Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł/ piec na drzewo - prośba o pomoc w wyborze

dar_o

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Link nie działa.

Co do gazu - co masz na myśli że gaz to nie problem a płaci się za abonament ? Sądzisz że tak niskie opłaty ??

Co do przeróbek - garażu na łazienkę itd - to wykluczone. Raz - CHCĘ garaż, a Dwa - dom w stanie surowym już stoi :p Czekam na okna do odwilży :-)

Bufor - na tak duży nie mam miejsca - co widać na projekcie... - gdzie bym go upchał ?

Co do gazu - co masz na myśli że gaz to nie problem a płaci się za abonament ? Sądzisz że tak niskie opłaty ??

przy kondensacie 22-23 grosze za kWh więc podobnie co węgiel przy takim paleniu jak pali większość ludzi, ogrzewanie gazowe wychodzi drożej ze względu na dodatkowy abonament. mam przeczucie że skonczysz na ekogroszku:D może lepiej dołożyć ocieplenie i dać kable grzejne? albo kupisz zwykłego smieciucha i bedziesz wrzucał drewno zamiast wegla ale drewno chyba za zybko sie wypala. jakbyś mial wszędzie podłogówkę to o pompie ciepła można pomyśleć ale jak chcesz palić drewnem to pomysły sie chyba wyczerpały

samochod może stac pod wiatą, gdzie będziesz trzymał cały sprzęt ogrodowy?

słabo ?? 15 cm wełny climawool 0.032 między krokwiami, pod nią w poprzek kolejne 15 cm na stelażu. Podobnie ocieplone skosy w pokojach i stropy pod strychem.

Jeśli wpakować by bufor to troszkę problem z miejscem - jeśli założę zwykły piec i bufor obok, to nie bardzo będzie gdzie zmieścić zbiornik na CWU - 200/300 l. A jeszcze muszę mieć miejsce na 100 l zbiornik wody ciągniętej przez pompkę ze studni głębinowej :p

Jak widzisz, nie bardzo mam miejsce na ten bufor.

Jaki piec tak na 10 kw byłby najsensowniejszym wyborem ?

Pierwotnie rozważałem ekogroszek. Znajomy ma 120 m dom i pali defro 15 kw groszkiem z podajnika. Na noc musi piec gasić bo ma za gorąco. Do tego podajnik - zużywa się ślimak, zrywa zawleczka... wyższy koszt zakupu.

Stąd zacząłem szukać pieca na drzewo. Dedykowanego, by lepiej spalać drzewo - ale z takimi jest problem że ich jest mało. Wyczytałem, że najlepiej DS.

W piecu będę też grzał CWU w zimie. Dlatego te 10 kw, poniżej 10 jest trudno taki znaleźć ( zresztą taki na 10 też :D ) Oto co wyszukałem:

Dakon Dor 12 kw ( na węgiel i drzewo)

Cichowicz 8-10 kw

Moderator unica sensor 10 kw

bufor ma niecały metr, kocioł załóżmy 80 cm, wiec jak komin będzie z pół metra od sciany to na ścianie z kominem powinno się zmieścić, zbiornik cwu dostawisz do bufora na scianie z drzwiami zewnętrznymi, musiałbyś to sobie rozrysować. i nie pokazuj sie instalatorowi :D pamiętasz że musisz miec naczynie wyrównawcze na pietrze?