Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

NOEL

moj sasiad okłada kostka granitową mur...zrobie jutro fotkę i podaj mi swojego meila to przesle...wyglada super..

Te kostke przyklejaja...ech piekna

Troszku więcej się ostatnio dowiedziałem.... kostki granitowe na cokole chyba niekoniecznie muszą być mocowane do ściany na kotwy lub na specjalnym ruszcie.... Jeżeli z grubszej kostki zamierza się zrobić opaskę wokół domu to w miejscu styku opaski z murem można zrobić (na poziomie opaski mały fundamencik na którym można bybyło ułożyć cokół z mniejszej kostki granitowej. Chyba w takim przypadku (wysokość cokołu 30- 40 cm) niekoniecznym jest mocowanie na kotwy - cokół opiera się na fundamencie specjalnie dla niego wykonanym...
Dokladnie tak sie wykonuje wszystkie murki granitowe. Dla opaski to jest moim zdaniem jedyne dobre rozwiązanie. Z 1 tony kostki mozna wykonac ok 7 m2 powierzchni muru lub podjazdu. Jesli to ma byc mur, musi on stanowic kolejną warstwe na istniejącym lub własnym fundamencie.

Sobótka znajduje się u stóp masywu Ślęży na D. Śląsku, 40 km na pd. od Wrocławia (kamieniołomy np. w Strzeblowie).

Pozdrowienia z Dolnego Śląska :))

o, własnie miałam napisac a widzę że Sławek mnie ubiegł ;-)

ja wreszcie zdecydowałam się na opaskę z kostki granitowej (4/6mm , ok.200PLN/tonę brutto lub z odpadów, taki kamień łamany, naprawdę z którego można wybrać po 15PLN/tonę (ze Strzegomia - też na Dolnym Śląsku ....Sławku jak to było.....miejsce gdzie jest najwięcej prywatnych cmentarzy?? :lol: :lol: :lol: :lol: )

• 1 month później...