mati0201 05.02.2015 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Witam,Zapisałem się w kolejce do sproszkowanego POLIURETANU. Za pośrednictwem kolegi Pigeona . Proszek chcę wykorzystać w celu obsypania fundamentów domu . Oczywiście będę zagęszczać oraz fundamenty będą odkrywane sukcesywnie po 2-3 metry. Mam obawy czy po całym zabiegu dom będzie stabilnie stał w ziemi ? Jednak pur w takiej postaci nie ma takiej gęstości co ziemia oraz właściwości do utrzymania budynku. Jakieś rady ? doświadczenia ? P.S obsypywać chcę do samych ław. a może płycej ? 20-30 cm od poziomu gruntu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 05.02.2015 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Witam, ...będą odkrywane sukcesywnie po 2-3 metry. Mam obawy czy po całym zabiegu dom będzie stabilnie stał w ziemi ? Jednak pur w takiej postaci nie ma takiej gęstości co ziemia oraz właściwości do utrzymania budynku. Jakieś rady ? doświadczenia ? P.S obsypywać chcę do samych ław. a może płycej ? 20-30 cm od poziomu gruntu ? A tą izolację nie stosuje się do wewnątrz? przecież na zewnątrz się to nie ustabilizuje i będzie jakaś porażka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati0201 05.02.2015 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 (edytowane) No właśnie . ale chyba jeden z forumowiczów obsypywał ? Kolega Autorus który buduje 2 kopuły . jeszcze link poniżej do tematu . http://forum.budujemydom.pl/lofiversion/index.php?t13526-1250.html Edytowane 5 Lutego 2015 przez mati0201 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.02.2015 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Fakt obsypywałem. Całkiem dobrze mi się to udało. Ale jeszcze nie skończyłem. Na to pójdzie jakiś kamień kolorowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati0201 05.02.2015 23:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 otoz wlasnie . Czy ktos jeszcze obsypywal fundamenty purem ? Chyba ze odkryje fundamenty calosc pokryje eps np 5 cm grubosci a na okolo domu na 30 cm glebokosc i na 40 cm szerokosc obkopie i zasypie purem , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati0201 06.02.2015 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 (edytowane) Jest to budynek z lat 70 . Rozmawiałem z byłym właścicielem . ławy fundamentowe były lane prosto w ziemię . Czyli nie powinno być problemu z okopaniem się i rozsypaniem proszku wokoło domu ? Poniżej zobrazowanie jak to u mnie więcej wygląda fundament ma około 25cm szerokości Edytowane 6 Lutego 2015 przez mati0201 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati0201 09.02.2015 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 ok dziękuję za radę . Tak tak ciągłość izolacji najważniejsza. P. S Proszek jest już przed domem od soboty . Z racji tego że nie mam ocieplonego domu obłożyłem wystające ściany fundamentu workami z purem ,dość dokładnie i grubo . Tak jak wilgoć w domu była na poziomie 58 % teraz jest 50 % . Na ścianach tam gdzie wcześniej była wilgoć teraz tej wilgoci nie ma Przy oknie balkonowym na panelach wcześniej dało się odczuć zimne panele , teraz tego już nie ma . Na wiosnę proszek powędruję w ziemię a na ściany styropian . Jeszcze proszę o radę przy odkopywaniu fundamentów jest możliwość wykonania drenażu . Czy poświęcić trochę czasu oraz finansów na wykonanie takiej opaski ? Poziom/ lustro wody w studni jest na głębokości około 1,5 m . Przy wyrzucaniu ziemi-gruzu z wewnątrz budynku nie zauważyłem żadnej wilgoci . Piasek który był podsypany w latach 70 był suchy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati0201 09.03.2015 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 witam,Z racji tego że pogoda dopisuje coraz bardziej od przyszłego tygodnia będę chciał odkopywać sukcesywnie ściany fundamentowe . Budynek jest stary , ściana fundamentowa nie ma żadnej hydroizolacji . Czy przy odkopywaniu fundamentów i oczyszczeniu go, wysmarować jakimś czernidłem ? a na to folia kubełkowa ? a na folię kubełkową styropian ? który będzie dochodzić do sproszkowanego puru . Proszę o rade . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati0201 07.05.2015 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Witam, odkopałem 2-3 m fundamentu . Ściana fundamentowa jest nie równa . Zabrudzona od ziemi . Tak jak wyżej napisałem "Czy przy odkopywaniu fundamentów i oczyszczeniu go, wysmarować jakimś czernidłem ? a na to folia kubełkowa ? a na folię kubełkową styropian ? który będzie dochodzić do sproszkowanego puru . " Jakieś rady ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts