Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana położenia bramy i furtki

SGS2013

Recommended Posts

Dom buduję na działce na której od x lat było stare ogrodzenie z bramą i furtką. Owe urządzenia i ich położenie zostały wrysowane w mapę geodezyjną dołączoną do projektu. Nowe ogrodzenie chciałbym dostosować do położenia garażu i drzwi wejściowych do budynku (będzie to głównie przesuniecie furtki o jakieś 8 m). Droga gminna.

Mam pytanie czy muszę tą sprawę jakoś formalnie i "urzędowo" załatwić?

W tej okolicy działki wytyczane były grubo przed II wojną światową. To co jest, było wg obecnych standardów zrobione "na dziko " i raczej nie figuruje nigdzie w formie jakichś historycznych projektów leżących w archiwach. Jest tylko na mapach geodezyjnych.

Mam też w projekcie Oświadczenie zarządcy drogi że działka mam możliwość połączenia z gminną drogą publiczną " poprzez bramę wjazdową, zgodnie z załączonym planem"

Brama będzie praktycznie w tym samym miejscu, co jest obecnie. Chciałbym przesunąć furtkę. Czy w takim przypadku też trzeba robić projekt zjazdu?

.... jeśli masz istniejący, funkcjonujacy zjazd drogowy - to przy braku zmiany lokalizacji bramy, nie ma sensu robić projektu zjazdu ( skoro jest i się nie będzie zmieniał ) !

... lokalizacja docelowa furtki, powinna być pokazana w Projekcie Zagospodarowania Działki, stanowiącym integralną cz. Projektu Budowlanego, podobnie jak lokalizacja innych elementów zagospodarowania działki.

... projektant obiektu ( i zagospodarowania ) kwalifikuje zmianę lokalizacji furtki jako istotną lub nieistotną

- jeśli jest to zmiana nieistotna - może dokonać stosownego wpisu do dziennika budowy

- jeśli istotna ( " istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego" ) - występuje o uzyskanie decyzji o zmianie pozwolenia na budowę

co precyzuje Art. 36a. p.5 Prawa Budowlanego.

" istotnym odstąpieniem " jest np. " zakres objęty projektem zagospodarowania działki lub terenu ", tym samym

zmiana lokalizacji furtki ( wg mnie ) nie jest istotna, ale np. zmiana lokalizacji chodnika już tak.

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

• 2 months później...