Michał Tarejlis 06.02.2015 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 witam serdecznie na wstępie chciałby się ze wszystkimi przywitać i proszę o wyrozumiałość jestem tutaj Nowy mój problem polega na tym muszę dobudować do domu poniemieckiego z cegły komórkę ( małą kotłownie na piec) oraz z boku będzie taras który ma wyjście z domu . mam dwa pytania czy fundamenty pod tą kotłownie wraz z tarasem kotwić za pomocą prętów zbrojeniowych do starego fundamentu domu (fundamenty to jakieś kamienie konstrukcja poniemiecka . oraz drugie moje pytanie czy ściany kotłowni kotwić również do starego budynku czy dac luz a jak kotwić to za pomocą jakiego sposobu wpust pustaka w cegłę czy może pręty żebrowane w spoinie zaprawy i kotwione do domu w cegłę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 06.02.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Według mnie zdecydowane bezpieczniej będzie zrobienie dobudówki oddylatowanej i nie przewiązanej ze starym domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał Tarejlis 07.02.2015 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 nawet bez prętów zbrojniowych na zaprawie ? całkowice wolny budynek gospodarczy uważam że się odklei z biegiem czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał Tarejlis 07.02.2015 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 mowa jest o kotłowni dobudowanej do ściany szczytowej domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 08.02.2015 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Może powiem coś głupiego, ale nie myślałeś, żeby zrobić to w lekkiej konstrukcji drewnianej na fundamencie kamiennym? Taka dobudówka, choćby w postaci szachulca? Widziałem również takie nowe budynki, co prawda nie dobudówki, ale ktoś się na to zdecydował. To były garaże, budynki gospodarcze, kuźnia. Oglądam w terenie w Niemczech, budynki stoją całe lata i spełniają swoje zadania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 08.02.2015 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Dobuduj odrębny obiekt. Bez względu na to czy będzie on z 4 ścianami czy z trzema połączonymi ( przykotwionymi) do tego obiektu kiedyś i tak będzie odstawał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 08.02.2015 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 nawet bez prętów zbrojniowych na zaprawie ? całkowice wolny budynek gospodarczy uważam że się odklei z biegiem czasu. Z prętami i tak Ci kiedyś odpęknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał Tarejlis 09.02.2015 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 to co wkoncu koledzy zrbić żeby było dobrze ? dodałem foto żeby każdy miał wizję mniej wiecej oco mi chodzi budynek będzie wysoki na 250 cm ze spadkiem do tyłu mniejszym wymiarem ściany boczne 300 cm i chodzi mi jak połaczyć ze stara chałupą fundamenty mam wykopane na 85 cm chudziak 5 cm szalunek na zbrojenie 40X40 cm reszte muruje do punktu "0" z bloczków fundamentowych potem chciałem zastosowac porotherma i kwestia jak go zakotwić czy wogule kotwic jedni mówia tak drudzy tak ? jak zrobić żeby było dobrze przychodzi mi na najlepszy sposób na pręty spoine Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 09.02.2015 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Zrobisz i tak jak zechcesz ale jeżeli podejmiesz już decyzję i będziesz murował podmurówkę z bloczka to nie zapomnij dać jeszcze zbrojony wieniec na tych bloczkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał Tarejlis 10.02.2015 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 jest wykop na głebokośc 85 cm 5 cm chudziaka potem 40X40 szalunek w ten szalunek zbrojenie i nastepnie zalewam betonem ławe potem na ławe muruje 3 warstwy bloczków betonowych fundamentowych będzie dobrze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 12.02.2015 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 (edytowane) Zaraz zaraz po co ten chudziak pod ławę ? Nie rozumiem. Jeżeli decydujesz się na murowanie to na postawieniu już bloczków betonowych z góry musisz dać jeszcze drugi wieniec, zbrojenie. Nie bardzo rozumiem co kombinujesz chyba , że wybierasz całą ziemię i wchodzisz w grunt z pomieszczeniem tej kotłowni. Powinno być tak ława zbrojona, murek z bloczka zakończony wieńcem ( zbrojonym oczywiście) no i chudziak Edytowane 12 Lutego 2015 przez wiesiek6308 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts