owp 06.02.2015 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Owszem, ale automatyka ma ustawione priorytety, nie zawsze podyktowane komfortem.Co do atomu, to myślałem, że budujesz w Polsce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 06.02.2015 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 To że w Polsce nie ma elektrowni atomowej nie znaczy, że nie ma prądu z atomu, ale to nie jest temat wątku. Zostawmy to proszę. Jeśli dom ma niskie straty to jego bezwładność jest ogromna. Różnice temperatur w ciągu doby są pomijalne z punktu widzenia komfortu. Znacznie siekszy dyskomfort to jak dla mnie odpalenie kozy. Robi się za ciepło w okolicy. Poza tym zwroc uwagę, że ja do obliczeń nie przyjąłem ogrzewania tylko w taniej taryfie lecz mieszankę drogiej i taniej. Tak jakby nie było żadnej automatyki i sterowania.Licząc zużycie rowno 10h w taniej po 25gr i 14h w drogiej po 63 gr masz cenę prądu średnio po 47 gr za 1kwh bez żadnego sterowania ogrzewaniem. Ja zaokrągliłem s gorę do 50gr - sprawdź w pierwszym poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 06.02.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Wiem, że przyjąłes inne założenia, ale chyba byłbyś pierwszy, który by grzal w drogiej taryfie. Różnice temperatur są pomijalne w komforcie, ale grzanie/niegrzanie już nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 06.02.2015 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Przy wodnej podłogowce można skorzystać z dużego bufora. To oczywiście podraża inwestycje o kilka tysięcy pln, ale grzejesz wtedy kiedy masz ochotę, a nie kiedy jest tania taryfa. Myślałem o buforze także w kontekście kozy, ale niestety już po tym jak sporo miałem zainwestowane w gaz. Gdybym inwestować miał jeszcze raz, to chyba bym taki właśnie wariant wybrał. Czyli koza z płaszczem (a raczej plaszcz na przewodzie spalinowym, bo żadna koza z płaszczem żonie się nie spodobała ) plus bufor 1000l plus grzałki i grzania go w taniej taryfie. Prawda jest taka, że taki bufor kosztuje i tak mniej niż dobrej klasy piec gazowy z niezbędnym dla niego kominem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 06.02.2015 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Też bym teraz rozwazyl bufor, choć nie wiem, czy bym zmieścił 1000l...Natomiast kolega buduje szkielet i ma zgryz, bo podłogówka tyko na parterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.02.2015 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Też bym teraz rozwazyl bufor, choć nie wiem, czy bym zmieścił 1000l... Natomiast kolega buduje szkielet i ma zgryz, bo podłogówka tyko na parterze. przy w miarę ciepłym domu i podłogówce bufor nie musi być taki wielki. większość energii zakumuluje dom, a bufor poprawi komfort użytkowania. i tak sterować temperaturą w ciągu doby może być trudno. a kolega może założyć bufor + podłogówka na parterze + klimakonwektory na piętrze. tyle że koszt klimakonwektorów pewnie spory, a i bufor musi być spory, bo brak możliwości akumulacji przez dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 06.02.2015 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Szczerze powiem nie wiem już w którą stronę ten wątek biegnie ,brakuje jeszcze pompy ciepła , domu pasywnego i bóg wie jeszcze czego . Wszyscy tylko liczą przeliczają a rzeczywistość wszystko prostuje ,wybuduj dom bez mostków,akumulacyjny wydaj tysiące na docieplenie i inne, czekaj aż cię starość dopadnie i w tedy będziesz miał zwrot kosztów .Jak ktoś ma $ to się może bawić w cuda na kiju ,większość osób buduje według standardu i opłacalności na dany czas .Pisałem już o tym ale napisze jeszcze raz okna 3 szyby każdy ma na nie ciśnienie koszt niby nie duży bo w moim przypadku +2tys do wszystkich okien ,jak policzyłem to zwrot trzeciej szyby po 15 latach, więcej już chyba nie muszę pisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.02.2015 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 A kto niby tych taryf ma pilnować ? To się dzieje w pełni automatycznie, całkowicie bezobsługowe. W przypadku gazu trzeba raz do roku umówić serwisanta i co miesiąc płacić dodatkowy rachunek. Puścic pralkę, zmywarkę w taniej też chyba warto ? Trzeba ten opóźniony start ustawić. Jeśli dla Ciebie jedna wizyta serwisanta to taka niewygoda.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 06.02.2015 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 (edytowane) Jaka jest ich rzeczywista wydajność ? Generalnie koszt ksztaltuje się w granicach okolo 3500-4000zł za 1kW. Ile sredniodobowo jest w stanie wyprodukować taki zestaw 2kW w okresie kwiecień-wrzesień ? ? Średniodobowo w tym okresie będzie ok 8kWh (przy modułach zwróconych na południe pod kątem 35-40st do poziomu). Trzeba tylko być w stanie tą energię zmagazynować w zasobniku z wodą. Wg mnie koszt instalacji fotowoltaicznej będzie znacznie wyższy. To nie tylko same panele, ale również falownik lub jakiś regulator ładowania współpracujący z grzałką, zabezpieczenia przeciwprądowe lub przepięciowe itp. Gołe panele podłączone do grzałki niczego nie zasilą. Radzę dobrze przeliczyć business case, bo będzie płacz jeszcze większy, niż przy gazie:) Edytowane 6 Lutego 2015 przez Hans Kloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 07.02.2015 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Uris - przecież gaz drożej wychodzi, jeśli chodzi o inwestycje, niż bufor z grzałka. Jak ja kupowałem okna, to dopłata do 3 szyb wyniosła złotówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 07.02.2015 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Średniodobowo w tym okresie będzie ok 8kWh (przy modułach zwróconych na południe pod kątem 35-40st do poziomu). Trzeba tylko być w stanie tą energię zmagazynować w zasobniku z wodą. Wg mnie koszt instalacji fotowoltaicznej będzie znacznie wyższy. To nie tylko same panele, ale również falownik lub jakiś regulator ładowania współpracujący z grzałką, zabezpieczenia przeciwprądowe lub przepięciowe itp. Gołe panele podłączone do grzałki niczego nie zasilą. Radzę dobrze przeliczyć business case, bo będzie płacz jeszcze większy, niż przy gazie:) Człowieku. Serio myślisz ze grzałka potrzebuje prądu przemiennego i falownika ? Po co sie wypowiadasz w temacie o którym jak widać nic nie wiesz. Jedyne czego trzeba oprócz paneli i kabli to układ zabezpieczający na wypadek przegrzania. Zwróć uwagę ze założyłem na koszty poza panelami ok 1200 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 07.02.2015 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Puścic pralkę, zmywarkę w taniej też chyba warto ? Trzeba ten opóźniony start ustawić. Jeśli dla Ciebie jedna wizyta serwisanta to taka niewygoda.... A co ma pralka czy zmywarka wspólnego z ogrzewaniem ? Jesli ktos ma ochotę puszczać pralkę czy zmywarkę w taniej taryfie to moze to robić jesli ma ochotę. Ja mam prąd dwutaryfowy i nie mam zamiaru puszczać pralki w taniej taryfie. Zamiast tego pralka i zmywarka są zasilane ciepłą woda ( 38 stopni) Poza tym żona często ustawia opóźnione pranie dla swojej wygody a nie taryfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 07.02.2015 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Uris - przecież gaz drożej wychodzi, jeśli chodzi o inwestycje, niż bufor z grzałka. Jak ja kupowałem okna, to dopłata do 3 szyb wyniosła złotówkę On ma jakiś kompleks dwóch szyb chyba. Wybudowałem dom energooszczędny, dwuszybowe mam jedynie trzy małe okienka dachowe. Koszt inwestycji w dom energooszczędny jest obecnie bliski zeru. Oczywiście pod warunkiem, że projektuje sie i buduje konsekwentnie. Spora cześć okien u mnie to fixy ktore mimo trzech szyb są sporo tańsze od zwykłych dwuszybowych. To co wydałem wiecej na styropian czy wełnę zaoszczędziłem na instalacji grzewczej. Wysokiej klasy piec kondensacyjny Wolf 11kW kupiłem za ok 4 tysiace zamiast blisko dwukrotnie większej kwoty gdybym musiał kupować piec mocniejszy. Podobnie z podłogowką, grzejnikami etc. Tylko trzeba wyciągać konsekwencje ze swoich decyzji. Wyszłoby jeszcze taniej gdyby nie błąd odnośnie gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 07.02.2015 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 A co ma pralka czy zmywarka wspólnego z ogrzewaniem ? Jesli ktos ma ochotę puszczać pralkę czy zmywarkę w taniej taryfie to moze to robić jesli ma ochotę. Ja mam prąd dwutaryfowy i nie mam zamiaru puszczać pralki w taniej taryfie. Zamiast tego pralka i zmywarka są zasilane ciepłą woda ( 38 stopni) Poza tym żona często ustawia opóźnione pranie dla swojej wygody a nie taryfy. Bo jak masz tanią taryfę to jedziesz w taniej a nie bez sensu przepłacasz w drogiej ,z jednej strony chcesz oszczędzać a z drugiej wszystko jedno ci czy drożej zapłacisz czy nie ,nie rozumie twojego podejścia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 07.02.2015 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Kuźwa z frankami było jak z prądem na tym wątku ,nie życzę nikomu aby firmy energetyczne po zmieniały godziny taniej taryfy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 07.02.2015 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 a kolega może założyć bufor + podłogówka na parterze + klimakonwektory na piętrze. tyle że koszt klimakonwektorów pewnie spory, a i bufor musi być spory, bo brak możliwości akumulacji przez dom Tak się zastanawiam, czy opcja klimakonwektory plus wtedy PCi (żeby chłodzenie też było), ale to już się zaczynają wysokie koszty... Wracając do tematu, gaz jest droższy inwestycyjne, ale potem b. wygodny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 07.02.2015 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 (edytowane) Człowieku. Serio myślisz ze grzałka potrzebuje prądu przemiennego i falownika ? Po co sie wypowiadasz w temacie o którym jak widać nic nie wiesz. Jedyne czego trzeba oprócz paneli i kabli to układ zabezpieczający na wypadek przegrzania. Zwróć uwagę ze założyłem na koszty poza panelami ok 1200 zł. Człowieku, może przeczytaj ze zrozumieniem, to o czym piszę, zanim zaczniesz okazywać jaki jesteś guru. Napisałem wyraźnie "falownik lub jakiś regulator ładowania współpracujący z grzałką". Falownik, to gdyby rzeczywiście zasilać grzałkę prądem AC, np. w standardzie naszej sieci. Regulator ładowania (czy zasilania grzałki, jak zwał tak zwał) może być do prądu DC. Albo jeden albo drugi jest niezbędny i musi być dopasowany do ilości, charakterystyki i sposobu połączeń modułów PV tak, żeby uzyskiwać tzw. MPPT, czyli maksimum mocy. Wstukaj ten skrót w google to się dowiesz o co chodzi, bo nie będę tu wykładał teorii. Bez tego może się okazać, że swoją grzałką nawet nie zagotujesz wody w szklance. Jak Twoje analizy energetyczne są tak rzetelne jak podejście do fotowoltaiki, to już lepiej podciągnij sobie ten gaz. Koszty pewne, ale efekty też. Fotowoltaikę zostaw innym. Edytowane 7 Lutego 2015 przez Hans Kloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 07.02.2015 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 ... Jeśli dom ma niskie straty to jego bezwładność jest ogromna. Różnice temperatur w ciągu doby są pomijalne z punktu widzenia komfortu. ... Bzdura chciałeś powiedzieć pewnie o swoim domu bo jego parametry znasz. Jednak takie generalizowanie rozmija się z rzeczywistością. Np w moim domu straty niskie, ale gdyby ogrzewanie nie włączyło się od czasu do czasu w ciągu dnia, to komfort byłby wyraźnie mniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 07.02.2015 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 KvM pierwszy link w google musisz mieć "sterownik " żeby uzyskać najwyższą sprawność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 07.02.2015 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Również mam gaz i nie uważam abym popełnił błąd!Jedyną zaletę prądu jako ogrzewania widzę w tym, że inwestor dba w takim domu o każdy szczegół izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts