kravat 05.12.2015 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 (edytowane) "A gdybym był młotkowym...." haaaa i ostatnio musiałem nim być, bo źle rozmierzyłem podłączenie do grzejnika w łazience, i musiałem wykuć dziurę. Twarda ta płyta jak cholera, ale w końcu beton to B30 Teraz jeszcze dwa kolanka i powinno być git. Edytowane 9 Marca 2016 przez kravat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 05.12.2015 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 (edytowane) Sobota, sobota skończona robota.... bo tarcza się skończyła i nie ma czym silki ciąć. To już trzecia tarcza, wyjechałem ja na maxa, jak nie zapomnę to zrobię jej foto. To była totalna masakra, jeśli chodzi o cięcie ale myślałem że uda mi się nią dokończyć [cebula fest:P]. Tak było rano A tak jest teraz Kolejna paleta N12 jest już w domku, to robota której nie widać, a piszę to po to, żeby ktoś się nie czepiał że mało dziś zrobiłem Na fajrant dostałem pomocnika [niestety słaba jakoś], zamiast sprzątać to roznosił patyki po budowie. Edytowane 12 Stycznia 2016 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 31.12.2015 15:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 (edytowane) To właśnie dziś, ostatni dzień roku więc czas na małe podsumowanie. Nie udało się wykonać wszystkich prac zaplanowanych na ten rok , ale plan minimum tzn. SSO jest zrobiony i trzeba się z tego cieszyć. Życzę wszystkim żeby w przyszłym 2016 roku udało się zrealizować założony plan, aby pogoda dopisywała, aby materiał taniał, aby wykonawcy dotrzymywali terminów i żeby zdrowie dopisało W ramach przypomnienia całego roku na budowie zrobiłem film, miłego oglądania 11.01.2016r. Film ustawiłem jako prywatny i nie można go było odtworzyć, już naprawione https://www.youtube.com/watch?v=Qt4l-5mvg4Y Edytowane 11 Stycznia 2016 przez kravat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 11.01.2016 15:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 (edytowane) Kolejny raz byłem w sprawie okien, do końca tygodnia mam mieć wycenę za montaż za kompletny system. Jeśli cena montażu przekroczy 50% wartości okien, to odpuszczam ten temat i montuję je normalnie , piankę od wewnątrz zakleję silikonem, a z zewnątrz machnę na ramę taśmę rozprężną i będę miał udawany "ciepły montaż". Wiem że to nie będzie to co powinno być, ale trudno. Po drodze byłem w lokalnym salonie płytek w sprawie projektu łazienki. Za 150 PLN robią 2 projekty z jednej kolekcji płytek, ale nic poza wizualizacją tam nie będzie. Mam jeszcze kontakt na gościa który robi projekty w Tychach. Cena ponad 2x wyższa ale przynajmniej podaje konkretne rodzaje armatury i zastosowanych materiałów. Dla nas nie ma znaczenia ułożenie sanitariatów, ma to być ładnie i z głową rozmieszczone. Ogólnie to ma to być coś tego rodzaju [wg Mnie ofc:P] Na koniec wrzucam ciekawy filmik o pompach Panasonic Aquarea, bo taką pompkę chciałbym mieć u siebie https://www.youtube.com/watch?v=JAJDN3ittjQ Edytowane 12 Stycznia 2016 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 12.01.2016 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 kravat, jak wstawiasz zdjęcie to na końcu przyciśnij lewym klawiszem myszki 2x na miniaturkę zdjęcia. Wyskoczy ci menu z wymiarami, wybierz large. Duże zdjęcia lepiej się ogląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 12.01.2016 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Dzięki Autorus, nie znałem tej opcji, człowiek uczy się całe życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 14.01.2016 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Mam wycenę na montaż w warstwie ocieplenia. Cena mnie przeraża Okna jakie mamy wycenione to: PROFIL BluEvolution (Bruegmann-Salamander) Kształt: prosty, klasyczny Kolor: poz. 1 i 4 jednostronny z palety kolorów standardowych BIAŁY/ ZŁOTY DĄB /barwiony w masie/ poz. 2,3,5 obustronny ZŁOTY DĄB Profili 6-komorowy dla budownictwa energooszczędnego BLUEVOLUTION 82 MD KLASA Energetyczna: , A+++ WZMOCNIENIE: - Stalowe ocynkowane wzmocnienie o grubości 2mm USZCZELKI: - w standardzie system 3-uszczelkowy umożliwiający prace okuć obwiedniowych w tzw.komorze suchej, wykonane z tworzywa TPE zgrzewane na narożach / kolor uszczelki czarny. OKUCIA Firmy WINKHAUS activPilot concept wyposażone w: - system ośmiokątnych mimośrodowych grzybków/rolek ryglujących. - w każdym skrzydle po 2 zaczepy antywyważeniowe , - stopniowany uchył - blokada niewłaściwej obsługi klamki - podnośnik skrzydła - dodatkowo balkony wyposażone w zatrzaski balkonowe PAKIET SZKLENIA - zespolony pakiet 3-szybowy na szybach 4mm 4/18/4/18/4 U=0,5 - zespolony pakiet 3-szybowy na szybach 6mm 6/14/6/16/6 w poz.3 [fix] - posiada w standardzie ciepłą ramkę (która zmniejsza możliwość powstawania efektu osadzenia rosy na zewnętrznej powłoce szyby) Wymiary okien: 4 sztuki 1410x1160 Współczynnik U=0.79 2 sztuki 1410x2360 Współczynnik U=0.78 1 sztuka 2340x2370 Współczynnik U=0.75 [fix] 1 sztuka 2340x2660 Współczynnik U=0.71 Cena za ten zestaw to 10400 PLN i za takie okna mogę tyle zapłacić. Ale montaż tych ośmiu okien to 6500PLN!!! Obwód okien to ok 50mb, więc 130 PLN/mb:jawdrop: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 18.01.2016 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Okna zamówione - zaliczka wpłacona, czekamy do połowy kwietnia i montujemy W oknach mała zmiana, tzn. zamiast prostej krawędzi profilu będzie zaokrąglona [łatwiejsza do mycia i lepiej wygląda]. Kolor Orzech zamiast Złoty dąb. Do załatwienia są jeszcze parapety, podwyżki podobno od marca, więc zostało trochę czasu. Dobrze byłoby policzyć i zamówić kotwy JBD/L, na taki system będziemy montować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 16.02.2016 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Na budowie znowu ruch. Kładziemy kable pod instalację elektryczną, a dokładnie to kleimy na gorący klej. Tam gdzie kabel nie chce się trzymać stosujemy plastikowe kołki. Każdy pokój będzie miał gniazda na osobnym bezpieczniku, oświetlenie podzielone na cztery obwody. Nie będzie to jakaś skomplikowana instalacja, żadnych bajerów w stylu żaluzje na pilota itp. Jeśli pogoda pozwoli to będziemy tynkować przed założeniem okien, ale mamy jeszcze kwestię podłączenia prądu i wody. Z wodą jest problem, bo na trasie wodociągu stoi dachówka [kierowca miał ją postawić koło płotu a zrzucił koło domu], znowu niepotrzebna praca fizyczna. Te puszki służyły jako wzór, kupiłem pomarańczowe, podwójne i potrójne są łączone [puszki będą osadzane po tynkowaniu] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 21.02.2016 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 (edytowane) Poszło już 200 metrów przewodu 3x1.5, oraz 150 metrów 3x2.5. Musiałem domówić 50 metrów półtorówki, a tego 2.5 zostanie mi rolka. W sumie to zamówiłem te przewody na "oko" więc nie jest źle . Zostało wykończyć wiatrołap, kotłownię, wypuścić kabel na oświetlenie wejścia oraz dzwonek. Kable na strych będą rzucone luzem, kiedyś się podłączy. Miejsce na rozdzielnice jest wytynkowane Edytowane 21 Lutego 2016 przez kravat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 28.02.2016 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Instalacja prawie skończona, zabrakło 6m kabla do zasilania pompy. Niestety nie ma go w żadnej lokalnej hurtowni [5x4 płaski]. Skrzynka już wisi i cieszy oko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 04.03.2016 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Dziś czekała na mnie w domu paleta, a na niej to pudło W środku był rekuperator Vent-Axia Kinetic B Zadziałało magiczne hasło "promocja" i zamówiłem to cudo. Niby towar na wyczerpaniu, ale bezproblemowo przyjęli zamówienie i po kilku dniach jest już u nas. Montaż? Jak dobrze pójdzie to może w maju uda się coś z nim podziałać Dlaczego Kinetic? Ciężko jest kupić coś lepszego w tej cenie, do tego można dorobić samemu filtry więc nie będzie nas dużo kosztować. Dziś zacząłem działać z oknami, jutro chcę wytynkować dwie wnęki. Od rana będzie u nas pracować ekipa od wody. Najgorsze jest to że nawet litr wody nie popłynie, a budżet uszczupli się o jakieś 2.5 tys :jawdrop:i to nie koniec, bo do tego dojdzie geodeta i podłączenie wody wyniesie ok 3 tys. To jest masakra, całe życie będą z nas kasę ciągnąć, więc podłączenie do licznika powinno być po stronie wodociągów!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 06.03.2016 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Ekipa była wcześniej na budowie, więc nie ma fotki z pierwszej łyżki. Dobrze, że mapy nie kłamią i rura jest na swoim miejscu. Rura jest więc szef ekipy przystąpił do założenia zaworu, następnie nawiercił otwór i .... ... okazuje się, że w tej rurze wody nie ma Chwilę to trwało, ale szef obrał kierunek na działkę sąsiada i znalazł zawór, który okazał się tym właściwym Woda płynie, ale jej kolor nie odpowiada temu co znamy z naszych kranów. Dalej nie będę pisał co się działo, bo nie wiem na ile to legalne Szef wziął licznik, zgrzewarkę i inne sprzęty do "kotłowni", a koparkowy odpalił swoją mała maszynę Efekt końcowy trochę mnie zmartwił, bo nie wiedziałem, że aż tyle miejsca zajmie licznik. Teraz muszę jakoś połączyć te rury, aby miało to wygląd i dobrze działało. Nad licznikiem będą jeszcze rury z pompy ciepła, więc nie będzie tu za dużo miejsca. Tutaj UWAGA dla przyszłych budujących: Nie da się wszystkiego przewidzieć na etapie "robienia" płyty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19stanley19 08.03.2016 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Zeszły tydzień nie zrobiliśmy kompletnie nic. Pogoda to była masakra, temp w cieniu dochodziła u nas do 35C, a od środy nie mieliśmy prądu z powodu wichury. Podłączyli nas dopiero w sobotę kolo 14. Nawet w wiązarami nic nie załatwiłem. Dopiero dziś mam konkretne informacje odnośnie ceny za konkretny rozstaw. Jest drożej niż chciałem ale trudno. Cena ma obejmować transport, montaż, słupy oraz konstrukcje ścian szczytowych. [ATTACH=CONFIG]324285[/ATTACH] Zbrojenie słupów zaczęło się wczoraj i na dziś mamy tyle ile na poniższych fotkach Oby udało się ten etap szybko zrobić, bo montaż wiązarów [prawdopodobnie] już za miesiąc! [ATTACH=CONFIG]324287[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]324288[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]324289[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]324290[/ATTACH] Witam. Widzę, że został kupiony stropo-dach z gotowych elementów. Powiedz jakie wymiary i jaka cena. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 08.03.2016 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Witam. Widzę, że został kupiony stropo-dach z gotowych elementów. Powiedz jakie wymiary i jaka cena. Pozdrawiam. Dach ma 220m2 powierzchni, cała konstrukcja z montażem to 26000 [po odliczeniu kary umownej za niedotrzymanie terminu dostawy]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19stanley19 09.03.2016 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Dach ma 220m2 powierzchni, cała konstrukcja z montażem to 26000 [po odliczeniu kary umownej za niedotrzymanie terminu dostawy]. A z jakiej firmy było zamawiane? Ja ma wycenę z firmy PCBP (http://pcbp.eu/) na kwotę 18 tys, powierzchnia dachu 150m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 09.03.2016 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 (edytowane) A z jakiej firmy było zamawiane? Ja ma wycenę z firmy PCBP (http://pcbp.eu/) na kwotę 18 tys, powierzchnia dachu 150m2. Czyli masz podobną cenę, ok. 120PLN/m2 dachu. Jeśli chcesz mieć strych nad mieszkaniem to taniej jak 110/m2 raczej nie znajdziesz. Ja wymagałem od wykonawcy maksymalnego rozstawu wiązarów, tzn. 90cm. Dane firmy poszły na priv Edytowane 9 Marca 2016 przez kravat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 13.03.2016 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Miałem dziś nie pisać, ale pewnie nie będę miał czasu podczas nadchodzącego tygodnia, więc nowa porcja wieści budowlanych już teraz. Woda teoretycznie skończona, rurki dopasowane, końcówki zaprasowane, ale próby szczelności jeszcze nie robię. Trochę obawiam się pogody, wiec wody w rury jeszcze nie puszczam. Musze dokupić korki, założyć manometr na reduktor [kupiłem go bez zegara] oraz skręcić do kupy rozdzielacz. Po lewej będzie prysznic, a po prawej stronie umywalka. Wczoraj udało się wytynkować kolejne okna, więc idziemy do przodu! Na budowie pojawił się mój kolega Grześ, ma załatwić podłączenie prądu. Mamy to ogarnąć w tym tygodniu, i trzeba się z tym spieszyć, bo tynkarze już zamówieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 25.03.2016 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Dziś nadrabiam z wpisem w dzienniku. W tym tygodniu udało się załatwić umowę na prąd. Dwa razy musiałem jechać do BOK Tauronu, ale jestem zadowolony, mamy licznik i taryfę G12W Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu na budowie pojawi się Marcin, a wraz z nim agregat do tynkowania Do odbioru będą też domówione łaty 3x5, dziś miałem telefon z tartaku że we wtorek je zrobią. Nie mam jeszcze planu jak zorganizować robotę w kwietniu. Do zrobienia jest dachówka, ale mogą też dojechać okna. Co do okien to znowu zmieniłem zdanie Zastosuję jednak ciepły parapet z XPSa, więc otwory muszę przerobić. Zdecydowany jestem te okna wysunąć, wiem że nie jest to najlepszy pomysł, ale robię zbrojony parapet z betonu który wystaje 40mm poza mur. Na niego przykleję parapet XPS, a okno z boku zamontuję na kotwach JBD/L. Zdjęcia zalanego parapetu nie mam, ale będzie jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 26.03.2016 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Prace bardzo ładnie się posuwają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts