Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki za odpowiedz :) i zdjęcia :) oczywiście poproszę o więcej:) mam pytanie co do konstrukcji dachu - zmieniałeś coś w konstrukcji bo w projekcie chyba jest umieszczona trochę inna konstrukcja. A i od jakiej firmy zamawiałeś dach? pozdr
  • Odpowiedzi 138
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za odpowiedz :) i zdjęcia :) oczywiście poproszę o więcej:) mam pytanie co do konstrukcji dachu - zmieniałeś coś w konstrukcji bo w projekcie chyba jest umieszczona trochę inna konstrukcja. A i od jakiej firmy zamawiałeś dach? pozdr

Wiązary są od Burkietowicza. W cenie masz projekt, transport, montaż. U mnie rozstaw wiązarów to max 90cm [ tak doradzają na forum w dziale dachy :rolleyes:].

Co do więźby, jeśli planujecie sami zrobić dach, to wiązary są idealnym rozwiązaniem. Ja chyba tylko jeden wiązar musiałem podbijać, a reszta była do sznurka.

Duże znaczenie ma wypoziomowanie wieńca, musicie to dokładnie zrobić.

W planach mam zrobić stalowe schody na ten strych, więc za parę tysięcy mamy dodatkowe 30m2 do "zagracenia".

Nie będziemy budować garażu, tylko wiatę pod którą w złą pogodę możemy schować samochody, także to miejsce pewnie nam się przyda.

Wiatrołap, spiżarnia i łazienka już wypłytkowane, zostały fugi i silikon. Wanna zamontowana jest w styropianowym nośniku, podkleiłem go styrodurem, żeby spoczywała na twardej i stabilnej powierzchni. Na styrodur poszła piana i folia, żeby wannę szło zdemontować.

łazienka 3.jpg

W wannie zamontowany jest odpływ KLUDI. Musieliśmy rozebrać i ponownie go składać, bo niestety ciekło na uszczelkach. Zeszło z tym dużo czasu.

Wanna firmy KOŁO 180x80 [a miała być mała].

łazienka 4.jpg

W brodziku jest ślisko, jak dojdzie woda z mydłem może być ciekawie :rolleyes:

łazienka 5.jpg

Lustro ma wymiar 120x78cm, nie obyło się bez reklamacji, bo za pierwszym razem lustro było o 5mm za małe.

łazienka 6.jpg

Do salonu mamy już sofy i fotel. Siedzi się bardzo wygodnie, testuje je dość często :p

meble 1.jpg

Edytowane przez kravat
  • 2 weeks później...

Kuchni dalej nie ma! ... ale jest nadzieja, że się w tym tygodniu pojawi. U nas praca wre, podłogi są wypłytkowane, fugi porobione. Spiżarnia wymalowana, stoi w niej już regał, a drugi dopiero dojedzie. Szwagier maluje ściany. Zostały nam panele w pokojach, ale jeszcze ich nie kupiłem. Płytkarz już skończył, w sobotę planujemy zamontować kabinę prysznicową oraz kibelki.

Dziś założyliśmy ostatnią futrynę, oraz aluminiowe listwy w WC.

W weekend podniosłem temp do 19C, niech dom się już nagrzewa do optymalnej temperatury. W środku jest ciepło [do pracy za ciepło!], brudne roboty się kończą i czas załączyć wentylację. Z nią też mam trochę grzebania, bo rury nie są ocieplone, trzeba pozakładać i wyregulować anemostaty.

Grafik robi się napięty, przed świętami chcemy zamieszkać :D

drzwi 6.jpg

drzwi 7.jpg

łazienka 7.jpg

sypialnia.jpg

Oj Pati, to Ty nie wiesz, że jaki właściciel taki dom? :p

Dobra, dziś super szybko, bo czasu mało.

Łazienka [kabina Radaway Espera KDJ120x90]

łazienka 8.jpg

Kuchnia dojechała, i jutro na być gotowa

kuchnia 1.jpg

W WC już wszystko gotowe, szafka musi być w rogu żeby zakryć rury, po lewej będą wisieć ręczniki.

wc 1.jpg

Pokoje czekają na lampy. Na podłogach są panele kronopol 12mm, podkład Pianomat 3mm. Brakło nam jednej sztuki ;)

pokój 1.jpg

pokój 2.jpg

Rodzą się u Was bardzo ładne wnętrza, szczere, nieudawane, przyjemne, naturalne - ciepłe kolory z brązem, to jest to, co sami z moją Lepszą Połową lubimy. Dlatego tym bardziej gratuluję, że i Wy macie odwagę być sobą, trochę obok mody (to komplement!). Jak dla mnie naprawdę ładnie i myślę, że takie wnętrze sprawią, że będziecie się w domu dobrze czuli. Ponadczasowo!

Dzięki, tak ma być- prosto, ale ładnie :rolleyes: Powiedzmy sobie szczerze, nie budujemy luksusowej willi, tylko domek szyty na miarę [naszych możliwości siłowych i finansowych]. Prosty w wyglądzie, ale nowoczesny ze względu na zastosowane technologie.

Kuchnia powoli nabiera wyglądu, szafki są wysoko, ale miejsca nigdy za dużo.

kuchnia 2.jpg

kuchnia 3.jpg

Kuchnia gotowa, zrobili w dwa dni. Niestety stolarz nie zrobił drzwi do spiżarni, i jest zgrzyt :mad:.

Do tego nie podoba mi się jak zamontował zlew, ale to może da się poprawić.

kuchnia 4 .jpg

kuchnia 5.jpg

Ten tydzień był strasznie męczący, roboty było dużo, ale udało się i mogę się pochwalić, że w 99% dom jest gotowy i już MIESZKAMY :wiggle:

Niby dużo nie było do przewiezienia, ale cztery kursy busem trzeba było zrobić.

Nie mamy jeszcze karniszy i rolet w oknach, ale do jutra jakoś damy radę. Do ustawienia jest jeszcze wentylacja, bo działa byle jak.

Czas się będzie chyba pożegnać [do wiosny będę odpoczywał :D] W planach jest ogrodzenie działki, zrobienie tarasu, a jak US zwróci jakąś kasę to budujemy wiatę, więc nie płaczcie za nami :hug:

salon 1.jpg

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 2 months później...

Minęły trzy miesiące, mieszka się bardzo dobrze :wiggle: Od miesiąca jest nas już troje :rolleyes: więc teraz to już mi tylko zostało drzewo posadzić ...

Jeśli kogoś interesuje, ile kosztowało nas ogrzewanie to mam dość sensacyjne informacje. Za ciepła wodę, ogrzewanie i wentylację [wg podlicznika]:

- od 21.12 do 21.01 ~165 PLN [cały prąd 298 PLN]

- od 21.01 do 21.02 ~ 145 PLN [cały prąd 292 PLN]

- od 21.02 do 21.03 ~ 60 PLN !!! [cały prąd 193 PLN]

Nie są to pewnie wartości idealnie wyliczone, ale łączny rachunek mnie zadowala w 100%.

W domu w dzień ponad 22C, nad ranem spadało do min 21.0 podczas tych mega mrozów. Temp nastawiona na sterowniku w salonie to 21,6C. Od czasu jak synek jest w domu temp zadana to 22.4C.

Z odbiorem domu nie było większych problemów, papiery oddałem początkiem lutego. Nikogo nie było, więc złożyłem wniosek o wydanie zaświadczenia o braku sprzeciwu nadzoru budowlanego. Wniosek odebrałem tydzień później.

Dom odebrany, ale jeszcze nieskończony. Z zewnątrz do zrobienia mam płot. Siatka panelowa już jest, słupki robię z rury fi48 mm.

Chodnik łączący drzwi wejściowe z tarasem wyłożony jest już kostką brukową, do tego doszły cztery kostki LED. Można je ściemniać z pilota.

led 1.jpg

Na tarasie dołożyłem wiszące lampy, w środku żarówki halogenowe 28W.

led 2.jpg

Taras jest inny niż w projekcie, schody będą z dwóch stron, a od przodu powstanie barierka z heblowanych desek. Środek wyłożony będzie płytkami tzw. 3D, Część jest już ułożona, ale na efekt końcowy jeszcze musicie poczekać.

taras 1.jpg

taras 2.jpg

Witam się w dzienniku już po zakończeniu ale dopiero wczoraj na niego trafiłem:)

Bardzo fajnie się czytało. Gratuluję potomka i fajnego domu.

Mam dwie prośby. Pierwsza to poproszę na priva koszty twojej PC (całość ile Cię wyniosło?). A druga prośba to abyś podzielił się w dzienniku informacją jak się mieszka i funkcjonuje w domu z płytą grzewczą chodzi mi o dużą bezwładność są różne opinie. Jedni piszą że to uciążliwe itp inni piszą że to tylko zaleta nocna taryfa itp. Jak to się ma u ciebie jak ogarnia to PC czy tylko nocna taryfa ci wystarcza jak szybko spada temp itp. Był by wdzięczny za wszystkie spostrzeżenia te dobre i złe.

Pozdrawiam i gratuluję.

the_anonim

• 2 weeks później...

Witam i gratuluję wyboru sposobu budowy. W końcu ładnie opisane ogrzewanie zamontowane do dolnego zbrojenia płyty, chyba jestem już przekonany do tego rozwiązania :)

A jakie PC inne brałeś także pod uwagę? Jakie masz ustawienia grzania?

Witam Panowie :-)

Ja z akumulacji ciepła w płycie jestem zadowolony. Nie ma chyba co się rozpisywać, bo wszystko zostało już opisane wiele razy. Moim zdaniem nie ma się co zastanawiać, płyta ma wiele zalet, a cena powinna wyjść podobna jak przy tradycyjnym fundamencie.

Od 21 marca pompa grzała dom chyba z 3 razy[ z czego raz sam ja ręcznie odpaliłem :p].

Aktualnie w domu mamy w dzień ponad 23 stopnie, nad ranem ok 22.4. Temperatura waha się ok 1.0C w ciągu doby - czy to była zima czy teraz wiosna. Zobaczymy co będzie latem, ale chyba ciężko już będzie tą płytę [ i silkę] schłodzić. Wiem, że mogę odpalić chłodzenie przez pompę, ale może da się bez tego wytrzymać.

Ja od razu byłem zdecydowany na Panasonica, tylko wersja All In One to było coś, co mi trochę w głowie mieszało. Zbiornik z nierdzewki, zawór trójdrogowy, reszta "osprzętu" swoje kosztuje, tu mam to w jednej obudowie.

Dziś pozbyłem się tymczasowego płotu, słupki mam gotowe do montażu, teraz tylko koparka aby podrównać teren i jedziemy z tematem.

Taras już praaaawie gotowy, brakuje barierki i grilla :-)

taras 1.jpg

Stołki i stół z allegro [mamy dwa takie same, będzie na większe imprezy].

taras 2.jpg

Schody gotowe, te z czarną kostką prezentują się znakomicie :rolleyes:

schody 2.jpg

schody 1.jpg

schody 3.jpg

Muszę też kupić trawę, niech już za oknem jest zielonoooo :p

• 3 weeks później...

Za oknem pada, robota stoi :( Jest czas aby poruszyć temat wentylacji. Trochę za późno wymieniłem filtry z rekuperacji :D są czarne jak sadza, więc jeśli kogoś nie przekonuje wentylacja mechaniczna, to te zdjęcia dają mu troszkę do myślenia.

Ten filtr znajduję się zaraz za czerpnią

filtr 4.jpg

filtr 5.jpg

Filtr z nawiewu rekuperatora

filtr 1.jpg

tu po wymianie

filtr 2.jpg

a tu filtr z wywiewu :D [tak to nie pomyłka, wg mnie to jest reszta syfu z budowy, pewnie kurz itp]

filtr 3.jpg

Teraz co miesiąc będę te filtry sprawdzał, trochę o nich zapomniałem, ale tak to już jest jak się 30 lat mieszkało w "zwykłym" domu. Maty filtracyjne kosztowały 50PLN [z przesyłką] za 5m2. Taniooo :cool:

• 1 month później...

Ale ten czas leci. Prace z koparką już za nami, teren został wyczyszczony z gruzu, korzeni i lekko podrównany. Wcześniej potraktowałem cała działkę środkiem na chwasty i większość uschła. Przy okazji że mieliśmy koparkę, powiększyłem parking.

ogródek 2.jpg

Następnie sąsiad wpadł z "talerzówą" i działka nam się wizualnie powiększyła.

ogródek 1.jpg

Troszkę powalczyłem grabiami i może ze 100m2 udało się oczyścić ze starej trawy i jej korzeni :-/ totalna masakra, w międzyczasie nalało w tą przerytą ziemię i nic się w niej nie dało robić. Odczekaliśmy kilka dni, aż ziemia podeschnie, i do akcji wkroczył C330 z ciężkimi bronami. Ziemia znów się spulchniła i dalsza robota była już o wiele łatwiejsza. Wygrabienie tego syfu [ok. 16Ar] i podrównanie grabiami trwało prawie tydzień, ale efekt jest zadowalający i na dniach siejemy trawę [chętnych zapraszam do walca :D]. Na skarpie posadzimy jałowiec i inne nieskomplikowane w opiece rośliny.

ogródek 3.jpg

ogródek 4.jpg

ogródek 5.jpg

Powoli trzeba będzie zamawiać kosiarkę, chyba będzie to AL-KO Classic

• 5 months później...

Dziennik zaniedbałem - strasznie mi wstyd :( Pięć miesięcy bez wpisu? :bash: Trawa wyszła dość ładnie, na tarasie zrobiłem barierkę, i nie jeden grill się na nim odbył :wiggle: Działka jest w większości ogrodzona, brakuje bramy. Pies od soboty jest już z nami. Tak to wygląda w wielkim skrócie.

Pierwszy miesiąc, w którym pompa grzała zamknął się w kwocie 20PLN :rolleyes: [odczyt 20.10.17]. Temperatura w domu to 22.5 do 23.5C

Zaległe foto:

ogródek 7.jpg

ogródek 6.jpg

ogródek 8.jpg

• 4 years później...

Witam, żyjemy, mieszkamy, w zeszłym roku udało się ogarnąć wiatę, na dachu zawitała fotowoltaika. Mieszka się dobrze, nic się konkretnego nie zepsuło. Prawdopodobnie prąd i ogrzewanie będzie za (prawie) darmo.

A i tak było bardzo tanio przy tamtych cenach mediów.

Największym problemem jest szambo, z 180 wzrosło na 230 zł za 10m3, chyba trzeba będzie pomyśleć o oczyszczalni ścieków.

Miałem plan na zrobienie kostki przed domem, ale w obecnej sytuacji (tej na Ukrainie) wstrzymuje się z inwestycjami.

Mamy drugiego brzdąca w domu, więc nie ma nudy :-)

(Wpis dodaje bo dostałem urodzinowe życzenia z forum.murator, na prawdę uwierzcie, gdy dom już stoi to nie ma głowy, i potrzeby? żeby tu zaglądać. Proza życia, zmieniają się priorytety... Pozdro)