dar_o 08.02.2015 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 cholera - instalator zaprzyjaźniony....Tak myślałem - kocioł - obok zbiornik buforowy, a na ścianie z lewej strony ( ściana budynku, więc mocniejsza) zawieszony nad drzwiami zbiornik CWU Tylko czy podłoga na chudziaku wytrzyma - to 1200 kg będzie..... muszę z nim pogadać o tym - no i trzeba będzie coś wydumać z wylewkami - żeby wytrzymały.... naczynie wyrównawcze ? Nie mam pojęcia o czym piszesz- ale instalator pewnie będzie wiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 08.02.2015 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 (edytowane) zbiornik cwu to bym na ziemi postawił, pionowy a nie poziomy. no chyba że zrobisz jak niektórzy czyli do bufora wstawisz węzownice ktora przepływowo będzie grzała wodę ale mi sie to nie podobawyrównawcze kompensuje rozszerzelność cieplną wody....4% musi byc w najwyższym punkcie PS zasobnik CWU wymaga naczynia przeponowego, więc chyba lepiej rozważyć groszek lub pelet Edytowane 9 Lutego 2015 przez BrodowskiG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar_o 09.02.2015 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Dziś w zakładzie gazowniczym się pokręciło Jak usłyszeli że chcę warunki wykonania przyłącza do domu i tylko kuchenkę chcę na niej odpalić to dowiedziałem się, że dostanę odmowę ze wzlgędu na brak ekonomiczności wykonania takiej linii. Więc zadeklarowałem że będę odbierał 1800 m3 gazu rocznie do ogrzewania wszystkiego co się da Więc jak to przejdzie to pewnie klepnę ten gaz i założę kozę z płaszczem wodnym Da się ją podłączyć do zbiornika CWU ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 09.02.2015 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 wszystko sie da, układ zamkniety czy otwarty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar_o 09.02.2015 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Hmm a czym to się różni ? układ zamknięty czy otwarty ma dotyczyć gazu ( ? ) - jeśli o to chodzi to piec jednofunkcyjny podgrzewający wodę w zasobniku ciepłej wody i grzejący grzejniki ? z zamkniętą komorą spalania. Koza z płąszczem wodnym ( albo kominek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 09.02.2015 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 w ukladzie otwartym masz naczynie wyrównawcze w najwyższym punkcie instalacji i wszystko razem łączyszw układzie zamkniętym obieg grzewczy razem z kotłem ma naczynie przeponowe przy kotle zamiast wzbiorczego niby lepiej ale wtedy koze musisz podłączyć w ukladzie otwartym i oba uklady połączyć wymiennikiem płytowymfrugi wariant droższy ale na poddaszu nie umieszczasz zbiornika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar_o 09.02.2015 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 (edytowane) no ale do kozy ( albo kominka ) i tak muszę Pewnie zrobię tak, że będzie układ otwarty bo hydraulik się upierał - ale z kozy chciałbym dać grawitacyjnie rurkę do grzejników na górze - jak nie będzie prądu ( a to się zdarza) to koza nie zagotuje wody - bo to mi doradzał monter od kominków Edytowane 9 Lutego 2015 przez dar_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts