Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płyki klinkierowe vs. cegła klinkierowa na elwacje

Recommended Posts

Mam 2 kominy systemowe z keramzytu oklejone płytką klinkierową 3 zima i jest git jak na razie . Z tym że klejone płytki nie były bezpośrednio do keramzytu tylko wcześniej styropian klej siatka grunt i dopiero płytki (na klej elastyczny ) no i fugi impregnowałem . Zobaczymy jak to będzie w przyszłości ....

Mała uwaga - to nie były filozoficzne wywody tylko skondensowana odpowiedź. Kleić można i tym i tym. Klinkier się przyklei do ściany, podobnie jak płytka klinkierowa... Cegłówką możesz jeszcze normalnie murować (-> ogrodzenia) a płytką już nie bardzo. Decyduje wysokość i kwestia tego jak masz zrobiony dom, czym jest jakiś fundament na cegłę czy nie...

Witam,

zastanawiam sie nad zamiana cegły klienkierowej na płytki klinkierowej w celu zminimalizowania kosztów elewacji zew.

Słyszałem opinnie, ze po kilku latach płytki klinkierowe moga odpadać! Czy to prawda? Jakieś cenne porady?

Tak jak wcześniej - nie odpadną jeśli są dobrze przyklejone i będą ładnie wyglądać jeśli się je ładnie ułoży :)

Cegła musi mieć, albo solidną listwę startową , albo fundament . Zapewne jest też relatywnie droższa i pogrubia już istniejącą ścianę.

Sam osobiście mam płytki(elewacja) z jednego systemu razem z cegłą (ogrodzenie, murki kominy) jak na razie nie narzekam :)i bardzo mi się podoba.

IMG_1333.jpg

Płytki zawsze można też zrobić na ruszcie, który usztywni podkład i zmniejszy szansę, że odpadną po latach. Jeżeli będziesz przyklejać płytki na docieplonej elewacji, to zdecydowanie zaleca się robić to na ruszcie, żeby zostawić pustkę powietrzną pomiędzy dwoma warstwami. U mnie w projekcie też są płytki klinkierowe (Terca) i będą klejone do rusztu. Dużo też zależy do czego będą mocowane te płytki - jak do wełny to każdy murarz będzie zalecał ruszt. Jak o tym rozmawiałem z wykonawcę to mówił mi, że każde klejenie płytek elewacyjnych na powierzchni większej jak 20m2 bez rusztu będzie prowadziło do kondensacji pary wodnej pod płytkami - co oczywiście doprowadzi do ich odpadania po jakimś czasie.

Problem przy porównaniu płytka vs. cegła jest oczywiście jeden - płytki będą tylko udawać cegły klinkierowe. Nie poprawią więc w żaden sposób parametrów ściany zewnętrznej (choćby w zakresie akustyki). Będą tylko ozdobnikiem i zasłonią docieplenie :)

Ja bawiłem się w przyklejanie klinkieru na ścianie zewnętrznej ale pierwszy i ostatni raz... ładnie to wygląda ale strasznie czasochłonne :(

Za swoje płytki brązowe dawałem około 35 zł/m2.

klin.jpg

Można też kupić tańsze http://www.cerrad.pl/Burgund. Cieniowana burgund kosztuje w granicach 25 zł za m2 ale czasami w marketach mają promocję i kupisz ją po 18 zł/m2. Więc to wg mnie bardzo dobra cena.

Nie ma się co martwić o odpadanie klinkieru. Jeżeli klej jest odpowiedni to będzie się trzymało latami.... Klej tylko i wyłącznie elastyczny. Polecam Mapei http://www.mapei.com/PL-PL/Produkty-do-montazu-plytek-ceramicznych-i-kamienia-naturalnego/Kleje-cementowe-o-zwiekszonej-zawartosci-polimerow/ADESILEX-P9 albo Ceresit http://www.ceresit.pl/produkty/produkty-do-ukladania-i-spoinowania-plytek/zaprawy-klejace/cm-16. Fugę również z tych firm.

Edytowane przez wacoj

wacoj: ojojoj jaka śliczna reklama... Skłąd fug jest prosty jak cep. Jak chcesz podam ci to z głowy. W jakim kolorze? Szary, brązowy, czarny, żółtawy? A może chcesz taki jak drzewiej bywało? Poza tym to co tanie nie musi być dobre...

Ceresit: skład: cement szary ok 40 proc, piasek kwarcowy - circa about 60, do tego plastyfikator i lub napowietrzacz, metyloceluloza...

Mapei: nieco mniej cementu oceniam circa 35/65 do piasków kwarcowych, do tego skład j.w., metyloceluloza, i coś co delikatnie przyśpiesza wiązanie bo sam cement to ok 120 min, a plastuś jeszcze opóźnia. Aha i cementy szary: 32,5 biały 42,5...

• 2 weeks później...
CitiMatic, czy styropian miałeś kołkowany? Czy może płytki były klejone do rusztu?

Styropian(20cm) kołkowany, kołki na zamówienie.Płytki na klej zmieszany z zaprawą Bolix, fuga oryginał bolix antracyt klejone na elewację zagruntowaną tak jak przed położeniem struktury.

Proszę , jak chcesz jeszcze kilka fotek to proszę - okres układania więc otoczenie jeszcze budowy :)

Dzieki, coraz bardziej przekonuje sie do płytek k..

Bede chcial podobne do Towich, ile placileś z metra?

i jaki koszt robocizny?

generalnie dysponujesz jakimiś danymi co do kosztów?

Dzieki, coraz bardziej przekonuje sie do płytek k..

Bede chcial podobne do Towich, ile placileś z metra?

i jaki koszt robocizny?

generalnie dysponujesz jakimiś danymi co do kosztów?

Płytki to EcoKlinkier, a cena za robociznę to 70zł/m2 ceny z roku lato 2011