borys63 04.02.2015 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Witam, sytuacja wygląda następująco: została wykonana podłogówka składająca się z czterech pętli. Dwie pętle liczą 2m2, jedna 3m2 oraz największa, znajdująca się w salonie - około 30m2. Ogrzewanie w salonie nie grzeje w ogóle. Ogrzewanie na eko groszek. Poradzono mi dołożyć jeszcze jedną pompę na powrocie. Co, Wy, Panowie poradzicie zrobić w tej sytuacji? Dołączam zdjęcia instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 04.02.2015 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 a ile metrów bieżących rury jest w salonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.02.2015 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Witam, sytuacja wygląda następująco: została wykonana podłogówka składająca się z czterech pętli. Dwie pętle liczą 2m2, jedna 3m2 oraz największa, znajdująca się w salonie - około 30m2. Ogrzewanie w salonie nie grzeje w ogóle. Ogrzewanie na eko groszek. Poradzono mi dołożyć jeszcze jedną pompę na powrocie. Co, Wy, Panowie poradzicie zrobić w tej sytuacji? Dołączam zdjęcia instalacji. Szkoda ze nie doradzono jeszcze dwóch pomp, na cztery pętle 40 m2 dwie pompy?, przepędz takich doradców na 4 wiatry, byc moze jest ta pętla zapowietrzona lub cos blokuje przepływ, moze niesprawny rotametr? Jedna pompka az nadto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 04.02.2015 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Szkoda ze nie doradzono jeszcze dwóch pomp, na cztery pętle 40 m2 dwie pompy?, przepędz takich doradców na 4 wiatry, byc moze jest ta pętla zapowietrzona lub cos blokuje przepływ, moze niesprawny rotametr? Jedna pompka az nadto. tak to już jest z instalatorami . u mnie nie dało się uruchomić podłogówki, wszędzie zero na rotametrach. coś tam płynęło, bo były zmiany temperatury na powrocie, ale delta 10*C. instalator powiedział, że "na 123 m2 musi być druga pompa obiegowa na piętro, inaczej to nie będzie działać". nie dałem za wygraną i okazało się w końcu, że do rozdzielacza odwrotnie podłączył zasilanie i powrót (rotametry były "zasysane"). po zamianie wszystkie problemy ustąpiły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 04.02.2015 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Zakręć te 3 małe i zobacz czy wówczas salon pogrzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 04.02.2015 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 A nie jest tak, że opory w największej pętli w porównaniu z tymi małymi są na tyle duże, że woda krąży gdzie jej lżej? Może jakbyś przydławił krótkie pętle to woda popłynie też w tej dłuższej pętli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.02.2015 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Przy takiej różnicy w długości pętli musisz solidnie przykręcić te krótsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 04.02.2015 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 tak to już jest z instalatorami ... okazało się w końcu, że do rozdzielacza odwrotnie podłączył zasilanie i powrót chyba miałeś tych samych instalatorów co ja ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 04.02.2015 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 najpierw zakręcić całkiem aż się odpowietrzy duża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 04.02.2015 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 A nie jest tak, że opory w największej pętli w porównaniu z tymi małymi są na tyle duże, że woda krąży gdzie jej lżej? Może jakbyś przydławił krótkie pętle to woda popłynie też w tej dłuższej pętli. dokładnie tak . tylko nie wiem czy ten rozdzielacz ma mozliwośc regulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 04.02.2015 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 dokładnie tak . tylko nie wiem czy ten rozdzielacz ma mozliwośc regulacji. Jakieś zakrętasy są czerwone i niebieskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 04.02.2015 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 A tak przy okazji to czy te rury i rozdzielacz są prawidłowo zabezpieczone przed korozją ze względu na połączenie różnych metali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borys63 08.02.2015 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 a ile metrów bieżących rury jest w salonie? Podejrzewam, że w salonie jest położone około 200m bieżących rury. Szkoda ze nie doradzono jeszcze dwóch pomp, na cztery pętle 40 m2 dwie pompy?, przepędz takich doradców na 4 wiatry, byc moze jest ta pętla zapowietrzona lub cos blokuje przepływ, moze niesprawny rotametr? Jedna pompka az nadto. Zakręć te 3 małe i zobacz czy wówczas salon pogrzeje. Nie ma żadnych rotametrów, są jedynie zawory odcinające. Wszystkie pętle zostały odpowietrzone, drożność dużej pętli została sprawdzona. Zostały odcinane pojedynczo, a na koniec zamknięte były wszystkie z wyjątkiem dużej. Efekt idnetyczny… tak to już jest z instalatorami . u mnie nie dało się uruchomić podłogówki, wszędzie zero na rotametrach. coś tam płynęło, bo były zmiany temperatury na powrocie, ale delta 10*C. instalator powiedział, że "na 123 m2 musi być druga pompa obiegowa na piętro, inaczej to nie będzie działać". nie dałem za wygraną i okazało się w końcu, że do rozdzielacza odwrotnie podłączył zasilanie i powrót (rotametry były "zasysane"). po zamianie wszystkie problemy ustąpiły. Wszystko jest dobrze podpięte, to widać na zdjęciu. A tak przy okazji to czy te rury i rozdzielacz są prawidłowo zabezpieczone przed korozją ze względu na połączenie różnych metali? Podłączona jest jedynie rura pex. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kherm 08.02.2015 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Najszybciej to spuścić wodę z instalacji i wymienić rozdzielacz na rozdzielacz do OP (z zaworami regulacyjnymi lub przepływomierzami), obecnie masz zamontowany najzwyklejszy rozdzielacz do instalacji grzejnikowej wyposażony w zwykłe zawory odcinające (zamknij - otwórz). Następnie zalać instalację wodą, dobrze odpowietrzyć i wyregulować hydraulicznie za pomocą zaworów regulacyjnych bądź przepływomierzy - już ktoś o tym wcześniej pisał: krótkie pętle mocno zdławić a najdłuższą pozostawić otwartą prawie na max. Tymi zaworami które masz obecnie w rozdzielaczu będzie ciężko to wykonać (nie do tego służą), ale może się uda na drodze prób i błędów. Próbuj zakręcić na max. krótkie pętle a następnie delikatnie cofnij/otwórz zawór, na długiej pętli zrób odwrotnie - max. otwórz zawór a potem go delikatnie przykręć I tak aż osiągniesz sytuację gdy pojawi się przepływ w długiej pętli. Ktoś trochę spaprał ci robotę ale łatwo to naprawić - po sezonie zmień rozdzielacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 08.02.2015 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Witam Instalator być może dobrze mówił. Ta jedna rurka, zakładając, że ma przenieść ok. 2 kW z delta 10* może dać ok. 350 mb oporu. Pompka może być za słaba, bowiem ze zdęcia nie wynika jej moc.oczywiście nie zmienia potrzeby głębokiej regulacji (przydławienia) pozostałych obiegów. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vipenzo 08.02.2015 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Witam. Podepnę się pod temat, bo wydaje mi się że i u mnie "fachowcy" coś źle zrobili. Przyjrzyjcie się proszę mojej rozdzielni, czy jest ona prawidłowo wykonana (jak zasilanie jest u góry to czemu jest na niebiesko, i czy termostat z kapilarą jest dobrze przymocowany?). Czy powinienem założyć samo-odpowietrznik na podłogówce? Dziękuję z góry za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 09.02.2015 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Podejrzewam, że w salonie jest położone około 200m bieżących rury i masz odpowiedź czemu nie działa, opory hydrauliczne za duże, trzeba było dać w salonie 3 pętle po 65mb każda a pozostałe pętle połączyć razem w jedną 60mb, miałbyś wtedy 4x65mb czyli najmniejsza pompka 8W by to spokojnie pchała teraz to tylko możesz na koszt twoich fachowców w ramach reklamacji wymieniać pompy CO na coraz większe i potężniejsze np: 25-80 czyli 200-250W mocy elektrycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kherm 11.02.2015 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 (edytowane) Witam. Podepnę się pod temat, bo wydaje mi się że i u mnie "fachowcy" coś źle zrobili. Przyjrzyjcie się proszę mojej rozdzielni, czy jest ona prawidłowo wykonana (jak zasilanie jest u góry to czemu jest na niebiesko, i czy termostat z kapilarą jest dobrze przymocowany?). Czy powinienem założyć samo-odpowietrznik na podłogówce? Dziękuję z góry za informację. [ATTACH=CONFIG]303425[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]303426[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]303427[/ATTACH] Sprawdzony,poczciwy, stałowartościowy układ mieszający z rozdzielaczem OP marki KAN Czy jest jakiś problem w działaniu samego urządzenia czy instalacji OP? Układ powinien być podłączony następująco: Podejście z pieca: zasilanie do górnego zaworu termostatycznego (do niego montujesz później głowicę z kapilarą), powrót z dolnego zaworu regulacyjnego (pod pompą obiegową). Podłączenie pętli OP: zasilanie - dolna belka, powrót - górna belka Strzałka na pompie powinna być skierowana do dołu (tłoczenie w dolną zasilającą belkę). Kapilara założona na dolnej (zasilającej pętle OP) belce. Tworzywowe zaślepki z górnej belki należy zdemontować - stosować tylko w celu konieczności zatrzymania przepływu w pętli OP - najwygodniej to zainstalować siłowniki i przynajmniej jeden (referencyjny) termostat. Układy takie najlepiej pracują przy wyższych temp. zasilania z pieca (około 50st. C). Edytowane 11 Lutego 2015 przez K*herm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vipenzo 12.02.2015 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Sprawdzony,poczciwy, stałowartościowy układ mieszający z rozdzielaczem OP marki KAN Czy jest jakiś problem w działaniu samego urządzenia czy instalacji OP? Układ powinien być podłączony następująco: Podejście z pieca: zasilanie do górnego zaworu termostatycznego (do niego montujesz później głowicę z kapilarą), powrót z dolnego zaworu regulacyjnego (pod pompą obiegową). Podłączenie pętli OP: zasilanie - dolna belka, powrót - górna belka Strzałka na pompie powinna być skierowana do dołu (tłoczenie w dolną zasilającą belkę). Kapilara założona na dolnej (zasilającej pętle OP) belce. Tworzywowe zaślepki z górnej belki należy zdemontować - stosować tylko w celu konieczności zatrzymania przepływu w pętli OP - najwygodniej to zainstalować siłowniki i przynajmniej jeden (referencyjny) termostat. Układy takie najlepiej pracują przy wyższych temp. zasilania z pieca (około 50st. C). Witam, dzięki za wyczerpującą informację. Pytałem czy wszystko jest oki bo zasugerował mi elektryk, że coś chyba tu nie tak z zasilaniem i powrotem (kolory go zmyliły - mnie również). Walczę ponieważ w momencie pracy pieca, na zasilaniu (górny termometr niebieski) pojawia się wysoka temperatura ok 50 stopni a pompa się nie załącza a grzejniki mega gorące. Zmieniłem teraz miejsce czujnika tego sterownika załączającego pompę (nad pompą przy niebieskim termometrze) i obserwuję. Jak pompa chodziła non stop to chyba był bardziej odczuwalny efekt ciepła w pomieszaniu (jeszcze tam nie mieszkamy). Powoli poznają to wszystko i się uczę. Wydawało mi się, że jest podłączone. Czyli prócz zdjęcia zaślepek i zamocowaniu termostatu jest wszystko ok? A co z tymi siłownikami? Po co kolejny termostat i gdzie miałby on być? W układzie na belkach dorzuciłem jeszcze automatyczne odpowitetrzaki (higroskopijne). Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kherm 13.02.2015 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 (edytowane) Generalnie układ masz spięty prawidłowo. Jeśli chodzi o pompę to w tego typu mieszaczach pracuje ona cały czas. Na pewno wcześniejsze położenie czujnika sterownika pompy nie było poprawne, mogłem zwrócić na to uwagę wcześniej. Zmiana miejsca jego położenia powinna pomóc usprawnić pracę, w tym miejscu układ mieszający nagrzewa się dość szybko (zasilanie z pieca), jeśli jest możliwość to w ogóle możesz przesunąć go jeszcze bliżej zaworu termostatycznego albo nawet zamontować czujnik przed nim. Siłowniki i termostaty o których pisałem służą do sterowania temp. w pomieszczeniu, jeśli chciałbyś ją zróżnicować w różnych pomieszczeniach. Można także zastosować jeden tzw. referencyjny termostat, umieszczony w najzimniejszym pomieszczeniu i spiąć go z listwą elektryczną z modułem pompowym do której podłączyć można pompę. Wówczas na rozdzielacz montuje się także siłowniki lub przynajmniej jeden siłownik i także spina się go z listwą elektryczną. Moduł pompowy w listwie sterującej działa w ten sposób że gdy wszystkie siłowniki (lub ten jeden) zamkną się (w pomieszczeniu zostanie uzyskana temp. ustawiona na termostacie pokojowym), listwa elektryczna automatycznie odcina zasilanie na pompę. Gdy chociaż jeden siłownik się otworzy, listwa uruchamia pompę - niestety automatyka tańsza jest w wersji przewodowej, radiowa jest droższa. Ogólną zasadę działania i montażu możesz zobaczyć tu: http://pl.kan-therm.com/system_kan_therm/automatyka_sterujaca_kan_therm.html Na początku sam sprawdzisz jak sprawować się będzie układ w takiej konfiguracji jaką masz obecnie, jak będzie źle będziesz kombinował. Tak z ciekawości, jaki masz kocioł, jaka temp. wychodzi z pieca, jak duże są pętle OP? Edytowane 13 Lutego 2015 przez K*herm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts