miedziannik 07.02.2015 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Wrażenia z użytkowania masz tu: http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/18701-nie-na-temat-z-piec-dolnego-spalania-hef/page-4 .Dobranoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 07.02.2015 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Wrażenia z użytkowania masz tu: http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/18701-nie-na-temat-z-piec-dolnego-spalania-hef/page-4 .Dobranoc. błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 08.02.2015 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Witam.Oczywiście nie cała strona tylko post 69.Tu coś jeszcze przed małym udoskonaleniem: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?196822-Piec-na-drewno-Rocket-Stove/page33&highlight=piec+rakietowy .Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 08.02.2015 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Witam.Oczywiście nie cała strona tylko post 69.Tu coś jeszcze przed małym udoskonaleniem: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?196822-Piec-na-drewno-Rocket-Stove/page33&highlight=piec+rakietowy .Pozdrawiam. ten wczesniejszy link nie dziala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 08.02.2015 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 (edytowane) To tu zadziała: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?196822-Piec-na-drewno-Rocket-Stove/page34&highlight=piec+rakietowy post 675 Edytowane 8 Lutego 2015 przez miedziannik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar_o 08.02.2015 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Link nie działa. Co do gazu - co masz na myśli że gaz to nie problem a płaci się za abonament ? Sądzisz że tak niskie opłaty ?? Co do przeróbek - garażu na łazienkę itd - to wykluczone. Raz - CHCĘ garaż, a Dwa - dom w stanie surowym już stoi Czekam na okna do odwilży Bufor - na tak duży nie mam miejsca - co widać na projekcie... - gdzie bym go upchał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 08.02.2015 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Co do gazu - co masz na myśli że gaz to nie problem a płaci się za abonament ? Sądzisz że tak niskie opłaty ?? przy kondensacie 22-23 grosze za kWh więc podobnie co węgiel przy takim paleniu jak pali większość ludzi, ogrzewanie gazowe wychodzi drożej ze względu na dodatkowy abonament. mam przeczucie że skonczysz na ekogroszku:D może lepiej dołożyć ocieplenie i dać kable grzejne? albo kupisz zwykłego smieciucha i bedziesz wrzucał drewno zamiast wegla ale drewno chyba za zybko sie wypala. jakbyś mial wszędzie podłogówkę to o pompie ciepła można pomyśleć ale jak chcesz palić drewnem to pomysły sie chyba wyczerpały samochod może stac pod wiatą, gdzie będziesz trzymał cały sprzęt ogrodowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar_o 08.02.2015 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 A wiesz, ze ekogroszek byl pierwszym pomyslem ?? Tylko nie widzialem takich malych piecy na ok 10 kw. Kolega ma 15 defro i na noc musi wyłączać bo ma 25 stopni w domu. sprzet ogrodowy w ogrodzie zamieszka w drewutni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 08.02.2015 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 a daleko to to będzie? może tam kotłownia a w kotlowni bufor?ktos pisal o jakim palniku 9 kW czy coś koło tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar_o 08.02.2015 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Daleko - kilkanaście metrów. Więc kotłownia poza domem odpada. http://cieplowlasciwie.pl/wynik/lfq Taki wynik z wyliczeń Macie jakiś pomysł na malutki piec poniżej 10 kw ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 08.02.2015 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 czyli smieciuch do palenia drewnem? trochę słabo dach zaizolowany dołóż 5-10cm i grzej prądem, na duże mrozy masz kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar_o 08.02.2015 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 słabo ?? 15 cm wełny climawool 0.032 między krokwiami, pod nią w poprzek kolejne 15 cm na stelażu. Podobnie ocieplone skosy w pokojach i stropy pod strychem. Jeśli wpakować by bufor to troszkę problem z miejscem - jeśli założę zwykły piec i bufor obok, to nie bardzo będzie gdzie zmieścić zbiornik na CWU - 200/300 l. A jeszcze muszę mieć miejsce na 100 l zbiornik wody ciągniętej przez pompkę ze studni głębinowej Jak widzisz, nie bardzo mam miejsce na ten bufor. Jaki piec tak na 10 kw byłby najsensowniejszym wyborem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 08.02.2015 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 w sumie dobra wełnadlaczego szukasz kotła 10kW jak potrzebujesz 6?to czym chcesz palić drewnem czy ekogroszkiem ? bo już nie wiem na co sie zdecydowałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar_o 08.02.2015 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Pierwotnie rozważałem ekogroszek. Znajomy ma 120 m dom i pali defro 15 kw groszkiem z podajnika. Na noc musi piec gasić bo ma za gorąco. Do tego podajnik - zużywa się ślimak, zrywa zawleczka... wyższy koszt zakupu. Stąd zacząłem szukać pieca na drzewo. Dedykowanego, by lepiej spalać drzewo - ale z takimi jest problem że ich jest mało. Wyczytałem, że najlepiej DS. W piecu będę też grzał CWU w zimie. Dlatego te 10 kw, poniżej 10 jest trudno taki znaleźć ( zresztą taki na 10 też ) Oto co wyszukałem: Dakon Dor 12 kw ( na węgiel i drzewo) Cichowicz 8-10 kw Moderator unica sensor 10 kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 08.02.2015 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 jakbyś na cwu doliczył 0,5kW to na dobę wychodzi 12kW, więc na cwu nie ma co patrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar_o 08.02.2015 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 hmm ok. Czy w któryś z wskazanych przeze mnie kotłów warto inwestować ? Czy szukać innego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 08.02.2015 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Jest jeszcze Skam-p o mocy 7 kW, z dedykowanym małym palnikiem. Pytaj Jareckiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar_o 08.02.2015 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 ale to na ekogroszek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar_o 08.02.2015 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 ile miejsca w kotłowni muszę mieć na bufor/zbiornik akumulacyjny 700 litrów i piec ? 3,5 x 2,24 - takie mam wymiary kotłowni. Zmieści mi się to tam ? ( do tego dwoje drzwi - do garażu i na zewnątrz ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 08.02.2015 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 bufor ma niecały metr, kocioł załóżmy 80 cm, wiec jak komin będzie z pół metra od sciany to na ścianie z kominem powinno się zmieścić, zbiornik cwu dostawisz do bufora na scianie z drzwiami zewnętrznymi, musiałbyś to sobie rozrysować. i nie pokazuj sie instalatorowi pamiętasz że musisz miec naczynie wyrównawcze na pietrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts