Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy docieplać nieużytkowy trójkąt nad poddaszem użytkowym.

sebomomo

Recommended Posts

Cześć

Mieszkam 2 lata w nowym domu i po dwóch zimach stwierdzam że mam znacząco chłodniej na piętrze (poddaszu użytkowym) niż na parterze. Sposób budowania standardowy czyli: ścianka kolankowa 1m, nad nią więźba z drewna, na to dachówka. ocieplenie poddasza użytkowego mam 20 cm wełny na skosach, a tam gdzie nie ma skosów jest 25 cm wełny. Nad poddaszem użytkowym jest nieduży nieużytkowy strych, ten strych (ten nieduży trójkąt o podstawie z 6 m i wysokości ok 3m) jest nieocieplony.

Moje pytanie: czy docieplenie tego trójkąta na strychu pomoże w uzyskaniu wyższych temperatur na poddaszu użytkowym (pierwszym piętrze)?

Jeśli tak to jak to zrobić: krokwy mają 19,5 cm grubości i nie wiem czy wepchnąć tam 20cm wełny czy lepiej mniej (15,18), czy tą wełne wystarczy sznukami zamocować czy trzeba dobić deskami lub plytą osb lub plytą gk od spodu? jakąś folie trzeba tam gdzieś dać?

Pozdrawiam

Sebastian

Sciana jest z suporka 24cm, do tego ocieplenie 12cm styropian.

Ponawiam pytanie jaką zastosować grubość wełny, ponieważ krokwy mają 19,5cm wieć pewnie da się tam włożyć 20cm, wejdzie też 18 a najtaniej będzie 15cm. Czy jak włoże 20cm wełny i przykręce od spodu płyty GK lub osb to ta warstwa wełny będzie spełniać swoje zadanie?

Docieplenie tego szpica nie będzie zbyt efektywne, w stosunku do nakładów, o ile nie chce się zagospodarować tej przestrzeni jakoś użytkowo, niemniej też poprawi to sytuację. Jak już robić to 18 lub 20 cm. Może lepiej 18 cm, bo nie należy nic upychać, gdyż wełna ma być jak najbardziej puchata, Nie trzeba tego przykrywac OSB ani g-k. Jeżeli tam jest jakiś przewiew, to wystarczy wiatroizolacja, a najlepiej folia paroizolacyjna przymocowana tackerem, żeby po prostu zapakować tę wełnę jakoś a przy okazji chronić przed kondensacją pary, która być prawdopodobnie penetruje tam na strych z poddasza jeżeli istniejąca paroizolacja nie jest najlepiej wykonana.

Jednakże z podobnym efektem znacznie prościej dołożyć wełny na części płaskiej nad sufitem do tych 25 cm na maksa, choćby i drugie 25 cm. W ten sposób powstanie ciepła czapka od góry. 25 cm na suficie to trochę mało wg dzisiejszych standardów. Taki sposób jest tani, bo wystarczy rozłożyć maty, chyba, że tam jest jakaś podłoga, żeby dało się chodzić, wtedy trzeba by ją przełożyć. Wtedy na strychu powyżej może mrozić ile chce.

Jeżeli dach jest, jak rozumiem, dwuspadowy i są ściany tym samym szczytowe ,to one też stanowią dodatkowy mostek po którym ciepło z pomieszczenia ucieka po ścianie na strych. Jako, że to jest ciepły suporek, to nie jest tak źle, jak przy innych materiałach, ale jednak. Pomogłoby ocieplić na strychu co najmniej 1 m dolnego pasa tej ściany szczytowej od środka. Tanim kosztem wystarczy nalepić szczelnie styropian bez niczego, jeżeli normalnie tam jest ciemno, bo jedynie UV szkodzi styropianowi.

Może dodatkowym powodem tego chłodu jest przewiewanie tej wełny na strychu, gdyby nie była niczym przykryta. Nie ma tam jakiegoś lekkiego przeciągu?

Powodem może też być zawilgocenie wełny z powodu kondensacji pary, szczególnie gdy wentyacja nie jest zbyt dobra na poddaszu.

Często również wełna na skosach ubija się i zjeżdża tworząc w górnej części skosu pas gdzie nie ma w ogóle izolacji. Jakby się tam dało zajrzeć od strychu, to można by to zbadać. Ewentualnie w pomieszczeniu reką zbadać podczas niskich temperatur czy tam gdzieś nie jest szczególnie zimno na skosie w pobliżu styku z sufitem. Oczywiście najlepiej się szarpnąć i zrobić badanie kamerą termowizyjną, gdzie by wyszło, czy coś nie jest spaprane, bo przy tych grubościach izolacji nie powinno być aż tak odczuwalnie chłodniej niż na parterze, zakładając podobne moce ogrzewania. Często "fachowcy" od wełny tak ją ukłądają, że zakrawa to na sabotaż, więc może warto by było to ustalić.

Poza tym, dodatkowo, jeżeli jest tam klapa ze schodami na ten strych to też jest masywna dziura w izolacji. Najprościej wtedy, własnym sumptem, skleić taki gruby domek styropianowy ustawiony nad otworem, który trzeba odsunąć na bok gdy się tam wchodzi do góry.

DSQ dziękuje za baaardzo wyczerpującą odpowiedź.

Wyłaz na strych dociepliłem od góry 5 cm twardego styropianu, po prostu przykleiłem to do klapy wyłazu - to zamiast tego styropianowego domku.

Mój dach jest 4 spadowy (dokładnie to z taką 1metrową kalenicą gdyż w moich okolicach nie można wybudować domu z czubkiem, bo: warunki zabudowy, prawo, pierdoły, pozwolenie - po prostu Polska od tej najgorszej strony).

Wyliczyłem koszt docieplenia tego stryszku wełną 20cm i wejdzie ok 100m2 więc to jakies 1600zł, wełna 0,039. wykonam to sam także wełna i folia to jedyny koszt - uważam że warto tyle zainwestować a napewno to nie pogorszy obecnego stanu, może jedynie pomóc. Trudno byłoby mi dołożyć 25cm wełny do podłogi gdyż mam to wszystko spasowane i dobrze obite płytami OSB.

Mam 3 małe ścianki szczytowe i planuje je obkleić styropianem 1m od linii styku z pierwszym piętrem (lub całe ścianki) . Pytanie jakiej grubości styropian; 5,8,10?

Jeśli ocieplenie tego stryszku nie pomoże to planuję dołożyć osobną pompkę do rozdzielacza hydrauliki na górę tak aby więcej wody przepędzało się górą niż dołem (aczkolwiek zdaję sobie sprawę że to naprawianie skutków a nie usuwanie przyczyny).