Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bilbo z archetyp, budujemy parterówkę 100 m2

Recommended Posts

Zaczyna brakować mi dnia, doba na budowie jest zdecydowanie za krótka!

Nasza budowa zaczyna zbudzać zainteresowanie, to co się u nas dzieje jest pewnie tematem numer 1 na wsi :) Budujemy w drugiej linii zabudowy, nasza droga jest tylko dojazdowa więc sąsiedzi nie maja możliwości nas podglądać. Ja oczywiście nie mam nic do ukrycia i zapraszam do odwiedzin :rolleyes: Jest jeszcze ten dziennik, ale wątpię że sąsiedzi buszują po FM. Ok, teraz aktualności:

- gotowa podbudowa

podbudowa.jpg

- pierwsze kroki z szalunkiem XPS

narożnik.jpg

- sąsiad skręca nam zbrojenie

zbrojenie 1.jpg

- my męczymy się z szalunkami

szalunki.jpg

- efekt naszej pracy w sobotę wieczór

sobota 9.05.2015.jpg

Panowie wielkie dzięki za wasz wkład w budowę naszego domu :)

W poniedziałek trzeba skończyć drugą warstwę i zacząć zbroić płytę.

Edytowane przez kravat

• Odpowiedzi 138
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Udało się nam zrobić pięć pętli ogrzewania, rura jest super i układa się łatwo. Nie wiem jak by było z tym układaniem, gdyby nie było projektu. Mamy w nim rzut z góry i jest to nieziemskie ułatwienie. Rozmierzyliśmy sobie wszystkie pomieszczenia i od tych wymiarów kładziemy rurę.

podłogówka 1.jpgpodłogówka 2.jpgpodłogówka 3.jpg

Na budowie zrobiło się pusto, nasz bociek gdzieś uciekł :( O gniazdo toczyła się walka, a teraz jest puste.

Ostatnie foto boćka

bocian.jpg

Edytowane przez kravat

Sobota, sobota skończona robota! To wszystko sprawka tego !@%^^! deszczu :bash:

Wczoraj zakończyliśmy etap z układaniem podłogówki oraz rur do wody. Zrezygnowałem z cyrkulacji, bo najdłuższy odcinek to ok. 12 metrów PEXa, więc szkoda się z tym bawić.

Rozłożone mamy podpory i zbroimy górną siatkę, myślę że uporamy się z nią szybko.

We wtorek na działce pojawiło się 30 ton gruzu, trzeba utwardzić nim wjazd. Nie da się do nas wejść suchą nogą, a co dopiero wjechać ciężkim autem. Nawet koparkowy czeka aż grunt trochę wyschnie, a ciągle nam deszcz dolewa :mad:

gruz.jpg

Wjazd musi być gotowy na piątek, w ten dzień chcemy zalać płytę. Muszę jeszcze poszukać skąd ten beton zamówić :rolleyes:

Na koniec fotki z postępu prac

podłogówka 4.jpg

podłogówka 5.jpg

P.S.

Uważajcie przy kupowaniu automatów do wiązania zbrojenia. Te tanie to jakieś chińskie dziadostwo i szkoda na nie pieniędzy.

klucz.jpg

Edytowane przez kravat

Deszcz jak zwykle był numerem 1 na budowie. Ale co się odwlecze ... Siatka została skończona w czwartek i wygląda tak:

siatka 2.jpg

Pod wieczór zrobiłem z bratem stojak pod rozdzielacz

stojak.jpg

W piątek zabrałem się za podłączanie PE-RTa

stojak 2.jpg

W sobotę nabiłem układ powietrzem do 2 barów

2 bary.jpg

Powietrze gdzieś mi ucieka bo wieczorem było 1.9 :rolleyes:, trzeba dokręcić śruby i na nowo ustawić wymagane ciśnienie.

Po południu pogoda była zmienna i straszyło burzą, za dużo nie zrobiłem bo na budowie pojawił się kierbud. Do siatki nie ma zastrzeżeń :cool:

Ostatnim etapem przed wylaniem betonu jest osadzenie prętów pod rdzenie. Do tego potrzebujemy jeszcze strzemiona

strzemiono.jpg

Edytowane przez kravat

Dziś nie będzie fotek, zapomniałem je robić :p Ostatnie prace przy płycie dobiegły końca i w sobotę będzie wielkie zalewanie. Beton zamówiony, ma dojechać po 10 rano. W cenie mamy transport, pompę oraz łatę wibracyjną. Interesowałem się betonem Agilia, ale cena za m3 jest ok. 30% większa jak za zwykły beton. Ta różnica w cenie powoduje, że lepiej zrobić później dodatkową wylewkę, niż teraz obchodzić się z powierzchnią płyty jak z jajkiem.

Pan koparkowy 2 podrównał nam teren i utwardził wjazd. Jestem już spokojny o nasze przyszłe dostawy materiałów na budowę :)

P.S.

Fotki jutro :goodnight:

Fotek nie było, bo wczorajszy dzień spędziłem na poprawianiu szalunków. Dziś rano powkładałem rury w odpływy z kanalizacji

kanaliza2.jpg

Od samego rana grzało słońce, pogoda na budowie to po prostu masakra! Jak potrzebujesz słońce to leje, a jak ma lać to świeci :stirthepot:

To nas nie powstrzymało i ok 10.30 na plac budowy podjechało to

szteter.jpg

Kierowca rozkładał sprzęt, a Ja miałem coraz większe obawy :jawdrop: Po chwili podjechał beton i żarty się skończyły

szteter 2.jpg

Beton lał się jak żar z nieba, ale inwestor był zdeterminowany :cool:

zageszczanie.jpg

Po pierwszej gruszce mieliśmy zrobione tyle

1wsza.jpg

... a reszta relacji będzie jutro, bo muszę iść sprawdzić ile wody jest na płycie, a później :sleep:

Edytowane przez kravat

• 2 weeks później...

Płyta dojrzewała w pełnym słońcu i wylałem na nią duuuuuużo wody. Dosłownie osuszyliśmy sąsiadowi dwie studnie :rolleyes:

Na budowie nie było co robić, więc pozamawiałem potrzebny sprzęt i materiał do dalszej pracy.

Najważniejszy transport dotarł wczoraj, 19 palet Silikatów N18 oraz 500kg kleju. Silka przyjechała z zakładu KLUCZE.

silka1.jpg

Pan kierowca bardzo miły i widać że ma fach w ręku. Wjechał w naszą wąską drogę bez problemu.

silka2.jpg

Cały rozładunek trwał ok.1.5h, silka z przyczepy trafiła pod płot

silka3.jpg

Reszta prosto na płytę

silka4.jpg

Murowanie zaczynamy w piątek, trzymać kciuki bo murujemy sami :cool:

Edytowane przez kravat

Udało się zrobić pierwszą warstwę. Wyszła dość dobrze, jest w miarę równo i dalej powinno się dobrze murować. Zaczęliśmy w czwartek od docinania bloczków narożnych. Mam już wprawę w cięciu, więc docinki idą szybko.

Narożniki robimy zgodnie z wytycznymi producenta

narożnik.JPG

W piątek zrobiliśmy północną ścianę

sciany nosne 1.jpgsciany nosne 2.jpg

W sobotę udało się skończyć i plan wykonany w 100% :rolleyes:

sciany nosne 3.jpgsciany nosne 4.jpg

W poniedziałek próbujemy murować stosując klej, niestety prognozy pogody nie są optymistyczne.

Edytowane przez kravat

Niestety, silka Klucze nie jest idealna :), palety różnią się wysokością bloczka, ale jakoś dajemy rade. Mam kolejne oferty na więźbę prefabrykowaną i wygrywa oferta z cena ok. 100 PLN za m2 dachu. Strych ma tylko 2 m wysokości i jakieś 2.7 szerokości, ale lepsze to niż nic. Lokalna oferta jest 2 tys tańsza, niestety nie dostosowali się do moich wymogów odnośnie maksymalnego rozstawu wiązarów. Pisałem, że max 900 mm a oni projektują mi rozstaw 1000 :mad:

Kilka fotek z postępu prac:

- zbrojenie okien

zbrojenie okien.jpg

- mury pną się do góry

sciany nosne 5.jpg

sciany nosne 6.jpg

- czwarta warstwa prawie gotowa i jutro będziemy robić miejsce na okna

sciany nosne 7.jpg

Na koniec widok z drogi :cool:

z drogi.jpg

Edytowane przez kravat

Silka dojechała zgodnie z obietnicą we wtorek po południu.

silka 2.jpg

Skoro materiał na ściany był na placu, to nie było innego wyjścia jak wziąć się się do roboty :rolleyes:

sciany nosne 18.jpgsciany nosne 19.jpgsciany nosne 20.jpgsciany nosne 21.jpg

Negocjacje z wiązarami dalej trwają, cena spada, a wraz z nią rozstaw wiązarów :mad:

Jutro wielki finał! Kończymy murowanie i zabieramy się za zbrojenie :wiggle:

Edytowane przez kravat

• 2 weeks później...

Zeszły tydzień nie zrobiliśmy kompletnie nic. Pogoda to była masakra, temp w cieniu dochodziła u nas do 35C, a od środy nie mieliśmy prądu z powodu wichury. Podłączyli nas dopiero w sobotę kolo 14. Nawet w wiązarami nic nie załatwiłem. Dopiero dziś mam konkretne informacje odnośnie ceny za konkretny rozstaw. Jest drożej niż chciałem ale trudno. Cena ma obejmować transport, montaż, słupy oraz konstrukcje ścian szczytowych.

rzut dachu.jpg

Zbrojenie słupów zaczęło się wczoraj i na dziś mamy tyle ile na poniższych fotkach :) Oby udało się ten etap szybko zrobić, bo montaż wiązarów [prawdopodobnie] już za miesiąc!

słupy 1.jpgsłupy 2.jpgsłupy 3.jpgsłupy 4.jpg

Edytowane przez kravat

• 2 weeks później...

Ostatni słup zalaliśmy wczoraj. Trochę nam pokręciło deski i trzeba je będzie trochę podrównać.

słupy 5.jpg

Resztę dnia wykorzystaliśmy na zbrojenie nadproży.

nadproze 1.jpgnadproze 2.jpgnadproze 3.jpg

W poniedziałek je zalejemy, a do końca tygodnia powinno się udać zalać pozostałe :)

Edytowane przez kravat

• 3 weeks później...

Umowa na wiązary podpisana i mają być w 35 tygodniu, wątpię że dowiozą na czas bo jeszcze projektu nie dostałem ;) Ale dla nas to jest na rękę bo wieniec dopiero się szaluje. Brakuje nam desek, na budowę dojechała dziś płyta OSB 18mm. Temperatura od ponad tygodnia to +33-36, a do tego silikaty pęknie odbijają promienie słońca, i niestety robota nie idzie tak szybko.

Do załatwienia mamy:

- łaty i kontłaty

- dachówkę

- okna i drzwi zewnętrzne

- woda i prąd, oczywiśćie taryfa G!!! :p

Zdjęcia porobione, ale nie ma czasu ich pomniejszyć [na dziennik też] , więc bądźcie cierpliwi :rolleyes:

Dziś mam czas na foto a więc:

- nadproża

nadproże 5.jpgnadproże 4.jpg

Połączenie nadproża słupa i podciągu to masakra, pręt zwiększono do 16 mm, a ścianę zmniejszyłem z 250 na 180 :jawdrop:

- podciąg

podciąg 1.jpgpodciąg 2.jpg

- zbrojenie słupów podpierających dach [przy wiązarach mogą być niepotrzebne ?]

słup 1.jpg

Edytowane przez kravat