Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odklejona taśma kalenicowa - problem

T0MII

Recommended Posts

Eryk jak to tu kiedyś jeden dekarz napisał: opisać nie umiem, ale zrobić potrafię...Jeśli zamek górny dachówki nie jest schowany pod gąsiorem to czemu w niższych rzędach dachówek jest?

mam prośbę zrób zdjęcie swojego wykonania dachówki dachu o kącie około 35 stopni i pokaż że zamki będą nie wioczne w 100% i całe zasłoniete przez gąsior i proszę wstaw zdjecie Pozdrawiam

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z tym schowaniem górnego zamka to jest chyba różnie zależnie od dachówki i pokrycia dachu.

Zakładając, że mamy dach odeskowany i 5cm otwarcie kalenicy na każdej połaci to aby schować zamki w niektórych typach dachówek trzeba by umieścić dachówki pod samą kalenicą, musiały by być łaty przybite do kontr wystających nad otwarcie kalenicy a nie porządnie przez dechy do krokwi.

Czasem dachówka ma szeroki zamek lub podwójny zamek górny i też pewnie może być problem go schować pod gąsior - np koramic l15 http://www.supro.pl/upload/opt/38aa8f0b3db416dcea8fa643e823a3ea.jpg

A i gąsiory też mogą być różnej szerokości i czasem łatwiej schować zamki a czasem nie:

http://dach.roben.pl/wp-content/uploads/sites/2/2013/10/Bornholm_gasior_1000x700.jpg

http://www.supro.pl/upload/opt/4103b500e487a95303f24db632cadec9.jpg

A może być i taka dachówka, że nie ma żadnego problemu ze chowaniem zamków i ładnym przyklejeniem taśmy do fali ;)

http://cdn28.pb.smcloud.net/t/files/83/32/cd/da6506240d/dachowka-betonowa-braas-romanska-cisar-czarny.jpg

Ale ja tam się nie znam, nie jestem dekarz. ;)

Edytowane przez _olo_

Jak już wcześniej pisałem,istnieje możliwość montażu tego modelu dachówki przy pochyleniu np.30* zakładając gąsior za rant czyli łącznie na dwie strony około 2,5cm, ale nie w tym problem w tym temacie . Tu problemem jest taśma kalenicowa i jak ktoś tu już trafnie się zorientował .

Dach był zrobiony bardzo tanio więc jest pula kasy na poprawki :)

Mój raczej tanio nie był zrobiony :( - nie kierowałem się kryterium ceny jeśli chodziło o wybór fachowca.

Dekarza polecało mi kilka osób, miał również polecenia na FM na białej liście na mazowieckie. Dekarz poza tym znał ta dachówkę i nie układał jej pierwszy raz. Kilka jego dachów oglądałem, zwracając uwagę na to jak wykonany jest okap, czy skropliny sprowadzane są do rynny, czy otwierana jest kalenica, jak wygląda obróbka komina, czy montując okna układają fartuch + montują rynienkę na skropliny itp. Na to czy gąsiory przykrywają zamki uwagi nie zwracałem. Bardziej na to czy docina dachówki w kalenicy.

Zresztą przy wykonywaniu pokrycia byłem non-stop i wszystkiego starałem się doglądać. Jednak jak widać moje doświadczenie było zbyt małe, i nie sprawdziłem czy wartość LAF jest zgodna z instrukcją, nie wiem może nawet jest zgodna.

Wracając do meritum - cena moim zdaniem mała nie była (270 m2 dachu, dach na pełnym deskowaniu z papą, 1 komin, 5 okien dachowych) - wygląda to tak: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?217982-CREATON-TITANIA-wasze-opinie&p=6274292&viewfull=1#post6274292 - i dekarz do ręki brał 11 kzł plus podatki.

Podkulić ogon i samemu wymieniać tą taśmę, ścigać dekarza, czy może współpracującego z dekarzem sprzedawcę? Dekarz uważa że wszystko jest ok bo dach nie cieknie (chciałem mu powiedzieć że za szczelność dachu to odpowiada krycie wstępne) i chce brać przedstawiciela z Cretona który ma potwierdzić jego zdanie. Sprzedawca pokazał pismo wystawione przez MDM który nie uznaje rękojmi (nie uznaje bo MDM sprzedał tą taśmę mojemu sprzedawcy ponad rok temu) i mówi że dają mi nową taśmę i uważają że wszystko jest ok.

Ja sam już nie wiem - czy dach mam zrobiony totalnie do dupy, czy po prostu była niestarannie zamontowana lub za wąska taśma.

Za dach 270m2 odeskowany, kryty papą + 5 okien dachowych to nie jest wysoka cena, to jest raczej bardzo dobra cena.

By wymienić taśmę to niestety nie wystarczy tylko zdemontować gąsiory, trzeba też zdemontować wszystkie klamry (u mnie przykręcane, u ciebie nie wiem, czy nie na spinki więc łatwiej) no i żeby wejść tam bezpiecznie nie chodząc po pokryciu lub też po łacie kalenicowej - też dachówki pod kalenicą, potem wszystko ułożyć ponownie, pewnie z dniówka roboty z tym będzie.

Zastanów się, czy nie wystarczy oczyścić tych miejsc gdzie taśma nie trzyma i podkleić np klejem do szyb samochodowych z tuby. A taśmę, skoro ci dają weź na rezerwę, szerszą o 5cm.

Tak z daleka to on nie wygląda do doopy a czy będzie ciekł to będziesz widział przy ulewach lub opadach drobnego śniegu połączonych z wichurą, jak podkleisz nie powinien.

Kalenica po rozcięciu była dodatkowo zabezpieczana membraną Delta. Membrana przybita i rozciągnięta między kontrłatami żeby wentylacja była. Nie wiem czy to widać tu na zdjęciu:

20131205_133210.jpg

więc nawet jeśli coś tam nawieje to ma niewielkie szanse że będzie ciekło.

Olo nie wiem czy się dobrze wyraziłem. Więźbę robił jeszcze majster od murowania. Ja sam robiłem deskowanie i papowanie.. Dekarz wchodził na szczelny dach (papa bez podkładek, każdy papiak przykryty albo zakładem po skosie, albo następną warstwą papy przyklejaną na lepik) i robił obróbki, łacenie, przybijanie desek czołowych (tak żeby sam se dach rozmierzył), montaż okien, cała ceramika na dachu i orynnowanie.

Może zakupić taśmę butylową jak do folli okiennych od szczelnego montażu i tym spróbować to połatać jak będzie cieplej?

Ok, bo wydawało mi się coś tanio, u mnie kompletny dach poza malowaniem nadbitki i struganiem oraz malowaniem krokwi i murłat 75/m2 z fakturą i to uważam też niedrogo.

Z wciskaniem taśmy w tą szczelinę bez demontażu gąsiora to cienko to widzę, wybrał bym jednak klej do szyb lub dobry silikon dekarski, moi dekarze chcieli do obróbki komina jeden konkretny, że niby dobrze klei - czarny silki. Spróbować w jednym miejscu jak się sprawdzi, albo spróbować jeszcze wcześniej jak tu ktoś chyba radził - gdy się zrobi ciepło na dworze oczyścić z zanieczyszczeń tą taśmę co jest, podgrzać dodatkowo gorącym powietrzem i próbować przykleić.

ja bym proponował zdjąć te gąsiory kupić porządną taśmę odpowiedniej szerokości tylko żeby taśma dobrze się przykleiła trzeba robić to jak jest dobra pogoda oczyścić odpowiednio dachówkę jak jest potrzeba to podgrzać ją lub można zostawić tą taśme i zamontować szczotki pod gąsior