pchlistosc 21.06.2004 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2004 no wlasnie jaki srodek wybrac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 21.06.2004 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2004 DULUX zielony lub bezbarwny najtaniej w LEROY MERLIN 25l/350zł, a niezły jest też T3T,choć mało znany u nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 22.06.2004 05:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 DULUX zielony lub bezbarwny najtaniej w LEROY MERLIN 25l/350zł, a niezły jest też T3T,choć mało znany u nas a jakie jest jego zuzycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 22.06.2004 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 to w zależności od tego jak suche jest drewno - ja u siebie malowałem więźbę nową to zużyłem 100l na jakieś 16m3 drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 22.06.2004 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 no wlasnie jaki srodek wybrac? wg mnie to zalezy od stanu drewna i tego jak stare jest to drewno i czy nie bylo wczesniej czyms juz impregnowane. istotne jest tez czy wiezba jest/bedzie widoczna w wykonczonym domu. ja postanowilem zastosowac V33. nowa wiezbe impregnowalem Fobosem 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 22.06.2004 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 no wlasnie jaki srodek wybrac? wg mnie to zalezy od stanu drewna i tego jak stare jest to drewno i czy nie bylo wczesniej czyms juz impregnowane. istotne jest tez czy wiezba jest/bedzie widoczna w wykonczonym domu. ja postanowilem zastosowac V33. nowa wiezbe impregnowalem Fobosem 4. trudno okreslic czy byla impregnowana.Wiezba ma 100 lat jej stan jest przyzwoity przy okazji wymiany dachu chce ja dodatkowo zaimpregnowac ale nie chce na ten cel wydawac koszmarnych pieniedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 22.06.2004 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Witam,Do impregnacji nowej wiezby kupilem FOBOS 4M. Za worek 25kg zaplacilem 120 zl. Powinno wystarczyc na 2-3 krotne opryskanie 250 m2Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 22.06.2004 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 uuuuu pchlistoscjesli wiezba ma ponad 100 i znasz historie najnowasza tego budynku (powiedzmy ostatnie kilkadziesiat lat) i mozesz powiedziec ze wiezba nie byla impregnowana i nie ma robali to lepiej nie rob jej krzywdy chemia. Kiedys drewno nie bylo odzywiczane i tylko odpowiednio sezonowane (kilka lat). To wystarczalo zeby dlugo wytrzymala. Jesli wiezba jest zdrowa to na pewno taka juz zostanie przez nastepne kilkadziesiat lat. Jedyny jej minus to jej latwopalnosc. Dzisiaj stosujemy duzo chemii bo chcemy miec wszytsko gotowe na wczoraj. Ale jesli mozna z tej chemii zrezygnowac to dlaczego tego nie zrobic? Moja ciotka ma dom przedwojenny (pewnie bliski 100). Zywica wylewala sie przy skrecaniu belek (chyba) bo to widac. Drewno jest jedynie oheblowane ale nie ma regularnego prostokatnego ksztaltu. Wiezba jest zdrowsza (po prostu zdrowa) niz ta, ktora byla na 40 letnim domu, ktory niedawno kupilem (cztery belki podpierajace i dwie krokwie do wymiany, rozsypaly sie przy probie "demontazu"). zastanow sie aby czy nie zaszkodzisz tej wiezbie i czy impregnacja (u ciebie pewnie przede wszystkim przeciwogniowa) jest konieczna. poza tym to zawsze kilka stowek na plyny i sporo roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 22.06.2004 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 przychylam sie do słów przedmówcy, co innego więźba potrzebująca chemii, co innego zdrowe ,dobre drewno - jeśli już potrzebujesz coś zrobić to pogadaj ze starymi cieślami czym się dawniej robiło - pokost, terpentyna.ale najlepiej nie ruszać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 23.06.2004 05:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 uuuuu pchlistosc jesli wiezba ma ponad 100 i znasz historie najnowasza tego budynku (powiedzmy ostatnie kilkadziesiat lat) i mozesz powiedziec ze wiezba nie byla impregnowana i nie ma robali to lepiej nie rob jej krzywdy chemia. Kiedys drewno nie bylo odzywiczane i tylko odpowiednio sezonowane (kilka lat). To wystarczalo zeby dlugo wytrzymala. Jesli wiezba jest zdrowa to na pewno taka juz zostanie przez nastepne kilkadziesiat lat. Jedyny jej minus to jej latwopalnosc. Dzisiaj stosujemy duzo chemii bo chcemy miec wszytsko gotowe na wczoraj. Ale jesli mozna z tej chemii zrezygnowac to dlaczego tego nie zrobic? Moja ciotka ma dom przedwojenny (pewnie bliski 100). Zywica wylewala sie przy skrecaniu belek (chyba) bo to widac. Drewno jest jedynie oheblowane ale nie ma regularnego prostokatnego ksztaltu. Wiezba jest zdrowsza (po prostu zdrowa) niz ta, ktora byla na 40 letnim domu, ktory niedawno kupilem (cztery belki podpierajace i dwie krokwie do wymiany, rozsypaly sie przy probie "demontazu"). zastanow sie aby czy nie zaszkodzisz tej wiezbie i czy impregnacja (u ciebie pewnie przede wszystkim przeciwogniowa) jest konieczna. poza tym to zawsze kilka stowek na plyny i sporo roboty. to prawda wiezba ma duzy przekroj jest ciosana siekiera jak przywiezli mi krokwie ktorymi mam przedluzyc istniejace krokwie to te wspolczesne wygladaja jak zapalki. co do konserwacji to widze gdzieniegdzie jakies slady po robalach no i nie wiem jak wiezba bedzie wygladac od zewnatrz po zdjeciu starej dachowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hippo 23.06.2004 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Podpowiedzcie czy po zaimpregnowaniu więźby Fobosem M - 2, impregnować jeszcze Cuprinolem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytec 23.06.2004 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Co zrobić jeśli na odeskowaniu pojawiła się duża ilość grzybów (pleśni). Zlikwidowałem już problem z wentylacją tej części dachu, ale czy po założeniu izolacji grzybek nie rozrośnie się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 24.06.2004 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2004 Co zrobić jeśli na odeskowaniu pojawiła się duża ilość grzybów (pleśni). Zlikwidowałem już problem z wentylacją tej części dachu, ale czy po założeniu izolacji grzybek nie rozrośnie się? jesli drewno bylo impregnowane preparatem solnym to wykwity moga byc tego skutkiem i nie powinienes sie tym martwic. jesli nie to pewnie za raz zanjdzie sie na forum jakis mykolog-budowlaniec i cos doradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts