Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.Oczywiście nie cała strona tylko post 69.Tu coś jeszcze przed małym udoskonaleniem: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?196822-Piec-na-drewno-Rocket-Stove/page33&highlight=piec+rakietowy .Pozdrawiam.

ten wczesniejszy link nie dziala

Link nie działa.

Co do gazu - co masz na myśli że gaz to nie problem a płaci się za abonament ? Sądzisz że tak niskie opłaty ??

Co do przeróbek - garażu na łazienkę itd - to wykluczone. Raz - CHCĘ garaż, a Dwa - dom w stanie surowym już stoi :p Czekam na okna do odwilży :-)

Bufor - na tak duży nie mam miejsca - co widać na projekcie... - gdzie bym go upchał ?

Co do gazu - co masz na myśli że gaz to nie problem a płaci się za abonament ? Sądzisz że tak niskie opłaty ??

przy kondensacie 22-23 grosze za kWh więc podobnie co węgiel przy takim paleniu jak pali większość ludzi, ogrzewanie gazowe wychodzi drożej ze względu na dodatkowy abonament. mam przeczucie że skonczysz na ekogroszku:D może lepiej dołożyć ocieplenie i dać kable grzejne? albo kupisz zwykłego smieciucha i bedziesz wrzucał drewno zamiast wegla ale drewno chyba za zybko sie wypala. jakbyś mial wszędzie podłogówkę to o pompie ciepła można pomyśleć ale jak chcesz palić drewnem to pomysły sie chyba wyczerpały

samochod może stac pod wiatą, gdzie będziesz trzymał cały sprzęt ogrodowy?

A wiesz, ze ekogroszek byl pierwszym pomyslem ?? Tylko nie widzialem takich malych piecy na ok 10 kw. Kolega ma 15 defro i na noc musi wyłączać bo ma 25 stopni w domu.

sprzet ogrodowy w ogrodzie zamieszka w drewutni

Daleko - kilkanaście metrów. Więc kotłownia poza domem odpada.

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/lfq

Taki wynik z wyliczeń ;-)

Macie jakiś pomysł na malutki piec poniżej 10 kw ?

słabo ?? 15 cm wełny climawool 0.032 między krokwiami, pod nią w poprzek kolejne 15 cm na stelażu. Podobnie ocieplone skosy w pokojach i stropy pod strychem.

Jeśli wpakować by bufor to troszkę problem z miejscem - jeśli założę zwykły piec i bufor obok, to nie bardzo będzie gdzie zmieścić zbiornik na CWU - 200/300 l. A jeszcze muszę mieć miejsce na 100 l zbiornik wody ciągniętej przez pompkę ze studni głębinowej :p

Jak widzisz, nie bardzo mam miejsce na ten bufor.

Jaki piec tak na 10 kw byłby najsensowniejszym wyborem ?

Pierwotnie rozważałem ekogroszek. Znajomy ma 120 m dom i pali defro 15 kw groszkiem z podajnika. Na noc musi piec gasić bo ma za gorąco. Do tego podajnik - zużywa się ślimak, zrywa zawleczka... wyższy koszt zakupu.

Stąd zacząłem szukać pieca na drzewo. Dedykowanego, by lepiej spalać drzewo - ale z takimi jest problem że ich jest mało. Wyczytałem, że najlepiej DS.

W piecu będę też grzał CWU w zimie. Dlatego te 10 kw, poniżej 10 jest trudno taki znaleźć ( zresztą taki na 10 też :D ) Oto co wyszukałem:

Dakon Dor 12 kw ( na węgiel i drzewo)

Cichowicz 8-10 kw

Moderator unica sensor 10 kw

ile miejsca w kotłowni muszę mieć na bufor/zbiornik akumulacyjny 700 litrów i piec ? 3,5 x 2,24 - takie mam wymiary kotłowni. Zmieści mi się to tam ? ( do tego dwoje drzwi - do garażu i na zewnątrz )
bufor ma niecały metr, kocioł załóżmy 80 cm, wiec jak komin będzie z pół metra od sciany to na ścianie z kominem powinno się zmieścić, zbiornik cwu dostawisz do bufora na scianie z drzwiami zewnętrznymi, musiałbyś to sobie rozrysować. i nie pokazuj sie instalatorowi :D pamiętasz że musisz miec naczynie wyrównawcze na pietrze?