Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka przy odpływie liniowym

Recommended Posts

Zastanawiam się, jak powinno wyglądać prawidłowo wykonane uszczelnienie p.wodne odpływu

liniowego przy podłogówce?. Jak pogodzić rozszerzalność posadzki ze szczelnością?. Czy folia w

płynie i odpowiednie fartuchy będą w stanie zniwelować te odkształcenia posadzki?.

A co z dylatacją posadzki?.

W którym miejscu powinienem ją umiejscowić?. Czy przed odpływem (dł. 80), kabina szer. 91 cm.

Odpływ z odstępem od bocznych ścian ok 5.5 cm i od frontowej ściany podobnie.

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie rady.

Edytowane przez clean fire

Niczym się nie przejmuj. Dylatacja obwodowa wystarczy. Odpływ zatapiasz w betonie. Na to przychodzi mankiet i hydroizolacja, która kompensuje naprężenia. Pod brodzik użyj tę, która stosuje się na zewnątrz. Jest bardziej elastyczna. Co do samego montażu podłogówki przy samym odpływie to uważaj żeby ci zbyt często go nie wysuszał co będzie skutkowało brzydkim zapachem.

Niczym się nie przejmuj. Dylatacja obwodowa wystarczy .

Dzięki za odzew.

Chodzi mi właśnie o te szczegóły. Wydaje mi się, że dylatacja także po bokach odpływu, gdzie będzie odstęp od ścian po ok. 5.5 cm niczego nie wniesie, a może jeszcze zaszkodzić.

Planowałem wstępnie ustawić odpływ z odprowadzeniem, zdemontować go i na to miejsce wstawić klocek ze styropianu o takich samych wymiarach ( trochę na + ) jak odpływ. Obawiam się, że panowie od wylewek mogą uszkodzić odpływ.

Bardzo proszę o uwagi w tym temacie, ewentualnie proszę podzielić się doświadczeniami z użytkowania podłogówki w kabinie prysznicowej.

Przed wykonaniem wylewek porządnie umocuj odpływy liniowe! W czasie prac nieostrożni wykonawcy mogą Ci skrzywić lub złamać odpływ :bash:. Lepiej się zabezpieczyć.

Jeśli prysznic będzie rzadko używany, to daruj sobie mocne zagęszczenie rurek OP wokół odpływu. Pod mocniej eksploatowanym prysznicem warto mocno zagęścić rurki OP. Komfort kąpieli gwarantowany:).

witam, ja zostawilem kwadrat 110x110

dopiero glazurnik ustawial odplyw i zalewal reszte

nie wiem czy spece od wylewek dobrze to zrobia

zalezy jaki jeszcze ten odplyw jakie tam pozniej plytki beda

zeby ladnie to wyszlo

ja mialem dac odplyw 60cm, a w koncu dalem na cala szerokosc czyli 90cm

pozdrawiam

jeżeli prysznic jest 90x90 zawsze robie większy minimum o 5cm, lepiej dołożyć klej niż kuć.

Posadzkarz nie ustawi odwodnienia ponieważ glazurnik zacznie kłaść płytki i może wyjść docinka (np. 2-3cm) płytki przed odwodnieniem. Rozmierza się płytki i dopiero wtedy wiadomo ile od ściany odsunąć.

zawsze robie spadek, płytkarz jak przyjdzie ma suchą wylewkę gotową do izolacji, po drugie często w miejscu brodzika jest podłogówka nie ma obawy że uszkodzi się przy dalszych pracach wykończeniowych.

tam gdzie jest odwodnienie liniowe wstawia się styropian, lepiej zostawić więcej miejsca nie ma znaczenia czy będzie 60 czy 90cm odwodnienie zapas jest.

dziękuje :)

w końcu wszystko jasne, dla posadzkarza obsadzenie odpływu to żaden problem. Tu nie chodzi o wypoziomowanie odwodnienia tylko ŻEBY PŁYTKI WOKÓŁ ODWODNIENIA BYŁY DOBRZE DOCIĘTE. Bez klinów wokół odwodnienia :) A nikt nie wie na etapie posadzek jakie kupi płytki.

Pozdrawiam