T0MII 06.02.2015 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 (edytowane) Moi drodzy mam następujący problem. Na moim dachu odkleiła się taśma kalenicowa. Zadzwoniłem więc do dekarza który wykonywał pokrycie i poinformowałem go o problemie. W rozmowie telefonicznej dekarz powiedział żeby zgłosić się do sprzedawcy pokrycia że jego zdaniem winna jest taśma. Temat zgłosiłem do sprzedawcy, on do producenta i producent reklamacji nie uznał ale daje nową taśmę. W międzyczasie zacząłem temat drążyć, zastanawiać się nad problemem i wyczytałem że część taśmy z paskiem klejącym powinna zachodzić już za zamek i przykrywać go zupełnie. U mnie niestety tak nie jest - więc sprzedawca stwierdził że zagada z producentem i postara się że jak już dają nową taśmę to żeby dali szerszą - na co producent taśmy się zgodził. Po głębszej analizie problemu stwierdziłem że taśma ta nie bardzo mogła się trzymać, no bo niby czego? Garbu zamka? Sprzedawca współpracował z dekarzem - usługa razem z materiałem na 8 Vat. Czy ktoś może fachowym okiem ocenić moją taśmę ze zdjęć? Czy faktycznie była za wąska (to moje zdanie)? Czy może jednak wina kleju (tu zdanie dekarza). Dekarz oczywiście nie chce wymienić mi w ramach gwarancji przyznanej mi nowej taśmy - chce to zrobić odpłatnie. Upiera się że pokrycie jest szczelne, dach nie cieknie i ta taśma wcale nie jest mi potrzebna, i że była ona wystarczającej szerokości. Wymieniać, zostawić, co z tym robić? Nikt się nie poczuwa a ja mam dwie taśmy - odklejoną na dachu i nową do zamontowania. Dekarza też staram się zrozumieć, ściągnąć gąsiory, przykleić nową taśmę i założyć gąsiory to jak by nie patrzeć trochę roboty jest... Edytowane 6 Lutego 2015 przez T0MII Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 06.02.2015 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Dach ten jest źle rozmierzony, co oznacza że jest zbyt mały zakład gąsiora na ostatnią dachówkę. Dekarz ratując sytuację naciągał taśmę co w późniejszym czasie spowodowało jej odklejenie. Przyklejenie szerszej taśmy tylko zamaskuje problem i nadal będzie to słaby punkt tego dachu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 06.02.2015 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Dach ten jest źle rozmierzony, Zgadzam się. Zagoń tego fachurę niech przynajmniej zmieni taśmę. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T0MII 06.02.2015 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 (edytowane) Dach ten jest źle rozmierzony, co oznacza że jest zbyt mały zakład gąsiora na ostatnią dachówkę. Dekarz ratując sytuację naciągał taśmę co w późniejszym czasie spowodowało jej odklejenie. Przyklejenie szerszej taśmy tylko zamaskuje problem i nadal będzie to słaby punkt tego dachu. Pozdrawiam Dzięki za odpowiedź! Długo się zastanawiałem czy wartość LAF jest prawidłowa. Zwróciłem na to uwagę dekarzowi - on zastrzega się że wszystko jest ok i że możemy wziąć przedstawiciela Creatona który przedstawi swoją opinię. W instrukcji do Titani przy szkicu gdzie gąsior układamy na zaprawie wygląda to tak jak u mnie. Niestety nie ma przykłądu dla wykonania z taśmą kalenicową. http://images66.fotosik.pl/590/d83b0893a30d3e48.jpg To co zapraszać tego przedstawiciela handlowego na swój dach? Edytowane 6 Lutego 2015 przez T0MII Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 06.02.2015 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Ja tam nie widzę żeby tutaj było coś źle rozmierzone. Taśma jest za wąska i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 06.02.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 w/g mnie gąsior powinien przykryć zamek. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 06.02.2015 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Te rysunki i szkice producentôw materiałów dachowych, ich zalecenia trzeba traktować z dystansem bo wiele w nich nieprawidłowości i niewiedzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 06.02.2015 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Połać prawidłowo rozmierzona, taśma za wąska i marnej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 07.02.2015 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 w/g mnie gąsior powinien przykryć zamek. Jan Jakby to była marsylka to by można się o to pokusić. My już przerabialiśmy Titanie na kilku dachach. Gąsiory od spodu mają takie wypustki od żebrowania. Żeby je ułożyć aby dziura między gąsiorem a dachówką była w miarę możliwa to czasami nawet trzeba te żebrowania lekko podciąć kątówką. Też próbowaliśmy tak ustawiać, żeby przykrywało zamek, ale dziura wychodzi jak basy. Na szkoleniu Creatona pokazywali takie specjalne gąsiory do Titanii z mocowanie firstfix - bez łaty kalenicowej. Nie miałem tego nigdy w rękach bo wychodzi drogo w stosunku do zwykłego. Tam są specjalne dachówki do kalenicy z takimi rowkami gdzie wchodzą gąsiory. W tym rozwiązaniu wszystko pięknie dolega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zych85 07.02.2015 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Butylu na tej taśmie za dużo nie widać, fakt taśma mogłaby być szersza wszystkie standardowe mają po 30 są szersze np 40, jest jeszcze jeden mały aspekt, że dach może był kładziony jak było zimno i po prostu taśma się nie przykleiła!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 07.02.2015 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Tak, widziałem te systemowe dachówki kalenicowe. Faktycznie ładnie przylega . Ale bez taśmy. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 07.02.2015 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Ten system pozwala na położenie dachówki kalenicowej o koło 2,5 cm wyżej niż u Ciebie ,czyli za rant dachówki . Taśma się nie odkleiła bo nie była przyklejona,czyli masz tak od nowości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 07.02.2015 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 (edytowane) Heh, to miałeś takich magików wszechwiedzących jak ja, w zasadzie to ja chyba gorszych nawet fachmanów Z tym, że u mnie aż tak nie odłazi, oczywiście w miejscach gdzie się zakładają dachówki nie przylega idealnie. Ja mam taśmę w całości aluminium więc nawet gdyby się odkleiła swoją sztywnością zachowa jakoś kształt, gorzej z taśmami z pasem tkaniny po środku bo one po odklejeniu bardziej odłażą i zaczynają furkotać na wietrze Edytowane 7 Lutego 2015 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 07.02.2015 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 kolejny dach źle rozmierzony. jest ich mnóstwo a o ich szczelności decyduje taśma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 07.02.2015 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Olo to tylko dom,nie przejmuj się A tak poważnie to dziwię się,że wybrałeś wykonawców co mają mniej pojęcia o tym co robią niż Ty o tym co Oni robią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 07.02.2015 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 trzeba przykleić szerszą taśmę i będzie git;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 07.02.2015 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 (edytowane) Olo to tylko dom,nie przejmuj się A tak poważnie to dziwię się,że wybrałeś wykonawców co mają mniej pojęcia o tym co robią niż Ty o tym co Oni robią Heh, a jak to niby sprawdzić przed robotą jaka ta firma jest ? Widziałem ich 2 dachy kryte dachówką i kilkanaście, do których się przyznają płaskich (budynki wielorodzinne), z poziomu terenu wszystko ok, jeden z właścicieli chwalił osobiście, mój zresztą też z poziomu terenu ok a na dachy przecież nie będę ludziom wyłaził no nie ? "Moja" firma robi sporo dachów, podobno od 20 lat, chwalona - wniosek - lepiej po prostu się nie interesować i nie wiedzieć, spać spokojnie. Mój przeżywa drugą zimę i jakichś tam opadów deszczu na poddaszu nie zaobserwowałem, pomimo równie "profesjonalnego" pasa membrany nad otwartą kalenicą - fotki nie wstawię bo jak zobaczyłem to ze śmiechu nie potrafiłem ostrości złapać w aparacie pomimo optycznej stabilizacji Jednak taśma 30cm u mnie zdecydowanie zbyt wąska. A co do rozmierzania - nie odbiega to specjalnie od LAF-ów producenta dachówki, co oczywiście nie zwalnia prawdziwego fachowca od przymiarki - 5 minut roboty z tym a zdejmowanie gąsiorów, klamer gąsiorów i taśmy i zakładanie na nowo to już trochę więcej niż 5 minut. Edytowane 7 Lutego 2015 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 07.02.2015 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 >Heh, a jak to niby sprawdzić przed robotą jaka ta firma jest ?" Przed robotą najprościej sprawdzić Dziwię się bo jak dobrze pamiętam Byłeś bardzo aktywny w dziale dachy przed rozpoczęciem swojego dachu i chłonąłeś wiedzę jak gąbka. Niestety nie wykorzystałeś wiedzy tu zdobytej albo przymknąłeś oko i zaufałeś wykonawcy ? Nie oceniam Twojego dachu i Twojego wykonawcy bo ich nie widziałem,jedynie podsumowuje Twoje zadowolenie po skończonej pracy "Heh, to miałeś takich magików wszechwiedzących jak ja, w zasadzie to ja chyba gorszych nawet fachmanów " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 07.02.2015 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Byli niedrodzy, zostało na poprawki A, że zaufałem, racja, ostatni dzień zaufałem i tak to wygląda z fachowcami. A tu ekspert radzi: Też to moim zdaniem nie wygląda prof. a to ekspert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 07.02.2015 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 ]Też to moim zdaniem nie wygląda prof. a to ekspert. To mój pomocnik nie zostawiłby dziury na wkręt niezabezpieczonej. Ręce opadają. Cześć Marcin, dawno Cię nie było . Kryłeś Wersal ? Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts