Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny? zastanow sie dwa razy... i policz dokladnie.

KvM

Recommended Posts

• Odpowiedzi 257
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A jaki jest odpowiedni? Ten z nędzną sprawnością? No to taki mam :)

Masz rolety w domu? bo kolega wyżej cytowany ma od południa całą ścianę szyby i się dziwi że latem GWC mu nie schłodzi domu ,co niektórzy popadają w skrajność cieszą się że maja dom akumulacyjny a z drugiej strony dziwią dlaczego latem GWC mi nie działa ,cudów nie ma GWC to nie klima ale przy zastosowaniu rolet + GWC myślę że latem będzie się sprawdzało .

Edytowane przez uris

Gość Arturo72
Chodzi o to, że co zyskasz na gwc, stracisz na odzysku reku, niezależnie od warunków.

Tzn. tak by wynikało z relacji forumowiczów.

Dokładnie tak jest.

U mnie GWC działa dobrze,przy -15 wychodzi +7 przy + 27 +18

Edytowane przez Arturo72

Ja cię rozumie tylko po kiego mi taki komin jak temperatura spalin z kondensata to około ~20*C

te 20 to trochę pojechałeś. Jakby było można to sam bym był za tworzywem ale puki nie jest to do końca wyjaśnione z punku widzenia prawa to nie zamontowałbym tego jako osobno kupiony wklad, bo jeśli coś by sie stało to nie mam ochoty sie tłumaczyć. A jak ktoś sam sobie z womu to zamontuje to jego sprawa albo zleci to komus bez rachunku i ta osoba się nie przyzna

te 20 to trochę pojechałeś. Jakby było można to sam bym był za tworzywem ale puki nie jest to do końca wyjaśnione z punku widzenia prawa to nie zamontowałbym tego jako osobno kupiony wklad, bo jeśli coś by sie stało to nie mam ochoty sie tłumaczyć. A jak ktoś sam sobie z womu to zamontuje to jego sprawa albo zleci to komus bez rachunku i ta osoba się nie przyzna

Taki mam odczyt dokładnie 22,5*C temp spalin przy zasilaniu 29-30*C

Ja mam na razie tylko wycenę na moje reku. Im więcej czytam tym głupszy jestem.

Robić gwc czy nie?

Albo jedno albo drugie, razem nie ma to sensu

Jedyny plus zimą to brak przymarzania wymiennika (w tym roku jeszcze u mnie to nie wystąpiło), ale budować GWC tylko po to szkoda czasu i pieniędzy.

Na nieogrzewanym strychu, ale dla rekuperatora to mała różnica gdzie się znajduje, powietrze zasysane i tak zniweluje różnice.

No właśnie nie wiem czy to nie jest błąd ,szczerze powiem też mam nieogrzewany strych i zrobiłem tam miejsce na reku specjalne pomieszczenie które miało być zaizolowane i powietrze z domu miało to małe pomieszczenie trochę ogrzewać ,ale nie wystraszyłem się zimna ale ciepła .Latem na strychu temperatura dochodziła do 50*C i to mi dało do myślenia że nici z klimatyzacji bo powietrze będzie łapało temp .

No właśnie nie wiem czy to nie jest błąd ,szczerze powiem też mam nieogrzewany strych i zrobiłem tam miejsce na reku specjalne pomieszczenie które miało być zaizolowane i powietrze z domu miało to małe pomieszczenie trochę ogrzewać ,ale nie wystraszyłem się zimna ale ciepła .Latem na strychu temperatura dochodziła do 50*C i to mi dało do myślenia że nici z klimatyzacji bo powietrze będzie łapało temp .

A w jakim czasie to powietrze przeleci przez to pomieszczenie? Jeżeli się tego panicznie boisz to doizoluj kanały i po sprawie.

Fotovoltaika ma trwałość na poziomie 30 lat (przynajmniej w teorii), a koszty związane z gazem są wyższe niż panele o mocy 2kWp

Co znaczy trwałość, np 50% sprawności po 10 latach?

Sąsiad testuje w sumie z 5 paneli różnego rodzaju (markowe tanie nie były) pierwsze po dwóch latach odnotowały spadek wydajności.

Przyczynek do Twojego szkolenia nt. przewodow spalinowych z PP jest tutajhttp://www.instalator.pl/index.php/pl/component/content/article/78-archiwum/3636-poczta-magazynu-instalatora-nowoczesno-czy-zagroenie

wraz z np. ciekawostką - badania trwałości przewodów spalinowych Instytut Inżynierii Materiałów Polimerowych i Barwników przeprowadził w piekarniku /sic/.

Warto przeczytać do końca, aby dowiedzieć się jak w PL przeprowadza się testy i atesty.

Na marginesie. W moim Vitodensie 200 max temp. spalin przy powrocie 30 st - 45 st C, a przy powrocie 60 st temp. spalin nie przekracza 60 st C.

O ile mi wiadomo każdy kocioł kondensacyjny posiada wbudowany ogranicznik temp. spalin, wyłączający kocioł w razie przekroczenia temperatury pow. zaprogramowanej /awarii/.

Fotovoltaika ma trwałość na poziomie 30 lat (przynajmniej w teorii), a koszty związane z gazem są wyższe niż panele o mocy 2kWp

Popełniasz pewne nadużycie.

Nikt nie instaluje kotla gazowego /z wszystkimi obocznościami/, aby w porywach uzyskać 2kW. Tym samym nie można wprost porównywać kosztu inwestycji panel - kociol gazowy.

A w jakim czasie to powietrze przeleci przez to pomieszczenie? Jeżeli się tego panicznie boisz to doizoluj kanały i po sprawie.

Na chłopski rozum lepiej żeby centrala latem pracowała w 22*C niż w "50*C" ,jaki jest tego zysk to nie wiem ale logicznie idąc powinno być lepiej .