Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny? zastanow sie dwa razy... i policz dokladnie.

KvM

Recommended Posts

• Odpowiedzi 257
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

w kondensatach odprowadzenie spalin jest z tworzywa (na pewno nie pcv), w unii można zrobić komin z tworzywa ale my chyba jeszcze nie weszliśmy bo u nas nie można i trzeba dawać kwasówkę a wcale tania nie jest, jak ktoś puszcza rara w rurze to już jest spory koszt

PS jak komin z tworzywa jest częscią kotła to nie jest to komin tylko kocioł :D i może być tworzywowy komin

Żadnej kwasówki nie trzeba normalnie wkład jest z PCV czy jak tam to zwał jest plastikowy ,zobacz sobie jaką temperaturę spalin ma vaillant to zrozumiesz o co chodzi .

Wentylacja kosztowała mnie ok 7 tysięcy. Z projektem. Uważam, że to podstawowe urządzenie w domu. W dużym stopniu jej koszty zostały zwrócone dzięki oknom typu fix

Dobra centrala to 5-7k a gdzie reszta hehe o czym ty w ogóle mówisz ,pewnie masz lune za 1500zl to rozumie .

Gość Arturo72
Dobra centrala to 5-7k a gdzie reszta hehe o czym ty w ogóle mówisz ,pewnie masz lune za 1500zl to rozumie .

Mnie wentylacja z reku kosztowała 5,5tys.zł z centralą za 4tys.zł,śmiga od dwóch lat.

Możecie się śmiać, ale pod piec, rekuperator i parę innych krytycznych urządzeń mam pociągnięte osobne zasilanie, na osobnych bezpiecznikach po to by w przyszłości podłączyć je pod centralny ups. Uważam że to dość ważne. Pieca nie mam w łazience, kanalizację musiałem ekstra pociągnąć. Może nie kosztowało to majątku ale kilkaset pln poszło.

Gość Arturo72
Nie no spoko rozumie że każdy kominiarz łyka wszystko jak trza zwłaszcza że gaz jest w domu .

Ale co ma łykać ?

Liczysz projekt,liczysz wydajnosci i tak robisz jak wyliczyłeś,w czym masz problem ?

Mnie wentylacja z reku kosztowała 5,5tys.zł z centralą za 4tys.zł,śmiga od dwóch lat.

Mamy inne domy ,mnie będzie kosztowała więcej doliczam już w to gruntowy 50mb gdzie kosztowało dobre 1,5k a ty jaki masz reku?

Ale co ma łykać ?

Liczysz projekt,liczysz wydajnosci i tak robisz jak wyliczyłeś,w czym masz problem ?

No właśnie liczysz i za 5,5K to sobie mogę pomarzyć na 500m3 kubatury ;-) druga sprawa to że wentylacje zostawiłem na sam koniec jako najniższy priorytet bo były ważniejsze tematy do zrobienia .

Edytowane przez uris

Gość Arturo72
Mamy inne domy ,mnie będzie kosztowała więcej doliczam już w to gruntowy 50mb gdzie kosztowało dobre 1,5k

Ale przecież GWC nie jest potrzebny do WM z reku ? A nawet jest to bzdura.

Żadnej kwasówki nie trzeba normalnie wkład jest z PCV czy jak tam to zwał jest plastikowy ,zobacz sobie jaką temperaturę spalin ma vaillant to zrozumiesz o co chodzi .

Przewód spalinowy jest z modyfikowanego polipropylenu, który można wstawic jakikolwiek szacht. W ostatecznosci można 'komin' zrobić z rury PCV do którego wstawiamy przewód spalinowy.

Problem jest z tradycja kominiarską. U mnie jeszcze kilka lat temu stwierdził, że kotłownia musi mieć 'zetkę' i dopóki nie będzie, nie podpisze. Nie pomogły żadne tłumaczenia, no i mama zetkę w kotłowni z kotłem kondensacyjnym.

Czytałem wiele rożnych rzeczy na temat fv. Ale ty chyba nie czytałeś, że z racji tego ze juz mam gaz to nie bede póki co w fv inwestował. Rozważałem to tylko jako ewentualne uzupełnienie ogrzewania na prąd.

rok temu robiłem uprawnienia i mówili że nie można, poza tym jakoś nie widze ofert z kominami z tworzywa nawet w firmach sprzedających tylko kominy. wg te kominy nie spelniają naszych przepisów.

Przewód spalinowy jest z modyfikowanego polipropylenu, który można wstawic jakikolwiek szacht. W ostatecznosci można 'komin' zrobić z rury PCV do którego wstawiamy przewód spalinowy.

Problem jest z tradycja kominiarską. U mnie jeszcze kilka lat temu stwierdził, że kotłownia musi mieć 'zetkę' i dopóki nie będzie, nie podpisze. Nie pomogły żadne tłumaczenia, no i mama zetkę w kotłowni z kotłem kondensacyjnym.

dopiero co czytałem rozporządzenie i nie pamiętam czy był jakis podział ze względu na doprowadzenie powietrza

co do materiału to muszą być odmiany niepalne i z tego co wiem to tylko PP

rok temu robiłem uprawnienia i mówili że nie można, poza tym jakoś nie widze ofert z kominami z tworzywa nawet w firmach sprzedających tylko kominy. wg te kominy nie spelniają naszych przepisów.

np.

http://www.viessmann.com/web/poland/pdf-90.nsf/0D461446C3CD5E5CC1257B48003B8260/$FILE/WP%20Vitodens%20Systemy%20Spalin%20%2805-2011%29.pdf?OpenElement

i np.

http://allegro.pl/rura-turbo-fi-80-kociol-gazowy-kondensacyjny-sps-i5002731152.html

Edytowane przez Greengaz
dodany drugi link

Czytałem wiele rożnych rzeczy na temat fv. Ale ty chyba nie czytałeś, że z racji tego ze juz mam gaz to nie bede póki co w fv inwestował. Rozważałem to tylko jako ewentualne uzupełnienie ogrzewania na prąd.

Cała dyskusja pod wskazanym linkiem obrazuje bezsens takiej inwestycji

Tyle i tylko tyle.