek i prawo do ubezpieczenia, a potem w trosce o ekologie jedzie na budynek popalić w kozie, odpady z budowy. Im też jakoś to się gryzie, Pytanie czy bardziej niż palenie w piecu na paliwa stałe?

Wydaje mi się że palenie kotłami na paliwa stałe w domach z 1 milion jest powszechniejsze. Ja bynajmniej żadnej ujmy dla siebie w tym nie widzę. Podobnie mając dom ponad 200m2, sam koszę trawę w ogrodzie, sprzątam i robiłem cześć prac wykończeniowych. Według Twojej teorii bez automatycznej kosiarki i pani do sprzątania będzie się to gryzło. :-) Jak widzisz można mieć duży dom i radzić sobie bez pomocy domowej lub ogrodnika, podobnie jak bez Pc.

Wracając do meritum - przy odpowiednim ociepleniu i wyborze górnego źródła, w domu ponad 200 m2, ogrzewanie piecem na ekogroszek wypada dobrze. Jeżeli kiedyś zamarzę o większym komforcie nie będzie przeszkód żeby je zmienić. Tym bardziej że każde źródło ogrzewania ma swoją trwałość techniczną. Decyzje w tym zakresie podejmę ja w oparciu o swoje uwarunkowania i potrzeby, a nie wyobrażenia i odczucia kogoś z zewnątrz, kto nie ma o tym pojęcia

Edytowane przez Regut1

Widzisz teoria to jedno a praktyka to drugie. Jak wybudujesz bedziesz wiedzial. Z drugiej strony im wiecej takich zapalencow tym lepiej. Trzymam kciuki.
zawsze zastanawiam się kiedy teoria rozmija się z tym co wyszło. Spora część naukowców publikuje wynik swoich badań, czy to w mikroskali, czy też makro. Czysta teoria to np "ogólna teoria względności A'E) Są też prawa np prawo Hooka i inne.

Wystarczy zobaczyć jak mocno zwykły beton jest wybadany, itp. Tu jest trochę inaczej, jest więcej zmiennych.

Szczególnie szczelność powietrzna. Problem założenie / wynik wychodzi stąd, iż brak czasem dokładnego pomiaru.

Zagadnień nie liniowych np. Fizyka budowli jest dość młodą dziedziną budownictwa, gdzie albo numerycznie, albo w makroskali wychodzą wyniki.

Dokładnie wychodzi z obliczeń np moje okno 5 szybowe na samym powietrzu, chyba teraz najcieplejsza szyba na powietrzu w Rzeczypospolitej.:)

Dla części ludzi moje poglądy to wręcz terapia szokowa, tylko opieram się o proste założenia, im prościej tym lepiej.

A do tego prościej prowadzi dokładna analiza

cdn

Edytowane przez מרכבה

ozc audytor jak dla mnie jest zbyt skomplikowany, poza tym wyskakują jakieś błędy na środku w okienkach :mad:

Wg mnie zamiast się z tym męczyć warto za parę złotych zlecić to np. forumowemu asolt - owi

Na CWU zwykle dodaje się 0,5 kW / osobę więc możesz oszacować jak duży kocioł będzie potrzebny.

Jeśli dane do kalkulatora były dobrze podstawione i OZC je potwierdzi to polecam RBR Ekouniwersal lub Skam-P Plus - oba 17 kW.

• 4 weeks później...
Arczi, buduje się po 80, 90 czy 100m i tam ludzie montują kociołki z podajnikiem i cieszą się jak diabli a o pompce, prądzie czy gazie słyszeć nawet nie chcą :)

Uwierz mi na słowo, jak nie wierzysz to wstąp jak będziesz gdzieś przejazdem, wsiądziemy w autko, obwiozę Cię w promieniu 5 do 7km, dalej nie trzeba, zobaczysz jak to wygląda w rzeczywistości, będziesz sobie mógł pogadać, zapytać dlaczego tak a nie inaczej.

Dopiero byś się zdziwił jak bym Ci pokazał w ilu takich nowiutkich, jeszcze nie wykończonych domkach stoi zwykłych śmieciuchów ale to już nie moja sprawka, tych od razu wyganiam jak podjeżdżają pytać.

Proszę kupić sobie gdzie indziej, nie zhańbiłem się ani razu :)

witam,

pomimo, a właściwie to z powodu totalnego braku doświadczania, pozwolę sobie zabrać głos "śmieciuchy" stoją, bo ludziom PC, GWC, reku itp trudno jest zrozumieć. Mam zamiar wybudować dom energo i "nerwo" dla mnie oszczędny, w związku z tym od dawna czytam forum (nie tylko to) i inne materiały, bo chcę się do tego dobrze przygotować. Niestety muszę przyznać, że dla laika zdobycie wiedzy nie jest proste i im więcej czytam to mniej rozumiem :( a wydawałoby się, że powinno być odwrotnie, szczególnie że ukończyłam politechnikę ... no dobra jakiś czas temu, wiedza uleciała

pozdrowienia od skonfundowanej blondynki:)