Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odklejona taśma kalenicowa - problem

T0MII

Recommended Posts

Ja nie widzę w tym wykonaniu żadnych błędów poza jednym. Ten błąd polegał najprawdopodobniej na niestarannym oczyszczeniu powierzchni dachówki przed przyklejeniem taśmy. mogło się również zdarzyć, że było trochę chłodniej a wówczas należało użyć opalarki aby trochę podgrzać dachówki. Takie drobiazgi poprawia się w trakcie okresowego przeglądu dachu. A tak na marginesie co było nie profesjonalne w wypowiedzi Krzysztofa Patoki? Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie jestem tu fachowcem żadnym żeby polecać materiały bo tak na prawdę nie znam ich trwałości ale możesz zapytać mailowo tam:

http://www.muragtm.pl/ta-ma-kalenicowa-alu-vent-gtm.html - tania i 100% aluminium.

chciej wersję z otworkami typu tarka - taka jak na foto, produkują też z wielkimi okrągłymi dziurami u góry i takiej bym nie brał.

" Cześć Marcin, dawno Cię nie było . Kryłeś Wersal ? Jan "

Cześć,jestem cały czas,przynajmniej raz w tygodniu tu zaglądam bez logowania ale nie piszę bo tematy się powtarzają i stają się nudne :D . Wzajemnie Pozdrawiam :)

Na drugim foto widać,że taśma nie była nigdy poprawnie przyklejona,jakby się odkleiła zostałoby odkształcenie profilu garba. Jest za wysoko i można to zmienić bez użycia szerszej taśmy robiąc łatę sztorcową dwuwarstwową ,a między warstwy mocować taśmę .

No i jasne jest, że lepiej gdy jest ta taśma i to porządnie, nie jak u mnie czy autora postu, zwłaszcza przy otwartej kalenicy - bo na filmie jak widać jest podwójna membrana przewinięta przez szczyt więc szczelnie i bez taśmy.

Jednak ciekaw jestem ilu właścicieli domów kontrolowało okresowo czy im się w taśmie szmata po 5 latach nie rozpadła lub plastikowe wąsy w wróblówce na okapie ze starości nie wysypały.

To co też innego może się w dachu nadawać do remontu (nie poprawek bo to różnica) po 5 latach ?

Co do większej trwałości taśm 100% alu, ołów lub miedź to sobie nie wymyśliłem a raczej tu, na forum wyczytałem, choć wiem, że niektórzy wolą z pasem tkaniny, można je brać w ciemno 39-ki i zawsze się nadadzą, czy potrzeba 25 czy 39.

Edytowane przez _olo_

Dach ten jest źle rozmierzony, co oznacza że jest zbyt mały zakład gąsiora na ostatnią dachówkę. Dekarz ratując sytuację naciągał taśmę co w późniejszym czasie spowodowało jej odklejenie. Przyklejenie szerszej taśmy tylko zamaskuje problem i nadal będzie to słaby punkt tego dachu.

Pozdrawiam

moim zdaniem dach jest dobrze rozmierzony dachówki kalenicowe nie są cięte po to się rozmierza dach żeby uniknąć cięcia dachówki a gdzie przybijasz ostatnią łatę do ostatnich dachówek na samym końcu kalenic na końcu kontrłat żeby gąsior zaszedł na dachówkę to ja nie wiem jak by miały być nabite te łaty żeby schować tą cześć górną dachówki.

a jeśli chodzi o taśmy kalenicowe ja stosuje szczotki pod gąsior ładniejszy efekt Pozdrawiam

Edytowane przez Eryk_0133