kgrabowskizl2vp.pl 05.02.2015 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Witam,zastanawiam sie nad zamiana cegły klienkierowej na płytki klinkierowej w celu zminimalizowania kosztów elewacji zew.Słyszałem opinnie, ze po kilku latach płytki klinkierowe moga odpadać! Czy to prawda? Jakieś cenne porady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 05.02.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 To czy odpadnie, podobnie jak w każdym przypadku jak coś się przykleja - zależy od kleju, czy tego czym się klei... Różnica jest taka, że cegłą można murować a płytką - nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgrabowskizl2vp.pl 06.02.2015 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 raczej czekałem na konkrety na nie na filozoficzne wywody:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 06.02.2015 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Mam 2 kominy systemowe z keramzytu oklejone płytką klinkierową 3 zima i jest git jak na razie . Z tym że klejone płytki nie były bezpośrednio do keramzytu tylko wcześniej styropian klej siatka grunt i dopiero płytki (na klej elastyczny ) no i fugi impregnowałem . Zobaczymy jak to będzie w przyszłości .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 06.02.2015 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Mała uwaga - to nie były filozoficzne wywody tylko skondensowana odpowiedź. Kleić można i tym i tym. Klinkier się przyklei do ściany, podobnie jak płytka klinkierowa... Cegłówką możesz jeszcze normalnie murować (-> ogrodzenia) a płytką już nie bardzo. Decyduje wysokość i kwestia tego jak masz zrobiony dom, czym jest jakiś fundament na cegłę czy nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.02.2015 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Witam, zastanawiam sie nad zamiana cegły klienkierowej na płytki klinkierowej w celu zminimalizowania kosztów elewacji zew. Słyszałem opinnie, ze po kilku latach płytki klinkierowe moga odpadać! Czy to prawda? Jakieś cenne porady? Tak jak wcześniej - nie odpadną jeśli są dobrze przyklejone i będą ładnie wyglądać jeśli się je ładnie ułoży Cegła musi mieć, albo solidną listwę startową , albo fundament . Zapewne jest też relatywnie droższa i pogrubia już istniejącą ścianę. Sam osobiście mam płytki(elewacja) z jednego systemu razem z cegłą (ogrodzenie, murki kominy) jak na razie nie narzekam :)i bardzo mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgrabowskizl2vp.pl 09.02.2015 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Dzęki o to mi chodziło:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek_knap 09.02.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Płytki zawsze można też zrobić na ruszcie, który usztywni podkład i zmniejszy szansę, że odpadną po latach. Jeżeli będziesz przyklejać płytki na docieplonej elewacji, to zdecydowanie zaleca się robić to na ruszcie, żeby zostawić pustkę powietrzną pomiędzy dwoma warstwami. U mnie w projekcie też są płytki klinkierowe (Terca) i będą klejone do rusztu. Dużo też zależy do czego będą mocowane te płytki - jak do wełny to każdy murarz będzie zalecał ruszt. Jak o tym rozmawiałem z wykonawcę to mówił mi, że każde klejenie płytek elewacyjnych na powierzchni większej jak 20m2 bez rusztu będzie prowadziło do kondensacji pary wodnej pod płytkami - co oczywiście doprowadzi do ich odpadania po jakimś czasie. Problem przy porównaniu płytka vs. cegła jest oczywiście jeden - płytki będą tylko udawać cegły klinkierowe. Nie poprawią więc w żaden sposób parametrów ściany zewnętrznej (choćby w zakresie akustyki). Będą tylko ozdobnikiem i zasłonią docieplenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wacoj 12.02.2015 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 (edytowane) Ja bawiłem się w przyklejanie klinkieru na ścianie zewnętrznej ale pierwszy i ostatni raz... ładnie to wygląda ale strasznie czasochłonne Za swoje płytki brązowe dawałem około 35 zł/m2. Można też kupić tańsze http://www.cerrad.pl/Burgund. Cieniowana burgund kosztuje w granicach 25 zł za m2 ale czasami w marketach mają promocję i kupisz ją po 18 zł/m2. Więc to wg mnie bardzo dobra cena. Nie ma się co martwić o odpadanie klinkieru. Jeżeli klej jest odpowiedni to będzie się trzymało latami.... Klej tylko i wyłącznie elastyczny. Polecam Mapei http://www.mapei.com/PL-PL/Produkty-do-montazu-plytek-ceramicznych-i-kamienia-naturalnego/Kleje-cementowe-o-zwiekszonej-zawartosci-polimerow/ADESILEX-P9 albo Ceresit http://www.ceresit.pl/produkty/produkty-do-ukladania-i-spoinowania-plytek/zaprawy-klejace/cm-16. Fugę również z tych firm. Edytowane 12 Lutego 2015 przez wacoj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 12.02.2015 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 wacoj: ojojoj jaka śliczna reklama... Skłąd fug jest prosty jak cep. Jak chcesz podam ci to z głowy. W jakim kolorze? Szary, brązowy, czarny, żółtawy? A może chcesz taki jak drzewiej bywało? Poza tym to co tanie nie musi być dobre...Ceresit: skład: cement szary ok 40 proc, piasek kwarcowy - circa about 60, do tego plastyfikator i lub napowietrzacz, metyloceluloza...Mapei: nieco mniej cementu oceniam circa 35/65 do piasków kwarcowych, do tego skład j.w., metyloceluloza, i coś co delikatnie przyśpiesza wiązanie bo sam cement to ok 120 min, a plastuś jeszcze opóźnia. Aha i cementy szary: 32,5 biały 42,5... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.02.2015 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Dzęki o to mi chodziło:) Proszę , jak chcesz jeszcze kilka fotek to proszę - okres układania więc otoczenie jeszcze budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pytlakos 23.02.2015 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 CitiMatic, czy styropian miałeś kołkowany? Czy może płytki były klejone do rusztu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.02.2015 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 CitiMatic, czy styropian miałeś kołkowany? Czy może płytki były klejone do rusztu? Styropian(20cm) kołkowany, kołki na zamówienie.Płytki na klej zmieszany z zaprawą Bolix, fuga oryginał bolix antracyt klejone na elewację zagruntowaną tak jak przed położeniem struktury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgrabowskizl2vp.pl 23.02.2015 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Proszę , jak chcesz jeszcze kilka fotek to proszę - okres układania więc otoczenie jeszcze budowy Dzieki, coraz bardziej przekonuje sie do płytek k.. Bede chcial podobne do Towich, ile placileś z metra? i jaki koszt robocizny? generalnie dysponujesz jakimiś danymi co do kosztów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.02.2015 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Dzieki, coraz bardziej przekonuje sie do płytek k.. Bede chcial podobne do Towich, ile placileś z metra? i jaki koszt robocizny? generalnie dysponujesz jakimiś danymi co do kosztów? Płytki to EcoKlinkier, a cena za robociznę to 70zł/m2 ceny z roku lato 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 23.02.2015 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 CM: wyszły przebarwienia na fudze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka32 23.02.2015 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Ja stawiam na cegłę. Moi rodzice mają właśnie tym materiałem wykończoną elewację domu i trzyma się bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.02.2015 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 CM: wyszły przebarwienia na fudze? W tym roku na ogrodzeniu.Na pozostałych elementach :kominy, elewacja nigdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gekontok 26.02.2015 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Czy mozecie moze polecic solidna ekipe ktora specjalizuje sie w kladzeniu plytek klinkierowych z okolicy Krakowa?pozdrawiam,Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgrabowskizl2vp.pl 26.02.2015 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Ja z koloei szukam kogoś z lubelszczyzny, okolice łęcznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts