Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pekajace scianki dzialowe

Recommended Posts

Witam, jak w temacie pekaja wszystkie scianki dzialowe. Dowiedzialem sie, ze ekipa, ktora je stawiala, postawila na styropianie. Material silka 12cm otybkowane, polozone sa plytki w niektorych miejscach, dom caly wykonczony.

Jest jakies sensowne rozwiazanie, nie wchodzac w ogromne dla mnie juz teraz koszty?

Po wybudowaniu, wykosztowalem sie maksymalnie i nie zapowiada sie, zebym odbil sie w najblizszym czasie. Stad to pytanie, inaczej zburzylbym je i postawil na nowo.

Jak zrobisz samemu to niewielkie. Silkę odzyskasz a klej jest niedrogi.

Zamiast tynku możesz przykleić płyty KG.

jestem pracowity, nawet bardzo, ale wiele razy probowalem sil w kafelkach, gladziach itp, zawsze ze zlym skutkiem. Czy pustaki mozna odzyskac jak jest na nich klej i gladz? A plytki mozna oderwac, zeby nie popekaly, moze to bym potrafil zrobic?

Najlepiej ręcznie młotek przecinak, ew ostroznie młotkiem udarowym. Nie wiem jak masz podłogówkę, pewnie ta ścianka działowa nie była wytyczona przed wylewkami, i hydraulik nic o niej nie wiedzial więc zrobił rurki tak jak mu wygodniej. Musisz uważać

wylewki byly robione jak juz scianki dzialowe staly. Zatem rurkami do scianki na pewno nie podszedl, choc mogla jakas sie przesunac.

jak??? myslałem że pewien murarz artysta postawił Ci działówki na wylewce z mixokreta i dla tego pękają? zrób jakieś zdjęcie albo narysuj przekrój

Nie bylo mnie wtedy. Sadze, ze uklad warstw byl nastepujacy:

Patrzac od dolu:

1. Chudziak

2. na to styropian, styrodur 15 cm szerokosci w miejscach gdzie szly wedlug projektu scianki. Na to pomurowali murarze, scianki dzialowe.

Nastepnie pomiedzy scianki dzialowe polozona zostala folia, na nia styropian , rurki, na to wylewka, cementowa.

tak to wyglada, tak mysle, jak przpominam sobie co mowili inni wykonawny po czasie.

Kurcze całe życie człowiek się uczy. Tępy jestem ale na taki pomysł aby ściankę postawić na styropianie bym nie wpadł.

Ja tez sie caly czas ucze.

Jednak powinna byc jakas izolacja miedzy scianka a chudziakiem, dobrze mysle. Folii nie rozloze, moze jakas folia w plynie, bitum, nie wiem.

Rozumiem ze w chudziaka moze byc wigoc?

Jesli tak scianki beda podciagac kapilarnie wode?

Czy zastosowanie folii w plynie bedzie dobrym ppomyslem?

Nie wiadomo jak sie to wykuje, nierownosci itd,