dar_o 06.02.2015 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Sporo ostatnio szukam by dobrać najlepszy do naszego domku sposób palenia. Doszedłem do wniosku, że doprowadzę do kotłowni - przyszłościowo - instalację gazową, jednak zamontuję pierwotnie palenisko na drzewo. Jak mi się nie sprawdzi, zmienię na gaz. Komin systemowy, ceramiczny wsad. Długość komina ponad 8 m. Za diabła nie mogę jednak zdecydować się, jaki piec wybrać - a powoli będę musiał dokonać wyboru. Domek będzie w założeniu ciepły. 15 cm styropianu grafitowego na ściany, 15 na chudziaku będzie leżeć. Dach ocieplony 2 x po 15 cm wełną 0.032 . Powierzchnia domu wynosi ok 122 m2. DO tego na pewno będę używał kominka z nadmuchami gorącego powietrza - uwielbiam palić w kominku i w nosie mam to, że co jakiś czas troszkę zakopcę salon -- Wyczytałem już, że należy wybrać - żeby dobrze wykorzystać ciepłe spaliny - piec dolnego spalania. Moc - 10-14 kw. Oto efekty moich poszukiwań, a Was proszę o pomoc i rady w wyborze. KOCIOŁ SOKÓŁ SDG-11 14 KW METAL-FACH GÓRNE/DOLNE SPALANIE http://www.tanie-grzanie.net/product/KOCIOL-SOKOL-SDG-11-14-KW-METAL-FACH-GORNE-DOLNE-SPALANIE/?id=3358 Atmos D15 http://tomiboks.pl/atmos-d15-p-488.html? utm_campaign=okazje.info&utm_medium=referral&utm_source=okazje.info Kalvis 2-12 http://www.myszkowski-skarem.pl/page,270,Kotly_c.o_na_paliwo_stale KOCIOŁ C.O. VESPA 10KW http://www.cichewicz.pl/kociol-c-o-vespa-10kw-1 Stalmark Gajowy ( 14 Kw) http://kotly.com/Kociol_STALMARK_GAJOWY_na_drewno,_zrebki,_wegiel_-_14_kW_-_NEGOCJUJ_CENE_,3428.html? topSsid=e0dff404381efeefe7872f413eb66549 PEREKO KSW PRIMA 15kW http://kotly.com/Kociol_na_drewno_i_wegiel_PEREKO_KSW_PRIMA_15kW,3680.html? topSsid=e0dff404381efeefe7872f413eb66549 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 06.02.2015 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 (edytowane) jak chcesz wydajnie grzać drewnem to kocioł zgazujący ale do tego bufor. atmos dobra frma ale 15 kW nie ma wentylatora wyciągowego, dlatego lepiej wziąć 18 kw do kompletu od tego samego importera zasobnik drazice1000 l i bedzie zestaw za 7,5 tys. fakt że drogo ale eksploatacja tania. bufor w szczególności sie przyda przy podłogówce, bo ma dużą pojemność cieplną. PS na tej stronie co podałeś to maja takie ceny że 18 kW mogę załatwić 800 zł taniej a ze zbiornikiem to z 1000 Edytowane 6 Lutego 2015 przez BrodowskiG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar_o 06.02.2015 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Nie chcę pieca zgazowującego bo nie mam gdzie wysuszyć drzewa. 18 kw przy takiej powierzchni i ociepleniu to za dużo. A na bufor nie będę miał miejsca. Stąd chcę wybrać coś z tych wyżej. Z jakiego regionu Polski jesteś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 06.02.2015 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Z poznaniaWszystkie kotły które wymieniłeś są za duże, powinieneś szukać kotłów o połowę słabszychbufor daje sie po to żeby kocioł pracowal na wysokiej mocy czyli oszczednieNie da rady od razu iść w gaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar_o 06.02.2015 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Nie da się gazu.A co do kotłów - wydawały mi się małe lub najmniejsze z tych co mieli - coś innego można zamiast nich zaproponować? licząc 1 kw na 10 m2, to wydawały mi się ok.Bufor wiem, że byłby dobry ale nie zamontuję go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 06.02.2015 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 licząc 1 kw na 10 m2 przy normowych pietrówka 60W/m^2 a parterówka 70-80 a masz chyba troche ponad normę a do kotla 6 kW dużo drewna nie wejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar_o 06.02.2015 23:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 przy normowych pietrówka 60W/m^2 a parterówka 70-80 a masz chyba troche ponad normę a do kotla 6 kW dużo drewna nie wejdzie Arg.... Czyli problem - swoje przekonania opieram na sieci - od dziecka mieszkam w bloku. Czy istnieje więc kocioł, który byłby dobrym rozwiązaniem przy opcji - że na drzewo i bez bufora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar_o 07.02.2015 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 (edytowane) Spalanie drewna w kotle bez zgazowania i bez bufora to marnowanie drewna. Szkoda, że nie masz warunków, aby jak pisze Brodowski kupić Atmosa właśnie z wentylatorem wyciągowym i ze zbiornikiem buforowym. To optymalny układ oszczędzajacy w eksploatacji kocioł i spalający optymalnie drewno. Projekt domu - Pauza ( http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/pauza/4765/rzuty ) Za nic nie mogę znaleźć miejsca, gdzie możnaby wsadzić bufor. Bo poza piecem w kotłowni zmieścić chcę 300 l zbiornik na wodę użytkową którą grzać będzie piec i solary. Chyba, że dałoby się go podwiesić w garażu - ale nie widzę takiego obciążenia wiszącego na ścianie. Pytanie istottne - jakiej pojemności musiałby być to bufor ( ile litrów ? ) Edytowane 7 Lutego 2015 przez dar_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 07.02.2015 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 (edytowane) wg Atmosa 30-50 litrów na kW, dolna wartość przy podłogówce a górna przy grzejnikach. tylko czy przy takiej pojemności nie będziesz musiał grzać 2 razy dziennie, bo się nie pali non stop tylko ładuje bufor i czeka aż się rozladuje. Może lepiej dolożyć styropianu i grzać prądem? PS po co balkon mając taras i ogród? PS2 a z solarami to sobie odpuść PS3 napisze wymairy1000l d1050 h2030750l d950 h2014więc prawie to samo, różnica w cenie w najtańszych wariantach 350zł Edytowane 7 Lutego 2015 przez BrodowskiG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar_o 07.02.2015 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Balkon po to, by wywalić np pościel by się wietrzyła bez konieczności ganiania z nią po piętrach - wymóg żony, nie podlegał dyskusji --- Co do zbiornika buforowego - 300 litr za mały ? Bo podajesz tylko 1000 i 750 litrowe. A sam widzisz, że takiego nie ma gdzie. Solary - wygodne jak dla mnie więc je po prostu chcę. A gaz/prąd - z doświadczeń za drogo mi wyjdzie ( tylko drzewo mnie interesuje ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 07.02.2015 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 (edytowane) balkon= mostek termiczny ;p takie zboczenie300 litrów bufor przy różnicy 50 stopni zmagazynuje 17,5 kW, po godzienie palenia pelen a palić się będzie 4 godziny może 30 minut krocejjak do cwu chcesz mieć 300 litrów to proponuję pompę ciepła ze zbiornikiem 6-7 tys., a jak już coś mieć na dachu to bym wolał fotowoltaikę podpiętą pod grzałkę. przy duzym buforze zasobnik CWU może być mniejszy bo można zrobić układ przeładowania, chociaż na forum polecają węzownicę CWU wstawić do bufora ale to rozwiązanie mi sie nie podoba, no i nie określiłeś się czy podłogowka czy grzejniki, bo przy grzejnikach to bufor słabiej wypadaPrąd niewiele drożej od węgla a gaz drożej o abonament. przy małym zapotrzebowaniu różnica między róźnymi nośnikami wyniesie kilkaset zł, więc trzeba to odnieść do kosztow inwestycjiPS są zestawy po dobrych cenach kocioł atmos plus pompa ciepła cwu gorenje Edytowane 7 Lutego 2015 przez BrodowskiG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar_o 07.02.2015 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 (edytowane) Albo może od innej strony zacznę. Gazu boję się - ze względu na doświadczenia znajomych, których zjadają ceny gazu. Ile może mnie kosztować ogrzanie takiego domu gazem ? ?? Bo jeśli wyszłoby dość korzystnie, to może faktycznie warto by było: piec gazowy kondensacyjny i koza z płaszczem wodnym do salonu. Tylko nie mam odniesienia z doświadczeniem w płaceniu za gaz w takich domach - nowych małych dobrze ocieplonych.--Piszesz w sposób który mnie, laikowi średnio mało mówi. Znaczy się że bufor 300 litr nie nada się ? Bo się przeładuje - znaczy zagotuje w nim wodę ?? W planach podłogówka w łazience na podłodze i w kuchni/jadalni. Reszta grzejniki ( 9 sztuk) Pompy ciepła nie bardzo chcę - piszesz zapewne o pompie powietrze woda - nie bardzo wierzę w długowieczną żywotność takich urządzeń - solar też zagrzeje mi wodę a mniej awaryjny jest. Wiem, że tylko przez część roku. Ale akurat solary widzę w praktycznym użytkowaniu u rodzinki i sprawdza się świetnie. Ogniwa fotowotaiczne - hmm. A dałoby się je podłączyć tak, by grzałka ładowała do określonej temperatury wodę w zbiorniku CWU a później się wyłączała ? i np ładowała akumulatory ? Edytowane 7 Lutego 2015 przez dar_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gti11 07.02.2015 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Jak się uparłeś na drewno to poczytaj o kociołkach kolegi Przemysława aktywnego na forum info-ogrzewanie , http://www.p2ar.pl/ . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar_o 07.02.2015 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 (edytowane) Znasz - widziałeś - używasz ? Czy to opinia na podstawie informacji ze strony www ? "Uparłeś się" - tak, uparłem się - mam tanie drzewo więc się upieram by mało płacić - swojej pracy nie liczę - bo to ja ją wykonam i już ! Sądzisz że gazem będzie taniej ? Albo innym źródłem ? Przekonaj mnie - szukam oszczędności - i na to się upieram.Żeby nie przepłacać. Brodowski zaleca "pójść w gaz" - ile może kosztować miesięcznie ogrzewanie gazem ? Kocioł gazowy z tego co widzę do mnie to jakieś 7 kw. ( kondensacyjny też ? ) i do niego kominek/koza z płaszczem wodnym ? Edytowane 7 Lutego 2015 przez dar_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gti11 07.02.2015 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Kotłów Przemka nie widziałem za to mam doświadczenie kilkudziesięcioletnie z różnymi kotłami kolego teoretyku z bloku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar_o 07.02.2015 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Ok - masz więc doświadczenie - możesz więc kolegę z bloku bez problemu przekonać. Będę wdzięczny. Roczne zapotrzebowanie na energię mam w projekcie budynku ( cieplo i ciepła woda razem) na poziomie ok 18500 kwh. Drzewo wychodzi jakieś 1500 zł taniej niż gaz. WIększość moich znajomych, całe życie mieszkających w domach prywatnych i palących drzewo piecami, używa piecy, które wg producenta są zalecane do palenia węglem lub zastępczo drzewem. Ja, mieszkaniec bloku, jak to ironicznie ująłeś ( no i mając sto procent racji) - po przeglądaniu forum tego i innych zaczynam szukać pieca dedykowanego do drzewa. Więc co w tym złego ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 07.02.2015 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Witam.Ja posiadam piec- kocioł do drewna,zbudowany specjalnie dla mnie przez Przemka t.j. firmę P2ar: http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/18111-szybkie-rozpalanie-w-kotle/page-7?do=findComment&comment=200701 ,post 131.Filmy z palenia: http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/8615-kocio%C5%82-w%C5%82asnej-produkcji-wasza-opinia/page-94 oraz str. 95.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar_o 07.02.2015 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 a jak wrażenia z użytkowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 07.02.2015 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 (edytowane) Albo może od innej strony zacznę. Gazu boję się - ze względu na doświadczenia znajomych, których zjadają ceny gazu. Ile może mnie kosztować ogrzanie takiego domu gazem ? ?? Bo jeśli wyszłoby dość korzystnie, to może faktycznie warto by było: piec gazowy kondensacyjny i koza z płaszczem wodnym do salonu. Tylko nie mam odniesienia z doświadczeniem w płaceniu za gaz w takich domach - nowych małych dobrze ocieplonych. -- Piszesz w sposób który mnie, laikowi średnio mało mówi. Znaczy się że bufor 300 litr nie nada się ? Bo się przeładuje - znaczy zagotuje w nim wodę ?? W planach podłogówka w łazience na podłodze i w kuchni/jadalni. Reszta grzejniki ( 9 sztuk) Pompy ciepła nie bardzo chcę - piszesz zapewne o pompie powietrze woda - nie bardzo wierzę w długowieczną żywotność takich urządzeń - solar też zagrzeje mi wodę a mniej awaryjny jest. Wiem, że tylko przez część roku. Ale akurat solary widzę w praktycznym użytkowaniu u rodzinki i sprawdza się świetnie. Ogniwa fotowotaiczne - hmm. A dałoby się je podłączyć tak, by grzałka ładowała do określonej temperatury wodę w zbiorniku CWU a później się wyłączała ? i np ładowała akumulatory ? grzanie poprzez zgazowanie drewna jest bardzo tanie ale wymaga bufora, w tej technologi potrzeba wysokiej temperatury i dużego obciążenia inaczej zasyfisz kocioł i komin i po to potrzeba duży bufor. palisz na full ze 4 godz a pozniej cieplo z bufora bierzesz i palisz kolejny raz jak w buforze zrobi sie miejsce na ciepło, dlatego ciepła powinno wystarczyć na dobę, lepiej mieć duży bufor i po 4 godzinach dolożyć frewna niż na wieczór drugi raz rozpalać. w gazie to przede wszystkim abonament, bo sam gaz to nie problem w porownaniu do węgla, zgazowanie drewna może tylko pokonać pompa ciepla mieszanie podłogowki i grzejników to przygotowanie 2 rożnych temperatur, przy grzejnikach bufor traci pojemnosc bo nie można wykorzystać wody o temp. np. 35 stopni. powietrze woda ale tylko do cwu i polaczonej razem ze zbiornikiem przy tak niskim koszcie kWh z drewna w lato grzałbym bufor i zrobilbym przeładowanie do zasobnika cwu, solar jest nieoplacalny a do tego kolejny obieg hydrauliczny, zabezpieczanie przed przegrzaniem, wymiana glikolu.... fotowoltaika...grzejesz wode, termostat przerywa obwod i tyle, akumulatory sa nieopłacalne ogolnie to z twojego projekty wywalilbym garaż, a w jego miejsce zrobił pelnowartościową lazienkę i pomieszczenie techniczne na bufory i jakieś narzędzia. przy problemach z poruszaniem wyobrażasz sobie chodzenie na piętro żeby się umyc? przy okazji pozbędziesz się duzego mostka cieplnego w postaci bramy a dom nabierze funkcjonalności. dokladając 5 cm izolacji i likwidując balkon przeszedłbym na grzanie prądem. przy grzaniu prądem żadne inne wynalazki się nie oplacają bo sie nie zwrócą przez 20 lat, jedynie fotowoltaika żeby sprzedawać energetyce, no chyba że w lato grzac cwu żeby nie palić Edytowane 7 Lutego 2015 przez BrodowskiG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.02.2015 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Jest jeszcze opcja niskich strat przez przegrody z racji izolacji i bufor w postaci odpowiedniej pojemności posadzki.Tak by wzrost temp. o 1oC zabezpieczał dobowe zapotrzebowanie na ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts