Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy robić cyrkulację CWU? (rzuty)

halszka1938

Recommended Posts

I oto jest pytanie - robić czy nie robić?

W tej chwili mieszkam w domu ogrzewanym kotłem gazowym dwufunkcyjnym z małym zasobnikiem wbudowanym. Od kotła do punktów jest 4,5m i 2,5m. Instalacja położona bez ocieplenia na chydziaku na to 10cm styro i wylewka. Na wodę niestety musimy długo czekać.

Nowy dom projektowany tak aby wszelkie odbiory cwu były blisko siebie.

http://www.mojalbum.com.pl/GroteFoto-NGT3KEJM.jpg

Legenda:

kółko - zasobnik

duży kwadrat - zarys łazienki na piętrze

mały kwadrat w kuchni - zlew

CWU grzana w zasobniku 300l, żródło ogrzewania PC powietrzna.

Rurki od ciepłej wody planuję dać w środku 20cm styropianu, który będzie w podłodze. Myślę, że już bez otuliny.

Czy przy tych założeniach robić cyrkulację?

Edytowane przez halszka1938

Niezły mały zasobnik wbudowany- 300l:D. A już poważniej.

Ekonomiczno-komfortowa zasadność montowania cyrkulacji to 6-7 m. U Ciebie ta odległość maxymalna to 4,5 m, Nie ma sensu rozpatrywać cyrkulacji, tylko nie zwiększaj niepotrzebnie średnic magistrali. Przy takiej długości rurek nie będziesz długo czekał na ciepłą wodę. Dobrze te rurki zaizoluj, by woda po drodze się nie wychładzała. Dodatkowo między kolejnymi użyciami ciepłej wody, nie będziesz czekał aż właściwa dotrze do kranu. Z moich doświadczeń użytkownika wynika także, że do ok. pół godziny od ostatniego użycia w rurkach woda jest ciepła.

Cyrkulacja dodatkowo kosztuje parę groszy i wychładza CWU, a w tym przypadku nie odczujesz jej braku.

Nie wiem dokładnie ale przypuszczam ze duzy jest do pomp ciepła bo te grzeją z niską temperaturą czyli potrzebujesz dużej bańki ale ta będzie nagrzana np do 45C a zasobnik grzany gazem mozesz nagrzac np na 70C i mimo ze bedzie miał 150l pojemnosci to nalejesz zapewne komfortowo wannę 200litrów.

ja mam zasobnik do gazu 160L, ale standardowo w budynkach inwestycyjnych są 100 i 120l i wystarcza.

Co do właściwych przekrojów to sprawa dyskusyjna. Im mniejszy przekrój tym mniejsza wydajność i większe spadki ale mniej spuszczania wody by leciała gorąca lub mniejsze straty na cykulacji jeśli ta jest.

Moi hydraulicy zrobili wyjście z zasobnika na rurce pex25, nakazałem zmniejszyć do 20. Imho 16 pex byłby najbardziej komfortowy w użytkowaniu ale po pierwsze nie sprawdziłem tego w praktyce a po drugie żaden hydraulik nie zgodzi się z moją tezą.

Inna sprawa to że opinie hydraulików nie często są warte by w nie wierzyć

typ wewnątrz pojemnosc 1l

32x4,4 23,2 0,423

25x3,5 18 0,254

20x2,8 14,4 0,163

20x2,25 15,5 0,189

16x2 12 0,113

widać ze rurka PP 32 mm ma na długości 1m ponad 0,4l wody

Osobiście uważam że piony można by zrobić z PEX 20x2,25 (pojemność 0,189 l/m) a odprowadzenia do urządzeń PEX 16x2 - pojemność 0,113.

Dobrze zaizolować i cyrkulacja będzie komfortowa i tania.