GrubyJack 04.02.2015 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Witam serdeczniePlanuje wykonac dobudowe pietra do istniejacego budynku szkieletowegoWymarzylem sobie dach jetkowy dwuspadowy ok 22-25 * otwarty bez belek stropowych,jetki tradacyjnie w 1/3 odleglosci od gorywysokosc scian kolankowych okolice 200-220 cmWspolpracujacy architekt twierdzi ,ze w domach szkieletowych to niemozliwe bo nie ma wienca,dach oparty na scianach zlozy sie jak domek z kartna scianach murowanych z wiencem nie ma ponoc problemu.Czemu na scianach szkieletowych nie mozna spiac scian wiencem z drewna?Czy sa jakies inne konstrukcje dachowe gdzie mozna przeniesc obciazenie ze scian na istniejay strop???i tu moje pytanie czy aby architekt sie nie myli,a jesli sie faktycznie nie myli to czy jest jakies inne rozwiazanie.Z uwagi na wysokosc scian kolankowych belki stropowe sa nieakceptowalne,przyjme kazde inne rozwiazanie ale jakie???Z gory dziekuje za odpowiedzi o szczegoly prosze pytacPozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.02.2015 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Architekt ma sporo racji raczej sie nie da zrobić takiego dachu na szkielecie. Ja widzę tu jeszcze jeden problem jak to jest parterówka to może sie okazać ściany nie uniosą stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrubyJack 05.02.2015 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Dziekuje za odpowiedzDom jest parter murowany,pietro drewniane planowane kolejne pietro tez drewniane.Istniejacy strop drewniany,raczej solidny(nie mam dostepu w tej chwili do szczegolowych danych)A co Pan mysli o Więźbie płatwiowo-kleszczowa ???? To rozwiazanie byloby przez nas jeszcze akceptowalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 05.02.2015 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Wspolpracujacy architekt twierdzi ,ze w domach szkieletowych to niemozliwe bo nie ma wienca,dach oparty na scianach zlozy sie jak domek z kart na scianach murowanych z wiencem nie ma ponoc problemu. Pozwolę się nie zgodzić z architektem. Nie zrobisz wieńca np. 10x10m z dachem rozporowym bez żadnego wzmocnienia. Może go stanowić belka na ścianie środkowej lub najczęściej strop. Czy dobrze rozumiem, że do istniejącego parteru chcesz dobudować "wysokie" piętro pod sam dach ? Po co takie dziwactwo zamiast 3 kondygnacji (poddasza) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrubyJack 06.02.2015 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 (edytowane) tak dla rozjasnienia przesylam zdjecia Belek stropowych nie chce gdyz jestem ograniczony wysokoscia scian dobudowy do max 220 cm,(walory estetyczne budynku) w takiej sytuacji belki te wisialyby tuz nad glowa...Tak chce dobudowac trzecia kondygnacje z otwartym stropem.Na chwile obecna nie mam koncepcji na rozmieszczenie pomieszczen w nowej czesci ale wszelkie slupy sa akceptowalne Edytowane 6 Lutego 2015 przez GrubyJack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 07.02.2015 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 W pomieszczeniu musisz uzyskać min. 250cm. Jeśli ściany będą miały tylko 220 to belki stropowe można umieścić te 40cm wyżej. Nie będą one co prawda spinały ścian lecze krokwie, ale "na oko" wydaje mi się, że siły rozporowe będą już wówczas akceptowalne. Innymi słowy krokwie będą w górnej części związane jętką (pracującą na ściskanie) a w dolnej podniesioną belką stropową pracującą na rozciąganie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.02.2015 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Rację ma ten kto taki ustrój przeliczył! Bez wątpienia ta racja jest po stronie architekta! Dach jest dość płaski a więc będą duże siły rozporowe na ściany. Cała ta rozbudowa jest trochę kuriozalna wiec podniesienie ścian kolankowych już niczego nie pogorszy. Można wówczas zastosować prefabrykowane wiązary dachowe i pozostawić je odkryte. Jak nie oszklisz tarasu (zimowy ogród) to będzie problem z hydroizolacją. Jaką planujesz podłogę na tym tarasie? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts