Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian grafitowy - jaki producent?

pakaj2d2

Recommended Posts

spoko :) tylko napisalem, ze jest taka opcja jakby co :)

bo nie dalej jak 2dni temu odsylalem 10000zl za przedplate ktora otrzymalem i zlozylem zamowienie :) zmiana z "zamowionej" u mnie TO na AU (niestety nie u mnie) no i zamawiajacy 15 min po tym jak dostal proforme i wyslal $ i potwierdzenie - zrezygnowal, bo ktos mu zalatwil AU w starych cenach - ja juz nie moglem :)

swoja droga powanzie nigdy nie mialem 0,032 i 0,031 z KN rece do porownania wiec bardzo jestem ciekaw opinii. i tak zreszta zamowie sobie na plac jeden i drugi i podziele sie opinia.

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

fighter1983 a jak jest dokładnie z tym frezem w TO/KN/AU? Bo już Ktoś następny pisze o słabym frezie w KN, a jak wygląda to gdzie indziej?

Ty w jakimś wątku napisałeś, ile mnie pamięć nie myli "że gdybyś robił dla siebie to: KN 031 20cm. grubości bez frezu" Jest sens dopłacać te 5/6zł. do frezu?

Doradź...myślę, aby zakupić teraz od Ciebie tego KN, jeszcze w normalnej cenie, ta produkcja będzie jeszcze prosta czy już łódki?:p

ale to co mam podac w mm? bo to jest do sprawdzenia :) dokladnie ile mm ma plyta frezowana - spoko -moge w poniedzialek podac dokladne wymiary plyty... ale k... po co ?

co do tego czy bedzie prosta czy juz lodki - na to nie ma wplywu nikt.

zima - czesciej dostaniesz proste niz lodki

lato - czesciej dostaniej lodki niz proste

u kazdego producenta :)

wiec zamawiaj tego KN i good luck :) tez bede trzymac kciuki zeby bylo ok - bo wystawisz mi opinie ze bylo super :) a ode mnie zalezy tylko cena i to zebym nie mial zaleglosci platniczych wobec producenta(a nie mam) - wowczas idzie do realizacji "natychmiast" i jest wysylane w najblizszym mozliwym momencie.

a cala reszta powaznie nie zalezy ode mnie... i tak na dobra sprawe nawet od producenta nie zalezy.....

Edytowane przez fighter1983

Wqrwiona jestem strasznie za te badziewie:bash:

Frez jest jakbyś gorącym prętem naciskał i tak ugniatał, półokrągły, max 1 cm:bash:

Puste przestrzenie- to patrząc na płytę, między kulkami i masą styropianową niczego tam nie ma-dziury....

Edytowane przez Stynia

Frez jest jakbyś gorącym prętem naciskał i tak ugniatał, półokrągły, max 1 cm:bash:

Puste przestrzenie- to patrząc na płytę, między kulkami i masą styropianową niczego tam nie ma-dziury....

pamietajmy ze w styropianie izolatorem nie jest sam styropian a powietrze w nim zamkniete. Pokaz no zdj tych "dziur" bo to jakos dziwnie brzmi to co piszesz :)

O jakim producencie styro jest mowa?

Naprawdę:o, tego producenta uważałem za jednego z najlepszych.

no i sluszie, fakt ze u wszystkich ta 0,032 jest jednak troche gorsza, no ale bez przesady... az tak razacych roznic nie ma. Natomiast zawsze moze trafic sie jakas kiepska partia - zdarza sie - normalne, ale ewntualnie mozna skladac reklamacje.

BTW bardzo jestem ciekaw jak to u Stynii wyglada, czy faktycznie jest az tak zle?

• 3 weeks później...
A ma ktoś doświadczenia ze styropianem grafitowym Termo Organiki? Na ich stronie jest jakiś TERMONIUM ( http://termoorganika.pl/termonium-plus-fasada ) - niby topowy o dobrych parametrach (lambda 0,031). Niestety jest też drogi i nie wiem czy warto dopłacać kilka złotych do niego? :wave:

Jak kipisz teraz masz duże szanse, że płyty będą proste.

W sezonie różnie z tym bywa.

A poza tym materiał ok.

• 1 month później...

Czy sygnalizowany tu i ówdzie problem z termiczną rozszerzalnością i kurczliwością styropianiu grafitowego (przy pracach latem) nie powoduje, że z jednej strony mamy dobre lambda, a z drugiej zbyt wiele szczelin między płytami które trzeba potem piankować (pytanie czy skutecznie)? Nie słyszałem aby wełna stwarzała takie problemy, a jej lambda się też poprawia. W Niemczech jest dostępna twarda wełna fasadowa z lambda = 0.033 (u nas chyba jeszcze nie), więc lambda grafitu może nie być już tak dużą zaletą względem wełny.

Niektórzy producenci styropianów oferują rozwiązania: grafitowy z cienką warstwą białego styropianu oraz grafitowy z powłoką ochronną. Czy warto za to płacić? Czy warstwa zbrojąca trzyma się tej powłoki ochronnej równie dobrze jak zwykłego styropianu?

Edytowane przez neko

• 2 weeks później...
Czy sygnalizowany tu i ówdzie problem z termiczną rozszerzalnością i kurczliwością styropianiu grafitowego (przy pracach latem) nie powoduje, że z jednej strony mamy dobre lambda, a z drugiej zbyt wiele szczelin między płytami które trzeba potem piankować (pytanie czy skutecznie)? Nie słyszałem aby wełna stwarzała takie problemy, a jej lambda się też poprawia. W Niemczech jest dostępna twarda wełna fasadowa z lambda = 0.033 (u nas chyba jeszcze nie), więc lambda grafitu może nie być już tak dużą zaletą względem wełny.

Niektórzy producenci styropianów oferują rozwiązania: grafitowy z cienką warstwą białego styropianu oraz grafitowy z powłoką ochronną. Czy warto za to płacić? Czy warstwa zbrojąca trzyma się tej powłoki ochronnej równie dobrze jak zwykłego styropianu?

1.nalezy kupować wysokiej jakości produkt- nie oszczędzać kilku złotych,

2. należy podczas wykonania zabezpieczyć odpowiednio robote budowlaną - wystarczy zwykła ochrona jakiej de facto powinno używać sie zawsze przy tego typu pracach izolacyjno tynkarskich, ( podczas składowania i trasportu nie wystwiamy na słońce).

3. Na ścianie pod tynkiem wszytsko ok

4. dobry wybór, dobra izolacja, dobre oszczędności

5 . udanego dnia:)