Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobudowa kotłowni wraz z tarasem do domu

Recommended Posts

witam serdecznie na wstępie chciałby się ze wszystkimi przywitać i proszę o wyrozumiałość jestem tutaj Nowy ;)

mój problem polega na tym muszę dobudować do domu poniemieckiego z cegły komórkę ( małą kotłownie na piec) oraz z boku będzie taras który ma wyjście z domu .

mam dwa pytania czy fundamenty pod tą kotłownie wraz z tarasem kotwić za pomocą prętów zbrojeniowych do starego fundamentu domu (fundamenty to jakieś kamienie konstrukcja poniemiecka .

oraz drugie moje pytanie czy ściany kotłowni kotwić również do starego budynku czy dac luz

a jak kotwić to za pomocą jakiego sposobu wpust pustaka w cegłę czy może pręty żebrowane w spoinie zaprawy i kotwione do domu w cegłę ?

Może powiem coś głupiego, ale nie myślałeś, żeby zrobić to w lekkiej konstrukcji drewnianej na fundamencie kamiennym? Taka dobudówka, choćby w postaci szachulca? Widziałem również takie nowe budynki, co prawda nie dobudówki, ale ktoś się na to zdecydował. To były garaże, budynki gospodarcze, kuźnia. Oglądam w terenie w Niemczech, budynki stoją całe lata i spełniają swoje zadania.

to co wkoncu koledzy zrbić żeby było dobrze ?projekcik.jpg

dodałem foto żeby każdy miał wizję mniej wiecej oco mi chodzi budynek będzie wysoki na 250 cm ze spadkiem do tyłu mniejszym wymiarem

ściany boczne 300 cm

i chodzi mi jak połaczyć ze stara chałupą

fundamenty mam wykopane na 85 cm

chudziak 5 cm

szalunek na zbrojenie 40X40 cm

reszte muruje do punktu "0" z bloczków fundamentowych

potem chciałem zastosowac porotherma i kwestia jak go zakotwić czy wogule kotwic

jedni mówia tak drudzy tak ? jak zrobić żeby było dobrze przychodzi mi na najlepszy sposób na pręty spoine

Zaraz zaraz po co ten chudziak pod ławę ? Nie rozumiem. Jeżeli decydujesz się na murowanie to na postawieniu już bloczków betonowych z góry musisz dać jeszcze drugi wieniec, zbrojenie. Nie bardzo rozumiem co kombinujesz chyba , że wybierasz całą ziemię i wchodzisz w grunt z pomieszczeniem tej kotłowni. Powinno być tak ława zbrojona, murek z bloczka zakończony wieńcem ( zbrojonym oczywiście) no i chudziak Edytowane przez wiesiek6308