Greg_81 06.02.2015 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Witam, poszukuje najlepszego rozwiązania tzn komina który bedzie współpracował z kotłem zgazowującym (HOLGAS) np.Rickenbacher Ultrax Shg 18Kw.I tu jedni chwalą systemowe drudzy przeklinają, podobnie ma się rzecz do wkładów żaropodobnych.Ale coś trzeba wybrać, proszę o konkretną odpowiedz bo czasu mam coraz mniej a nie chciałbym za kilka lat po zamontowaniu powracać do tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.02.2015 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Bo ani jeden, ani drugi. Holzgas to stal 1.4404, wcale nie musi być gruba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 09.02.2015 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Systemowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 09.02.2015 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 ... podobnie ma się rzecz do wkładów żaropodobnych Najbardziej żaropodobny może być jakiś wulkan np. Kilaluea na Hawajach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 10.02.2015 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Ile ludzi tyle poglądów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 10.02.2015 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Poglądy może mieć każdy... Poczytaj więc o faktach.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?190755-Komin-do-kominka Jak mało, mam więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 22.04.2015 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Bo ani jeden, ani drugi. Holzgas to stal 1.4404, wcale nie musi być gruba... Pytanie chyba banalne ale zadaje- czy taką rurę obudować np ceglą i ewentualnie ocieplać na wysokości nie ogrzewanej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.04.2015 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Ja bazuję na doświadczeniach z kominkami. Te produkują zwykle wystarczającą ilość wysokiej temperatury, by komin nagrzać. Jeśli Twój piec będzie sprawny podczas całego cyklu palenia, lepszy może być komin zaizolowany. Tak naprawdę "w praniu" najczęściej wychodzi, bo na opisach producenta niejeden się zawiódł...Rura powinna być w "czymś"...W drugiej rurze, w pustaku keramzytowym, w szachcie z cegieł. Budowa komina wymaga odrobiny wiedzy. Szczególnie kominy stalowe, mają często apetyt na drewno nie tylko z pieca;) Wszelkie konstrukcje drewniane nalezy omijac zgodnie ze sztuką budowlaną (która odzwierciedlają przepisy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomalbuk 27.04.2015 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Wydaje mi się, że systemowy jest lepszy. Odnośnie zabudowy instalacji to pozwolę sobie przytoczyć cytat z http://www.systemkominkowy.com/ogrzewanie-kominkowe Aparatu nawiewnego nie wolno zabudowywać materiałem izolacyjnym, a odległość ustawienia urządzenia od kominka nie powinna przekroczyć 4m. Przed aparatem nawiewnym zalecane jest stosowanie specjalnego bypassu z termostatem bimetalicznym i przepustnicą, który spełnia zadanie zaworu bezpieczeństwa w przypadku braku prądu. Niestety tutaj chyba ilu użytkowników to tyle opinii. Może popytaj w firmie z której montowałeś swój piec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts