Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny? zastanow sie dwa razy... i policz dokladnie.

KvM

Recommended Posts

• Odpowiedzi 257
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Również mam gaz i nie uważam abym popełnił błąd!

Jedyną zaletę prądu jako ogrzewania widzę w tym, że inwestor dba w takim domu o każdy szczegół izolacji.

A policzyłeś rzetelnie ile to kosztowało i czy jest szansa by kiedykolwiek sie zwróciło ?

Wiesz jak tobie nie zależy to mi tym bardziej tylko po co zakładasz temat skoro ci wszystko jedno czy system ma sprawność 50 czy 100% po co korzystać z taniej taryfy jak lepiej na bogato i korzystać z drogiej ,naprawdę zagubiłeś się w tym wszystkim i pozostań przy gazie bo z takim podejściem następna decyzja będzie bardzo bolała ewentualnie zbuduj FV i daj znać czy się opłaca .

A co ma pralka czy zmywarka wspólnego z ogrzewaniem ? Jesli ktos ma ochotę puszczać pralkę czy zmywarkę w taniej taryfie to moze to robić jesli ma ochotę.

Z ogrzewaniem nic, ale z rachunkami za prąd już więcej. I zeby o te rachunki zadbać, trzeba o opóżnionym starcie pamietać. Dla mnie to wiecej zachodu, niż wizyta serwisanta raz w roku.

A policzyłeś rzetelnie ile to kosztowało i czy jest szansa by kiedykolwiek sie zwróciło ?

Zwróci się?

Ty chyba z kosmosu.

Nie ma takiej opcji, że dom czy mieszkanie kiedykolwiek zwróci się.

Po to mam gaz aby grzać kiedy mam na to ochotę.

A dom dobrze ocieplony aby ogrzewanie czymkolwiek nie stanowiło istotnego wydatku.

@KvM

Nie chwytam, o co Ci tak naprawdę chodzi.

Na CWU potrzeba ok. 1 500 kWh rocznie przy 3 osobach.

Koszt przy gazie ok. 150 m3 x 2,3 zł - 350 zł.

Panele foto.

Zakładając, że 1/3 i tak będziesz musiał pokryć gazem lub prądem, pozostaje na panele 200 - 250 zł rocznie. Przy koszcie paneli ca 6 000 zł stopa zwrotu - 25 lat. Inwestycja bez sensu.

Przy pokryciu zapotrzebowania na CWU w całości z paneli stopa zwrotu ok 17 lat. Również bez sensu.

Natomiast mówisz prawdę. Budowa kotłowni gazowej przy Twoim zapotrzebowaniu nie była trafionym pomysłem.

Chodzi o to, że za gaz trzeba zapłacić 2 razy więcej niż za prąd w fazie inwestycji, a potem koszty sa podobne.

Panelami i fv się zupełnie nie opłaca grzać wody, dodatkowe instalacje, dodatkowy problem.

Te 1500kwh to bardzo oszczędnie, mnie wychodzi 1m3 gazu dziennie (pomiary z miesięcy letnich) na 3 osoby, ale to sprawa indywidualna.

Mój najgorszy błąd to komin, no ale podobno przy kondensacie też można go nie budować.

A co jesli nie musze mieć maksymalnej sprawności ? Umrę ?
Nie nie umrzesz kolego:) Kto Ci zabroni wyrzucić pieniądze w błoto, żeby Ci coś tam tylko pyrczało? Twoje pieniądze i Twoje błoto:) Ale proszę, nie wciskaj tu ludziom kitu o spodziewanym uzysku energii z fotowoltaiki, bo wszystkie te wyliczenia dotyczą prawidłowej, optymalnej pracy instalacji PV, czego bez sterownika ze śledzeniem MPPT nie uzyskasz. Nie opowiadaj więc ludziom, że wystarczy kupić parę modułów PV, kabelki i grzałeczkę.

to jest 1kW i cena 7,5K bez montażu.
Tak jest, to jest właściwy przedział cenowy za prawidłowo zaprojektowaną i wykonaną instalację PV. Edytowane przez Hans Kloss

Zwróci się?

Ty chyba z kosmosu.

Nie ma takiej opcji, że dom czy mieszkanie kiedykolwiek zwróci się.

Po to mam gaz aby grzać kiedy mam na to ochotę.

A dom dobrze ocieplony aby ogrzewanie czymkolwiek nie stanowiło istotnego wydatku.

Jesli wydaje sie ekstra pieniądze na cos co nie daje żadnej korzyści poza finansową to jedyny sens takiej inwestycji ma charakter ekonomiczny. Ogrzewanie domu prądem jest nawet wygodniejsze niz gazem (choć to różnice niewielkie) jedynym zatem powodem dla którego warto dom wyposażyć w ogrzewanie gazowe a nie elektryczne są ewentualne korzyści ekonomiczne. Tych korzyści realnie nie ma jesli dom jest energooszczędny. Instalacja gazowa jest wymierna stratą.

@KvM

Nie chwytam, o co Ci tak naprawdę chodzi.

Na CWU potrzeba ok. 1 500 kWh rocznie przy 3 osobach.

Koszt przy gazie ok. 150 m3 x 2,3 zł - 350 zł.

Panele foto.

Zakładając, że 1/3 i tak będziesz musiał pokryć gazem lub prądem, pozostaje na panele 200 - 250 zł rocznie. Przy koszcie paneli ca 6 000 zł stopa zwrotu - 25 lat. Inwestycja bez sensu.

Przy pokryciu zapotrzebowania na CWU w całości z paneli stopa zwrotu ok 17 lat. Również bez sensu.

Natomiast mówisz prawdę. Budowa kotłowni gazowej przy Twoim zapotrzebowaniu nie była trafionym pomysłem.

Mam wrażenie że są osoby które żyją w innej bajce :yes: bez urazy ale jeżeli ktoś ogrzewa chałupę tylko gazem to przekracza 1200m3 i jest w W-3.6 ,ja już mocno ograniczyłem grzanie wody a i tak płacę za CWU 110zł za 1 miesiąc to jest około 0,8m3/ dobę .Taniej trochę wyjdzie w W-2.2 no ale coś za coś gaz + kominek do każdego należy wybór no ale 350zł rocznie to chyba mycie raz na miesiąc i na dodatek 3 osoby.Tak wiem napiszesz że gaz z butli jest tańszy ale na litość nie 1500kw na rok

Edytowane przez uris

Z ogrzewaniem nic, ale z rachunkami za prąd już więcej. I zeby o te rachunki zadbać, trzeba o opóżnionym starcie pamietać. Dla mnie to wiecej zachodu, niż wizyta serwisanta raz w roku.

No to nie korzystaj z tego jesli Ci to nie odpowiada. Tylko po co o tym piszesz skoro nie ma to żadnego związku z tematem ?

Od samego początku pisałem z założeniem ze w zaden specjalny sposób nie korzysta sie z taniej taryfy.

Dla mnie wizyta serwisanta jest duzo większym problemem niz w pełni automatyczne urządzenia, ktore ustawia sie raz i zapomina. Każdy jednak ocenia wg swoich zapatrywań.

Jesli rozmawiamy o ogrzewaniu na prąd to nie ma ani wizyt serwisanta ani ewentualnie kominiarza ani dodatkowego rachunku do płacenia jak w przypadku gazu. Moze to nie są rzeczy ktore spędzają sen z powiek ale bezwzględnie gaz jest przez to nieco mniej komfortowym źrodłem ciepła.

Wahania w zapotrzebowaniu na ciepłą wodę są duże i wynoszą:

- przy niskim zapotrzebowaniu od 10-20 litrów/(dzień*osoba)

- przy wysokim zapotrzebowaniu 40-80 litrów/(dzień*osoba) .

Jako wartość średnią można przyjąć 30 litrów ciepłej wody o temperaturze 40 C na osobę i dzień (30 l/(osoba*dzień)). Wynika stąd jednostkowe zapotrzebowanie na ciepło użytkowe 1,2 kWh na osobę dziennie, bądź 400 kWh na osobę rocznie. Przyjąłem 500 kWh/os x 3 osoby = 1 500 kWh.

Zapotrzebowanie na umycie się pod prysznicem wynosi od 15 do 40 l / osobę, natomiast na kąpiel trzeba zużyć 55 do 80 l. Stąd mogą wynikać rozbieżności.

Na podgrzanie 1 m3 wody potrzeba ok. 4 m3 gazu, czyli 1 m3 gazu powinniśmy podgrzać o 30 st ok. 250 litrow wody.

Nie liczyłem strat na systemie, cyrkulacji i przesyle.

Tyle teoria.

Chyba sie nie 'walnąłem' w obliczeniach.

Przecież nikt ci nie każe grzać gazem , zrezygnuj z niego i ci odejdą koszta serwisu,abonamentu,kominiarza i nie wiem jeszcze czego , po co inwestować w FV jak na samym abo zyskasz 840zl + okoló 200-300 serwis i masz 1tys na rok .

Skoro już ponioslem koszty inwestycji w gaz to nie ma sensu tego zmieniać i inwestować w co innego. Jak wstępnie policzyłem wychodzi to jednak minimalnie taniej. fV miałaby sens może gdybym gazu nie miał i nie wydal na niego pieniędzy. Przeczytaj jeszcze raz pierwszy post w tym wątku i spróbuj go zrozumieć. Napisałeś tu sporo postów a prawie wszystkie wynikają z tego, że nie zrozumiałeś co napisałem w pierwszym poście. Taka dyskusja nie ma sensu.

Napisze jeszcze raz żebyś ogarnął. Zamiast inwestować w ogrzewanie gazowe mogłem zrobić ogrzewanie na prąd, zainwestować w FV i jeszcze zostałyby mi niemałe pieniądze. Po to napisałem tego posta żeby inni nie popełnili tego błędu, który ja popełniłem.

Jeśli zrobię FV to nie po to żeby nimi ogrzać wodę, bo mam obecnie tanie ogrzewanie wody przy pomocy gazu.

Nie nie umrzesz kolego:) Kto Ci zabroni wyrzucić pieniądze w błoto, żeby Ci coś tam tylko pyrczało? Twoje pieniądze i Twoje błoto:) Ale proszę, nie wciskaj tu ludziom kitu o spodziewanym uzysku energii z fotowoltaiki, bo wszystkie te wyliczenia dotyczą prawidłowej, optymalnej pracy instalacji PV, czego bez sterownika ze śledzeniem MPPT nie uzyskasz. Nie opowiadaj więc ludziom, że wystarczy kupić parę modułów PV, kabelki i grzałeczkę.

Tak jest, to jest właściwy przedział cenowy za prawidłowo zaprojektowaną i wykonaną instalację PV.

Ten sterownik kosztuje mniej niż 900 zł. Panele 250W można kupić bez problemu w cenie ok 500 zł sztuka. Calosc przy własnym montażu może się zemścić w kwocie ok 4000 o której pisałem. Oczywiście nikt Ci nie broni zapłacić za to dwa razy tyle albo i trzy razy. Uważam jednak, że do kalkulacji powinno się brać ceny które są realnie dostępne a nie najdroższe.

Tak czy inaczej skonczcie już z ta fv bo nie o tym jest temat.

Wahania w zapotrzebowaniu na ciepłą wodę są duże i wynoszą:

- przy niskim zapotrzebowaniu od 10-20 litrów/(dzień*osoba)

- przy wysokim zapotrzebowaniu 40-80 litrów/(dzień*osoba) .

Jako wartość średnią można przyjąć 30 litrów ciepłej wody o temperaturze 40 C na osobę i dzień (30 l/(osoba*dzień)). Wynika stąd jednostkowe zapotrzebowanie na ciepło użytkowe 1,2 kWh na osobę dziennie, bądź 400 kWh na osobę rocznie. Przyjąłem 500 kWh/os x 3 osoby = 1 500 kWh.

Zapotrzebowanie na umycie się pod prysznicem wynosi od 15 do 40 l / osobę, natomiast na kąpiel trzeba zużyć 55 do 80 l. Stąd mogą wynikać rozbieżności.

Na podgrzanie 1 m3 wody potrzeba ok. 4 m3 gazu, czyli 1 m3 gazu powinniśmy podgrzać o 30 st ok. 250 litrow wody.

Nie liczyłem strat na systemie, cyrkulacji i przesyle.

Tyle teoria.

Chyba sie nie 'walnąłem' w obliczeniach.

Liczyć można wszystko a życie swoje pokazuje ,jeżeli ktoś normalnie po ludzku korzysta z wody to po pierwsze 40*C nie nadaje się do niczego po drugie zużycie na dobę wynosi około 1m3 na grzanie CWU w innym przypadku grzejesz 1x na dobę wodę ,nie używasz cyrkulacji i korzystasz tylko z prysznica 5minutowego .

No bez przesady. Na termostatach mam ustawione 38C i to jest temperatura komfortowa. Powyżej jest odczuwane jako za ciepło. Nawet jeśli temperatura w zbiorniku jest wyższa, to w kranie jest mieszana z zimna woda. Co na jedno wychodzi. Do obliczeń można brać 40.

Liczyć można wszystko a życie swoje pokazuje ,jeżeli ktoś normalnie po ludzku korzysta z wody to po pierwsze 40*C nie nadaje się do niczego po drugie zużycie na dobę wynosi około 1m3 na grzanie CWU w innym przypadku grzejesz 1x na dobę wodę ,nie używasz cyrkulacji i korzystasz tylko z prysznica 5minutowego .

No to juz chyba sobie robisz jaja.

Grzejesz 1 m3 wody na dobę?

To jakie masz zużycie wody w ogóle?

PS. Napisałem czego nie uwzgledniłem, chociaż łacznie straty nie powinny przekroczyć 15%. Zresztą i tak stosowałem przybliżenia, co by sie nie zakopać w cyłry po przecinku.