Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa IVT 14kW duże zużycie energii - prośba o opinię

bsmart

Recommended Posts

Sprawdzę, a co do zużycia prądu to zauważyłem dzisiaj że coś jest nie tak z przepływem glikolu na rotometrach tj dwa działają ok a jeden jakby się zawiesił. No i dodatkowo w studzience widzę wyciek glikolu i nie wiem o co chodzi

A może do instalatora byś zadzwonił będzie prościej. Wiem, że polska przypadłość to leczyć się poprzez fora internetowe, naprawiać samochody a teraz będzie kilku fachowców diagnozowało Twoją pompę na podstawie szczątkowych informacji.

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Słuszna podpowiedź. W końcu masz świeżą instalację być może jeszcze na gwarancji, nie wiem jak przy tej marce, czy miałeś pierwsze uruchomienie serwisowe ? Wszystkie pytania powinieneś najpierw skierować do źródła - czyli wykonawcy tej instalacji, lub wezwać serwis producenta - ale może to być płatna usługa.

a maże bufor mistrzu?

No i po co ten epitet? Z buforem czy bez, temperatura 49,4*C na powrocie z co po 10 minutach grzania wydaje się mało prawdopodobna, zwłaszcza że jak podał bsmart, temperatura załączenia cyklu co wynosi 31,4*C na powrocie dla -0,5*C na zewnątrz.

autor watku szuka przyczyny duzego zużycia pradu.

Jak już wyjaśniłem odpowiadając na wpis Wihajstra, niekoniecznie jest duże.

Wode użytkową też chyba nie dogrzewasz w 10min.Chyba ze masz 100l

400 litrów 14kW pompa podgrzeje o 5K właśnie w 10 minut. Instalatorzy musieli coś majstrować przy ustawieniach cwu, bo fabrycznie przy trybie ekonomicznym powinna grzać cwu do wartości 54*C na zasilaniu ( T8 ).