Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa IVT 14kW duże zużycie energii - prośba o opinię

bsmart

Recommended Posts

Witam,

posiadam pompę IVT 14kW zasilaną z dolnego źródła i mam wrażenie że nie jest możliwe aby zużywała tak dużo tj 55kWh dziennie (mam pod-licznik).

Pompa wskazuje temperature na buforze ok 34st a na zbiorniku CWU 45st, odwierty mają 330mb, a budynek 270m2 po podłogach z garażem, zaś użytkowej ok 202m2. Temp. na zewnątrz ostatnio waha się od 0 do 4, a wewnątrz jest od 21,5 do 22,5

Proszę o opinię bo znajomy ma pompę powietrzną i mówi, że za cały prąd w domu w tym okresie płaci średnio ok 250pln...., więc nie wiem o co chodzi

PS

pompa pokazuje wytworzoną energię na 11030kWh, a zużyła 3027kWh - więc niby współczynnik dobry.

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mieszkam i posadzki były wygrzane jesienią, dom ma b. dobre izolacje tj ytong 240p+W + 20cm styropian grafit u031; poddasze wełna u033 15cm+10cm+2x płyta GK. Grzałka zużyła 1kW i nie włącza się czyli pompa daje radę ale coś nie tak ze zużyciem prądu.

PS

w budynku jest także reku.

zużycie faktycznie wysokie. COP też nie lepsze a nawet gorsze niż przy lepszych pompach powietrznych. Sprawdź temp DZ bo być może jest za niska. Po co Ci ten bufor? Nie da sie go wywalić? U mnie po usunięciu bufora zużycie spadło diametralnie. Martw sie tylko COP na razie, które przy gruntówce powinno być wyższe. Jak rozgrzejesz budynek to i zużycie spadnie.

Polecam zamontować ciepłomierz. On zawsze prawdę powie ile kWh pompa oddaje.

Edytowane przez asaselllo

Z tego co Inwestorzy uzytkujacy Pci wypowiadali sie na FM to pobor pradu spadnie dopiero po pozbyciu sie wilgoci budowlanej. Trwa to caly rok od odpalenia CO.

Wbrew pozorom mozesz miec jeszcze sporo wilgoci w budynku.

Edytowane przez Tomaszs131

pewnie spadnie. Ale jak COP wychodzi 3,6 przy +5st DZ to coś tu "śmierdzi". Powinno być bliżej 5 a nie 3,6 bez względu na to czy budynek jest wygrzany czy nie. Czy dużo wody użytkowej używasz?

Jeśli zbiornik CWU nie jest zintegrowany: - Czy na pewno zawór trójdrogowy jest szczelny? (przy grzaniu CWU sprawdź czy rurka za zaworem trójdrogowym wolno się rozgrzewa czy studzi - ja trafiłem na 3 przepuszczające zawory i wkońcu wymieniłem na 2 elektrozawory).

Czy czujnik dobrze wskazuje temperaturę w buforze? (czasem zaniża a wówczas to by wszystko tłumaczyło).

Nadal polecam ciepłomierz. Jak np. zdarzy się wyciek czynnika (lub w fabryce za mało doleją albo serwisant przewoził pompę w pozycji poziomej) to ciepłomierz pokaże, że pompa oddaje za małą moc w stosunku do pobranej temperatury. Mój znajomy też zainstalował sobie ciepłomierz po dwóch latach od użytkowania pompy ivt 7kW. Wyszło mu, że brakuje gdzieś 20% mocy. Serwis przyjechał i czynnik wymienił - od tej pory działa prawidłowo.

Acha, jeśli nie masz grzejników to bufor możesz odsprzedać. Jak nie sprzedasz to i tak będziesz do przodu na rachunkach. Uczciwy instalator by Ci go nie proponował chyba, że jest niedouczony.

Edytowane przez asaselllo

A ja zupełnie bym pominął sytuację wygrzewania czy nie wygrzewania budynku. Niezależnie czy jest jeszcze dużo wilgoci do odparowania czy też nie, jak piszesz masz w tej maszynce odczyt wyprodukowanej energii.

Jeśli to działa rzetelnie, to według mnie masz dwie opcje możliwe:

-albo masz niesprawną (w jakiś sposób) pompę,

-albo masz "schrzanioną" do bólu instalację.

Przy takich temperaturach jak piszesz, po dolnej i górnej stronie, powinieneś uzyskać COP powyżej deklarowanego w katalogu (4,8 przy 0/35 wg EN14511 - czyli razem z pompami obiegowymi)

Z Twoich danych wychodzi niewiele ponad 3,6 więc taki wynik można uznać za stan MOCNO nienormalny.

Odwierty masz zrobione solidne, po samych metrach na moc chłodniczą widać że wykonawca nie jechał po taniości.

może i ok ale powinno byc lepiej. Ja za 300m2 płacę 7 zł dziennie przy pompie powietrznej. Na Twoim miejscu bym walczył, bo po co wydawać na gruntową kasę i mieć gorsze parametry od średniej pompy PW? Oczywiście zrobisz jak chcesz ale jak poczytasz forum lub odwiedzisz paru użytkowników to zdasz sobie sprawę, że coś tu nie gra. Ja osobiście przez wyborem pompy odwiedziłem kilkanaście osób. Zdziwiłbyś się jak różne wyniki wychodziły użytkownikom. Przy pompach gruntowych SCOP roczne wahało się od 3,2 do 4,8. To jest kosmos a nie różnica. Każdy twierdził, że montażu dokonali profesjonaliści....

Dane sa nast:

nośnik ciepła wyj 31,3

nośnik ciepła wej 31,3

obieg dol. źródła wej 4,3

obieg dol. źródła wyj. 10,3

temp pomieszcz 22,1

wart. zadana zasil. T1 31,6

Zasilanie T1 32,4

T2 na zewnątrz -0,5

tryb pracy ekonomiczny

T3 CWU 41,8

Dogrzewanie wyłączone

Pompa ciepła 1 wył

Wpływ czujnika pokojowego 3,0

Pewnie coś pomieszałeś, Odczytaj temp zasilania i powrotu c.o(podłogowka albo bufor) oraz temp gazu

są tylko takie dane jakie już podawałem

nośnik ciepła wyj 31,3

nośnik ciepła wej 31,3

obieg dol. źródła wej 4,3

obieg dol. źródła wyj. 10,3

temp pomieszcz 22,1

wart. zadana zasil. T1 31,6

Zasilanie T1 32,4

T2 na zewnątrz -0,5

tryb pracy ekonomiczny

T3 CWU 41,8

Dogrzewanie wyłączone