Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przedpokój

Yukka

Który wariant jest lepszy?  

2 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który wariant jest lepszy?

• A
      1
    • B
      1

Recommended Posts

Dzień dobry :)

Wraz z żoną mamy kłopot z urządzeniem przedpokoju w naszym nowym mieszkaniu - oboje mamy dosyć różne koncepcje i nie potrafimy znaleźć sensownego kompromisu :) W zasadzie całość rozbija się o to, że ja preferuję bardziej zamknięte przestrzenie z podziałem na pomieszczenia, natomiast żona jest zwolenniczką otwartości.

Aktualnie mieszkanie wygląda mniej-więcej tak:

http://i.imgur.com/T2D0GJV.jpg

W prawym dolnym rogu jest łazienka, natomiast w prawym górnym - sypialnia. Mieszkanie ma 52,5m^2 i okna porte-fenetre, więc jest dosyć jasne. W lewym górnym rogu jest loggia. Między kuchnią i pokojem (przy stole) jest ścianka wysokości 120 cm z szafkami od strony kuchni.

W przedpokoju, na prawo od drzwi wejściowych stoi półka na buty/ława, natomiast na ścianie wisi półeczka.

-------

Moja propozycja na przedpokój wygląda tak (A):

http://i.imgur.com/R79JQml.jpg

Po wejściu, po lewej stronie, przy ścianie stoi szafa 50*60 z lustrzanymi drzwiami, lustrem w stronę przedpokoju. Szafę zabudowałbym z boku i tyłu ścianką k-g, żeby wyglądało, że stoi w takiej wnęce. Na wprost od wejścia ustawiłbym płytkie komody. We wnęce za zabudowaną szafą jest miejsce na biblioteczkę/szafkę.

-------

Propozycja mojej żony (B):

http://i.imgur.com/qN7IhG0.jpg

Szafa 50*60 z lustrem znajduje się na przeciwko wejścia, w miejscu jednej z komód, a obok niej stoi druga komoda. Biblioteczka/szafka jest w tym samym miejscu.

-------

Plusy rozwiązania A (moim zdaniem ;)):

- oddzielenie salonu i kuchni od przedpokoju

- więcej przestrzeni en face po wejściu do mieszkania (bo komody są niskie)

- za zabudowaną szafą tworzy się fajna wnęka (która stanowi części salonu), na szafkę/biblioteczkę

Minusy A (zdaniem żony):

-większy ścisk

-mniej światła dziennego w przedpokoju

-wnęka za szafą jest na minus - tworzy się kąt w zasadzie nie wiadomo po co, ścianka postawiona w poprzek zabiera miejsce na wspomnianą szafkę/biblioteczkę

-powierzchnia przy wejściu traci proporcje, mieszkanie jest dosyć wysokie (2,67cm) stawiając szafę w tamtym miejscu przedpokój wygląda pokracznie

Plusy rozwiązania B (zdaniem żony):

-więcej przestrzeni

-całe mieszkanie tworzy płynną, jednolitą całość

Minusy B (moim zdaniem):

-rozlazłość przestrzeni - nie ma granicy między przedpokojem i salonem

-w efekcie szafka/meblościanka stoi ni to w przedpokoju, ni to w salonie

-brak oddzielenia salonu od wejścia - listonosz może zajrzeć do mieszkania

-po wejściu do mieszkania wchodzi się prosto na szafę/własne lustrzane odbicie

-------

Co o tym myślicie? Może macie własne pomysły? Czekam na rady! :)

Aha, szafa 50*60 już jest, wiec gdzieś stać musi ;)

Dzięki! Taka zabudowa szafy w przedpokoju to była pierwotna koncepcja, o której zapomniałem napisać. Wydaje nam się jednak, że łączy on minusy wariantów A i B i dlatego go odrzuciliśmy.

Co do bonusowego przearanżowania salonu, to mamy bardzo fajny widok z okien i co co więcej nie mamy telewizora (i nie planujemy mieć), więc zostaniemy przy naszym układzie.

Tak czy siak dzięki za propozycje! :)