kasieńka 21.06.2004 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2004 Drodzy Forumowicze - proszę o pomoc. Jak wygląda sprawa w przypadku, gdy chcę zmienić wymiar okien na większe - mając już pozwolenie na budowę (na te mniejsze okna) i rozpoczętą budowę. Mój kierownik budowy poinformował mnie, że trzeba wystąpić do Starostwa o aneks do pozwolenia, no i oczywiście nanieść nowe wymiary na projekt, które u mojego kierownika kosztują 600 zł Jestem załamana tym faktem -myślałam, że takie rzeczy wystarczy odnotować w dzienniku budowy , a tu okazuje się, że znowu trzeba bulić i to nie mało!!! -no i jeszcze to czekanie na decyzję Starostwa.... załamka... Może ktoś wie, czy jest jakiś sposób aby to ominąć?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 21.06.2004 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2004 Napisz pismo do Wydz. Arch z pytaniem czy takie zmiany sa istotnym odstepstwem od zatwierdzonego projektu. Jesli nie to kaz je wprowadzic i podpisac sie kierownikowi. Kwoty ktore podajesz to chyba przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noel 21.06.2004 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2004 Cosik mi się zdaje że ten kierownik na kaskę chce Ciebie pociągnąć .... sprawdź jeszcze jedno - o ile się nie mylę jest gdzięś określone w przepisach że powierzchnia okna powinna wynosić 25% powierzchni pomieszczenia jeżeli wynosi mniej to pomieszczenie jest niedoświetlone...(jeżeli 10 m ma pokój to powierzchnia okna 2,5 m) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 21.06.2004 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2004 Natomaist pyatnie dotyczące istotnego odstępstwa zadaj Powiatowemu Inspektoratowei Budowlanemu, a nie Wydz. Arch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasieńka 21.06.2004 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2004 Wielkie dzięki - tak właśnie zrobię, jak piszecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasieńka 21.06.2004 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2004 Noel, a czy jesteś pewien co do tych 25%??? Jeśli by tak było, to przynajmniej 2 pokoje mam niedoświetlone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woreczek 21.06.2004 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2004 Powierzchnia okien to chyba powinna być 1/8 powierzchni podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 21.06.2004 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2004 10% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noel 21.06.2004 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2004 Noel, a czy jesteś pewien co do tych 25%??? Jeśli by tak było, to przynajmniej 2 pokoje mam niedoświetlone pomyliłem się z rozpędu - jest tak jak pisze Woreczek - 1/8 a nie 1/4 jak napisałem - tak jest jedna ósma pytałem w PINB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasieńka 21.06.2004 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2004 Wielkie dzięki, Noel -czyli jestem przegrana, nie mam się o co kłócić z kierownikiem, bo doświetlenie jest OK. Kierownik powiedział, że to istotne odstępstwo, więc albo wyłożę 7 stóweczek za zmianę 5 głupich okien , albo pogodzę się z tą wielkością jaką mam na projekcie i... będę sobie przez to rwała włosy z głowy do końca życia -a jak mi włosów zabraknie to przerzucę się na mojego faceta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noel 21.06.2004 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2004 Kasieńka - w znowelizowanym prawie bud. jest napisane że istotna zmiana to m.in. zmiana elewacji - ale bez przesady - moim zdaniem (i wyłącznie tylko moim) Ty nie przkładasz okien na inną elewację tylko je troszku powiększasz - jeżeli masz wątpiliwości wysmaruj pisemko do PINB opisz że chcesz zmienić wielkość okien o tyle i tyle uzasadnij dlaczego i czekaj - jeżeli PINB nie odpowie w terminie (chyba 14 dni to znaczy że traktuje tą zmianę jako nieistotną i w sposób dorozumiany wyraża na nią zgodę (OCZYWIŚCIE DOPYTAJ się co do tego). Dziwi mnie jedno - ja zmieniłem wielkość okien chyba 4 i mój kierownik nie robił takich problemów - a tym bardziej nie NACIĄGAŁ mnie na jakąś kasę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasieńka 21.06.2004 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2004 no masakra - pan w PINB powiedział mi, że znowelizowane Prawo Budowlane mówi dokładnie, że wszelkie zmiany elewacji to są istotne zmiany, więc d*** zimna. Powiedział także żeby wystosować pismo w tej sprawie do nich, ale właściwie już wiem co mi odpiszą, więc jaki sens... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noel 21.06.2004 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2004 a to już zupełnie dziwne ... bo ja też się dowiadywałem i co do wymiarów okiem mam inne informacje, chyba to już zależy od powiatowego inspektora ..... Ciekawe czy jest ktoś kto już występował z pismem w tym (lub podobnym temacie) do PINB ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 21.06.2004 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2004 Powierzchnia okien to chyba powinna być 1/8 powierzchni podłogi. zgadza się - w zeszłym miesiącu zapytałem o to w biurze projektowym Archon+ - odpowiedzieli pisemnie, iż stosunek powierzchni okien (oszklenia) do pow podłogi powinien wynosić 1:8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 21.06.2004 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2004 tez chcę zminić wymiar okna balkonowego z 178x220 na 264x220 (dołożenie jednego skrzydła) i myslałem, że załatwię to wpisem w dzienniku - muszę to sprawdzić. Może w znowelizowanym prawie budowlanym będą jakieś informacje (lista odstępstw czy coś takiego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 21.06.2004 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2004 tez chcę zminić wymiar okna balkonowego z 178x220 na 264x220 (dołożenie jednego skrzydła) i myslałem, że załatwię to wpisem w dzienniku - muszę to sprawdzić. Może w znowelizowanym prawie budowlanym będą jakieś informacje (lista odstępstw czy coś takiego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasieńka 21.06.2004 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2004 Wiesz, echo, może w Twoim rejonie PINB jest jakiś normalny i bez problemu będziesz mógł to zrobić, bo u mnie to nie ma co liczyć na łaskawość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts