Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka - proszę o wyjaśnienie na temat pomp.

zbigor

Recommended Posts

Witam

Jest taka sytuacja : 300m2 w podłogówce, ponad 2km rury w 33 pętlach zapotrzebowanie cieplne budynku 13 kW. Będzie kocioł 21kW

33 pętle maja obliczony przepływ na ponad 3m3 wody na godzinę. Pompa z kotła daje ok 1-1, 2m3 na godzinę. Brakuje wiec co najmniej połowy wydajności. W projekcie jest oczywiście druga pompa o wydajności 3,2m3 ale jest za sprzęgłem hydraulicznym.

Czytając katalog techniczny kotłów Termet znalazłem info, że aby zminimalizować wpływ przepływu wstecznego przez sprzęgło wydajność pompy kotłowej

powinna być wieksza od wydajności pomp w obiegu grzewczym. W innym źródle spotkałem sie z opinią że różnica nie powinna być wieksza jak 30%..

I teraz pytanie. Jak rozwiązuje sie sprawę dużych przepływów w podłogówce gdy pompa z kotła jest za słaba.

Usunięcie sprzęgła i założenie na wyjściu z kotła pompy o odpowiedniej wydajności załatwi problem? Słabsza pompa z kotła nie będzie sie "gryżć" z mocniejszą?

Pytania może trochę infantylne, ale dopiero rozpoznaję temat hydrauliki wiec proszę o wyrozumiałość.

Pompa w kotle to pewnie coś koło 1300 do 2000l/m według mnie musisz dobrać odpowiednio wielkie sprzęgło o takiej wydajności jak jak masz policzone przepływy a nawet lepiej żeby było większe to nie zaszkodzi . Ja mam u siebie tak że pompa w kotle to 1700l/m sprzęgło to 1800l/m a pompa za sprzęgłem to coś koło 2500l/m

I teraz pompa w kotle pracuje na auto i pokazuje 15% mocy a pompa za sprzęgłem podaje na około 1800l/m i działa .Stratę z tego tytułu mam 1*C bo pod mieszanie zawsze wystąpi .

@ uris

Ok to jak mam sie odnieść do tego że pompa w kotle powinna być o podobnej wydajność do pompy za sprzęgłem . Takie info podaje Termet, podobnie znalazłem na jakieś stronce producenta sprzęgieł. W projekcie mam przepływ w żródle ciepła ok 1,6m3 a przepływ w podłogówce ok. 3,2 m3

Nie ma problemu ze znalezieniem kotła z takim przepływem czy odpowiedniej pompy. Tylko czy to będzie dobrze działać skoro taka różnica przepływów jest niewskazana.

Ja ci powiem tak, jak dam pompę w kotle np na 85% czy na 100% to kompletnie nic się nie zmienia więc szczerze ci powiem nie wiem o co w tym wszystkim chodzi ,daje pompę na Auto i widzę 15% obciążenia i nadal wszystko działa ,może dlatego że od kotła do sprzęgła jest bardzo blisko około 70cm i to 15% spokojnie daje radę przetransportować to ciepło ,wynikało by z tego że im dłuższy obieg tym większy przepływ co poniekąd jest zgodne z prawdą .

Opinia jest też taka że sprzęgło ma odciążyć pompę kotłową to się pojawia w wielu opisach .

Edytowane przez uris

wg mnie po prostu temp. na kotle bedzie wyzsza bo woda bedzie sie mieszac z powrotem podlogowki

do kotłow daje się mocniejsze pompy o wys. podnoszenia 6-7m wiec przepływ powinien być odpowiedni, 1,2m to troche więcej niż pompa cyrkulacyjna do wody użytkowej, mam pod ręką starą lfp o wysokości 4m, która daje 3,5 metra przeplywu, najmniejszy elektroniczny grundfos 2,4m^3/h, do kotłów stosuje sie grundfosa albo wilo, więc chyba coś nie tak z wydajnością kotła

przy 14 kW i 3 m^3 delatT wynosi 4 stopnie

wszedlem w dane techniczne vitodensa 200 i tam sa przeplywy po kilka tysiecy litrów, to co podałeś to są może jakieś minimalne wymagania

Edytowane przez BrodowskiG

zbigor Sporo masz pętli ja przy około 1200mb rurki mam 12 pętli rozstaw co około 10cm na powierzchni 156m2 ,może coś z tym projektem jest nie tak i warto by go skorygować do mniejszej ilości pętli .Co prawda nie miałem żadnego projektu ale wszystko działa prawidłowo . Edytowane przez uris

zbigor Sporo masz pętli ja przy około 1200mb rurki mam 12 pętli rozstaw co około 10cm na powierzchni 156m2 ,może coś z tym projektem jest nie tak i warto by go skorygować do mniejszej ilości pętli .Co prawda nie miałem żadnego projektu ale wszystko działa prawidłowo .

Ja coś ok 290m2 w podłogówce. Każde pomieszczenie to osobny obieg a niektóre pomieszczenia są podzielone na osobne strefy grzewcze. W sumie obiegów jest 38 z czego 36 to podłogówka. 32 obiegi wyjdą po lekkich modyfikacjach. Moglbym modyfikować dalej tylko nie widzę sensu.

Przykładowo 2 pętle np 60m z przepływem 1,6l/min chyba łatwiej wyregulować niż 1 pętlę 120m z takim samym przepływem.

Projekt zrobiony na podstawie OZC. Wydaje sie sensownie policzony.

Martwią mnie tylko te pompy i sprzęgło.

nic nie rozumiem, po co ci dt=4K ?? kto ci w projekcie podłogówki i po co zaprojektował dt=4K dla kotła kondensacyjnego ?? ty czegoś nie pomerdałeś ?? to aby przypadkiem nie chodzi o projekt pod PCi ??

PS dt=10K moc 13KW pociągnie już przy 1,11m3/h czyli 0,58l/m na obwód

ja bym wywalił sprzęgło razem z tym projektem dla PCi, i zrobił jak dla kociołka gazowego, wszystko na jednej pompie w kotle, podłączone bezpośrednio pod rozdzielacze, najprościej najtaniej, bez udziwnień i kombinacji