Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pozioma ściany z gazobetonu

ENGY

Recommended Posts

witam,

zastanawiam się nad rodzajem izolacji poziomej dla ściany z gazobetonu, sprawa wygląda tak:

- ława i fundament są zalane betonem z gruchy do poziomu ziemi (no ok. 5cm wyżej)

- na fundamencie położyłem izolację poziomą z grubej folii z rolki (typowej izolacji poziomej)

- następnie zostały wymurowane 3 warstwy bloczka betonowego

- dysperbit od strony zewnętrznej fundamentów, od środka wszystkich ścian zewnętrznych dodatkowo styropian 5cm z zakładem ok. 0,5m na ściany działowe do środka(planuję dobrze ocieplić podłogę i zrobić tylko podłogówkę)

- od zewnętrznej strony planuję ocieplić styropianem, siatka, klej i usypać piaskiem do wysokości drugiego bloczka po ułożeniu rury drenażowej zbierającej nadmierne opady dookoła domu i odprowadzić je do studni na cele podlewania ogrodu.

Podsypanie ma na celu wizualnie postawienie domu na ''górce''. Do garażu będę wjeżdżał delikatnie pod górkę, nie wiem czy dobrze to wyjaśniłem.

Mam dylemat co dalej jeśli chodzi o izolację poziomą przed zaczęciem murowania pierwszej warstwy gazobetonu. Chodzi o to że chciałbym dać dwie warstwy papy z 20cm zapasem do środka i na to jedną warstwę izolacji foliowej(takiej samej jak pod bloczkami. Nie wiem jednak czy to będzie wystarczająca warstwa izolacji czy też powinienem wymurować jeszcze warstwę z cegły oddzieloną izolacją i dopiero na to gazobeton(pierwsza warstwa na zaprawę następne na klej, chybaże można i pierwszą na klej bo mam równiutko wszystko przygotowane +- 2mm na całości).

Proszę o pomoc czy w takim układzie muszę użyć cegieł, których chciałbym uniknąć. Czy one stosowane były w starych projektach domów ? Widzę że różnie budują i z warstwą cegły i bez :/ nie wiem czy ma ona takie duże znaczenie przy użyciu takiej izolacji poziomej z papy i folii czy to tylko przyzwyczajenie starszych murarzy ????

W tym artykule jest o warunkach wodnych na Twoim terenie- woda poniżej 1metra.

http://muratordom.pl/budowa/izolacje/izolujemy-sciany-fundamentowe-domu-bez-piwnic,18_214.html?&photo=706#gallery

Nie wiem, czym kierowała się moja ekipa dodając sobie mnóstwo pracy /woda bardzo wysoko/, ale mam dwie warstwy izolacji folią 1,2 mm.

Pierwszy raz na chudziaku, folia, zaprawa aby nie pociąć cegłami folii, 3warstwy cegieł,zaprawa, folia,zaprawa, porothermy.

Teraz będzie tak, że pierwsza warstwa folii leży na chudziaku równo z wysokością izolacji poziomej /ta sama folia, ale szerokości 1metra i wywinięta tak, że łączy się z drugą warstwą folii, jakby wanna./.

To miejsce między jedną a drugą warstwą folii to wysokość na hydroizolację oraz styropianu plus wylewka=17cm.

Na ścianę fundamentową trzeba robić wieniec, tak mi się wydaje..

Radzę Ci, aby folia na ścianie fundamentowej wystawała tyle, aby zakrywać zewnętrzne ocieplenie-bardzo żałuję, że kupiłam folię 40cm, a nie 50cm!

P8130019.jpg

Edytowane przez GraMar