Andrzej Wilhelmi 07.02.2015 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Ja nie widzę w tym wykonaniu żadnych błędów poza jednym. Ten błąd polegał najprawdopodobniej na niestarannym oczyszczeniu powierzchni dachówki przed przyklejeniem taśmy. mogło się również zdarzyć, że było trochę chłodniej a wówczas należało użyć opalarki aby trochę podgrzać dachówki. Takie drobiazgi poprawia się w trakcie okresowego przeglądu dachu. A tak na marginesie co było nie profesjonalne w wypowiedzi Krzysztofa Patoki? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 07.02.2015 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Mogła być jeszcze wilgoć. Niektóre taśmy mają podobno "przylepiec" klejący do wilgotnych powierzchni ale zapewne tylko niektóre, tak przynajmniej gdzieś słyszałem, że takie są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T0MII 08.02.2015 06:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 No to ja mam jeszcze jedno pytanie.Jako że padla opinnia o niskiej jakości taśmy VentRoll to co Wy byście polecili występującego w szerokości 40 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 08.02.2015 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 (edytowane) My stosujemy Ventroll. Najważniejsze to dobrze przygrzać butyl do CZYSTEJ dachówki !!! Ciepła woda z Ludwikiem do wiadra i szczotka, a później wytrzeć do sucha. Jeśli chcesz to poprawiać teraz to musisz mieć opalarkę. Edytowane 8 Lutego 2015 przez bracki88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 08.02.2015 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Nie jestem tu fachowcem żadnym żeby polecać materiały bo tak na prawdę nie znam ich trwałości ale możesz zapytać mailowo tam:http://www.muragtm.pl/ta-ma-kalenicowa-alu-vent-gtm.html - tania i 100% aluminium.chciej wersję z otworkami typu tarka - taka jak na foto, produkują też z wielkimi okrągłymi dziurami u góry i takiej bym nie brał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 08.02.2015 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Andrzeju, napisałem co było nieprofesjonalne. Przyjrzyj się dokładnie to zobaczysz dziury na wkręty poniżej taśmy:yes: Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 08.02.2015 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 " Cześć Marcin, dawno Cię nie było . Kryłeś Wersal ? Jan " Cześć,jestem cały czas,przynajmniej raz w tygodniu tu zaglądam bez logowania ale nie piszę bo tematy się powtarzają i stają się nudne . Wzajemnie Pozdrawiam Na drugim foto widać,że taśma nie była nigdy poprawnie przyklejona,jakby się odkleiła zostałoby odkształcenie profilu garba. Jest za wysoko i można to zmienić bez użycia szerszej taśmy robiąc łatę sztorcową dwuwarstwową ,a między warstwy mocować taśmę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 08.02.2015 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 film instruktażowy, "0" taśmy kalenicowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz79 08.02.2015 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 dzięki za ten film, bo wypowiedzi kolegi z góry tego wątku są jak zawsze wszechwiedzące, ale nic dokładniej nie mówią, bo przecież wszyscy muszą znać się na budowlance od razu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 08.02.2015 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 film instruktażowy, "0" taśmy kalenicowej. Taśma kalenicowa pełni też funkcję wróblówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 08.02.2015 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 No i jasne jest, że lepiej gdy jest ta taśma i to porządnie, nie jak u mnie czy autora postu, zwłaszcza przy otwartej kalenicy - bo na filmie jak widać jest podwójna membrana przewinięta przez szczyt więc szczelnie i bez taśmy.Jednak ciekaw jestem ilu właścicieli domów kontrolowało okresowo czy im się w taśmie szmata po 5 latach nie rozpadła lub plastikowe wąsy w wróblówce na okapie ze starości nie wysypały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 08.02.2015 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Remontuje dużo pięcioletnich dachów i podsumowując szmaty się nie rozpadają tylko te co są niedoklejone to się odklejają a wróblówki pękają na mrozie jak są z lipnego plastiku podczas montażu,a nie pod dachówką po kilku latach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 08.02.2015 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 (edytowane) To co też innego może się w dachu nadawać do remontu (nie poprawek bo to różnica) po 5 latach ?Co do większej trwałości taśm 100% alu, ołów lub miedź to sobie nie wymyśliłem a raczej tu, na forum wyczytałem, choć wiem, że niektórzy wolą z pasem tkaniny, można je brać w ciemno 39-ki i zawsze się nadadzą, czy potrzeba 25 czy 39. Edytowane 8 Lutego 2015 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 08.02.2015 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Przy młodych dachach remonty to poprawki . Tzn. źle zastosowane materiały robią łańcuszek zniszczeń. Raz się kończy na drobnych naprawach,a innym razem przemoczone docieplenie, zniszczone poddasze itp. Można wymieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.02.2015 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Janie z całym szacunkiem ale ja żadnych dziur nie widzę. "janusz79" mam do Ciebie małą prośbę: miarkuj się z oceną mojej wiedzy bo jak widać z Twoich wpisów w temacie dachów nie posiadasz żadnej.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 09.02.2015 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Janie z całym szacunkiem ale ja żadnych dziur nie widzę. " Andrzejku obejrzyj filmik ok 2 minuty. Wyraźnie widać jak wkleja taśmę NAD otworem na wkręt..Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 09.02.2015 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Czy odsłonięty otwór montażowy w dachówce to jakiś problem jeżeli jest ślepy ? Na filmie to chyba dachówki pod kalenicą na spinki zamocowane więc otwory nienaruszone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eryk_0133 11.02.2015 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 (edytowane) Dach ten jest źle rozmierzony, co oznacza że jest zbyt mały zakład gąsiora na ostatnią dachówkę. Dekarz ratując sytuację naciągał taśmę co w późniejszym czasie spowodowało jej odklejenie. Przyklejenie szerszej taśmy tylko zamaskuje problem i nadal będzie to słaby punkt tego dachu. Pozdrawiam moim zdaniem dach jest dobrze rozmierzony dachówki kalenicowe nie są cięte po to się rozmierza dach żeby uniknąć cięcia dachówki a gdzie przybijasz ostatnią łatę do ostatnich dachówek na samym końcu kalenic na końcu kontrłat żeby gąsior zaszedł na dachówkę to ja nie wiem jak by miały być nabite te łaty żeby schować tą cześć górną dachówki. a jeśli chodzi o taśmy kalenicowe ja stosuje szczotki pod gąsior ładniejszy efekt Pozdrawiam Edytowane 11 Lutego 2015 przez Eryk_0133 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 12.02.2015 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Można swobodnie zmniejszyć LAF. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 12.02.2015 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Eryk jak to tu kiedyś jeden dekarz napisał: opisać nie umiem, ale zrobić potrafię...Jeśli zamek górny dachówki nie jest schowany pod gąsiorem to czemu w niższych rzędach dachówek jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts