Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sproszkowany POLIURETAN- izolacja fundamentów

mati0201

Recommended Posts

Witam,

Zapisałem się w kolejce do sproszkowanego POLIURETANU. Za pośrednictwem kolegi Pigeona . Proszek chcę wykorzystać w celu obsypania fundamentów domu . Oczywiście będę zagęszczać oraz fundamenty będą odkrywane sukcesywnie po 2-3 metry. Mam obawy czy po całym zabiegu dom będzie stabilnie stał w ziemi ? Jednak pur w takiej postaci nie ma takiej gęstości co ziemia oraz właściwości do utrzymania budynku. Jakieś rady ? doświadczenia ?

P.S obsypywać chcę do samych ław. a może płycej ? 20-30 cm od poziomu gruntu ?

Witam,

...będą odkrywane sukcesywnie po 2-3 metry. Mam obawy czy po całym zabiegu dom będzie stabilnie stał w ziemi ? Jednak pur w takiej postaci nie ma takiej gęstości co ziemia oraz właściwości do utrzymania budynku. Jakieś rady ? doświadczenia ?

P.S obsypywać chcę do samych ław. a może płycej ? 20-30 cm od poziomu gruntu ?

A tą izolację nie stosuje się do wewnątrz? przecież na zewnątrz się to nie ustabilizuje i będzie jakaś porażka!

Jest to budynek z lat 70 . Rozmawiałem z byłym właścicielem . ławy fundamentowe były lane prosto w ziemię . Czyli nie powinno być problemu z okopaniem się i rozsypaniem proszku wokoło domu ?

Poniżej zobrazowanie jak to u mnie więcej wygląda fundament ma około 25cm szerokości

Bez tytułu.jpg

Edytowane przez mati0201

ok dziękuję za radę . Tak tak ciągłość izolacji najważniejsza.

P. S Proszek jest już przed domem od soboty . Z racji tego że nie mam ocieplonego domu obłożyłem wystające ściany fundamentu workami z purem ,dość dokładnie i grubo . Tak jak wilgoć w domu była na poziomie 58 % teraz jest 50 % . Na ścianach tam gdzie wcześniej była wilgoć teraz tej wilgoci nie ma Przy oknie balkonowym na panelach wcześniej dało się odczuć zimne panele , teraz tego już nie ma . Na wiosnę proszek powędruję w ziemię a na ściany styropian .

Jeszcze proszę o radę przy odkopywaniu fundamentów jest możliwość wykonania drenażu . Czy poświęcić trochę czasu oraz finansów na wykonanie takiej opaski ? Poziom/ lustro wody w studni jest na głębokości około 1,5 m . Przy wyrzucaniu ziemi-gruzu z wewnątrz budynku nie zauważyłem żadnej wilgoci . Piasek który był podsypany w latach 70 był suchy .

• 1 month później...

witam,

Z racji tego że pogoda dopisuje coraz bardziej od przyszłego tygodnia będę chciał odkopywać sukcesywnie ściany fundamentowe .

Budynek jest stary , ściana fundamentowa nie ma żadnej hydroizolacji .

Czy przy odkopywaniu fundamentów i oczyszczeniu go, wysmarować jakimś czernidłem ? a na to folia kubełkowa ? a na folię kubełkową styropian ? który będzie dochodzić do sproszkowanego puru .

Proszę o rade .

• 1 month później...

Witam,

odkopałem 2-3 m fundamentu . Ściana fundamentowa jest nie równa . Zabrudzona od ziemi . Tak jak wyżej napisałem "Czy przy odkopywaniu fundamentów i oczyszczeniu go, wysmarować jakimś czernidłem ? a na to folia kubełkowa ? a na folię kubełkową styropian ? który będzie dochodzić do sproszkowanego puru . "

Jakieś rady ?