SGS2013 07.02.2015 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Dom buduję na działce na której od x lat było stare ogrodzenie z bramą i furtką. Owe urządzenia i ich położenie zostały wrysowane w mapę geodezyjną dołączoną do projektu. Nowe ogrodzenie chciałbym dostosować do położenia garażu i drzwi wejściowych do budynku (będzie to głównie przesuniecie furtki o jakieś 8 m). Droga gminna. Mam pytanie czy muszę tą sprawę jakoś formalnie i "urzędowo" załatwić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 07.02.2015 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 .... jeśli to droga gminna, to przesuniecie bramy generuje zmianę lokalizacji zjazdu drogowego dla którego należy opracować PROJEKT ZJAZDU ( projektant drogowy ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SGS2013 07.02.2015 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 W tej okolicy działki wytyczane były grubo przed II wojną światową. To co jest, było wg obecnych standardów zrobione "na dziko " i raczej nie figuruje nigdzie w formie jakichś historycznych projektów leżących w archiwach. Jest tylko na mapach geodezyjnych. Mam też w projekcie Oświadczenie zarządcy drogi że działka mam możliwość połączenia z gminną drogą publiczną " poprzez bramę wjazdową, zgodnie z załączonym planem" Brama będzie praktycznie w tym samym miejscu, co jest obecnie. Chciałbym przesunąć furtkę. Czy w takim przypadku też trzeba robić projekt zjazdu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SGS2013 07.02.2015 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 (edytowane) Mam w projekcie coś takiego: Edytowane 7 Lutego 2015 przez SGS2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 07.02.2015 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 .... jeśli masz istniejący, funkcjonujacy zjazd drogowy - to przy braku zmiany lokalizacji bramy, nie ma sensu robić projektu zjazdu ( skoro jest i się nie będzie zmieniał ) !... lokalizacja docelowa furtki, powinna być pokazana w Projekcie Zagospodarowania Działki, stanowiącym integralną cz. Projektu Budowlanego, podobnie jak lokalizacja innych elementów zagospodarowania działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SGS2013 07.02.2015 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Czy takie przeniesienie furtki można od strony formalnej rozwiązać wpisem w dzienniku budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 07.02.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 (edytowane) ... projektant obiektu ( i zagospodarowania ) kwalifikuje zmianę lokalizacji furtki jako istotną lub nieistotną- jeśli jest to zmiana nieistotna - może dokonać stosownego wpisu do dziennika budowy- jeśli istotna ( " istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego" ) - występuje o uzyskanie decyzji o zmianie pozwolenia na budowęco precyzuje Art. 36a. p.5 Prawa Budowlanego." istotnym odstąpieniem " jest np. " zakres objęty projektem zagospodarowania działki lub terenu ", tym samym zmiana lokalizacji furtki ( wg mnie ) nie jest istotna, ale np. zmiana lokalizacji chodnika już tak. Edytowane 7 Lutego 2015 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia59 16.04.2015 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 A ja chce sobie troszke poszerzyc wjazd, a dokładniej przesunac brame o 2 metry tak ze czesciowo stary wjazd tez bedzie na działke i troszke nowego. Czy trzeba to zgłaszac i czy potrzebny projekt? A jesli chciałabym nowe ogrodzenie wciagnac 20-30 cm na działke swoja to tez trzeba zgłaszac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts