Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz skandynawski Z10

Recommended Posts

Witam wszystkich :bye: Od dłuższego już czasu jestem codziennym gościem forum , przeglądam, czytam i inspiruję się :) Teraz gdy nadszedł czas wykańczania naszego domku postanowiłam dzielić się z Wami moimi pomysłami i inspiracjami :) Liczę na podpowiedzi bardziej doświadczonych :D

A teraz od początku :) Jesteśmy 3 os rodzinką do tego dochodzi jeszcze Kot (brytyjczyk) + Labrador ;) Z budową naszego wymarzonego domu wystartowaliśmy w maju 2014 a na chwilę obecną mamy zakończone tynki i wylewki . W marcu ruszamy z wykończeniówką :lol2::lol2:

Nasz domek ma być połączeniem stylu skandynawskiego i retro - ma być ciepło , miło i przytulnie :) Na początek wrzucam rzut naszego domu tak by wszyscy wiedzieli co i gdzie :D

projektz10ostateczny.jpg

Jedyną zmianą jest pokój nr 1 gdzie zaznaczyłam schody ! Ostatecznie ich nie zrobiliśmy i pokój ma 20m - będzie to nasza sypialnia

• Odpowiedzi 122
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co wiem i czego jestem pewna to kuchnia :) Będzie oczywiście biała i już wiadomo , że będzie to Ikea Bobdym z drewnianym blatem - sprzęt również będzie Ikea . Zabudowę robimy w literę L a iem do spiżarki obłożymy stara cegłą :yes:

pl.pinterest.com.jpg

Między szafkami oczywiście mugaty z firmy Vives a na podłodze szachownica z tej samej firmy :yes: Mam zdjęcia zaczerpnięte z tego forum mam nadzieję , ze nikt się nie obrazi :D

DSC_2944_filtered.jpgIMG_0053a_filtered.jpg

drzwi do spiżarki będą takie

10967209_766299180126081_1055066454_o.jpg

a cała ściana od strony spiżarki będzie bez szafek , będzie tylko obłożona starą cegłą a na niej duży miętowy zegar z Ikea ;)

Tak wiec kuchnia zaplanowana od A-Z

Edytowane przez kejsii

hahahah w końcu sie udało :lol2::lol2::lol2: a co sie nakombinowałam heheh

Ale jak juz umiem to chodzi oczywiście o salon bo na niego wizję też już mam :D ma byc ciepło i przytulnie dlatego będą panele lub deska, wypoczynek z Ikea seria Ektrop- duzo poduch i ściana tv też w starej cegle ;)

p8QJ1oPbj

eyBDmkhtj

ipCDC5pAj

Edytowane przez kejsii

A teraz proszę bardzo o porady .. Co nie daje mi spać po nocach to to- co mam położyć na podłogę w korytarzu ?? Panele będą w salonie a jak widać na rzutach mamy wszystko jak by na otwartej przestrzeni . I teraz czy pociagnąc te same panele z salonu na cały korytarz czy lepiej dac płytki ? Dośc ważne , że na korytarzu jest wszędzie ogrzewanie podłogowe i troche obawiam sie paneli by nie zatrzymywały ciepła - każdy fachowiec doradza płytki ( bo najlepiej oddają ciepło ) a jesli płytki to jakie ?? Myślałam o kratownicy takiej jak w kuchni ale czy nie będzie jej za dużo ? Z drugiej strony może fajnie będzie wyglądało ;) salon w drewnie a wszystko odzielone kratownica w kuchni i korytarzu ... Wszelkie rady , pomysły , inspiracje mile widziane :D

A może takie większa kratownica na korytarz ??

pdL9DHlkj

Edytowane przez kejsii

Dzieki marta , może i masz rację - też jestem najbardziej za tym pomysłem - jedyne czego się obawiam to podłogowka +panele - mamy niby jeszcze trochę czasu na przemyślenia bo facet od płytek ma wejśc koniec marca ale trezba by było juz sie decydować i zamawiać materiały :cool:

Z tego co wiem, to panele mogą być przy ogrzewaniu podłogowym. Moi znajomi mają własnie jakieś lepsze panele Quick Stepa i wszystko dobrze się sprawuje. Przekop forum, tu na pewno wypowiadają się jacyś fachowcy w tym temacie:))

pozdrawiam:)

Witam się u Ciebie :)

Piękne inspiracje, bliskie memu sercu. Na pewno będzie pięknie!

Ja odnośnie płytek w wiatrołapie. Uważam, że nie powinniście kłaść paneli a właśnie płytki ceramiczne. Nawet niby drewniane panele mogą sobie nie poradzić z wnoszonym na butach śniegiem i deszczem oraz piachem. Po prostu szybko mogą się zniszczyć.

Natomiast proponowane przez Ciebie płytki szachownica są bardzo ładne i ciekawe, ale z tego co piszą forumowicze białe płytki to koszmar, zwłaszcza przy wejściu. Ja wiem, że to byłaby mieszanka, ale jednak białe płytki miałyby spora powierzchnię jako sztuka i na bank bardzo szybko pojawia się na nich czarne rysy.

A może coś w maziaje? Podobają Ci się Vives, a oni mają serię Vodevil i ja właśnie taką planuję w wiatrłapie:

http://4.bp.blogspot.com/-DmMjF0L7zCY/U6VkjJ9AQYI/AAAAAAAAA0o/PVrtgK6gL_A/s1600/vodevil_aranzacja.jpg

makowa_panienka Witam :welcome: jak sie cieszę że kolejna osoba do mnie w odwiedziny wpadła :D Jeśli chodzi o wiatrołap to tam na bank płytki będą :yes: innej opcji być nie może .. Ja tu rozmyślam nad korytarzem :D My mamy psiaka brudasa więc będzie wnosił sporo :bash: A Vives co jedna seria to lepsza aż mam metlik na co się zdecydować . Lecę zajrzeć do Ciebie bo czuję podobny klimacik :D

Witam się :)

Cudne inspiracje w moim klimacie więc będę zaglądać. Czekam na dużo zdjęć :p

Choruję na płytki w stylu Vives Vodevil. Wcześniej widziałam je tylko jako cementowe płytki marokańskie, niestety drogie jak diabli. Plan na nie miałam w dolnej łazience w połączeniu z białymi płytkami na ścianie ale wtedy jeszcze nie wiedziałam że można takie kupić poniżej 300zł m2. Niestety wszystkie płytki mam już kupione więc teraz mogę już tylko podziwiać u innych.

Doriko :welcome: Witam serdecznie , oj powiem Ci , że dylematów co do płytek to u mnie co nie miara :rolleyes: Za duży wybór wszystkiego - całe szczęście , że człowiek ma ograniczony budżet bo przynajmniej trochę jest ograniczony w wyborach hehehe

Ja w Vivies jestem zakochana po uszy - na pewno tak jak pisałam wcześniej mugaty z ich firmy i szachownica będzie w kuchni :yes: taki standardzik ;) Wiatrołap hmm tu jeszcze myślę powiem szczerze myślałam nad jasnymi płytkami dokłądnie takimi

p7XLMyLGj

Ale chyba muszę przemyśleć na poczet Vives Vodevil :rolleyes: ta biel mnie przeraża na wejściu - mimo , że mamy osobne wejście z garażu do domu i tam pewnie też często będziemy buciory zostawiać ;)

Kolejne straszne dylematy to łazienki :cool: Początkowo mój plan był taki - mugaty do połowy i ładny kolorek na ścianie ;) ale mąż zdecydowanie nie pała moją miłością do mugatów - twierdzi , że będzie zimno i babciowo :eek: więc musieliśmy iść na kompromis - by łazienka pasowała stylem do reszty domu a jednocześnie była ponadczasowa i ciepła - więc będą najprawdopodobniej białe płytki i dodatki naturalnego drewna (znaczy imitacja tego drewna hehe) na podłogach raczej płytki ala drewno

p5lY9P2gj

f0BoL9wzj

pdBfqqWjj

MOJ-DOM-decoratorium.pl-1.jpg

Witam Was dziewczyny :welcome: zapraszam do mnie jak naczęściej wsparcie będzie mi potrzebne ;) Inspiracje piękne to fakt bo bliskie mojemu sercu ale teraz te inspiracje przenieść do własnego domu tak by wszystko miało ręce i nogi - tego obawiam się najbardzie i ogólna panika we mnie siedzi :rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:

diana_teresa przeleciałam cały twój wątek w poszukiwaniu łazienki i oczywiście ona na początku wątku - a ja mądra od końca leciałam :wiggle::wiggle::rolleyes:

A powiedz tak z ręką na sercu jak byś miałą drugi raz wybierać ?? Brała byś ponownie te płytki ?? One do mnie wołają strasznie a druga strona bardziej praktyczna odradza :rolleyes: Zauważyłam , że masz zlew w kuchni Ikea ceramiczny , powiedz zadowolona jesteś ?? Czy jak czymś cięższym się uderzy (nie żeby specjalnie ale całkiem z przypadku :p ) to nie odpryskuje ????