uris 08.02.2015 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 nieźle Cię ktoś chciał oskubać Pochwal się ile zapłaciłeś za projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.02.2015 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Pochwal się ile zapłaciłeś za projekt A jaki problem zakumać trochę i samemu se zrobić gratis ? Tam nie potrzebna jest pieczątka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 08.02.2015 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 w kondensatach odprowadzenie spalin jest z tworzywa (na pewno nie pcv), w unii można zrobić komin z tworzywa ale my chyba jeszcze nie weszliśmy bo u nas nie można i trzeba dawać kwasówkę a wcale tania nie jest, jak ktoś puszcza rara w rurze to już jest spory koszt PS jak komin z tworzywa jest częscią kotła to nie jest to komin tylko kocioł i może być tworzywowy komin Żadnej kwasówki nie trzeba normalnie wkład jest z PCV czy jak tam to zwał jest plastikowy ,zobacz sobie jaką temperaturę spalin ma vaillant to zrozumiesz o co chodzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 08.02.2015 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Wentylacja kosztowała mnie ok 7 tysięcy. Z projektem. Uważam, że to podstawowe urządzenie w domu. W dużym stopniu jej koszty zostały zwrócone dzięki oknom typu fix Dobra centrala to 5-7k a gdzie reszta hehe o czym ty w ogóle mówisz ,pewnie masz lune za 1500zl to rozumie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.02.2015 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Dobra centrala to 5-7k a gdzie reszta hehe o czym ty w ogóle mówisz ,pewnie masz lune za 1500zl to rozumie . Mnie wentylacja z reku kosztowała 5,5tys.zł z centralą za 4tys.zł,śmiga od dwóch lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 08.02.2015 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Możecie się śmiać, ale pod piec, rekuperator i parę innych krytycznych urządzeń mam pociągnięte osobne zasilanie, na osobnych bezpiecznikach po to by w przyszłości podłączyć je pod centralny ups. Uważam że to dość ważne. Pieca nie mam w łazience, kanalizację musiałem ekstra pociągnąć. Może nie kosztowało to majątku ale kilkaset pln poszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 08.02.2015 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Pochwal się ile zapłaciłeś za projekt 450 zł w zeszłym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 08.02.2015 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 A jaki problem zakumać trochę i samemu se zrobić gratis ? Tam nie potrzebna jest pieczątka. Nie no spoko rozumie że każdy kominiarz łyka wszystko jak trza zwłaszcza że gaz jest w domu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.02.2015 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Nie no spoko rozumie że każdy kominiarz łyka wszystko jak trza zwłaszcza że gaz jest w domu . Ale co ma łykać ? Liczysz projekt,liczysz wydajnosci i tak robisz jak wyliczyłeś,w czym masz problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 08.02.2015 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Nie no spoko rozumie że każdy kominiarz łyka wszystko jak trza zwłaszcza że gaz jest w domu . kominiarz nie sprawdza projektu, tylko czy wentylacja działa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 08.02.2015 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 (edytowane) Mnie wentylacja z reku kosztowała 5,5tys.zł z centralą za 4tys.zł,śmiga od dwóch lat. Mamy inne domy ,mnie będzie kosztowała więcej doliczam już w to gruntowy 50mb gdzie kosztowało dobre 1,5k a ty jaki masz reku? Ale co ma łykać ? Liczysz projekt,liczysz wydajnosci i tak robisz jak wyliczyłeś,w czym masz problem ? No właśnie liczysz i za 5,5K to sobie mogę pomarzyć na 500m3 kubatury druga sprawa to że wentylacje zostawiłem na sam koniec jako najniższy priorytet bo były ważniejsze tematy do zrobienia . Edytowane 8 Lutego 2015 przez uris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.02.2015 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Mamy inne domy ,mnie będzie kosztowała więcej doliczam już w to gruntowy 50mb gdzie kosztowało dobre 1,5k Ale przecież GWC nie jest potrzebny do WM z reku ? A nawet jest to bzdura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 08.02.2015 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 To jaki masz ten reku? niby dlaczego to jest bzdura? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 08.02.2015 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 @KvMJeśli nie czytałeś, to miłej lektury.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164927-Ma-kto%C5%9B-panele-fotowoltaiczne-Prosz%C4%99-o-opinie/page15Najlepiej od początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 08.02.2015 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Żadnej kwasówki nie trzeba normalnie wkład jest z PCV czy jak tam to zwał jest plastikowy ,zobacz sobie jaką temperaturę spalin ma vaillant to zrozumiesz o co chodzi . Przewód spalinowy jest z modyfikowanego polipropylenu, który można wstawic jakikolwiek szacht. W ostatecznosci można 'komin' zrobić z rury PCV do którego wstawiamy przewód spalinowy. Problem jest z tradycja kominiarską. U mnie jeszcze kilka lat temu stwierdził, że kotłownia musi mieć 'zetkę' i dopóki nie będzie, nie podpisze. Nie pomogły żadne tłumaczenia, no i mama zetkę w kotłowni z kotłem kondensacyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 08.02.2015 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 @KvM Jeśli nie czytałeś, to miłej lektury. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164927-Ma-kto%C5%9B-panele-fotowoltaiczne-Prosz%C4%99-o-opinie/page15 Najlepiej od początku. Czytałem wiele rożnych rzeczy na temat fv. Ale ty chyba nie czytałeś, że z racji tego ze juz mam gaz to nie bede póki co w fv inwestował. Rozważałem to tylko jako ewentualne uzupełnienie ogrzewania na prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 08.02.2015 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Żadnej kwasówki nie trzeba normalnie wkład jest z PCV czy jak tam to zwał jest plastikowy ,zobacz sobie jaką temperaturę spalin ma vaillant to zrozumiesz o co chodzi . rok temu robiłem uprawnienia i mówili że nie można, poza tym jakoś nie widze ofert z kominami z tworzywa nawet w firmach sprzedających tylko kominy. wg te kominy nie spelniają naszych przepisów. Przewód spalinowy jest z modyfikowanego polipropylenu, który można wstawic jakikolwiek szacht. W ostatecznosci można 'komin' zrobić z rury PCV do którego wstawiamy przewód spalinowy. Problem jest z tradycja kominiarską. U mnie jeszcze kilka lat temu stwierdził, że kotłownia musi mieć 'zetkę' i dopóki nie będzie, nie podpisze. Nie pomogły żadne tłumaczenia, no i mama zetkę w kotłowni z kotłem kondensacyjnym. dopiero co czytałem rozporządzenie i nie pamiętam czy był jakis podział ze względu na doprowadzenie powietrza co do materiału to muszą być odmiany niepalne i z tego co wiem to tylko PP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 08.02.2015 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 (edytowane) rok temu robiłem uprawnienia i mówili że nie można, poza tym jakoś nie widze ofert z kominami z tworzywa nawet w firmach sprzedających tylko kominy. wg te kominy nie spelniają naszych przepisów. np. http://www.viessmann.com/web/poland/pdf-90.nsf/0D461446C3CD5E5CC1257B48003B8260/$FILE/WP%20Vitodens%20Systemy%20Spalin%20%2805-2011%29.pdf?OpenElement i np. http://allegro.pl/rura-turbo-fi-80-kociol-gazowy-kondensacyjny-sps-i5002731152.html Edytowane 8 Lutego 2015 przez Greengaz dodany drugi link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.02.2015 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 To jaki masz ten reku? niby dlaczego to jest bzdura? A po cholerę Ci GWC do reku ? To reku robi odzysk a nie GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 08.02.2015 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Czytałem wiele rożnych rzeczy na temat fv. Ale ty chyba nie czytałeś, że z racji tego ze juz mam gaz to nie bede póki co w fv inwestował. Rozważałem to tylko jako ewentualne uzupełnienie ogrzewania na prąd. Cała dyskusja pod wskazanym linkiem obrazuje bezsens takiej inwestycji Tyle i tylko tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts