KvM 05.02.2015 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Prawdę mówiąc jestem na siebie zły, bo nie zrobiłem tego co napisałem w temacie tego poeta. Gdybym wiedział to co wiem dziś nie ogrzewał bym domu gazem.Owszem gaz jako medium jest tańszy od prądu, ale malo kto liczy koszty stale. Koszt kominiarza, serwisu pieca, abonamentu za gaz. Jeśli to wszystko dokładnie się policzy okazuje się że przy dobrze zaizolowanym i niedużym domu z rekuperacja gaz nie ma ekonomicznego sensu. Owszem wychodzi, że będzie mimo wszystko trochę taniej niż prądem, ale ta różnica jest zbyt mała by ponosić o wiele większe koszty inwestycji a do tego jeszcze upierdliwosc dbania o instalację. Kiedyś było o tyle to bardziej sensowne, że potrzeba było jeszcze energii na CWU, ale teraz można mieć za grosze panele fotowoltaiczne i koszt CWU robi się niewielki. Przykład obliczeń dla mojego domuWyliczone zapotrzebowanie na ciepło 4,5MWh wg OZC Koszt w przypadku prądu ok 2300 zł rocznie (zakladam prąd po 50 groszy za kWh jako mieszankę drogiej i taniej taryfy)Koszt w przypadku gazu ok 900 zł. Licząc sam gaz. Ale dochodzi jeszcze abonament za gaz, kominiarza, serwis pieca. Lekko licząc jest to dodatkowo ok 1000 zł. Rocznie Owszem ciągle za gaz jest trochę taniej, ale męczyć się z gazem nie byłoby sensu dla tych 400 zł nawet gdyby koszt inwestycji byl zbliżony, a niestety nie jest. Lekko licząc będzie to 10 000 zł drożej. To się nigdy nie zwróci. W kwestii CWU wychodzę z założenia, że od kwietnia do września mam wodę z fotowoltaiki, a w sezonie grzewczym używam kozy w zakresie pokrywającym zapotrzebowanie na CWU. jeśli ktoś nie ma kominka/kozy to oczywiście kalkulacja będzie nieco inna, bardziej korzystna dla gazu, ale to dalej jest bez sensu.Żałuję, że założyłem ogrzewanie na gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.02.2015 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 W kwestii CWU wychodzę z założenia, że od kwietnia do września mam wodę z fotowoltaiki, a w sezonie grzewczym używam kozy w zakresie pokrywającym zapotrzebowanie na CWU. jeśli ktoś nie ma kominka/kozy to oczywiście kalkulacja będzie nieco inna, bardziej korzystna dla gazu, ale to dalej jest bez sensu. Żałuję, że założyłem ogrzewanie na gaz. A po ile Panie, ta fotowoltaika do CWU ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 05.02.2015 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 To zależy. Panele 250W są po ok 700 zł za sztukę. 4 sztuki i masz ok 1MWh rocznie. Oczywiście dochodzi Ew koszt montażu i okablowania. Licząc nawet w sumie 4000 zł łącznej kwoty zwraca się dość szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 05.02.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 ... w sezonie grzewczym używam kozy w zakresie pokrywającym zapotrzebowanie na CWU. A cóż to za koza produkująca CWU? Kosmiczna jakaś Albo może w kociołku na tej kozie wodę grzejesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 05.02.2015 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 KvM Bardzo mi przykro że założyłeś gaz ale na spokojnie policz sobie wszystko od początku nie bardzo rozumiem co ty za 900zł chcesz ogrzać ? jeden pokój czy cały dom i jaką temperaturę chcesz utrzymać 15 czy 22*C . Musisz wziąć od uwagę że przy fotowoltaice to nie tylko panele ale najważniejsze to akumulatory bo w wiadro prądu nie nałapiesz a liczyłeś sprawność tego systemu ? . Wstaw sobie 3 szyby 20cm styro 50cm wełny ,w posadzkę 20cm eps i policz sobie kiedy ci się to zwróci bo mi 3 szyby zwróciły by się po 15 latach biznes jak trzeba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 05.02.2015 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 (edytowane) A cóż to za koza produkująca CWU? Kosmiczna jakaś Albo może w kociołku na tej kozie wodę grzejesz Koza może produkować CWU, wystarczy że ma płaszcz wodny. Ale nie to miałem na myśli. Palenie w kozie zmniejsza zapotrzebowanie na ciepło które mogę zamiast tego zuzyc na grzanie CWU. Ważny jest bilans energetyczny, a nie to czy koza faktycznie produkuje CWU @Uris. Bardzo mi przykro, że kompletnie nie rozumiesz mojego wpisu. Obawiam się że niewiele mogę pomoc. . Edytowane 5 Lutego 2015 przez KvM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 05.02.2015 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Wstaw sobie 3 szyby 20cm styro 50cm wełny ,w posadzkę 20cm eps i policz sobie kiedy ci się to zwróci bo mi 3 szyby zwróciły by się po 15 latach biznes jak trzeba . 20 cm styro markowego grafitowego 0,031 po 200 zł m3 w stosunku do 12 cm lambda 0,04 po 130 zł (Genderka) zwraca się w 10,5 roku przy ogrzewaniu węglem (15 gr/kWh) - stopa zwrotu ponad 9% (i nie płaci się podatku Belki). przy prądzie czy gazie po 22 gr/kWh wychodzi czas zwrotu 7,2 roku (stopa zwrotu 13,8%). izolacja to najlepsza lokata i to nieopodatkowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 05.02.2015 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Dokładnie. Opłaca się to nawet na kredyt. Rata przy hipotece jest niższa niż nakłady na grzanie gdyby domu porządnie nie ocieplic. Ale obawiam się że ten kolega nie potrafi tego zrozumieć. Z opisu jego domu wynika, że woli wywalić pieniądze w błoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 05.02.2015 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Dolicz jeszcze 3 szyby styro w posadzkę i wełnę w dach kiedy ci się to zwróci ? powiem ci nie szybko ,powiem inaczej ja za 3 szyby bym musiał dopłacić 2tyszł do wszystkich okien ( koszt okien 12tys ) to bym musiał zapłacić 14tys i wiesz co to 2 tys to by mi się zwróciło po 10 latach no to sorry te 2 tys wydałem na coś innego do domu . @Uris. Bardzo mi przykro, że kompletnie nie rozumiesz mojego wpisu. Obawiam się że niewiele mogę pomoc. . Też ci nie mogę pomóc ze masz już gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.02.2015 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 To zależy. Panele 250W są po ok 700 zł za sztukę. 4 sztuki i masz ok 1MWh rocznie. Oczywiście dochodzi Ew koszt montażu i okablowania. Licząc nawet w sumie 4000 zł łącznej kwoty zwraca się dość szybko. Jaka jest ich rzeczywista wydajność ? Generalnie koszt ksztaltuje się w granicach okolo 3500-4000zł za 1kW. Ile sredniodobowo jest w stanie wyprodukować taki zestaw 2kW w okresie kwiecień-wrzesień ? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 05.02.2015 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 no to sorry te 2 tys wydałem na coś innego do domu . ciekawe kiedy Ci się to coś innego zwróci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 05.02.2015 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Jaka jest ich rzeczywista wydajność ? Generalnie koszt ksztaltuje się w granicach okolo 3500-4000zł za 1kW. Ile sredniodobowo jest w stanie wyprodukować taki zestaw 2kW w okresie kwiecień-wrzesień ? ? Jak już pisałem - to zależy. Od wielu czynników. Miejsca, ułożenia względem słońca etc. Ale przyjmuje się że jeden kWp z paneli to około 1MWh prądu rocznie w Polsce. Działa generalnie cały rok, przez okres kwiecień - wrzesień może za nieduże pieniądze zapewnić niemal sto procent energii do zasilania CWU. W pozostałych miesiącach też będzie dzialac ale tylko wspomagająco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 05.02.2015 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Jaka jest ich rzeczywista wydajność ? Generalnie koszt ksztaltuje się w granicach okolo 3500-4000zł za 1kW. Ile sredniodobowo jest w stanie wyprodukować taki zestaw 2kW w okresie kwiecień-wrzesień ? ? z marca: U mnie też podsumowanie marca. Z moich małych 2kWp ustawionych pod kątem 30* na czysty południowy wschód wygenerowało się 175kWh prądu, więc całkiem przyzwoicie. W słoneczną pogodę dziennie generowało się koło 9kWh, co by zagrzało 200l wody o około 40-45*. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=252160&d=1396288781 z kwietnia: U mnie też miesiąc się zakończył. Tym razem wynikiem powyżej 200kWh: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=257382&d=1398879826 Maj powinien być jeszcze lepszy, bo będzie więcej słońca i w dodatku zamiast 1.96kWp będzie pracować 4.41 kWp jeśli tylko Tauron pozwoli potem instalacja urosła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.02.2015 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Jak już pisałem - to zależy. Od wielu czynników. Miejsca, ułożenia względem słońca etc. Ale przyjmuje się że jeden kWp z paneli to około 1MWh prądu rocznie w Polsce. Działa generalnie cały rok, przez okres kwiecień - wrzesień może za nieduże pieniądze zapewnić niemal sto procent energii do zasilania CWU. W pozostałych miesiącach też będzie dzialac ale tylko wspomagająco. Z tego co widzę w cytacie imrahila, to nawet 2kW w kwietniu nie wystarcza, by zapewnić codziennie CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 05.02.2015 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Z tego co widzę w cytacie imrahila, to nawet 2kW w kwietniu nie wystarcza, by zapewnić codziennie CWU. Jeśli ktoś zużywa ponad 300l CWU dziennie to nie wystarcza. Ale nie ma przecież problemu by dogrzac brakujące litry prądem. W bardziej słonecznych miesiącach będziesz miał nadmiar i możesz ten prąd odzyskać wykorzystując go do zasilania innych urządzeń elektrycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 05.02.2015 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 2tys wydałem na przyjemności a to się nie zwraca ,wszystko trzeba brać pod uwagę jak budowałem 3 szyby były droższe teraz może są w cenie 2 szyb tak to już jest w danym czasie opłaca się to i to a rekuperator niby masz odzysk a ile prądu zje to też swoje a do tego inwestycja z 15k kiedy masz zwrot ? policz wszystko do kupy wyjdzie cię z 50tys zwrot może po 10-15 latach .Wrzuć 50tys na konto lub kup sobie coś fajnego z czego będziesz zadowolony , wszystko trzeba robić z umiarem bo przy pewnej granicy opłacalność traci sens . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 05.02.2015 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 (edytowane) Fotowoltaiką, się w ogóle nie opłaca przy obecnych cenach urządzeń fotowoltaiki i prądu i naszej strefie klimatycznej. To się nadaje do przyczepy kepmingowej albo w inne miejsce gdzie nie ma prądu. Pozatym sam pomysł konwersji energii jest bez sensu, prościej i skuteczniej i taniej grzać wodę solarami. Miałem panel 40W, latem zasilał żarówkę 45W świecącą 2h/dobę. Jesienią i zimą już nie wystarczało energii na to samo. Koszt inwestycji pominę milczeniem:) W każdym na razie kilka lat prąd z gniazdka. Co do gazu miesięczny abonament to 25zł brutto czyli 300zł rocznie. NIe wiem czy potrzeba wzywać kominiarza co rok, to mój pierwszy sezon, wydaje mi sie ze nie bedzie takiej potrzeby. Odnośnie kotła zakładając że po 10 latach pojdzie do kosza, trzeba założyć 400zł rocznie na amortyzację, ale piec elektryczny też moze powiedzieć stop. Cena 1kwh z gazu to około 23gr, a z prądu w normalnej taryfie około 65 groszy. Najgorsza jest inwestycja w przyłącze gazowe bo około 7-8 tyś pln. NIech każdy policzy czy mu sie opłaca gaz. W małym domu możliwe że nie. Z całą pewnością gaz nie jest już tanią energią Edytowane 5 Lutego 2015 przez Adam626 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.02.2015 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Jeśli ktoś zużywa ponad 300l CWU dziennie to nie wystarcza. Ale nie ma przecież problemu by dogrzac brakujące litry prądem. W bardziej słonecznych miesiącach będziesz miał nadmiar i możesz ten prąd odzyskać wykorzystując go do zasilania innych urządzeń elektrycznych. Nawet przy 200l 1kW nie da rady. Zasilanie innych urzadzeń ? Fajne, ale to chyba wymaga dodatkowej automatyki ? Akumulatorów ? Generalnie -kosztów. To juz wolałbym baniaczek większy o kilkaset litrów i CWU tanią taryfą rozwiazać. Poczkać na na kolejne generacje ogniw i nieuchronny spadek ich cen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 05.02.2015 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 @KvMJesteś trochę chaotyczny w wyliczance.1. licz amortyzację paneli i całego ukłądu vs kocioł gazowy,2. kominiarz potrzebny jest do kozy, a nie kotła kondensacyjnego /nie bardzo wiem, co kominiarz przy Twoim kotle robi/,3. uwzględnij koszt kozy z płaszczem wodnym /sic/ i palenia w niej,4. uwzglednij sprawność paneli i akumulatorów w czasie,5. abonament za gaz wlicz w cenę gazu i nie licz oddzielnie,6. itd, itp.Zawsze z gazu możesz zrezygnować i przejść na panele fotogalwaniczne i kozę. 'Zaoszczędzisz' wówczas na opłatach stałych, kominiarzu, serwisie i nie będziesz musiał męczyć się z gazem. Przy okazji. Już mieszkasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 06.02.2015 06:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 (edytowane) @greengaz Po co mi akumulatory ? Grzeje wodę i ona akumuluje ciepło. Fotovoltaika ma trwałość na poziomie 30 lat (przynajmniej w teorii), a koszty związane z gazem są wyższe niż panele o mocy 2kWp Przynajmniej u mnie wyszło koszmarnie drogo, mimo że starałem się optymalizować wydatki, a piec mam chyba najmniejszy jaki da się kupić - 11kW. Wliczanie abonamentu gazu nie jest dobrym pomyslem. Jest on niemal niezależny od zużycia, o wiele lepiej dodać go na końcu razem że stałymi opłatami. Jak zaznaczałem fotovoltaika to tylko przykład możliwego rozwiązania kwestii kosztów CWU latem. Ktoś chce to robić przy pomocy taniej taryfy - proszę bardzo, pewnie rzeczywiście bardziej się póki co opłaci przy obecnych cenach. z gazu obecnie nie ma sensu rezygnować gdy już wydałem pieniądze. Nikt mi ich nie zwróci. Nawet z kosztami stałymi wychodzi jednak ciut taniej niż prądem- podałem przykładowe wyliczenia. Gdybym jednak znal od początku wszystkie koszty związane z gazem (inwestycyjne i eksploatacyjne) i wiedział od początku, że uda mi się osiągnąć tak niskie zapotrzebowanie na energie to bym gazu nie podłączyć, choć przyłącze było w ulicy. U mnie doszły jeszcze błędy wykonawców które spadły na moje barki, ale nawet bez tego zamiast gazu miałbym dach pokryty ogniwami i minimum 10 tysięcy w kieszeni. Kwestie kozy podałem również jako temat opcjonalny. U mnie faktycznie ona jest, jest w wersji bez płaszcza (taka instalacja z płaszczem też nie ma raczej wielkiego sensu ekonomicznego). Koza jest ulubionym domowym zwierzątkiem używanym bez związku z ekonomią, ale do bilansu energetycznego trzeba ją ująć. Używanie kozy po prostu zmniejsza roczne zapotrzebowanie na energie o kolejne 1-2MWh zależnie od miłości do niej. Nikomu nie sugeruje by koza rozwiązywać kwestie ogrzewania. Ja mimo że i tak musiałem ja mieć nie chciałem montować płaszcza i opierać na niej systemu grzewczego. Owszem może ona przez kilka a może i kilkanaście dni ogrzać niemal cały dom awaryjnie (w przypadku braku gazu i prądu ) do temperatur uznawanych za wystarczające do egzystencji jednak jakby nie patrzeć jest urządzeniem opcjonalnym. @adam Obecnie koszt ogniwa ponad 100W to niewiele ponad 100 zł. Ceny cały czas spadają. To czy się opłaca zależy przede wszystkim od kosztów energii. Edytowane 6 Lutego 2015 przez KvM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts